» »

Administratorsko geslo oziroma sprememba nastavitev na službenem računalniku

Administratorsko geslo oziroma sprememba nastavitev na službenem računalniku

tomyani ::

V službi sem dobil nov računalnik v uporabo. Določeni programi, ki so naloženi na računalnik in jih osebno uporabljam v službi imajo napačno nastavitev glede pravic. Jaz jih ne morem uporabljati, ker nimam dodeljenih pravic za uporabo. Pri nas v službi so v informatiki še kar frajerji, saj ga lahko po kolenih prosiš, da ti porihta zadevo, ki jo rabiš in imaš pravico dostopa do nje. Zanima me na kakšen način si lahko sam porihtam pravice za programe, a je to možno brez administratorskega gesla oziroma kako priti do njega brez da bi ga spremenil.

Djuro ::

Mah, se mi zdi da je zadnje čase takih postov čedalje več.
A mislite, da imate brezveze zgolj user pravice? Če si upravičen do uporabe programov in brez njih ne moreš opravljati dela, potem pač prosi vašega admina naj ti zadevo porihta.
Sam bi (sem admin cca 20 serverjev in 200 delovnih postaj) strogo sankcioniral uporabnika, ki bi mimo mene spremenil administratorsko geslo za 'prilagajanje' delovne postaje, 'kot sem jo navajen doma'.
Mislim, da se danes uporabniki službenih delovnih postaj absolutno premalo zavedajo, da admini niso zgolj 'frajerji' in jih večina dobro ve, zakaj so vam omejili pravice. Sprijaznite se, da to ni vaš osebni PC, da bi nanj nameščali vsemogoče kozlarije in počeli stvari za zasebno rabo.

Se opravičujem, ampak takile posti 'kako v službi dobiti administratorsko geslo' me močno motijo.

LP

seminal ::

@tomyani
Glej ti lahko vdreš v vsak comp ki ima gori Winse.ČE hočeš najenostavnejšo zavzeti Pravo Administrator geslo si nabavi ERD COMMANDER 2005

kockish ::

Se strinjam z Djurotom. Upam, da:

a) bios je pod kljucem in ne bos mogel pcja zagnati s cdjem/disketo ali
b) da izgubis sluzbo.

Ker ce kaj dejansko rabis se ni problema zmenit.

tomyani ::

Djuro umiri malo konje. Ne gre se za nalaganje programov. Programi so naloženi samo pravice je "pozabil" nastavit da bi lahko uporabljal določene programe. Našim adminom je glavno, da naloži računalnik pol pa se jebi, pa tudi če ti ne deluje pol stvari. V naši firmi imamo slabe izkušnje z informatiki, ker delajo vse na pol. Pol pa jih hodiš prosit, kot da je nevem kaj, če pa ti ne narediš svojega pa te šefi j.... Kaj pa se tiče kozlarij, si pa jih nalagajo tisti, ki nimajo kaj delat. Pri nas je vedno večja gužva, tako da je tudi neslužbenih mailov vedno manj.

hitcher ::

Ja in kaj kompliciraš.

Enostavno napiši email informatikom, hkrati pa še cc šefu,
v emailu napiši, kaj ti ne dela, ter da zato
ne moreš normalno opravljati svojega službenega dela.

jype ::

tomyani: menjaj sluzbo, ali pa se ne pritozuj. Dokler se ne ugotovi, da se zaradi adminov ne da normalno delat, se itak ne bo nic spremenilo.

Djuro ::

Ehm, a mi lahko kdo pove kako shekat moj bančni račun, da bom imel večji limit? Namreč, bančni uslužbenec je 'frajer' pa mi je dal ob novem računu zgolj 30 tisočakov, sedaj pa se lahko plazim, pa ne bo nič.

Ni ravno najboljša analogija ampak za predstavo.
No, hekanje administratorskega gesla je pač dovoljeno ne?

Še nekaj kar je tomyani napisal:
Pri nas je vedno večja gužva, tako da je tudi neslužbenih mailov vedno manj

Če bi med delavnim časom res delal, potem privat mejlov ne bi bilo. Vsaj pri meni jih ni.

Ne vem, kako ste navajeni delat, ampak zadeve, kot je ta, ponavadi tečejo po predpisanih procedurah. Opomniš admina, če ne gre drugače, njegovega nadrejenega itn.
Kam bomo pa prišli, če bo sedaj vsak 'mulc' (ne vem koliko si star in beseda ni mišljena dobesedno), ki kao 'obvlada windowse, ker jih je tudi doma sam inštaliral', hekal gesla na službenih računalnikih.

Ne gre se zato, da so moji konji podivjali. Treba se je zavedat (to sem sicer napisal že v svojem prvem postu) da službeni PC ni tvoja last in ne smeš delati na njej stvari, ki niso odobrene s strani delodajalca.

LP

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Djuro ()

Rotty ::

Hehehe ja opomniš njegovega šefa...dobra šala. Njegov šef nam vedno reče, da je 3 dni normalen rok v katerem se admin priplazi do nas (nimamo hišnega admina, ampak firmo ki skrbi za nas). Ker jaz nimam časa da njihovo veličanstvo admine počakam, da blagovolijo priti do nas, sem si pač shekal local in domain password. Pa lahko sedaj zaradi mene rabijo 30 dni, da se priplazijo in nam za borih 10ksit (ali koliko je že režijska ura) naložijo npr. Nokia PC Suite (ki jo je včeraj na njegovem compu od mene zahteval direktor v rok ene ure). Oprosti, če za to rabim tebe, pol rabim tudi mehanika, da mi na službenem avtu napumpa gume ali, da pride serviser v kavomat nasut kavo in dolit vodo.

Keyser Soze ::

Delam v državni "firmi" in vem kako zgleda delo administratorja.

Vem pa tudi, da bi v določenih primerih najrajši bil sam svoj admin. Ker po pravici povedano me boli srce, ko gledam tele dečkote, ko se matrajo na mašini in iščejo problem, ti pa v ozadju modro molčiš, da ne bi prizadel njihovega ponosa pred ostalimi. In potem ti končno odleže, ko po 95% preveč porabljenega časa odkrijejo napako.

Logično.. odpravlja se jo potem tri dni.

Seveda, da ne rečem, da je petkrat bolj efektivno, če jih pokličeš po telefonu in že kar rečeš, v čem je problem. Razen če ti zaradi "profesionalnosti" spet preprosto ne verjamejo in potem zopet sami izumljajo "toplo vodo".

Taki so naši admini. In sam imam rad računalnik prilagojen sebi. Ne pa da se moram jaz prilagajat računalu. 21. stoletje my ass. Sam računalnik še ne. :D

b ::

Rotty: zamenjajte firmo, ki vam vzdrzuje racunalnike.

Dandanes je prav zabavno, da uporabljas firmo, ki hodi naokoli do strank in zgublja cas, namesto da bi vsaj 95% problemov resila remote, bistveno hitreje, zasluzila enako (ali vec, ker lahko pohendla vec strank), pa se stranke bi bile bolj zadovoljne z odzivnostjo.

Ce sef od tebe zahteva, da nekaj naredis v eni uri, pa nimas gesla, ni to razlog, da ga spremenis. Ja, to se da naredit, se celo precej enostavno je, ce lahko bootas s CD-ja (ali USB-ja ali cesa tretjega), ampak PRAVILEN pristop je, da sefu poves, da tega ne mores naredit, ker nimas gesla. Ce dobis od sefa pisno, da lahko prckas po racunalnikih, pol to mogoce celo naredis. V vsakem primeru pa ce pride tako dalec, da je to potrebno, ne bi smel bit problem menjava vzdrzevalca omrezja z nekom bolj odzivnim.

In ce sef noce zamenjat vzdrzevalca, potem ti pac zamenjas sluzbo. Ce ti je kljub vsemu ta sluzba toliko vsec, pa trpi se naprej in ne jokaj tukaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: b ()

b:

Heheha ja kje pa ti živiš? A ti vaš kako državna uprava funcionira? To, da ti nekoga zamenjaš ni iz srede na četrtek ampak iz leta 2006 na npr. 2008.... Ja tudi remote se da, samo potem ni režijske ure, a ne!

Ja seveda bi se dalo reči šefu ne, samo vedi, da so to naši računalniki in ne od firme, ki jih vzdržuje. Če jih vzdržujejo jih naj pač ažurno in to pomeni, da te komot da preko remote na lokal admin grupo za 5 minut, da inštaliraš nekaj kar se nujno, njuno rabi, ne pa da ti reče, da se to ne da in da naj počakamo na fanta iz firme! WTF, kaj se ne da! Bog ne daj pa, da ti comp crkne...traja 14 dni, da se ga samo pride iskat.

Hmmm a jest bom zamenjal službo, ker so (ste?) eni kao carji? Oooo ne, za vsako rit raste palica in za vsak problem se najde elegantna rešitev.

P.S. Pa še enkrat se vprašaj kdo tukaj joka!
P.S.S. In zakaj bi spremenil geslo, če se ga da shackat v pol ure?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Rotty ()

b ::

Nisem vedel, da delas v drzavni upravi. To spremeni zadevo glede menjave vzdrzevalcev, ampak tudi to se da na daljsi rok resit, ce ne gre za kaksno vzajemno masiranje bistveno visje kot je tvoj sef.

Od tu naprej je vse ostalo teoreticno. Se vedno trdim, da bi moral sefu povedat, da tega ne mores naredit, ker nimas gesel, pa naj on naprej tezi onim, zakaj ti necesa ne mores naredit. Jebat ga, ne mores pac. Tko pa v bistvu dajes potuho svojemu sefu, na koncu pa so stroski vzdrzevanja se visji, kot bi bili (ce ti kaj zajebes itak, ce ne zajebes pa tudi lahko, ker te firme ki vzdrzujejo drzavno upravo zelo zelo molzejo). Najebes pa itak lahko samo ti, ker si nekaj pocel nepooblasceno.

Ja žal je državna uprava na eni strani varčna do zadnjega tolarja, na drugi strani pa letijo milijoni pa nikomur nič...žal si že sam pogruntal, da gre pri nas ve na daljši rok, kar pomeni, da govorimo o letih in da tukaj vedno nekdo nekoga masira...žal ga naje___ tisti, ki smo direktni uporabniki. Naš direktor je faca in mu rade volje grem na roko, je pa ta zadeva daleč preko njega in zato nima smisla, da mu vsakič znova povem kako in kaj, ker sem mu že 100x razložil zadevo. Pač če ne gre gora k Mohamedu gre Mohamed h gori...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Strokovnjaki za "obnovitev" omrežja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
19327484 (20809) Jst
»

Administratorske pravice

Oddelek: Operacijski sistemi
252697 (1681) erkgheoruugh
»

vohunjenje v službi (mreža) (strani: 1 2 )

9714884 (8672) neonX
»

Težava z administraciskim geslom za windows xp

251844 (1511) barabl
»

Kako zakriti sledi brskanja po internetu?

Oddelek: Omrežja in internet
121895 (1277) Imagination

Več podobnih tem