» »

Priklop steklokeramične kuhalne plošče

Priklop steklokeramične kuhalne plošče

«
1
2

hysteria ::

Imamo novo steklokeramično ploščo, ki ima sledečo priključno shemo:



Iz stene kjer je priključen stari štedilnik, pa prihajajo samo tri žice, faza, nula in ozemljitev. Na zadnji strani starega štedilnika je več opcij za priključitev, dve za trifazno napetost in ena za enofazno, štedilnik je torej priključen na enofazno napetost. V čem je potem sploh smisel opcije za trifazno priključitev, če štedilnik na enofazni deluje čisto normalno?

In glavni problem, kako priklopit to novo ploščo?

LordTado ::

ti imaš samo eno fazo do štedilnika zato si lahko samo na eno fazo prklopiš.
Se pravi na L1,L3,L3 daš fazo (tam kjer probirlampa sveti),na N daš nulo to je druga žila,
pa še ozemlitev zelena žila.
Potem pa moli da ti ena faza zdrži ko se ti vklopijo vse 4 plošče naenkrat:)


finta treh faz ti je ravno na tem da se porabniki ki so tam okoli 5,6,7 kW priklopijo na trifaze.
Tako bi recimo pri štedilniku vsaka plata delala na svoji fazi,dve pa skupaj seveda ker so 4.
Če pa je vse na eni fazi pa ti lahk ven vrže FITali pa varovalka poči,zgori,izklopi kako var maš.
Priporočam ti tudi da si daš not 25A varovalko.
Koliko vidim pa imaš ti samo dve fazi za priklop L1 in L2.
ajde

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

gumby ::

L1 in L2 vezi skupaj, ostalo kot je narisano. poglej na plošči, kolk je moc grelcev in ne vklapljaj vsega naenkrat, ce je stvar premocna...

enofazni priklop dovoljuje manjso moc, kot trifazni - ta je omejena z nazivnim tokom varovalke:
3,5kW pri 16A varovalki (zice preseka 2,5 mm2)
4,5kW pri 20A varovalki (zice preseka 4mm2)

vecji porabniki se naceloma ne prikljucujejo enofazno, so pa tud izjeme... pomembno je, da se zasciti kabel (ali zice) pred preobremenitvijo - 20A varovalka na 1,5mm2 preseka je zelo slaba ideja



>>Če pa je vse na eni fazi pa ti lahk ven vrže FIT

FID nima veze z tokovno preobremenitvijo, to je diferencna tokovna zascita

>>Priporočam ti tudi da si daš not 25A varovalko.

zaradi takih neumnosti so ze bajte gorele:|

LordTado ::

nisi napisal lkake kable maš not

cekr ::

S temi ploščami je kar precej problemov pri priklopih. Predvsem tiste, ki imajo
vrtljive/klasične gumbe za nastavljanje, so sploh problematične, ker ni nobenega varovanja, ki bi onemogočalo vklapljanje vseh plošč na ful. Zato vsakemu svetujem, da se takšnih plošč izogiba. Boljše, z elektronskim varovanjem, pa imajo običajno takšno varovanje, da v primeru polne obremenitve vsaj eni polšči zmanjšajo moč.
Pri indukcijskih ploščah so pa najbolj problematični začetni sunki, ker potrebujejo na hitro veliko toka, vendar tudi hitro skuhajo.

Pa še: če imaš samo eno fazo na 16A, ti več kot ena plošča na ful tako ali tako ne bo delala, ker bo stalno izklapljalo. Pri manjših močeh bi se pa izšlo.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

hysteria ::

Thanks vsem za odgovore, zdaj mi je zadeva jasna. Doma mamo FID zaščito, 16A. Nova plošča ima moč posameznih kuhališč 2.3 kW, 1.7 kW, ter 2 krat 1.2 kW skupno torej 6.4 kW. No ja, vseh naenkrat tud pri starmu štedilniku nisem nikol vklopu, tko da tud pri temu ne bom. Sm se pa zdej, ko ste tko lepo razložil, spomnu da zraven pride na isti vir (ker drugega ni) prikloplen še pomivalni stroj, torej bo treba mal mirkat pri kuhanju in pomivanju hkrati :)

nx6325 ::

Pozdravljeni.

Vidim da že dolgo ni bilo debate o tej temi.
Na vikendu imam sledeč problem. Dobil sem kuhinjo, katero so mi zmontirali. Ostala je le steklokeramična plošča Gorenje (2x indukcija + 2x navadna steklokeramična), ki mi je niso priklopili (pečice pa nimam).
Zdej pa ne vem kako bi stvar priklopil, glede na situacijo...
Zadaj v dozi sta dva trožilna kabla (mislim da 2,5 mm kvadrat po žili). Rjavi žici sta skupaj v sponki, modri skupaj in tudi zemlji. Jest sem zej probavu z inštrumentom in preizkuševalcem napetosti. Nekako sem ugotovil, da je samo en kabel aktiven. Namreč ko sem razdvojil rjavi žici, je samo ena svetila, dočim druga ne (pa so vse avt. varovalke gor).
Men bi bilo bolj logično da bi bila vsaka faza na svoji varovalki (2 fazi), pa bi razbremenil malo moč.

Kako naj zvežem? A bo vredu sam na eno fazo? Bojim se, da če bodo kdaj 3 ali 4 naenkrat prižgani, da bo ven metal. Varovalka je pa B 16A. Priključna moč plošče pa mislim da je 6,5 kW

Sej bi elektrikarja klicu, pa mi je škoda še njemu plačevat, ker sem konc koncu sam elektronik. Samo z temi ploščami pa nimam ravno dosti izkušenj, pa raje vprašam.
Lepo prosim za pomoč.


hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nx6325 ()

Brane2 ::

Priključna moč 6,5kW zahteva odoka vsaj 6500W/220V=30A varovalko, pa raje več.

Mogoče je zato ostala nepriklopljena ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

nx6325 ::

Se pravi, da najbolje da pride električar pa zamenja varovalko in naredi tako kot treba?
Bom vsaj mirno spal :).

Azrael ::

Ne samo varovalke, predvsem dovod je potrebno zamenjati (ali samo od razdelilne omare do štedilnika ali tudi še do hišnega priklopa, je odvisno od situacije). Za 30A, bi rabil vsaj 4, raje pa 6mm2 debele vodnike.

Sedanje varovalke so primerne za dovod do štedilnika, tak kot trenutno je (varovalke so namenjene varovanju inštalacije). Bi pa seveda padalo ven, če bi od štedilnika hotel malo več, kot samo eno kuhališče naenkrat.
Nekoč je bil Slo-tech.

energetik ::

Če že imaš dva trožilna kabla napeljana in eden ni aktiven, ga lahko uporabiš za pripeljat še 2 fazi in imaš potem trifazni priklop, pri katerem bodo zadosti 2,5 vodniki. V omarci je pač potrebno ustrezno povezati oba kabla (upaj, da gresta oba v omarico, drugače bo treba na novo vlečt ali celo štemat, če nimaš cevi v steni).
Torej 3 žile za 3 faze, 1 za N in ena za PE. 6. žila ostane neizkoriščena.

matejmesar ::

Sicer nisem štromar, ampak se mi vseeno zdi, da tista dva trožilna kabla nista dve fazi.
Pomojem je en kabel dovod (faza), drugi pa kabel do kake lučke, vtičnice, ... Torej imaš lahko na tej fazi že enega porabnika, kar še poslabša zadevo. To tudi pojasni, zakaj ti "faznbrifar" na eni žili sveti, na drugi pa ne.

nx6325 ::

ja sej to mi je kr jasno, sam štos je da je vrjetn do objekta samo 1-fazni štrom. Ne vem...poklical bomo štromarje, kateri so to napeljevali. Takrat sem jim povedal da bo steklokeramična plata...pa nej zej nardijo tko da bo laufal kot more.

nx6325 ::

hmmm, matej zle si mi dal pa eno idejo... Verjetnu je res tako kot si napisal. Tisti kabel poleg je verjetno napa, katera se isto ugasne ob izklopu te varovalke.

hmm, kaj pa zej...ostane le en par trožilnih za priklop plošče...jao.
A lohk kej zajebem če na to priključim ploščo? Pač tam na plošči prebrikam (zvežem skup) vse tri L1+L2+L3 ter nulo in ozemljitev tko kot treba.
Pa pol vidmo kako bo funkcioniralu. Sej če je varovalka 16 A jo bo pač dol vrglu, če bo preobremenjenu.

lp

matejmesar ::

Sicer bi bilo bolje, da bi ti svetoval kdo, ki se res spozna. Saj pravim, jaz sem laik na tem področju.
Ampak kolikor vem, je pri plošči že v navodilih napisano, kako se zadevo poveže na eno fazo. Ponavadi ravno tako, kot si napisal. Torej s tem načeloma ni nič narobe.
V tem primeru boš imel ti na isti varovalki vezano celo ploščo in napo, kar naj ne bi bil problem, dokler boš uporabljal hkrati le eno oz. dve plošči in napo.
Če bo zadeva porabila preveč toka, bo vrglo ven varovalko. Menjava 16A varovalke za močnejšo pa ni priporočljiva brez ustreznega popravila napeljave. Varovalka je tam z namenom, da nekaj ščiti!

Aston_11 ::

Ma glej, mi imamo na isti varovalki v stari hiši, nule sploh nimamo, priklopljeno pečico, pralni stroj, steklokeramiko, sušilni stroj, pomivalni stroj in še kakšen majhen porabnik. Razen kakšno nedeljo v letu vse lepo laufa, ker se v nedeljah dopoldne kuha, včasih peče, pomiva, pere in suši. Izjemoma, ko je vse vžgano, vse 4 plošče + pečica, pride do trenutka, ko se vse odloči delati na ful. Takrat nekaj vrže ven, bodisi varovalko, še raje pa fit. Da se to zgodi, ker vse, tudi če je vse vklopljeno, ne vleče ves čas max tok, mora res nekaj biti. Varovalka je 25 A in lepo vozimo skozi. Pralni stroj ne greje ves čas vode, sušilni ne greje ves čas, pečica ne greje ves čas itd. Se pa zgodi 1x letno, da par grelcev se kombinira. Od vsega je najmanj problematična steklokeramika. Ko enkrat dela, slišiš releje, kako vklapljajo, eno, drugo itd. Tam zgleda elektronika zna.
Sem jo pa sam priklopil in dela.

energetik ::

nx6325, verjetno res bolje, da pokličeš inštalaterje. Oziroma priklopiš gor enofazno, potem bo pa pač vrglo ven varovalko, če boš kuril več plat naenkrat. Če imaš seveda ustrezno varovalko za to linijo.

Pyr0Beast ::

Hmm. Kaj bi bilo če bi priklopil fazo samo na L1? S tem bi najbrž kar konkretno zmanjšal moč plati ali pa bi delale samo določene ?

Mi imamo steklokeramiko priklopljeno preko 2.5mm2 in mogoče 25A varovalke. Če vklopiš vse na enkrat žarnice rahlo zabrlijo :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

energetik ::

Jst mam 4x steklokeramiko priklopljeno na 2 fazi 2,5mm^2. Zaenkrat brez problemov. Lahko jo seveda priklopiš na samo na L1, ima to možnost, ampak morš met potem že kr konkretn vodnik v steni.

nx6325 ::

Ja samo, če priklopim samo na L1 ne bodo verjetno funkcionirale vse 4 plate. Zraven sta dva mostička, ki se jih poveže med L1 in L2 ter L2 in L3. Potem pa na enega izmed teh treh fazo, ki so itak vezani v eno vozlišče.
To bomo naredl, druge itak ni. Kar je v steni je. Varovalke res ne bom menjal, še manj pa razbijal stene ter nove ploščice.

Pyr0Beast ::

Nawh. Samo L1, brez da bi mostičil na L2 & L3 ? :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

cekr ::

Priklopi vse plate. Potem pa uporabljaš tisto, kitije najbolj pri roki. Pa dobi si nekoga, ki bogledal, če se da izkoristit tudi ostale prazne žice.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

energetik ::

Ja samo, če priklopim samo na L1 ne bodo verjetno funkcionirale vse 4 plate. Zraven sta dva mostička, ki se jih poveže med L1 in L2 ter L2 in L3. Potem pa na enega izmed teh treh fazo, ki so itak vezani v eno vozlišče.
To bomo naredl, druge itak ni. Kar je v steni je. Varovalke res ne bom menjal, še manj pa razbijal stene ter nove ploščice.

Moja plata (4x) ima možnost priklopa na 1 ali 2 fazi. Seveda premikaš ustrezne mostiče. Pa pri 1F priklopu mislim da rabiš najmanj 4mm^2 vodnike...

nx6325 ::

Evo, uštimal.
Priklopu sem na 1 fazo. L1,L2 in L3 sem zvezu skupaj, kot piše v navodilih (oziroma je kar naslikanu, kako se zveže za 1 fazo) in dela normalno. Sem tudi dve hkrati zalaufu in ni blo problema.

Volk| ::

Uf, stara tema, pa bom vseeno vprašal tukaj:

Kupil sem/bom(čaka me v trgovini) vgradni štedilnik(pečica in indukcijska plošča). Sedaj imam priklopljen enako vgradni štedilnik(el. pečica+ 2x plin+2x grelna plošča). Plin bom dal izklopit, štedilnik vržem ven, not pa nova zadeva. Kaj rabim kakšnega električarja da mi priklopi to vse skup ali lahko to sam naredim? V vtičnico že znam povezat 3 žice(1 faza), problem je priklopit ploščo na pečico. Ali ima to kak "evro priključek" kot imajo avtoradiji da samo "skup vtakneš"?
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

cekr ::

Ne, običajno ni nekih standardnih sklopov. Boš moral kar lepo malo šraufat. Če si prebral temo malo nazaj, se moraš zavedat, da za normalno izkoriščenost plošče ne bo dovolj navaden enofazen priklop. Najprej to razčisti, kaj imaš napeljano oz. če se da brez hudih posegov urediti pravo moč.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Volk| ::

Te pa bom raje kakega električarja poklical. Pravijo, da elektriki ne paše, če je šlataš na nepravi način :)
Mogoče pa kar Gorenje servis.
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

cekr ::

Ne klicat Gorenjev servis. To ti mora rešit en navaden električar. Pa ne ljubiteljski, ampak tak, ki zadevo zares obvlada. Je preveč neznank v tej zadevi.
A imaš možnost 3f ?
Kolikšne so nazivne(vhodne) varovalke?
Kakšen je prerez vodnikov?
Kako imaš ivedeno zaščito?
...
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

energetik ::

No, tudi ljubiteljski štromar bi moral znati tole namontirat, ker vse skupaj ni neka velika znanost.
Verjetno boš imel tako kot je standardno - pečica na 1 fazo in plata na 2 fazi. Če imaš pa samo 1 fazo do tam napeljano, bo pa težko šlo skozi brez štemanja, ali pa boš lahko uporabljal le ločeno pečico ali pa 2 plati, nikoli pa vsega naenkrat. Razen če maš napeljan do tja ubijalski 6mm^2 drat in 35 A glavne varovalke.

cekr ::

energetik je izjavil:

No, tudi ljubiteljski štromar bi moral znati tole namontirat, ker vse skupaj ni neka velika znanost.
Verjetno boš imel tako kot je standardno - pečica na 1 fazo in plata na 2 fazi. Če imaš pa samo 1 fazo do tam napeljano, bo pa težko šlo skozi brez štemanja, ali pa boš lahko uporabljal le ločeno pečico ali pa 2 plati, nikoli pa vsega naenkrat. Razen če maš napeljan do tja ubijalski 6mm^2 drat in 35 A glavne varovalke.


Ljubiteljski štromar lahko vse priklopi na 0.75mm^2 in zadeva na začetku deluje. Potem pa....

Pri polni obremenitvi niti 35A ne pomaga. menjava glavne varovalke pa ni poceni.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

energetik ::

Ja, res je, polna obremenitev pri tipični pečici+plati je 9 kW, to je pa na eno fazo skoraj 40A.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

cekr ::

Je pa tudi res, da sodobne plošče takšnega toka ne dovoljujejo in ti hitro zmanjšajo moč vsaj na enem mestu. S 35A bi se dalo preživet. Ni pa smiselno. Če pomisliš, da ima nekdo 1f priklop na omrežje in mu ob kuhi vklopi še recimo bojler, pomivalni stroj, pralni stroj... To je mazohizem. Ne se igrat s takšnimi ploščami, če že sam priklop na omrežje to ne omogoča. Razen če se strinjaš, da boš hkrati uporabljal največ 2 grelni mesti. Seveda na full. Kar pa je seveda redkokdaj.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

WaterBoy ::

Ljubitelski štromar z končano sredno elektro šolo pomoje ve da se na tak mali vodnik ne priklapla :)

WarpedGone ::

Ko berem tele grozljivke, se vprašam, kaj za vraga potem sploh prodajajo te reči in kako da vsak dan ni v dnevniku vsaj ena hiša, ki bi zgorela zarad prešvoh napeljave?
Če je to res tak problem, kot daje slutiti ton pisanja tule.

Mamo indukcijo in pečico zvezano na eno fazo preko 16 A varovalke. Zvezali smo sami po navodilih priloženih k zadevi. Varovalka ni še niti enkrat pregorela.

Kuhar s to zadevo kuha, kar pomeni da na max laufa par minut ena plošča, največ dve hkrati. Kuhar ne onanira na 4 x max + pečica na max + vsi bojlerji, pralni stroji, sesalci, luči, el. radiatorji itd kar bi zadeve prignalo čez meje.
Zbogom in hvala za vse ribe

VolkD ::

Električni grelci, kar tak električni štedilnik s pečico nedvomno je, so običajno relativno veliki porabniki električne energije v gospodinjstvu. Zamenjava plina z njimi s tega stališča ni ravno pametna odločitev. Je pa plin lahko pri dementnih ljudeh izjemno nevarna pogruntavščina.
Torej, zaradi velike porabe je štedilnik prirejen tako, da se ga običajno priklopi na trofazno napajanje. Na ta način se obremenitev po posamezni fazi ob hkratnem prižiganju večih porabnikov obdrži v mejah še dovoljenih vrednosti. Ker priključitev na tri faze ni vedno mogoča se tak štedilnik lahko priključi tudi na enofazno napeljavo. Pri tem pa je seveda potrebno paziti na maksimalno dovoljene obremenitve. Noben štedilnik nima avtomatike, ki bi to urejala sama. Ostane nam le lastna pametna presoja, da ne uporabljamo vseh plošč in pečice istočasno. Nikakor pa ni dovoljeno povečevanje predpisanih varovalk. Varovalke namreč ščitijo elektro instalacijo in ne štedilnika.
Drugače pa malo matematike ne škoduje. 230V * 16A nam da 3680W moči, ker varovalke ne izklopijo ravno pri 16,00000A je te moči lahko še malo več. To pa je že povsem dovolj za kuhanje v današnjih časih, ko se gre največkrat le za pogreto že pripravljeno hrano.

Resen kuharski mojster si bo omislil trifazni priključek.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

steev ::

Ali pa plin.
:|

Volk| ::

Torej pravite da zadeva ne bo delala pri varovalki 35A, katero imam? Skoraj dvomim. Naj bi ta indukcijska plošča porabila veliko manj energije.
Poleg tega mislim, da nikoli ne bo laufalo pečica in vse 4 plošče. Nismo doma profesionalni kuharji.

Kaj pa poraba el. energije pri teh indukcijskih ploščah? Glede na cene plina kako rastejo, je vprašaljivo kaj je bolj poceni.
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

cekr ::

Iz prakse ti povem, da je recimo voda pri indukciji vsaj za 30% časa hitreje zavreta kot pri plinu. Ostale zadeve so seveda še počasnejše.

Če imaš 35A glavno varovalko, moraš še pogledat kolikšen je prerez kablov od omarice do štedilnika. Običajno so položeni 2,5mm^2, to pa je tam 20A. Mogoče kakšen A več. V glavnem poskusi pa boš videl.


@VolkD: novejše plošče imajo avtomatsko prilagajanje moči, tako da ne moreš nikoli kuhat pri vseh štirih na ful. Pri meni(pa imam na 2f) recimo plošča 2+2, ne dovoli, da bi imel v posameznem sklopu obe plošči na full. Takrat eno ploščo vedno zniža na 70-80&.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

energetik ::

Volk| je izjavil:

Torej pravite da zadeva ne bo delala pri varovalki 35A, katero imam? Skoraj dvomim. Naj bi ta indukcijska plošča porabila veliko manj energije.
Poleg tega mislim, da nikoli ne bo laufalo pečica in vse 4 plošče. Nismo doma profesionalni kuharji.

Kaj pa poraba el. energije pri teh indukcijskih ploščah? Glede na cene plina kako rastejo, je vprašaljivo kaj je bolj poceni.

Energije za zavreti 1L vode že mogoče porabi manj, ampak je pa takrat moč plate povsem podobna tej na steklokeramični. Pri obremenitvi napeljave moraš gledati največjo moč, ki jo bo vlekel štedilnik. Energija te zanima potem, pri računu za elektriko.
No, pri meni je tako, da velikokrat dela pečica na polno (se peče kruh), hkrati pa grejem ta velko kiblo vode za špagete, hkrati pa še kaj pražim na polno. Torej malo manj kot 6kW konične moči. Če se pa spraviš zraven še kakšen čaj kuhat, je pa še več.

Volk| ::

Torej spet: plin je še vedno boljši?
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

cekr ::

Volk| je izjavil:

Torej spet: plin je še vedno boljši?


Ne, v praksi in izkoristku je indukcija najboljša. Omejitev je samo v inštalaciji.
Pri indukciji se ti greje samo kastrola.

Plin vs. elektrika(karkoli) = prednost negorečih virov je tudi v tem, da so omare, stene... nad kuhalnikom precej manj umazane.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Volk| ::

Aha, tako torej

Sem pisal na Gorenje koliko stane priklop. Odgovor 39,9EUR
S tem da je na storitev garancija. Malo dost, toda verjamem da ne gre ceneje.
Tudi iz plinarne, kjer sem povprasal koliko me stane odklop(mestni plin) so mi rekli da 50 EUR.
Mater, cene za umret :(
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

cekr ::

Saj to niti niso neke hude cene. Vsak poseg ima nek strošek.
Ne vem pa, kaj je vse všteto v ceno priklopa. Samo priklop na omrežje ali tudi sama vgradnja.
Če si pa na jasnem, kako je z inštalacijo potem lahko priklop izvedeš tudi sam. Ne pričakuj, da bodo Gorenjevci kaj preveč modrovali nad tvojo inštalacijo. Če jim kaj ne bo všeč, ti bodo isto poslali račun.

Zapreti pipco od plina mi je hudo pretirana. Res da potegne za seboj tudi papirnato vojno, vendar kljub temu. No, malo je zraven tudi kazni, ker jih ne maraš več.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Aston_11 ::

Jaz sem sam priklopil 4x steklokeramiko na eno fazo, na isti je tudi pečica in par drugih stvari. Že več let dela, preobremenitve so 1x letno, ko pere še pralni stroj, dela pečica in vse plošče, se vklopi še kakšen grelec itd. Vse plošče pa redko delujejo sočasno, tako da ni nobenih problemov. Druge možnosti ni bilo. Hiša stara, ena faza, še celo samo dva drota, tri varovalke za cel štuk, od tega so vsi veliki porabniki obešeni na eni.

Volk| ::

evo, to sem kupil KLIK
Ker je bil zadnji artikel, pa ročaj majčkeno počohan, sem dobil 40% bolj poceni.Se splača. Upam, da bo ok delalo. Jutri mi pride en električar priklopit.
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

energetik ::

Volk| je izjavil:

evo, to sem kupil KLIK

Poraba energije: 0,87 kWh
Poraba energije: 0,79 kWh
Taki podatki so mi pa svetovni. Kot bi jaz rekel da pojem 0,5kg riža.

Volk| ::

Evo, zadeva dela. Priklopljena. Zadeva(vsaj indukcijska) je fenomenalna. Bomo videli kak se bo s časom izkazala. Sedaj so občutki "vroči". Na začetku smo se skoraj opekli, ker nismo vedeli da po nekaj sekundah več ni varno prijet.

Nekdo je omenil, da si je dal zgoraj naret rob, da se steklo ne okruši. Zelo dobra ideja, ker steklo se mi nekako krhko zdi. V Merkurju nimajo pojma, če se to dobi original ali treba malo improvizirat. Kako ste rob indukcijske plošče zaščitli?

Mimogrede: ko sem električarju omenil, da ne vem kako bo to delalo na 35A varovalko se je smejal.
Sicer ni bil neki problem priključit, itak je zadeva ločena(pečica in indukcijska), le mostičke na indukcijski je moral pravilno nastavit(kar jaz ne bi znal).
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

energetik ::

Torej ti je dal na 1 fazo vse? Je kaj pregledal dovod od razdelilne omarice do štedilnika?

WarpedGone ::

Kako ste rob indukcijske plošče zaščitli?


Mi smo nabavli ploščo, ki je že mela vgrajen kovinski rob. Bolj iz strahu, da se nebi po tleh polivalo. Izkušnja je, da je zarad tega roba zadeva sedaj avtomatska. če že kaj uide čez, se razlije po plošči in čez senzorje za upravljanje, ki reč zaznajo in izklopjo gretje.

Funkcionalno bi za zaščito roba zadostovala že kaka samolepilna zadeva, ki bi ublažila morebiten udarec, estetika bi bila pa verjetno na nuli. Priporočam, da se enostavno navadite paziti, da loncev ne postavljate na sam rob. Ko boš dobil prakso, kako simpl je kuhat na indukciji, boš videl da hitro umikanje posode ni potrebno sploh. Tako da se da komot pazit, da pač stvar postaviš al celo na ploščo al pa celo mimo.

Polivanje po tleh pa tudi ni resen problem. Stvar ti uide ven iz lonca na začetku dokler ne dobiš občutek o moči zadeve, kasneje pa ne več. Stvar lahko tako hitro zavre, da ti vmes ne postane dolgčas in ne greš stran. Jakost gretja pa lahko zmanjšaš praktično takoj in preprečiš pobeg.

le mostičke na indukcijski je moral pravilno nastavit(kar jaz ne bi znal).

Podcenjuješ se. Če znaš brat in primerjat sliko v navodilih s priključki na plošči, znaš tut privijačit tiste tri žice.
Glede žic - me želite prepričat, da so standardni električni priključki v blokih, katere so požegnali električarji, prešibki za električne kuhalne aparate?
In da je treba razbit pol stanovanja/bloka in postavit še kak dodaten daljnovod za eno električni kuhalnik?

Zakaj mam občutek, da si nekateri rihtajo posel?
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Ne, v praksi in izkoristku je indukcija najboljša.
Pravi kuharji še vedno prisegajo na plin.;) Pravega voka recimo na plati sploh ne moreš uporabljati. Najboljša kombinacija za doma je 2x plin, od tega en velik za vok, 2x indukcija in ena klasična pravokotna plošča za žar.

O.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova idukcijska plošča crkuje - Beko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
15722372 (3630) hafnerurban
»

Indukcijske kuhalne plošče (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7717529 (4616) kuglvinkl
»

Priklop štedilnika - kako? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
11942368 (28961) borut_p
»

Indukcijska plošča (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6528042 (19891) mat xxl
»

Varovalke v stanovanju

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4016886 (15717) imagodei

Več podobnih tem