» »

Kaksna je razlika med referatom in seminarsko?

Kaksna je razlika med referatom in seminarsko?

ddeben ::

Ce mi lahko kdo razlozi kaksna je razlika med tema dvema? Namrec moram napisati referat, ker pa nevem kaksna je razlika med tema dvema, me skrbi da ne bom napisal seminarske... Pa napisite se kaj mora vsebovati referat?:)

polde66 ::

kake bistvene raztlike ni, referat vsebuje vse kar vsebuje seminarska, napisano vse v stilu seminarske
polde

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: polde66 ()

gzibret ::

V srednji in osnovni šoli pišeš ponavadi referate, na faxu pa seminarske. Neke bistvene razlike pa ni, razen v imenu. Ti kar nekaj napiši in reči, da je to referat.
Vse je za neki dobr!

ddeben ::

Ja samo...kaj pa potem tako tezijo da moramo napisat referat :) Eh dobro, potem se bom kar lotu dela...

largie ::

jaz bi rekel da je referat v glavnem samo povzemanje virov. seminarska pa vsebuje teoretični in aplikativni/praktični del, v slednjem raziskuješ ali pojasnjuješ en konkretni praktični primer.

ne pa zdaj tega vzet kot neke točne splošno veljavne definicije.

antonija ::

Cisto strogo naj bi referat bil eno stopnjo pod seminarsko nalogo v smislu kvalitete obravnavanja vsebine. Referat je neko zakljuceno povzemanje virov o zastavljenem vprasanju, brez individualnega iskanja resitev ali razjasnitve problema. Kot nekaksno porocilo brez zakljucka (porocila, referat mora imeti tudi zakljucek). Seminarska naloga je pa referat + resevanje problema (na teoreticni in/ali prakticni ravni). Po navajanju znanih virov in opisu problema sledi individualni del, v katerem se podajo vsaj semrnice za resitev problema, ce ze ne resitev sama.

V praksi je ta razlika minimalna. Mlajsi pisejo referate (ker se tursice bolje pocutijo da ne pisejo seminarskih; kam pa pridemo ce znajo v OS napisat seminarsko, ce jo pa s tursice komaj znajo), na faksu (in ponekod v srednjih solah) se pa pise seminarske. Tisti ki stvar pise ne obcuti razlike ;)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

STASI ::

To kar jest pojmujem za referat je tisto kar se prikaže na nekem znanstvenem kongresu in je n njem predstaviš svoje rezultate. Za tak referat je potrebno narediti neko raziskavo da dobiš rezultate.
Seminarska se s tem ne more primerjati, ker je le povzemanje nekih že zanih dejstev.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

antonija ::

Jst sem primerjal definicije iz SSKJja. Tam je sicer referat opisan le kot ustna predstavitev (oz. interaktivna dejavnost), ampak tko sem jaz razumel pojma. Za pisca naloge razlike (po mojem) ni.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

STASI ::

Sej v bistvu je oboje ustna predstavitev tako referat kot seminarska. V znanosti ima referat veliko večjo težo kot nek seminar. Kot sem že povedal je referat predstavitev kar je nekdo raziskoval(rezultati, pregled literature...) Referat je okrnjen orginalni znanstveni članek, saj je krajši in ima manj podatkov kot članek. Seminarska naloga je pa v večini primerov povzetek že znanega. Če pogledamo seminarsko lahko narediš dokaj hitro. Prebereš nekaj literature in izvlečeš nekja ven. Pri referatu pa poleg tega moraš še nekaj narediti; eksperiment, ter ga potem opisati in ugotoviti kako se kaj ujema z prebranim. Znanstveni referat bi lahko enačil tudi z diplomsko nalogo. Seveda je obseg napisanega za referat v primerjavi z diplomo dosti krajši.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

antonija ::

Za seminar po SSKJju velja, da je to "skupek organiziranih predavanj z določenega področja" oz. "organizirano študijsko delo na visokošolskih ustanovah, ki dopolnjuje program rednih predavanj".
Referat pa je "govornemu podajanju namenjeno besedilo, ki obravnava vsebinsko zaokroženo strokovno snov, predavanje" oz. "govornemu podajanju namenjeno besedilo, ki
seznanja koga, navadno uradno, z določenim dogajanjem, stanjem, poročilo" oz. "sestavek, ki ga učenec napiše za vajo v obravnavanju kakega vprašanja". (ceprav zadnja definicija je bolj boga).

Po tem je za mene referat nekaksen povzetiek znanih dejstev, seminar pa je nekaj, kjer poleg referata (povzetka znanih dejstve) naprej razpravljamo o morebitvih resitvah, izboljsavah,...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

zuz3k ::

Seminarska naloga je na A4 listu ponavadi in speta kot knjiga recimo.
Referat je na A2 listu in se ga obesni na zid v šoli...
mam praw? :D
Life is a psychological game.

snow ::

na prvi strani seminarske piše da je to "seminarska naloga" na referatu pa da je "referat" :)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem s pogojem za pristop k izpitu

Oddelek: Šola
111532 (1131) lebdim

Rabim referat!!!!!!

Oddelek: Šola
433362 (2809) STASI
»

Linux web server??

Oddelek: Šola
61043 (972) kennyDEAD
»

razpisujem nagrado (fizika)

Oddelek: Šola
342689 (1635) msms
»

Velika težava STRES

Oddelek: Loža
61036 (944) freserovski

Več podobnih tem