» »

UGASANJE PCja

UGASANJE PCja

SLO-sid ::

Moj problem je zarada nenadnega ugašanja računalnika ali resetiranja. Imam vse potrebne protivirusne programe in imam vse windows updaite in instaliran Sp2 imam XP.Ponavadi se mi racunalnik resetira ali ugasne ko igram GTA:SA.
ce Mi je crknilo kaj glede strojne opreme ali pa je operaciska napaka(vendar mislim da ni ker sem ze na novo instaliral XPje.)
Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.

Gwanaroth ::

Zakaj podvajaš teme? V oddelku Igre si odprl enako temo.

Resetira se ti verjetno zato, ker nimaš dobrega hlajenja. Ko igraš igrice, s tem precej bremeniš procesor in ko proc doseže neko določeno temperaturo, se iz preventivnih razlogov računalnik ugasne [imaš to nastavljeno v biosu].

Mogoče je tudi kaj z napajalnikom...

EDIT: Ali pa RAM. Za resetiranje je dostikrat vzrok RAM. Sterstiraj z memtestom. www.memtest.org
Lights often keep secret hypnosis..

Zgodovina sprememb…

DJ MartiNi ::

Kar se rama tiče

Kolega je imel isti problem. Npr pri igranju iger se mu je dogajalo isto (igral je predvsem GTA-SA). Računalnik je bil popolnoma nov (matična Gigabyte GA-7N400S-L) z vsem potrebnim programjem za zaščito in popravki pa vendar... Na koncu sem ugotovil, da je kriv spomin (imel je 2x256MB ddr400 znamka pa Kreton, če se ne motim). Težava se pa je pojavila samo v primeru ko sta bla nameščena oba spomina hkrati v sistem in to tako da je bil omogočen dual channel. V primeru samo enega spominskega modula ali pa obeh nameščenih tako, da je dual channel onemogočen pa ni bilo nobenih problemov. Seveda sva spomin nesla nazaj in so ga zamenjali z nekim drugim ki pa deluje brez problemov.

Še nekaj:
Spomin je bil sproban še na dveh platah in pri vsaki so bile težave, vendar različne. Pri enaki matični, kot jo ima kolega (Gigabyte GA-7N400S-L) se WinXP niso hoteli niti zagnat. Pri drugi matični (ABIT NF7-S2G) je računalnik po določenem času delovanja kar crknu (sistemski zvočnik je cvilu, na ekranu pa je bila tema), tako na si moral gumb za vklop/izklop tiščat da si računalnik sklopil (sumim da se je po določenem času ustavil ventilator na hladilniku od procesorja, kar je povzročilo močno povišanje temperature procesorja in s tem posledično je mašina crknila, saj ko sem potipal hladilna rebra sem se spekel). Ampak pri vseh računalnikih se je to dogajalo samo v primeru ko je bil omogočen Dual Channel! Sproban je bil tudi še en par popolnoma identičnega spomina (se pravi 2x256MB ddr400 znamka pa Kreton) in so bile popolnoma enake težave. Oba para sta bila kupljena v isti trgovini v približno istem času (morda pol meseca razlike).

Da zaključim:
Očitno je, da se spominski moduli od proizvajalca Kreton (ali vsaj določeni!?) ne marajo med sabo preveč ko gre za omogočen Dual Channel

Mogoče imaš isti problem (in to lahko tudi pri spominskih modulih kake druge firme). Probaj kakega vn staknt (tako da sklopš Dual Channel). Al pa če ga premakneš v drug pomnilniški prostor da bo izklopilo Dual Channel. Lahko pa da je težava še kje drugje.
Ryzen 7 7700/ASRock B650 LiveMixer/2x16GB G.Skill Ripjaws S5 5200/RX 580 8GB
Athlon X2 BE-2400/Foxconn A7DA-S/2x2GB Mushkin PC2-6400/Radeon HD3300

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ugašanje in restartanje računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
235671 (5324) Cold1
»

Prosim za ocenitev kište.