Forum » Elektrotehnika in elektronika » Baterija
Baterija
DejanL ::
Dober dan!
Doma imam eno 12 V baterijo in zanima me za kaj bi jo lahko uporabil. Trenutno jo za nekaj uporabljam, uporabljam jo pa samo poleti (julij, avgust).
Drugače mi pa leži v omari in me zanima če bi jo lahko koristno uporabil?
Je pa 12 V in 7AH
Doma imam eno 12 V baterijo in zanima me za kaj bi jo lahko uporabil. Trenutno jo za nekaj uporabljam, uporabljam jo pa samo poleti (julij, avgust).
Drugače mi pa leži v omari in me zanima če bi jo lahko koristno uporabil?
Je pa 12 V in 7AH
Azrael ::
Rezerna baterija za UPS ali alarmno centralo, napetostni vir za testirat ventilatorje, zasilna rasvetljava itd.
Precej važno je da ta akumulator ne stoji prazen (manj kot 11V), zato je dobro, če ga polniš vsaj 1x na pol leta.
Precej važno je da ta akumulator ne stoji prazen (manj kot 11V), zato je dobro, če ga polniš vsaj 1x na pol leta.
Nekoč je bil Slo-tech.
DejanL ::
O.K. Hvala.
Zanima me pa še če bi lahko ugotovil koliko časa bi recimo delovala 12 V 50W žarnica, na bateriji ki ima 12 V in 7 Ah?
Kako izračunati?
Zanima me pa še če bi lahko ugotovil koliko časa bi recimo delovala 12 V 50W žarnica, na bateriji ki ima 12 V in 7 Ah?
Kako izračunati?
Azrael ::
Takole je to:
žarnica 12V 50W rabi tok 4.17A (I=P/U)
7Ah pomeni kapaciteto akumulatorja. To pomeni, da bo tak napolnjen akumulator lahko 7h oddajal tok 1A ali 1h tok 7A (v idealnem slučaju). Zmnožek časa in toka je enak kapaciteti.
Torej 4.17A bo akumulator 7A zmogel 1.68h = 100min
Žal pa imajo pri tako hitrem praznenju svinčevi akumulatorji manjšo kapaciteto od navedene, ki je določena za 10h praznenje. Kapaciteta v teh primerih znaša komaj tretjino nazivne, torej v praksi lahko računaš na 30 do 40 minut delovanja take svetilke (odvisno ali sveti neprekinjeno ali v intervalih).
Za še več informacij o akumulatorjih glej naslednji pdf dokument.
žarnica 12V 50W rabi tok 4.17A (I=P/U)
7Ah pomeni kapaciteto akumulatorja. To pomeni, da bo tak napolnjen akumulator lahko 7h oddajal tok 1A ali 1h tok 7A (v idealnem slučaju). Zmnožek časa in toka je enak kapaciteti.
Torej 4.17A bo akumulator 7A zmogel 1.68h = 100min
Žal pa imajo pri tako hitrem praznenju svinčevi akumulatorji manjšo kapaciteto od navedene, ki je določena za 10h praznenje. Kapaciteta v teh primerih znaša komaj tretjino nazivne, torej v praksi lahko računaš na 30 do 40 minut delovanja take svetilke (odvisno ali sveti neprekinjeno ali v intervalih).
Za še več informacij o akumulatorjih glej naslednji pdf dokument.
Nekoč je bil Slo-tech.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | UPS - izračun časa delovanja ?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 11715 (4066) | FireSnake |
» | Pomoč fizikaOddelek: Šola | 3021 (2817) | lebdim |
» | Predelava računalniškega UPS-jaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3766 (3116) | Azrael |
» | Poraba ojačevalca (baterije)Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2565 (2363) | Azrael |
» | Kako ponovno kalibrirati baterijo IBM notesnika?Oddelek: Strojna oprema | 3471 (3178) | Pyr0Beast |