» »

Nec DVD rekorderji in LabelFlash

Nec DVD rekorderji in LabelFlash

«
1
2

Ndrej ::

V tem malem članku bom poskušal na hitro opisati tehnologijo LabelFlash ter kako omogočit Nero-tu, da bo zadeva funkcionirala.

Naj najprej povem, da obstajata dve tehnologiji. LabelFlash ter LightScribe. Za tiste, ki ne veste, ti tehnologiji omogočata, da na DVD medij (LightScribe tudi na CD) zapečemo tekst ali slike.
LightScribe je bil narejen pri HP-ju, danes pa se najde kar nekaj rekorderjev, ki ga podpirajo (HP, Philips, LG, BenQ). LabelFlash pa sta izdelala Yamaha ter FujiFilm, najde pa se v Nec-ovih rekorderjih (4551, 3551).

Primerjava:

LightScribe je počasen, a daje boljše rezultate pri peki. Še posebno če zapečemo sliko dvakrat, trikrat na isti medij. Peče pa CD-je in DVD-je, ampak samo na zgornjo stran. Tako da je nujno treba kupiti posebne medije (ki so kar dragi). LabelFlash pa zapiše hitreje, omogoča pa tudi zapisovanje na spodnjo stran, kjer so podatki. Ne podpira CD-jev (zaenkrat), lahko pa zapiše spodnjo stran na katerikoli navaden DVD. Seveda pa tam, kjer je zapis, ni mogoče zapisati podatkov. Za zgornjo stran pa zaenkrat obstaja samo en medij in sicer od FujiFilma, ki pa je voljo samo v tujini.

Software::

LabelFlash deluje samo na Nero-tu 6.6.1.3. Bil je razvit posebej za Nec, tako da tudi najnovejša 7.x.x tega ne omogoča. Ta software bi morali dobiti že zraven rekorderja. Ampak temu ni tako. Večina se proda 'Bulk' rekorderjev, kjer ne dobiš zraven čisto nič. Nekje pa celo lahko posebej kupiš ta Nero, čeprav bi ga morali dati zraven zastonj. Na Necu pa pišejo, da od konca februarja naprej bo LabelFlash deloval tudi na drugih novejših Nero-tih.

Rešitev:

Kakorkoli, našla se je zelo preprosta rešitev, ki deluje (in zaradi tega sploh pišem ta članek ). Nero 6.6.1.3 ima v mapi …/Nero/Core/ datoteko LLS.dll. Če jo skopiramo v Nero 7.x.x, prav tako v direktorij Nero/Core, potem LabelFlash deluje. Čisto enostavno  Moraš pa zagnati Nero Burning ROM in ne Express ali SmartStart. Potem greš na Extras/Burn Label in si narišeš ali napišeš kar hočeš.

LLS.dll pa si lahko snamete tukaj

Test DVD-ja:

Pokazal bom še kako se zadeva vidi v praksi. Uporabil sem Verbatimov DVD-R ter zapisal seveda na spodnjo stran. V Nerotu je slika taka:



Zapečeno pa izgleda tako (dve sliki, saj se zaradi bleščanja težko vidi):




Vse skupaj se je peklo 27 minut, kar je kar precej dolgo. Rezultat? Bolj švoh. Tekst ali črnobele slike se vidijo dobro, ostalo ne.

Spodaj sem dal črno-belo lestvico. To pa zato, da boste nekaj videli. Slika ima spodaj belo, na vrhu pa črno. Zapeklo pa se je ravno obratno. Spodaj črno, zgoraj gre proti beli. Namreč to da zamenjaš LLS.dll ti tudi barvo obrne. Če pa uporabiš pravega Nerota 6.6.1.3, pa je slika prava. No, za tekst to ni pomembno, za kaj drugega pa ta tehnologija najbrž ni namenjena.

Za konec še dva linka:

http://club.cdfreaks.com/showthread.php... (dosti je napisanega o LabelFlashu)

http://www.micheldeboer.nl/flash-light/ (primerjava LabelFlash in LightScribe)


LP
  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

cash1970 ::

Sem ravno pred nakupom omenjenega dvd pekača,pa če sem prav razumel,se posebnih DVD medijev za zapisovanje na zgornjo stran pri nas ne dobi....ali pač?

Dr_M ::

se dobi, sam so precej drazji.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Ndrej ::

Sem šel malo pogledat po netu in sem našel, da prodajajo medije v nakupi.net. Ampak košta 1800sit 8-O tako da je tole malček preveč zaenkrat.

lahko pa spodaj zapisuješ


lp

cash1970 ::

Sem danes kupil kar varianto 4550(4551 nisem našel,v emisiji sem bil prepozen je blo že zaprto)...tko da bo 4550 kr mogel bit.......me pa zanima,ker še nimam izkušenj z dvd pečkami,kateri program za peko uporabljate...nero..ali kej drugega...pa še nekaj ...kere medije uporabljate....sem vzel Verbatimove,ker sem imel že z cd-r ji dobre izkušnje..........


Aja,pečko sem kupil v Bofu,cena 11990....in dve leti garancije (v comtronu 12600 in samo eno leto garancije).....


lp

cash1970 ::

Ja sem pogledal..1800sit.....matr jim........samo ko pogledaš onstran meja je pa cena čisto drugačna...........bo še mal za počakat.


lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cash1970 ()

kriko1 ::

Jaz kupujem verbatim / tdk. Vedno vse ok s temi mediji. Pečem pa s k3b, na win pa ti priporočam nero / roxio.

dr.ago ::

Treba dobro prebrat. 1800 SIT za 1 pakiranje, v katerem je pet medijev. 360 sit/kom je pa še vedno predrago.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.ago ()

cash1970 ::

Ma bl k sem se matral nisem našel za kolk komadov je cena....v tujini je pod 200 za komad.........hvala za info

N-E-O ::

Uporabljam Nerota 7 in sem skopiral omenjeno datoteko LLS.dll in v rubriki Extras nikjer ni možnosti Burn label. Imam pa pekač Nec ND4551A. Kakšna ideja?
Follow the white rabbit.

zimurg ::

_neo ...to je pa čudno, men dela...a si skopiru u ta prav direktorij...

...edina stvar, ki pa je mal moteča ...ne pokaže se koliko prostora so že zasedli podatki...tko da lahko (in to se ti sigurno zgodi!) svoje predragocene fajle prepečeš z umotvorom k ga gor lejblaš...

gladiac ::

Živjo!

Mene pa zanima kako pišeš na podatkovno stran ker meni ne gre.
Povsod pa vsi govorijo da to deluje na vseh cd-jih oz. dvd-jih.
Pri eni verziji softwera sem imel celo možnost izbiranja kam bom zapisoval a je bilo vse sivo obarvano tako da mislim da ne gre razen s pravim softwerom. Če pa je komu ratalo pisati na podatkovno stran pa naj mi prosim sporoči kako. Ali se res da pisati na katerikoli medij na podatkovno stran ali ne?

Hvala

Uroš

Kekec ::

Meni tudi v nerotu 7 premium ne pokaze lightscribe ikonce ko odprem cover design, seveda ima in pekac Lite-ON SHW-16h5s instaliran tist host software in seveda lightscribe medije verbatim .... ampak nic ni ikone!


Ali je se kaksne drug dober software poleg nerota .... vsak nasvet bi bil dobrodosel.
lp

zimurg ::

jah jst lohk pišem na podatkovno stran (pekač Nec ND4551A, nero 7 in pa temle dll-jem....klikeneš pa v nerotu extras/burn label in se ti odpre nov okn), ampak kot že omenjeno ne pokaže pa koliko prostora ti je ostalo (oz koliko so zasedli podatki)...

...ampak baje se v bližnji prihodnosti obeta verzija nerota, ki bo že avtomatično podperal labelflash...

Dr_M ::

men je po ene 3 dneh koncno ratal instalirat nero 7.082, ampak mam rahle tezave z label flash.
ta verzija nej bi ze po defultu podpirala label flash, ampak ker mam neko lite verzijo, lls.dll fajla ni blo zravn.
torej, najprej sm si skopiru file, ki je omenjen v tej temi, ampak ne dela, potem sm pa dobil originalen file, pa stvar se vedno ne dela.
pod extras se ne pokaze nic novega.
neki sm vidu po tujih forumih, da je tut fora z registracijsko stevilko...


torej, ksna ideja?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zorro ::

neki sm vidu po tujih forumih, da je tut fora z registracijsko stevilko...


Ne vem ali to s serijsko številko velja le za Nero 6 ali tudi za 7, kakorkoli že, kdor nabavi NEC 3550, 3551, 4550 ali 4551 dobi zraven Nero OEM verzije 6.6.1.3, ki je v bistvu le Nero Express s podporo za LabelFlash. Serijska tega Nera je že integrirana v samo namestitev programa in se začne z 1A20. Drugače pa je na forumih govora, da moraš imeti serijsko, ki se začne z 1A25 (velja za Nero 6, od verzije 6.6.1.3 naprej).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

Dr_M ::

sm si instaliru 6.6.1.4 in dela z 1A25 :) :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Kekec ::

Jaz sem imel isti prblem z nerotom verzijo 7+ in nato ko mi je še čudno snemalo glasbo (neki je prekinjal) sem šel nazaj na 6.6xx in dela brez problema!

DJBerny ::

Jz mam problemcek pri pekacu, sem ga kupil cisto novega NEC 4551a in zdej me zanima kak se snema, jz mam nerota tega ta nouga 7platinum... pa nevem kaj narest?? Zdej sm brau tist na vrhu, sam se ne da tistga dll dol skopirat iz neta mi da ker link? Pol pa me zanimajz mam slovenskiga nerota, kam mors to it pod katero rubriko da lahko zapises slikco gor???
Upam na vaso pomoc ter hvala...
LP Berny
DEEJAY Berny

petbal ::

Js mam pa že dost teh problemov s temi neroti8-O , potegnu sm že vsj 8 različnih verzij, pa na nobenem nism še našel label flash programa.
Tako da js bi bil čist zadovolen z verzijo 6.6.1.3, ki upam da bi delovala, samo je pa nikjer ne najdem.
Zato me zanima če bi mi lahko kdo k ma to vezijo dal kakšn link al pa če bi mi lahko kako poslal, še bolš bi pa blo če bi najprej dobil tist file k ti spremeni v verzijo 6.6.1.3...

piscanc ::

mene pa zanima ce se slucajno da flashat nec-a 4550 v 4551
tako kot je bilo to mozno z prejsnimi?


LP, Marko
opteron 170 - ASUS A8N-SLI Delux - A-Data DDR600 - 6800GT@quadro

darkolord ::

Ja, se da

McNato ::

Nerota 6114 ki deluje z LabelFlash dobiš na ftp.nero.com.

DJBerny ::

Oki kul, kako se pa potem to snema, mene zanima kako se snema kam mors it pod katero opcijo pri nerotu da lahk snemas oz peces sliko na cd?
Potem pa me sam tok zanima se jz mam NEC4551a pekaca in a ta peces liko na cdju gor na vrhu ali spodaj tam kjer so podatki se zapisani???

Upam na vaso pomoc...LP Berny
DEEJAY Berny

lalan ::

Kje pa se pri nas sploh lahko kupi verzija Nerota, ki podpira NEC ND-4571A LabelFlash.
ATHLON 64 3200, 939DUAL,Ram DDR 2X 512 MB,gf 7600 gt,(120 GB, 7200 RPM),fiaGTR

Dr_M ::

v JAE uprasi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

petbal ::

Jamescole ::

Nabavil NEC 4571A in black pri ANNI za 11.812 SIT

Lebelflash only for NEC...YA BAYBE

Vombat je pozabil razložit da od spodaj DVD se riše s DiscT@2 8-O

DiscT@2 je pozabljen teh. od Yamahe
http://www.cdfreaks.com/article/88/4



Labelflash by Yamaha (podpira NEC, FUJI, RITEK)
http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews...

LightScribe by HP (podpira BENQ, HP, LG, LITE-ON, PHILIPS, LITE-ON, LaCie, VERBATIM, IMATION)
http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews...

Kdo je boljši ?
Obe tehnologiji rabita okrog 27 minut pri MAX kvaliteti
Pri Labelflash dobite še zraven DiscT@2 tako da je možno tetovirati Labelflash medij z obeh strani in pa DiscT@2 z vsemi DVD-R mediji samo od spodaj.
Zanimivo je da ima LightScribe podobne nastavitve za kvaliteto kot tiskalniki od HP ...

Zakaj Pioneer ne podpira nobene mi ni jasno (Pioneer je #1)...
http://www.pioneeraus.com.au/computer/d...

Labelflash vs LightScribe DVD/CD Labeling:
Po oceni na
http://www.tomshardware.com/2006/02/14/...
naj bi bil Labelflash boljši zaradi boljšega kontrasta in univerzalne dvojne tehnologije...

Samo NERO podpira TATTOO funkcije...

Samo za umetnike in pirate je moje mnenje8-)

Zgodovina sprememb…

janiii ::

Lepo bi prosu, če ma kdo tist fail ki ga morm skopirat v novga nerota, če mi ga pošlje na [email]! Hvala !:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

kriko1 ::

Mislim da fileta ne boš dobu, vendar brez skrbi, bo pa dosti spam-a.

lyn@ ::

"fileta" sploh ne rabš, če imaš nerota verzije 7.2.x.x.
rabš met UTRA verzijo.

iNDigo_Child ::

Ej a tista ikonca je tam zmeri al se prikaže ko daš Labelflash dvd notr? A je možno (z zapisljive strani) "polepšat" tud navadne dvd+r -je?
Svet pripada tistemu, ki ga najbolj ljubi!

darkolord ::

Ja, ja.

iNDigo_Child ::

He he...če je pa zmeri tam ikonca...pol pa nimam prav narjeno. Če je v direktoriju od nerota datoteka lls.dll, pol bi ikonca mogla bit...pa je ni:( Sem pa update-al iz verzije 6.3.x.x na 6.6.1.4... a je to slučajno kaj navzkriž???
Svet pripada tistemu, ki ga najbolj ljubi!

Lith ::

Jst sem dal za ver. 7.2.0.3b druge serijske, ki so aktivirale LabelFlash:

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ahead\Installation\Families\Nero 7\Info]
"EulaAccepted"="1"
"Version"="7.2.3.2b"
"User"=" " < -- med narekovaje si napiši ime !!!
"Company"=" "
"Serial7_Essentials_OEM"="5C84-0010-8011-0000-6000-2565-6883"
"Serial7_LightScribe_Ultra"="1C82-0000-19E5-MAAX-4000-4840-7205"
"Serial7_LabelFlash_Premium"="1C80-0010-8011-0000-8062-9996-1179"

:D
¤ black holes rule; I like the speed, speed kills ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lith ()

primozsu ::

Mi lahko kdo prosim pošlje ta LLS.dll, ker se ga neda več zgoraj dovleči. V naprej HVALA!
primozsukic@gmail.com

zvis1 ::

Zdravo, imam problem s to funkcijo LabelFlash. Sedaj sem probal ze vse mozne verzije nero-ta in sicer tudi tisto, ki je bila narejena posebaj za NEC pekace. Saj je vse lepo in prav - ikonca za tiskanje etiket se pojavi in vse se zazene, naredim sliko za nalepko, ampak jo lahko zapecem samo na podatkovno stran dvd-ja. Takoj, ko obrnem medij, mi napise da ni diska in ikona Burn se obarva sivo. Imam prave medije (verbatim - labelflash, smart buy - labelflash) in je pri obojnih isto. Ima kdo kaksno idejo?

Hvala in LP
Crash !!!!

Zorro ::

Kaže, da nimaš prave, ampak LightScribe medije! Kot vem se pri nas dobijo LabelFlash le Fujifilm mediji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

zvis1 ::

@Zorro

ja, hvala za odgovor, sem ze nekaj bral na tujih straneh o tem in bo to ocitno vzrok. Zdaj pa ne vem, ce obstaja kaksna opcija, da prisilim mojega Nec-a 4571A, da zapise tudi v tej tehnologiji LightScribe (koliko vem, so obstajali neki patch-i)?

Tnx in LP
Crash !!!!

Saintek ::

zvis1 ni vredno truda in besed o peki slik na te medije sam sem sporbal in sem bil z rezultatom razočaran, sem si raje omislil univerzalni printer ko printa tudi na cdje rezultat takšen kot mora bit :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saintek ()

Dr_M ::

LightScribe in LabelFlash sta sicer podobni tehnologiji, ampak nekompatibilni, tko da z pekacem, ki podpira LabelFlash ne more delat slik na LightScribe medij in obratno. NE, NE DA SE.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

kocba ::

MI lako kdo pove kje bi se dalo dobit drivere za NEC 4551A?

Namrec...mi noce burnat na DVDje...pa vcasih se kar DVD noter ostane, pa zdaj nevem ce so driveri krivi ali sam DVD pekac.

edit: slovnica

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kocba ()

Quikee ::

Sami CD/DVD pogoni podobno kot HDD-ji ne rabijo driver-ja. Le za IDE/SATA kontroler rabiš driver. Po vsej verjetnosti je kaj narobe s pogonoma ali pa kaj drugega - mediji, IDE kabel, nastavitve za IDE (UDMA), master/slave, ...

sleeperman ::

Dr. M...
po moje bi bil boljši odgovor "ne, ne da se ŠE"---
namreč poglej recimo DVD+-R...na začetku so bli rekorderji plus in minus posebej, zdaj pa vsi delajo vse. Ni problem kompatibilnost, ampak uporabnost. Ker so printable mediji (pre)poceni glede na te specialne, pa še rezultat je mnogo boljši, nobenne uporablja tega novega sistema, zato se ga ne razvija kot bi se ga lahko. Če bo kdaj kaj bolje (kot so navajali za LightScribe druge generacije), bo hitro al en propadel al pa bodo vsi delal vse.

Dr_M ::

sleeperman: to je ze drugo poglavje te teme in ne tiste, ki si jo prej zacel. :)

edit: naceloma mas verjetno prav, ampak kljub temu, bos mogu kupit drug pekac. tko da je useeno, mar ne?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

sleeperman ::

recimo...
:D

Cveto ::

Lightscribe in Labelflash ne bosta nikoli kompatibilna, verjamem pa, da bodo enkrat prišli rekorderji ki bodo znali natisniti oba formata.

In zakaj ni možno da bi bila kompatibilna?

Zato, ker Lightscribe pri pri pozicioniranju laserja uporablja oznake (podobne kot črtna koda) ki so natisnjene na notranjem robu CD-ja. Labelflash CD teh oznak nima, zato ne vidim kako bi ga lahko "natisnil" z Lightscribe pekačem, ker se ta brez teh oznak ne bi znašel...

Še enkrat:

Lightscribe: DVD-ji imajo vdelane posebne oznake, pogon pa poseben senzor ki bere te oznake in z njimi pozicionira laser.

Labelflash :DVD-ji nimajo posebnih oznak, pogon tudi nima senzorja ki bi bral pozicijo iz DISK-a pač pa pozicijo bere interno, verjetno iz samega motorja ali kolesa ki poganja disk. Ravno iz tega razloga lahko Labelflash piše tudi na navadne DVD-je (na podatkovno stran seveda)

Enote so torej strojno preveč različne da bi zadevo rešili samo z firmwarom.

sleeperman ::

Se čisto strinjam. Nikoli nisem rekel da bosta formata kompatibilna, samo da, če se bosta oba obdržala, bodo kmalu enote ki bodo znale pisati oba formata. Mi je čisto jasno glede tistih oznak, sem tudi že klel ;(( nad NEC-om ki nima tega in tako ne moreš zapeči npr. 2-3krat in tako dobiti večji kontrast :D . Zdaj čakam da mi NEC crkne >:D

kocba ::

Sem probal z menjavo kablov, menjavo na master/slave. Vendar se vedno ne deluje.
Ko poskusam burn-at mi javi naslednjo napako:

"power calibration error"

je mozno da DVD ne deluje vec?

edit: probal sem ze z razlicnimi DVD mediji

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kocba ()

Wolverine ::

Wolverine-entertaining special effects masterpiece:)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Label flash

Oddelek: Pomoč in nasveti
358250 (5520) shany
»

NEC LabelFlash

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
496219 (3641) r0b3rt
»

dvd pekač in kako na dvd zapečti napis,sliko namesto etikete

Oddelek: Programska oprema
101729 (1581) JOKER
»

LightScribe DVD+/-RW

Oddelek: Kaj kupiti
71685 (1513) xCore
»

DVD + tiskalnik Philips DVDR16LSK LightScribe

Oddelek: Kaj kupiti
302305 (1896) Mirč

Več podobnih tem