Forum » Elektrotehnika in elektronika » Krmiljenje žaluzij
Krmiljenje žaluzij
samosmart ::
Pozdravljeni,
rad bi naredil krmilnik okenskih žaluzij, pa me zanima, če bi
se dalo kje dobiti že nareto vezje mogoče?? Kaj sploh rabim za to stvar??
Lep pozdrav,
rad bi naredil krmilnik okenskih žaluzij, pa me zanima, če bi
se dalo kje dobiti že nareto vezje mogoče?? Kaj sploh rabim za to stvar??
Lep pozdrav,
Nejc Pintar ::
Odvisno kaj hočeš met od krmiljenja, da z gumbi krmiliš vse se da kupit. Če pa hočeš še kaj glede na svetlobo boš pa verjetno sam delal
Lahko je biti prvi, če si edini!
BluPhenix ::
Ne, tudi to se že dobil. Vem ker smo zadnjič delali v neki hiši, ki je to imela, vendar se ne spomnem proizvajalca. Najbolje da povprašaš v kakšnem podjetju, ki se ukvarja z žaluzijami, saj imajo oni navadno tudi take stvari v ponudbi.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.
samosmart ::
Ja sam nevem kaj kupit..ker to bi mogu samostojno nardit vse..za šolo
če bi lahko malo bolj podrobno prosim lepo ;)
če bi lahko malo bolj podrobno prosim lepo ;)
BluPhenix ::
Glej loti se zadeve enostavno. Povprašaj malo po teh zastopnikih, pač čigave izdelke tržijo. Potem malo poglej na net njihove strani inizdelke. Velikokrat najdeš kakšno, kjer ve precej razloženega. ČE ne drugo dobiš prave angleške key-worde, ki jih lahko uporabiš na googlu. Tako boš vsaj malo videl kako in kaj bi potreboval, oz v katero smer moraš gledati.
Jaz tega sicer še nisem delal. Mislim pa da bi nekako rabil:
1 koračni elektro motor
1 tranzistorski H bridge za "krmiliti elektro motor"
1 mikrokontroler, ki bi krmilil elektromotor in Hbridge
1 stikalo za gor/dol
1 senzor svetlobe
Ta rešitev je nekako najbolj odprta za nadgradnje
Druga varjanta je da vzameš elektromotor na izmenično napetost, ki ima kontakte za različne smeri vrtenja (mislim da bi ga lhko spulil tudi iz kakšne bor-mašine). Zadeva ima 4 žice, faza1, faza2, nula in ozemljitev. Potem rabiš le še eno stikalo. Stvar zvežeš tako, da je je enkrat faza, ki pride v stikalo povezana na fazo1, drugič na fazo2. Pač ko bo stikalo v eni poziciji se bo motor vrtel v eno smer, v drugi poziciji pa v drugo.
To je tak osnoven sistem, ki pa lahko krmili le ročno.
Jaz tega sicer še nisem delal. Mislim pa da bi nekako rabil:
1 koračni elektro motor
1 tranzistorski H bridge za "krmiliti elektro motor"
1 mikrokontroler, ki bi krmilil elektromotor in Hbridge
1 stikalo za gor/dol
1 senzor svetlobe
Ta rešitev je nekako najbolj odprta za nadgradnje
Druga varjanta je da vzameš elektromotor na izmenično napetost, ki ima kontakte za različne smeri vrtenja (mislim da bi ga lhko spulil tudi iz kakšne bor-mašine). Zadeva ima 4 žice, faza1, faza2, nula in ozemljitev. Potem rabiš le še eno stikalo. Stvar zvežeš tako, da je je enkrat faza, ki pride v stikalo povezana na fazo1, drugič na fazo2. Pač ko bo stikalo v eni poziciji se bo motor vrtel v eno smer, v drugi poziciji pa v drugo.
To je tak osnoven sistem, ki pa lahko krmili le ročno.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dolocanje faz v vticnicah (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 19940 (11607) | javr |
» | kako priklopiti časovni releOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7237 (3474) | mirator |
» | VtičnicaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5582 (5242) | s-adi |
» | Remote control za "autek" na daljinskoOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2152 (1711) | madboy |
» | ElektrikaOddelek: Loža | 2200 (1954) | gumby |