» »

Ekonomija, poslovanje, ...; razlaga osnovnih pojmov

Ekonomija, poslovanje, ...; razlaga osnovnih pojmov

Microsoft ::

Skratka, iscem eno knjigo ali temu kaj podobnega, v slovenskem jeziku, kjer bi bili na kratko opisani osnovni pojmi s podrocja ekonomije in sorodnih podrocji. Recimo, kaj je to knizenje, protiknizeje, delovni nalog, ...


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Phil ::

Ekonomika poslovanja (mogoče katera druga iz Mihelčičeve zbirke) 0:) :D.
LP

MaCoFaCo ::

Microsoft, tole knjigo k jo omenja cman, mam ravno na mizi... Če jo rabš, ti prodam >:D

EDIT: sm se spomnu, da mam še eno, tko da pride zravn kompleta popust :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MaCoFaCo ()

alum ::

Mislim da mam jaz tud to Ekonomiko poslovanja. Kopije. Drugi letnik FERI. Neprijetno. :)

Tody ::

Ms dela pa program za poslovni sistem :) In celo misli da je odkril zlato jamo ! Fante si boš moral pa le bolj globoko ogledat zadevo ! Drugče pa lahko tudi kaj vprašaš pa bpš zvedu... ali pa uporabi slovar in define: @ google

Microsoft ::

Ma ja. Je kr veliko stvari, kjer so ekonomski izrazi zraven. Pa me totalno matra, ker ne morem v naprej mislit, k stvari itak nic ne poznam. Ane, ti kdo rece "avtomatsko protiknizenje" in podobno, pa sploh ne vem, zakaj se gre. Pismo, ce bi si znal tole prevedit, bi blo totalno kul.

Glede zlate jame. Ja, ena vlka se je pokazala. Taka jama, da noter pades. Pa se ena totalno ogromna korporacija bi to podprla. Sam itak, ni tu utvar. Dela je za par let. Ampak vseeno, ideja in priloznost je fenomenalna.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Tody ::

Heh ja ekonomisti ne hodimo zastojn v šole ... Torej pri nas je v večji uporabi dvostavno knjigovodstvo, kar pomeni da ima vsaka vknjižba proti vknjižbo. En primer: Kupec nam plača blago. Iz konta "terjatve do kupcev" se zmanjša znesek in se poveča na Tekočem računu. Torej ko ti pišeš program in ko nekdo vkuca da ja ta in ta plačal moreš ti na kontu terjatve to odpisat. To je en tak lep primer :)

Ziga Dolhar ::

Microsoft: v knjigarno kupit Kontni plan (takega z navodili in primeri tipičnih dogodkov - knjižb).
Nujno.

(Nas so z računovodstvom v srednji šoli gonili tri leta s 4 oz. 6 urami tedensko. Splačalo se je.)
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

SkIDiver ::

Na FRI-ju pa mihelčič;((

Za moje pojme je njegova kniga totalno mim. Samo nabija in nabija in na samem koncu veš ravno nič, če nimaš že od prej neke osnove.
Skratka zelo slabo napisana kniga po moji oceni.

Microsoft ::

Damn, mene ze taka stvar, kot je konto, zmatra. Pismo. Sam jst mislim, da te osnovne "operacije" in "objekti" v ekonomiji niso tezki. Samo problem mi je tole prevedit v programiranje. Recimo, sem imel sifrante. Sploh nisem vedel, kaj je to. No, sej se zdej ne poznam definicije. Sam si vseeno to predstavljam kot neke objekte z dolocenimi lastnostmi, ki so potem povezani (relacije). Pa vcasih je itak samo kaka 0 ali 1v bazi, ko se pa po "ekonomsko" pogovarjam, mi pa zgleda kot cela znanost.:P

Ziga, je Kontni plan prov knjiga ali je to bolj naslov, katerega naj iscem?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

OwcA ::

Ko mora programer poznati takšne "detajle", je nekaj resno narobe. Če drugega ne, se ti skoraj gotovo bolj splača najeti nekoga, da ti napiše natančno specifikacijo, kot da se sam učiš. Naivno je pričakovati, da boš tako že kar v prvo vse naredil kot je treba.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Tody ::

Kotni plan je seznam kontov, kako in kam kaj pisat oziroma kake oznake imajo konti v katere razrede spadajo itd itd... Kot je owca reku ... mislim da si ugriznil več kot si sposoben (pripravljen) prežvečit...

M-man ::

MS a to delaš nekaj takega kot Vasco?

klemen22 ::

Ziga, je Kontni plan prov knjiga ali je to bolj naslov, katerega naj iscem?

Še veš ne kaj je kontni plan pa hočeš narest zdej en wannabe_kontiranje?

Hja Mocrosoft če boš zadevo sam delu potem si lahko pred PCjem 24ur/dan/10 let da bo kej iz tega ratal. Me prav zanima kaj za en psolovni program ni še v slovenščini oz. kaj tvoja konkurenca še nima. Skratka boš naredu modul za kontiranje al kako? Če se boš tega lotu vsaka ti čast ker potem si rezerviraj še en let da se boš osnovnega kontiranja navadu.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

Microsoft ::

OwcA, ma men to ni vredu, da bi mi kr drugi delali. Ker ce bi tko skos delal, nikol ne bi nic znal. Osnovni pojmi in povezljivost v ekonomiji ne more biti tezko. Recimo, mas objekt narocilo, gor so specificne lastnosti, recimo naklada. Sej, vecina nas pac racun pozna, ker se to dnevno srecujes. Ostalo se pac naucis, ter povezes.

Tody, zdele sem se neki spomnu. Enkrat sem ze gledal neko drevesno strukturo, kjer so bile neke 4 mestne sifre. Recimo, cisto na pamet bom usekal, da 2100 predstavljajo nepremicnine. Samo, ta zadeva, o kateri trenutno samo premisljujem, je tolko specificna, da ne rabi te navleke.

M-man, sem malo pogledal tisto stran, samo mislim, da nima ta zadeva kaj skupnega. Pa tudi to; nic se ne delam. Se zdalec od tega. Le malo se pogovarjam, kak master peace je ze naret in kako bi blo, ce bi jst to na novo prepisal.

klemen22, kot sem zgoraj napisal, gre za totalno specificen program. Poleg tega je poleg "ekonomeskega" se tudi dosti drugih stvari, keter bi bilo potrebno resit. Drgace pa morem rect, da tistega specificnega trga ne poznam, o katerem se le pogovarjam. Je bilo pa receno, da bi se mega korporacija znala za tako stvar zanimat. Za sedanjo, sicer staro, resitev se je. Za novo pa je baje se vecje zanimanje.

Pa se nekaj. Da ne bo kdo zaveden, gre za kar veliko zadevo. No, niti ne, samo vseeno nekaj let ti vzame. Ampak vseen, ce bo naneslo, se lotim.:))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

whatever ::

To pa bo res ena huda zadeva, če jo bo sam Micro$oft par let razvijal.:D
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

Ziga Dolhar ::

Microsoft: ne gre zato, da bi ti to dal drugim "delat". Gre za to, da si raje razdeli delo in počni tisto, kar znaš.

Naj ti nekdo zriše UML model programa, še posebej tistih "glavnih" razredov, kakor si jih predstavljam jaz:

1. konto
2. bilanca oz. "zbirni konto" [meni se ta dva zdita tehnično zelo sorodna, zato bi ju na nivoju razreda IMHO skoraj lahko združil]
3. knjižba [kot zbir navodil za kontiranje]
4. poslovni dogodek [kot zbir knjižb]

Ti potem to lahko še vedno sprogramiraš. Če pa ne misliš bit zgolj in le code-monkey, pa si vsekakor poglej vsaj osnove računovodstva. Saj ni potrebno, da obvladaš knjiženje, ampak da se ti vsaj sanja, kako približno poteka. Specifikacijo kontov in knjižb pa naj ti spiše nek "informacijski arhitekt".

p.s.: "kontni plan" je sicer splošno ime za strukturo številčenja kontov. Predpisan je (IIRC do 3. nivoja) z računovodskimi standardi, nadljna členitev pa sledi individualnim zahtevam konkretne računovodske enote - podjetja. Če pa v knjigarni iščeš "Kontni plan", boš verjetno dobil knjižico s specifikacijo računovodskih standardov z nekaj primeri tipičnih knjižb oz. navodili.

p.p.s.: kar delaš, ima precej malo veze z "ekonomijo".
https://dolhar.si/

klemen22 ::

Hja a drugi bodo pa za @Microsoft delali kar zastonj al koga? Še enga diagrama mu ne bo noben napisal. Toliko o tem.
Micrsoft: neki me zanima. Glede da pripravlaš ta powerful program me zanima s katerim razvojnim okoljem to delaš IN ali imaš licenčno kopijo? Ker če imaš je že to precejšen strošek za "otvoritev podjetja".

p.s.: je pa res da podobnih poslovnih aplikacij se razvija precej vendar jih tudi precej propade in to precej večjih projektov kot je te one_man_band project
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

OwcA ::

Recimo, mas objekt narocilo, gor so specificne lastnosti, recimo naklada.

Aaaagh, ne moreš še preden veš za specifikacijo že razmišljati o nekih konkretnih objektih.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Ziga Dolhar ::

Ko sem jaz pred časom razmišljal o izdelavi računovodske aplikacije, se mi je zdelo (in tako razmišljam še danes), da je temeljna enota vsega dela "konto".

Ko imaš narejen konto, zgolj razširjaš [programski, ne "uporabniški"] vmesnik (konto < knjižba < dogodek < predefinirani "pogosti dogodki" ala prodaja, nabava, prejem položnice za elektriko :))) proti končni "uporabni" aplikaciji.

BigWhale, kaj ti misliš?
https://dolhar.si/

Microsoft ::

Nevem no, ce se prav razumemo. Sej je res, da je verjetno nekaj racunovodskih stvari tu, samo gre bolj za izdelavo ene celote v procesu. Recimo, ce vzamemo izdelavo avta. Program mora naredit to, da ti zracuna, kolko avtov lahko naredis z 1km^2 pleha, kako je najboljse, da razporedis elemente na tem plehu, da bo pleh max izkoriscen, kolko te bo to stalo, da vidis pod katero crto ne gres, ker bi delal izgubo, potem je tu se sledenje posameznih delovnih nalogov po procesu, moznost vpogleda, kaj dela dolocena naparva, ki obdeluje pleh, potem ce mas narocil od vec strank, da jih skupaj skombiniras tako, da je cim manjsa poraba surovin, itn. Skratka, veliko stvari.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

para! ::

Miha, se ne spoznam na programiranje, ampak si večkrat povdaril, da je to oho-ho velik projekt...misliš, da je to res one-man-job?

lp
Death before dishonor!

Microsoft ::

To res nevem. Sej, trenutno delam eno drugo stvar. Potem bom pa videl, kako naprej. Mogoce bom za zacetek izbral, da bi trenutnem programu dodal kako specificno stvar, pa mogoce potem na tem gradil naprej.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

klemen22 ::

Nevem no, ce se prav razumemo. Sej je res, da je verjetno nekaj racunovodskih stvari tu, samo gre bolj za izdelavo ene celote v procesu. Recimo, ce vzamemo izdelavo avta. Program mora naredit to, da ti zracuna, kolko avtov lahko naredis z 1km^2 pleha, kako je najboljse, da razporedis elemente na tem plehu, da bo pleh max izkoriscen, kolko te bo to stalo, da vidis pod katero crto ne gres, ker bi delal izgubo, potem je tu se sledenje posameznih delovnih nalogov po procesu, moznost vpogleda, kaj dela dolocena naparva, ki obdeluje pleh, potem ce mas narocil od vec strank, da jih skupaj skombiniras tako, da je cim manjsa poraba surovin, itn. Skratka, veliko stvari.

Hja iz tega je pa razvidno da je projekt kar hard zastavljen. Vsekakor preveč za magari 5 ljudi. Pa si že kaj delal z malo zahtevnejšimi algoritmi Microsoft ker tale max izkoriščenost je precej jebeno programirat sploh v realnih časih izvajanja, da je res max izkoriščena. Ker to ni le rudarjenje s podatki MS. Če si sedaj delal le s podatkovnimi bazami bo zate to mal prehudo se mi zdi.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

BigWhale ::

Zacni s tem, da nardis eno relativno preprosto stvar za vodenje skladisca...

Ne mores se kar v glavno knjigo vrzt, sploh ce pojma nimas kaj to je. ;) Sicer pa, zakaj bi se matral? Glavno knjigo za Dos/Win so ze 100x naredili. Hm, 200x ali pa se vec. Zakaj bos ti boljsi? :)

Bodi car in zadevo naredi za kako drugo platformo, kjer je se ni... ;)

Microsoft ::

Ma sej itak zdele delam neko preprosto stvar.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

budili ::

jest mam en splosni doc file od Racunovodstva, gre pa skozi osnovne termine

Ce rabis ZS

drugace imas http://www.rfr.si/ ,kar isces za zacetek je pa kak Kozelj Financno racunovodstvo,2004 (cca. 800strani, plava knjiga, okoli 10000sit) kjer imas tudi primere
Kontni plan ti samo pomaga glede knjizenja, da postavljas na pravo pozicijo, ne uci te pa kaj je ACR,PCR,prih,odhodki,prejemki,izdatki,DDV...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: budili ()

budili ::

potem je tu se sledenje posameznih delovnih nalogov po procesu, moznost vpogleda, kaj dela dolocena naparva, ki obdeluje pleh, potem ce mas narocil od vec strank, da jih skupaj skombiniras tako, da je cim manjsa poraba surovin, itn. Skratka, veliko stvari.

nekaj stvari, ki si jih lahko pogledas oz. posrfas: MS Project, normiranje, terminiranje proizvodnje,Gantt, Heller-Logemannov algoritem, Tone Ljubic FOV


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

športne stave(estave) vprašanje

Oddelek: Loža
153963 (2713) BivšiUser2
»

Vzajemna - neupravičena izvržba

Oddelek: Loža
385618 (4016) Daniel
»

dno ali doo

Oddelek: Loža
356408 (5627) djordjevic

Profesionalnost slovenskih informacijskih/računalniških podjetij

Oddelek: Loža
433680 (2396) Tody

Več podobnih tem