Forum » Pomoč in nasveti » Disketni pogoni
Disketni pogoni
vgolcar ::
Res je, da disketni pogoni že počasi odhajajo v pozabo, posebno tisti 5,25 inčni. In ravno za to gre. Na 5,25 inčnih disketah imam nekaj datotek, do katerih bi rad prišel. Našel sem ustrezen 5,25 inčni pogon in ga poskušal vgraditi v računalnik Pentium II 350 MHz z RAM 256 MB, en HD 30 GB, en CD-ROM - predvajalnik in en CD-RROM - zapisovalnik ter disketni pogon A: 3,5 inčni in OS Windows XP PRO SP2. Ven sem vzel - CD-ROM zapisovalnik, ki ga ne uporabljam več in uporabil njegov napajalni kabel za vstavljeni 5,25 inčni disketni pogon. Za prenos podatkov pa sem uporabil prosto režo na kablu, na katerem je že priklopljen 3,5 inčni disketni pogon A:. V BIOS-u sem omogočil 5,25 inčni disketni pogon B:. Žal pa sem ugotovil, da mi sedaj ne deluje noben Disketni pogon. Če kliknem na A:, se mi pojavi napis: "Please insert a disk into drive A:.", čeprav je disketa že notri, a je ne prepozna. Lučka na pogonu gori, dokler ne kliknem na "Cancel" Isto se zgodi, če kliknem na B:. Tudi, ko sem spravil vse v prejšnje stanje in naredil System Restore na en prejšnji datum, mi 3,5 inčni disketni pogon še vedno javlja: "Please insert a disk into drive A:.", pred posegom pa je delal brezhibno.
Mi lahko kdo pojasni, kaj sem naredil narobe in kakšna je rešitev nastalega problema. Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.
LP!
ValentinDisketni pogoni
Mi lahko kdo pojasni, kaj sem naredil narobe in kakšna je rešitev nastalega problema. Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.
LP!
ValentinDisketni pogoni
Brane2 ::
Frka je lahko na več konceh.
1. Če narobe obrneš kabel, ti bo lučka na disketniku vedno gorela in stvar ne bo delala. Tako bi lahko načeloma tudi skuril disketnik, a v praksi se to zelo redko dogaja.
2. Na enem kablu je moč imeti več disketnikov ( do 4, PC uporablja 2) in izbira enot se vrši s posebno žico v kablu. Za vsak disketnik je ena.
Včasih so diskentiki imeli jumperje ali switch, kjer si lahko nastavil "številko".
Pozneje se je nek tajvanec spomnil, da lahko podoben efekt doseže s tem, da med konektorjem za prvi in drugi disketar zamenja nekaj žic in doseže podoben efekt. Taki so skorajda vsi kabli. Če na kablu vidiš med dvema konektorjema del žic obrnjenih, sta tadva namenjena disketarjem, konektor, ki sameva na nasprotnem koncu kabla pa gre v plato. KAteri disketar bo A in kateri B, je odvisno od njegovega položaja na kablu, nastavitve v BIOSu ( nekateri so omogočali SWAP flopi enot) in jumperjev na kablu. Če se zadnjih nisi dotikal, potem se poigraj s kablom.
Aja, še to. Nekateri prastari disketarji so imeli na konektorju prav konjsko terminacijo linij, ki je onemogočala komunikacijo manj kmečkim enotam. če na enoti vidiš kako gosenico v podnožju v bližini konektroja, jo probaj ven vzet in poskusi še enkrat.
Na koncu je tudi možno da je en drajhv slab in je skuril drugega in/ali plato...
1. Če narobe obrneš kabel, ti bo lučka na disketniku vedno gorela in stvar ne bo delala. Tako bi lahko načeloma tudi skuril disketnik, a v praksi se to zelo redko dogaja.
2. Na enem kablu je moč imeti več disketnikov ( do 4, PC uporablja 2) in izbira enot se vrši s posebno žico v kablu. Za vsak disketnik je ena.
Včasih so diskentiki imeli jumperje ali switch, kjer si lahko nastavil "številko".
Pozneje se je nek tajvanec spomnil, da lahko podoben efekt doseže s tem, da med konektorjem za prvi in drugi disketar zamenja nekaj žic in doseže podoben efekt. Taki so skorajda vsi kabli. Če na kablu vidiš med dvema konektorjema del žic obrnjenih, sta tadva namenjena disketarjem, konektor, ki sameva na nasprotnem koncu kabla pa gre v plato. KAteri disketar bo A in kateri B, je odvisno od njegovega položaja na kablu, nastavitve v BIOSu ( nekateri so omogočali SWAP flopi enot) in jumperjev na kablu. Če se zadnjih nisi dotikal, potem se poigraj s kablom.
Aja, še to. Nekateri prastari disketarji so imeli na konektorju prav konjsko terminacijo linij, ki je onemogočala komunikacijo manj kmečkim enotam. če na enoti vidiš kako gosenico v podnožju v bližini konektroja, jo probaj ven vzet in poskusi še enkrat.
Na koncu je tudi možno da je en drajhv slab in je skuril drugega in/ali plato...
On the journey of life, I chose the psycho path.
Spajky ::
WinXP NE berejo disket ki niso 720k ali 1,44Mb in DOS formated !!! Rabiš Win9x !
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Azrael ::
Še ena finta je lahko, nekateri 5.25 disketniki so lahko samo A: in jih je treba tudi tako priklopiti (na konec kabla), 3.5 disketnik pa na sredino. Če ves čas sveti lučka je kabel narobe priklopljen.
Če so hudi problemi, pač priklapljaš postopoma in pri POSTu preverjaš, če stvar dela (vklopi opcijo search floppy drive on boot ali nekaj takega).
V primeru, da je 5.25 disketnik lahko samo A: je potrebno v BIOSu vklopiti opcijo swap floppy drive, če želiš, da 3.5 disketnik postane spet A: (pri tem se včasih Windowsu zblede in narobe prikazujejo vrste pogonov - problem BIOSa).
Glede Win XP in 5.25 disketnikov, meni je delovalo OK, samo baje ni možno pravilno formatirati teh disket v tem OS. Dopuščam, da je zunaj več verzij tega OS.
Če so hudi problemi, pač priklapljaš postopoma in pri POSTu preverjaš, če stvar dela (vklopi opcijo search floppy drive on boot ali nekaj takega).
V primeru, da je 5.25 disketnik lahko samo A: je potrebno v BIOSu vklopiti opcijo swap floppy drive, če želiš, da 3.5 disketnik postane spet A: (pri tem se včasih Windowsu zblede in narobe prikazujejo vrste pogonov - problem BIOSa).
Glede Win XP in 5.25 disketnikov, meni je delovalo OK, samo baje ni možno pravilno formatirati teh disket v tem OS. Dopuščam, da je zunaj več verzij tega OS.
Nekoč je bil Slo-tech.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zakaj je C: še vedno glavni disk?Oddelek: Operacijski sistemi | 5792 (4248) | mojster_joni |
» | Nova anketa: je disketna enota v resnici preteklost? (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ankete | 8014 (6797) | MrStein |
» | Disketni pogon-ga še sploh kdo uporablja??Oddelek: Strojna oprema | 2333 (1873) | vladika |
» | Velika disketnaOddelek: Strojna oprema | 1022 (963) | Brane2 |
» | 486 mi krajsa zivljenjeOddelek: Strojna oprema | 1628 (1478) | ADF |