» »

Za katera kolesa z pomožnim motorjem je potreben izpit?

Za katera kolesa z pomožnim motorjem je potreben izpit?

SloMusty ::

Za katera kolesa z pomožnim motorjem je potreben izpit?

Zanima me tudi če je za kolesa z pomožnim motorjem potrebna tudi registracija ali kaj podobnega....

Katera kolesa z pomožnim motorjem so torej primerna za vožnjo brez izpita (Pony expres) ali kaj podobnega?

lp
Freestyle wind riders!!!

jRk0 ::

ni potrebne izpit, oz. samo za kolo =)

to so ti, ki grejo 25kmh, pa ne rabis celade, niti registracije. recimo tomosov flexer je najbolj kul :) pa pony express in podobno, da.
You fuck up once, you loose two teeth.

para! ::

Kaj pa pri teh novih izpitih za avto (opravljenih po 1.1.2006)? A se je kej spremenil glede motorjev na sploh?
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

Vikking ::

kolo s pomožnim motorjem se po zakonu tretira kot:
kolo s pomožnim motorjem je enosledno vozilo (kolo, skiro ipd.) s pomožnim motorjem, katerega delovna prostornina motorja z notranjim izgorevanjem ne presega 50 ccm in katerega hitrost na ravni cesti je konstrukcijsko omejena na največ 25 km/h;

potem še pravi:
Oseba, mlajša od 14 let, ki vozi kolo ali kolo s pomožnim motorjem, mora med vožnjo nositi na glavi pripeto homologirano zaščitno kolesarsko ali motoristično čelado. Enako velja tudi za otroka, ki se na kolesu ali kolesu s pomožnim motorjem vozi kot potnik.

Kolo s pomožnim motorjem sme voziti v cestnem prometu otrok od 12. do 14. leta starosti, ki ima pri sebi kolesarsko izkaznico, in oseba, ki je starejša od 14 let.

Mislim pa da ponija ki si ga omenil, dosega tovarniško hitrost 50km/h po podatkih proizvajlca, in se tretira kot kolo z motorjem in kot tako potrebuješ obvezno čelado, izpit in registracijo. z blokado in po homologaciji, lahko zmanjšaš hitrost na 25km/h, vendar te to pride predrago. Ali pa da policaja uspeš prepričati, da tvoja pecikletina leti le 25km/h, verjetno te ne bo preverju, se mu pa lahko zdi čudno če boš pridrvel 60km/h mimo njega.

Recimo za motorje ki te zanimajo so recimo: Solex, Tomos Flexer, ki ne presegajo več kot 25km/h in ne potrebuješ za njega ničesar razen starosti 12 let.

Da se razumemo, govorimo o kolesih s pomožnim motorjem in ne o kolesih z motorjem, kar je razlika.

Vseeno se ti splača vedno imeti varnostno čelado, naredi izpit za H z ročnim menjalnikom, da potem nimaš problemov. Naučiš se osnovnih pravil v prometu, varnosti, pravilno zavirati, vožnje, menjavanje pasov....

SloMusty ::

Ja jaz tega tak al tak nebi rabo za v mestu pa to...sem pa že prek 14 tak da ni problema.
Izpita se mi pa ne ljubi delat...

lp
Freestyle wind riders!!!

Vikking ::

Jah jst ti polagam roko na srce, da si kupiš čelado, pa tud če se boš samo po vasi vozu. Se boš navadu na nošenje čelade, doma ti bojo manj težil ker skrbiš za svojo varnost...

Sicer za po vasi lahka imaš tudi 1000kubično raketo.

SloMusty ::

Ja sej čelado bom mel...če en druga ti vsaj ko je bol mrzlo nena uge umrznejo, pa mušice ti ne letijo v oke pa to...

Kaj ima kdo kaj izkušenj kaj od mašin do 50ccm bi blo dobrih, zanesljivih... (osebne izkušnje mogoče)

lp
Freestyle wind riders!!!

Sadida ::

Vem samo za Tomos flexerja, ki je prav luštna stvar. Da se jo pa seveda tudi predelati, kot je značilno za tomose, tako da bo šla tudi nekaj več kot 25 km/h

SloMusty ::

Ja sej če leti 30+kmh pa ma zadovoljivo vzmetenja je vredi....

ker se mislim po makadamu tudi vozit...


lp
Freestyle wind riders!!!

Sadida ::

Potem je to zaenkrat najbolša izbira. Vzmetenje pa bo že:D

Randomm2 ::

Delat izpit se ne splača. Malo sem pogledal po internetu in so cene okrog 80k:| Raje malo pogledam po forumu pa si za ta denar kupim kaj dosti bolj koristnega:D
Mess with the best die like the rest.

Gapi ::

Sem lastnik Piaggo Ciao ki je kolo z pomožnim motorjem in za njega ne rabiš registracije , no vsaj za enkrat ne. V Italiji jih dobiš pocen ker tam že rabijo met ta kolesa registrirana. Kolo z pomožnim motorjem spoznaš po tem da imajo pedala in ne kurbl tako kot avtomatik in sorodna kolesa. Z polini kitom leti malo več kot 50 km/h. pol maš še grilo proizvajalca ne vem mislm pa da je tud piaggo. Problem pri Ciaotu je ta da ni vzmetenja na okvirju ampak na sedežu zato ta poskakuje še neki časa, sploh pa če te je neki skupi.

Policaji me ne vstavljajo ko se vozim mimo njih, je pa res da se ne vozim ravno po sredini celovške ampak lepo po kolesarski stezi ki je zato namenjena. Ja z kolesom z pomožnim motorjem moraš upoštevat pravila vključevanja v promet da za njih veljaš kot kolesar in ne kot motorist.

themix ::

ker je ravno primerna tema....->....je rumena nalepka, ki jo imajo novejši flexerji, jungsterji,... obvezna al je lahko tudi brez nje?
pa če ima kdo izkušnje, če policaji v manjših mestih(kranj) vedo kateri je kolo z motorjem kateri pa s pomožnim motorjem? torej, je možno, da me v kranju ustavi in mi napiše kazen ker se vozim brez registracije in nimam rumene nalepke?

Vikking ::

1. Motorno kolo je motorno vozilo na dveh kolesih, s stranskim priklopnikom ali brez njega, pri katerem delovna prostornina motorja z notranjim izgorevanjem presega 50 ccm oziroma pri katerem konstrukcijsko določena hitrost presega 45 km/h;
2. Kolo z motorjem je motorno vozilo z dvema ali tremi kolesi, katerega delovna prostornina motorja z notranjim izgorevanjem ne presega 50 ccm in katerega hitrost na ravni cesti je konstrukcijsko omejena na največ 45 km/h;
3. Kolo s pomožnim motorjem je enosledno vozilo (kolo, skiro ipd.) s pomožnim motorjem, katerega delovna prostornina motorja z notranjim izgorevanjem ne presega 50 ccm in katerega hitrost na ravni cesti je konstrukcijsko omejena na največ 25 km/h

2. mislim da potrebuješ H

3. Milsim da potrebuješ kolesarski izpit, ter se ravnati tako kot kolesarji, če je kolesarska pot se moraš po njej peljati.

Policist lahko ugotovi za katero skupino gre, če hoče te lahko pošlje na izredni tehnični pregled vozila, kjer se ugotovi. Ker obstoja nešteto modelov in če boš prijazen bo verjetno zadovoljen že s tem da nosiš čelado.

F-22 ::

Ali lahko voziš Tomos Lauro z kolesarskim izpitom?
Nekje sem prebrau, da jo lahko lahko peleš na tehničnega, da ti izmerjo hitrost pa dubiš list de gre 25km/h.
Pa mende jo lahko zamoriš de gre le 25 če daš podloško z lukno med 8-9mm med auspuh pa cilinder ali pa med koleno vplinjača in cilindra.
A to dela???

amigo_no1 ::

To je nekaj takega kot Pony express (s pedali), pomoje ne bo težav. http://maja.uni-mb.si/slo/ivo/Obnova-pe...
Svetujem da ga omejiš na 25 km/h (če gre več).Rajši daj podloško med cilindrom in izpuhom (boš prej opravil).

Vendar vedi: če te prometniki dobijo da se pelješ z njim več kot 25 km/h boš šel kaj hitro na izredni tehnični; na valjčke in če/se se tam gotovi da Laura gre več kot 25 bo pizdarija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

LeQuack ::

Kar niti ni težko ugotoviti, ker se moraš peljati po kolesarski stezi in en povprečen kolesar gre recimo 20-25 km/h, če greš dosti hitreje kot kolesar bo policaj že sumljivo gledal.
Quack !

F-22 ::

Ja saj sem sedaj ugotovil da že če ga registriraš in si 14 lahko voziš Lauro. Je pa bolj narejena kot Pony Express

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: F-22 ()

;-) ::



Kaj rabim za to ? Dokumentov ni, prvi lastnik je na voljo da napišema bilokaj...registriran še ni bil...

Vikking ::

Kako pa boš dokazoval, če te policist ustavi da je moped tovarniško homologiran do 25km/h. Original papirji ti omogočajo da na licu mesta dokažeš policistu kaj voziš.
Z lastnikom če nima papirjev si glede tega ne moreš prav nič pomagati.

Sicer nevem če policisti sploh težijo osebi, ki vozi moped na pedala, sem pa sigurn da policisti vedo da za pucha potrebuješ izpit in čelado.
V original papirjih puch pony expres dosega 42km/h
Prve serije rog mopedov so imeli puchov motor, zadnje serije pa A3 tomos motor. Slednji je bil bojda homologiran za 25km/h.

Osebno brez papirjev ne bi kupoval, zato pa so zelo iskani novejši rabljeni flexerji, ker večina ima še vedno papirje.

;-) ::

Ima tomosov A3 motor, homologacijo iz okoli leta 75 nevem kje naj iščem.

Torej takega mopeda če ga najdeš od dedka na podstrešju, nemoreš legalno spravit na cesto al kaj ? Če upoštevamo da tisti čas ni bilo registracije in vseh pi** ****n, tako da vrjetno navodil, homologacije in prepisov tud nebo ?

Baje če ni bil nikoli registriran se lahko na občini uredi lastništvo, le da mora nekdo "jamčit" da ni ukraden torej prešnji lastnik?

ToniT ::

Baje če ni bil nikoli registriran se lahko na občini uredi lastništvo, le da mora nekdo "jamčit" da ni ukraden torej prešnji lastnik?

To je mimo... Tako je bilo možno registrirat mopede okrog leta 2004, zdaj pa ne več.

;-) ::

Kako pa naj sedaj tak moped uradno spravim na cesto?

M1_Abrams ::

@;-) - Jaz mam enak problem. Imam moped Tomos A3 MS iz leta 1987 od očeta brez papirjev :S Moped še ni bil registriran ker v takratnih časih ni bilo potrebno registracije z gibalno prostornino 49 cm3.
PHP & MySQL

;-) ::

Prosim če kaj zveš kako in kaj napiši v to temo ali na ZS. Jaz se bom probal pozanimat pa povedat.

francek1 ::

;-) je izjavil:

Ima tomosov A3 motor, homologacijo iz okoli leta 75 nevem kje naj iščem.

Torej takega mopeda če ga najdeš od dedka na podstrešju, nemoreš legalno spravit na cesto al kaj ? Če upoštevamo da tisti čas ni bilo registracije in vseh pi** ****n, tako da vrjetno navodil, homologacije in prepisov tud nebo ?

Baje če ni bil nikoli registriran se lahko na občini uredi lastništvo, le da mora nekdo "jamčit" da ni ukraden torej prešnji lastnik?

Enostavno ga registriraš kot oldtimerja.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

;-) ::

Kako registriram kot oldtimerja ?

Kak naj registriram, vrjetno moraš met ob registraciji podatke al pa kak dokument o lastništvu ? Kam naj grem to ?

amigo_no1 ::

Enostavno ga registriraš kot oldtimerja.

Ni tako enostavno, so kar strogi pogoji, vse mora biti kot je bilo v njegovih aktualnih dneh + ne dobiš kar tako trajno licenco za "oldtimerja". Za majhne kubature (ala moped) se ne splača.

REGISTRACIJA STARODOBNIKA PO 1.7.2011
http://www.starodobnik.net/topics/7455
http://www.starodobnik.net/topics/475?p...

Sicer nevem če policisti sploh težijo osebi, ki vozi moped na pedala, sem pa sigurn da policisti vedo da za pucha potrebuješ izpit in čelado.
V original papirjih puch pony expres dosega 42km/h
Prve serije rog mopedov so imeli puchov motor, zadnje serije pa A3 tomos motor. Slednji je bil bojda homologiran za 25km/h.

Pony express so 4 verzije, ena ima laura motor


puch e50 motor:


Če se vam da iskati so na starodobnik forumu vse verzije poslikane.

Ali ima moped pedala ali ne nima veze, tudi en colibri jih ima in gre 50 kmh...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

amigo_no1 ::

Če se vam da iskati so na starodobnik forumu vse verzije poslikane.

http://www.starodobnik.net/topics/7598

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

;-) ::

No in kako ga spravit na cesto ve kdo ?

amigo_no1 ::

Sem napisal aktualne informacije.

ticiy ::

Torej za npr.Garellia do 25 km/h ne rabiš imet izpita?

black ice ::

Kateri model?

ticiy ::

Ali pa naprimer piaggio SI star sem 13 let ali ga lahko vozim?

ticiy ::

Kakšne so sploh omejitve let in kje naj jih najdem

hojnikb ::

ticiy je izjavil:

Ali pa naprimer piaggio SI star sem 13 let ali ga lahko vozim?

če gre sam 25 potem lahko..
#brezpodpisa

St235 ::

ticiy je izjavil:

Ali pa naprimer piaggio SI star sem 13 let ali ga lahko vozim?

če imaš izpit za kolo. Za kolesa z pomožnim motorjem v veliki večini veljajo enaka pravila kot za kolesa.

Vikking ::

hojnikb je izjavil:

ticiy je izjavil:

Ali pa naprimer piaggio SI star sem 13 let ali ga lahko vozim?

če gre sam 25 potem lahko..



Pomembno je kaj piše v homologacijskem kartončku in ne če motor gre 25km/h. Z homologacijskim kartončkom dokazuješ nesporno da je kolo z pomožnim motorjem uradno omejen do 25km/h.

Lahko imaš kolo s pomožnim motorjem ki leti 50km/h, ker v homologacijskem kartončku piše do 25km/h, te bo moral policist poslati na izreden tehnični pregled, da bo dokazal da motor presega omenjeno hitrost (pač opazi da si se peljal ko žareča mušica mimo njega). Ponavadi samo opozorijo.

Lahko pa imaš kolo z pomožnim motorjem ki ne presega 20km/h, homologacijskega kartončka pa nimaš, torej policist te lahko kaznuje brez težav.

janezicbor ::

A rabim izpit za piaggo grillo?
Papirje mam, celado mam.
Pa kok morm bit star?
Hvala:)

St235 ::

Odvisno od homologacije.
Če je v papirjih označeno, da je konstrukcijsko omejen na 25 km/h potem ga lahko voziš pod enakimi pogoji kot kolo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Motor in papirji

Oddelek: Loža
262958 (1067) Ales
»

Vožnja motornega vozila do 50ccm(kubikov).

Oddelek: Loža
2512730 (4129) Gapi
»

nakup scooterja

Oddelek: Na cesti
161975 (1581) msjr
»

50 ccm

Oddelek: Loža
458801 (6454) Formula 1
»

Motor po Kolesarski stezi

Oddelek: Šport
187509 (6859) energetik

Več podobnih tem