» »

Motor po Kolesarski stezi

Motor po Kolesarski stezi

MIHAc27 ::

Kolikor vem je kolesarska steza rezervirana samo za kolesarje. Se lahko razni skuterčki in Tomosi vozijo gor (če ja do koliko ccm)?

Alexius Heristalski ::

Verjetno tisti, ki gredo lahko največ 25 km/h ali kako je že.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Tomas 33 ::

Tako je. Kolo s pomožnim motorjem (do 49 ccm, max hitrost 25 km/h) lahko vozijo po kolesarski stezi, ostali pa ne.

MIHAc27 ::

Tale max hitrost 25km/h... a toliko hitro se lahko pelje (tudi če motor zmore več) ali mora dejansko motor imeti blokado na 25kmh?

Sprašujem ker sem enem motoristu rekel, naj se ne vozi po kolesarski. Pa mi je le odvrnil naj malo pogledam pravila. Je pa njegov skuter definitivno sposoben voziti tistih bogih 25kmh.

Tomas 33 ::

Kolo s pomožnim motorjem ima te omejitve in lahko vozi po kolesarski stezi.
Kolo z motorjem pa lahko doseže 49 km/h in kljub vožnji z 25 km/h ne sme.

Razlika je tudi v zahtevanem izpitu in registraciji in se takoj opazi za kakšno vrsto vozila gre (kolo z motorjem ima rumeno tablico).

St235 ::

Zakon pozna kolo z pomožnim motorjem, ki gre lahko MAX 25 km/h in ga lahko voziš brez čelade, po kolesarski stezi. V bistvu zanj veljajo enaka pravila kot za kolesa. Tukaj pašejo tudi razni flexteri, pony express, bicikli na baterije in podobno zadeve.

Mopedi pa pašejo v kategorijo H in na kolesarski stezi nimajo kaj delat ne glede na to koliko se peljejo. Je pa seveda v praksi druga zgodba. Namreč dostikrat je situacija v proemtu takšna, da si bolj na varnem na kolesarski kot v prometu. Na pamet mi pride tivolska, ki je samomor z kakih 45 km/h, podobno bi bilo verjetno tudi na kakšni celovški. Sam načeloma nimam nič proti mopedu na kolesarski stezi, če se obnaša prometni površini primerno. Dosti bolj kot skuter, ki lepo pelje 20km/h me motijo kolesarji ,ki vozijo v nasprotno smer in pričakujejo, da bodo vsi skakali z kolesarske steze ali pešci, ki si domišljajo da je kolesarska steza podaljšek pločnika.

Gledano po črki zakona pa NI dovoljeno z vozilom kategorije H (moped) vozit po kolesarki stezi.

ToniT ::

Kategorija H ne obstaja več. Po novem je to kategorija AM.

thramos ::

MIHAc27 je izjavil:

Sprašujem ker sem enem motoristu rekel, naj se ne vozi po kolesarski. Pa mi je le odvrnil naj malo pogledam pravila. Je pa njegov skuter definitivno sposoben voziti tistih bogih 25kmh.


Tole se je pa zgodilo danes zjutraj pri prehodu pri Metalki? :)

MIHAc27 ::

Jup... evo bova sedaj oba vedla kaj je prav, a ne.

thramos ::

Hehe, nism ta motorist, samo eden od ostalih kolesarjev, ki je slučajno slišal pogovor.

c00L3r ::

Kolesa z motorjem (mopedi in skuterji) in motorna kolesa imajo vsi registrske tablice. Kolesa z pomožnim motorjem (tista, ki dosežejo 25km/h) pa nimajo registrskih tablic.

Tako se lahko vozijo samo vozila brez obvezne registracije po kolesarski stezi.

Je pa res, da mene ne moti, če se kdo s skuterjem ali manjšim motorjem pelje lepo 25km/h po kolesarski stezi. Tudi sam sem motorist in se tako kdaj izognem zastoju.

Mi pa gredo na živce prepotentni najstniki, ki mislijo, da so kolesarske steze in peš cone poligon za hitro spretnostno vožnjo. Ti dejansko ogrožajo sebe in druge v okolici.

jype ::

c00L3r> Je pa res, da mene ne moti,

Mene pa, ker smrdi. Se sicer ne vsajam, mi gre pa vseeno v nos.

energetik ::

Problematični so predvsem prepotentneži z odprtimi avspuhi, ki grejo v nasprotno smer po kolesarski vsaj z 40km/h. Predvsem pa nevarni. Tako kot kolesarji, ki grejo v nasprotno smer.
Tudi jaz nisem angleček in grem včasih na velikem križišču v nasprotno smer (ker moram drugače 3x čakat na semafor), ampak se VEDNO umaknem, če nasproti pravilno pripelje kolesar oz. grem čez po zebri s hitrostjo pešca.

Phoebus ::

kaj imajo odprti izpuhi in vožnja po nasprotnem pasu kolesarske skupnega z mopedi, ki grejo 25kmh in se lahko vozijo po kolesarski? Po izgledu se marsikateri ne razlikuje čisto nič od "polnokrvnega 50ccm"- razen v tovarniški blokadi.

MIHAc27 ::

Škoda, Thramos. Sem upal da se bo voznik kaj naučil, pa se kot kaže ne bo. Registrsko tablico je pa 100% imel.

Mene tudi moti, če moram vdihavati izpušni plin nekoga, ki se vozi tik pred menoj, ima pa svoj pas po katerem bi lahko šel hitreje mimo mene.

hotig ::

Še huje od tega da se lahko z kolesom z pomožnim motorjem peljejo po kolesarski stezi je pa to, da se v primeru, ko je na začetku pločnika (ponavadi modra) tabla, ki dovoljuje uporabo pločnika tudi kolesarjem s tem dovoljena uporaba pločnika tudi kolesom z pomožnim motorjem!
In kaj boš pol naredil, ko se lepo sprehajaš po pločnik in proti tebi zapelje prepotentni egoistični mulc? :(

St235 ::

Dovoljena uporaba pločnika tudi kolesarjem????? tega v Lj še nisem videk.

V ljubljani imamo pločnike in imamo kolesarske steze, ki so ločeni. Ni nujno da gre za fizično ločene površine, ampak črta je vedno. Kolo s pomožnim motorjem v praksi ni hrupno in tudi izpuha ima zelo malo. Mopedi, sploh predelani so druga zgodba

c00L3r ::

Najbolj smrdijo dvotaktni motorji, torej večinoma ti, ki dosežejo 25km/h in 45km/h, saj zraven bencina kurijo tudi olje. En 125ccm, 250ccm ali večju 4 taktni motor porabi približno isto goriva (včasih še manj kot mali dvotaktni in ne kuri olja. Tako tudi dosti manj smrdi.

Tako se "smrduhi" lahko vozijo po kolesarski stezi. Sicer pa, ko se znajdem v mestu, se mu zdi da od avtov in tovornjakov dosti bolj smrdi, saj so samo nekaj metrov vstran od kolesarske proge.

energetik ::

No ja, niso nekaj metrov. V LJ imaš pol metra stran na stotine dizlov in pravkar vžganih bencinarjev, tako da tista 2 dvotaktneža na kolesarski gli nimata kakšnega hudega prispevka k emisijam... Ropotata pa, kot 100 avtov na 4-pasovnici.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kolesarska steza je za kolesa! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
14219609 (12436) zmaugy
»

Vožnja motornega vozila do 50ccm(kubikov).

Oddelek: Loža
2512667 (4066) Gapi
»

Za katera kolesa z pomožnim motorjem je potreben izpit?

Oddelek: Na cesti
3932615 (2717) St235
»

Vprašanje: Koliko km/h se lahko vozim na mopedu?

Oddelek: Na cesti
167412 (6654) XtodaZ
»

objestneži na motorjih v parku

Oddelek: Loža
404738 (3657) gendale

Več podobnih tem