» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
1156 / 1161
»»

mtosev ::

pik66 je izjavil:

Zdravo,

spet je treba kupit. Tokrat kombo gaming/video editing/general use. Nazadnje sem to pocel se v casu 7700k ;) Tole sem nabral. A lahko prosim nekdo vrze uc preden totalnega kozla ustrelim. Hvala.

9800x3d
Asrock B850 Steel legend Wifi
Kingston Fury Beast 64Gb (2x32) 600 DDR5 CL30
WD Black SN850X 2TB M.2
Be Quiet! POWER ZONE 2 1000W
Fractal Design North
Thermalright Phantom Spirit 120 Evo

Grafo trenutno imam. 4070 Ti Super. Vzel bi pri Funtech-u, razen ce priporocate kaj drugega.

Se enkrat hvala.

Izgleda v redu.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

globoko grlo ::

Skrajnik, kaksno AI bos doma fural?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

tony1 ::

pik66 je izjavil:

Zdravo,

spet je treba kupit. Tokrat kombo gaming/video editing/general use. Nazadnje sem to pocel se v casu 7700k ;) Tole sem nabral. A lahko prosim nekdo vrze uc preden totalnega kozla ustrelim. Hvala.

9800x3d
Asrock B850 Steel legend Wifi
Kingston Fury Beast 64Gb (2x32) 600 DDR5 CL30
WD Black SN850X 2TB M.2
Be Quiet! POWER ZONE 2 1000W
Fractal Design North
Thermalright Phantom Spirit 120 Evo

Grafo trenutno imam. 4070 Ti Super. Vzel bi pri Funtech-u, razen ce priporocate kaj drugega.

Se enkrat hvala.

PSU je pretiravanje. Tudi un gor pred tabo je zapretiraval z močjo.

scipascapa ::

nekatere cene so tudi pri nas solidne, upoštevajoč še poštnino itd.....ohišje je takoj ptt 20€....fractal design žal res ni v SLO.

rame, diske, psuje, morda še proce in plate lahko preko mene, ZS...

na ceni graf ni šans, kle priznam....

MihaK3 ::

Ker sem precej out of the loop, bi vprašal kako je trenutno z naročanjem iz avstrijske Alze? Je sploh kakorkoli možno (t.i. paketni posredniki) ali ne? Hvala

markoajda ::

Ima kdo izkušnje z naročanjem s splene strani https://www.boostboxx.com oz. https://www.csl-computer.com. Firma je očitno ista. Hvala.

amadej85 ::

Gleam ta dva procesorja, razlika je 100€ vendar mislim da se ne splača kupiti dražjega, kaj pravite?

https://www.mylemon.at/artikel/amd/100_...
https://www.mylemon.at/artikel/amd/100_...

test:
https://versus.com/en/amd-ryzen-7-7700-...

Vzameš cenejšega.

-ninja-91- ::

Funtech ga ima zdaj po 215€.

MihaK3 ::

Ja, večina komponent se pri nas dobi podobno ugodno kot drugje v Evropi, če malo pobrskaš in/ali če si vsaj nekoliko potrpežljiv, ampak grafične pa vsi cenijo kot suho zlato, lol :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MihaK3 ()

PikM5 ::

Rabim malo pomoci... po 14letih je cas, da sestavim nov PC. Rabim ga prevsem za everyday use, gaming in nekaj malega programiranja v pythonu (nic dramaticnega). Ciljam na nekih 1500€ oziroma lahko se kakih par 100€ povehu.
Ker se zares nisem nikoli ukvarjal s sestavljanjem pc-jev nimam najboljse predstave kako se lotiti tega. Naj zacnem pri neki graficni kartici in potem na podlagi tega dolocim ostale komponente, oziroma kako se vi lotite izbiri komponent, da na koncu ni nekega hudega bottle necka in da vse spila tako kot mora?

matobeli ::

Načeloma imaš bazo za soliden PC bolj ali manj standardno, recimo najmanj kar rabiš za tak budget:
MB: B850 ali x870
RAM: 16+16 DDR5 6000Mhz 30cl (ali več GB in manj cl)
SSD: M2 NVMe Pcie gen 4 (lahko tudi 5 ampak ne bo nič bolje)
PSU: ATX v3.1 Gold semi-passive semi-modular 650-750W (moč je odvisna predvsem od grafične)
CPU: AM5 platforma Ryzen 5 ali 7, gen 7 ali gen 9 (gen 8 spustiš ker so alternativna serija, APU, slabši performance z uredu integrirani grafično...)

Intel ima podobno zgodbo z i5/i7

Grafično pa izbereš glede na zahteve. Če imaš star 1080p monitor in ne želiš menjati še nekaj časa je smiselno vzeti GPU ki bo dobro fural 1080p. Če imaš 1440p ekran ali pa ga boš kmalu imel vzameš GPU ki zmore 1440p vsaj na željenem nivoju.

Mogoče celo Intel ARC grafično če si bolj pogumen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Kurzweil ::

PikM5 je izjavil:

Rabim malo pomoci... po 14letih je cas, da sestavim nov PC. Rabim ga prevsem za everyday use, gaming in nekaj malega programiranja v pythonu (nic dramaticnega). Ciljam na nekih 1500€ oziroma lahko se kakih par 100€ povehu.
Ker se zares nisem nikoli ukvarjal s sestavljanjem pc-jev nimam najboljse predstave kako se lotiti tega. Naj zacnem pri neki graficni kartici in potem na podlagi tega dolocim ostale komponente, oziroma kako se vi lotite izbiri komponent, da na koncu ni nekega hudega bottle necka in da vse spila tako kot mora?

Dokler gre za ljubiteljsko programiranje v pythonu, to ni noben faktor, če že, bi bil faktor monitor, da vidiš čim več kode naenkrat. Glede iger se boš moral odločit ali bi imel 1080p, kar je 24" monitor... 1440p, kar je 27-28" monitor, ali 4K, ki je 32" monitor... če si nek average gamer in se ne rabiš preseravat z nekimi blaznimi fpsju, potem izberi 1440p, kar je na trenutno stanje na trgu glede grafičnih tudi edina tvoja izbira, da prideš skozi s tem budgetom, pa tudi sicer, je trenutno obupen čas za neke večje investicije v grafične kartice, če res ne rabiš. Posledično ne boš rabil tako močnega napajalnika.

Primari disk mora seveda biti M.2... priporočam 2Tb, poglej malce nazaj, redno objavljamo razne stvari in komentiramo, se pa vse suče okrog 2-3 modelov. To te pride cca 150€

Pri matični je isto, poglej kakšno stran nazaj, tudi tu se sučemo okrog 2-3 matičnih plošč. Če ne rabiš nekega blaznega kiča, navijanja... si za nekih 150-200€ dober.

RAM glej, da bo ddr5, 6000Mhz, latenca CL30 ali manj... ne razmišljaj pod 16Gb, če boš na tesnem z denarjem, kupi 16Gb in potem dokupiš še 16Gb kasneje, ko boš pri denarju, saj je to stvar, ki jo najitreje dodaš.

Ohišje naj ima dober airflow, filte, ventilatorje, dober cable management, jaz prisegam na Fractal Design, ker je praktičen, lep in clean design. Tudi tu je stvar preference, koliko kiča bi imel, kako velik, izgleda... za average userja nekih 100€...

Če igraš igre, bi mogoče najbolj priporočal AMD Ryzen 7 9800X3D, ker je nekih 500-550€... zraven še kakšno hlajenje... cca 70-100€. Karkoli boš izbral, seveda socket AM5, kar sem prej pozabil tudi napisat pri matični.

Grafično pa pač kolikor ti ostane... še 2-3 mesece nazaj bi ti predlagali povsem druge stvari, takrat je bila neka 4070ti super v akciji 800€, sedaj teh grafičnih niti na zalogi ni... pa tudi sicer so cene šle gor za 300-400€ za taiste grafične. Torej boš nekje v območju 4060 oz. primerljive AMD alternative... če imaš kaj znosnega že sedaj, morda počakaš... če najdeš kje kakšno solidno rabljeno grafično, da ni kdo minal na polno, morda tudi to, še posebej, če ima večino garancije...

Monitor obvezno 32'' ali več, priporočam Dell.

tony1 je izjavil:

Monitor obvezno 32'' ali več, priporočam Dell.

Nič ni omenil, da kupuje monitor, bi pa bilo fino vedet, na katero resolucijo oz. monitor cilja... 32" in 1440p ni ravno... sploh pa kakšen 1080 in 32", to pa imaš že efekt, kot da bi učesnil en six pack... če pa ima namen kupovat 32" monitor, pa jaz ne vidim nič, kar bi bilo manj od 800-1000€, pa da mi ne bi bilo čez eno leto nerodno to gledat na mizi.

Če pa gre na 4K in 32", pa je budget daleč preslab... posledično seveda to pomeni precej več za PSU, grafično in še kaj... kar mu hitro budget duplicira...

Pozdravljeni, že vnaprej se zahvaljujem za pomoč. Želim kupit nov PC zanima me ali je vredu takšna konfiguracija ali bi bilo kaj smielno katero komponento zamenjai.

Gigabyte RTX4060 Gaming OC 8GB GDDR6 2xHDMI 2xDP
€334,37

CPU AMD Ryzen 7 7700 3,80 GHz AM5 tray 100-000000592
€212,55

Gigabyte B650 EAGLE AX (B650,AM5,ATX,DDR5)
€147,89

Samsung 990 PRO/1TB/SSD/M.2 NVMe/Schwarz/5J
€108,96

G.Skill RAM Flare X5 - Low Profile - 32 GB (2 x 16 GB Kit) - DDR5 6000 DIMM CL32
€108,52

Cooler LC-Power Cosmo Cool LC-CC-240-B-ARGB Wasserkühlung
€72,83

Power Supply|GIGABYTE|750 Watts|Efficiency 80 PLUS GOLD|PFC Active|MTBF 100000 hours|GP-UD750GMPG5
€88,89

grafa je jajc....vzami raje kako 7600, intel b580 ali kako rabljeno 3080 itd.....

Morda ta grafika Grafikkarte Radeon RX 7600 XT GAMING OC 16G GDDR6 128bit 2DP/2HDMI
€361,93

matobeli ::

Namesto vodnega hlajenja komot vzameš zračni hladilnik, 7700 je 65W procesor kar ni veliko, razen če misliš navijat. Recimo Thermalright Peerless assassin 120 je en tak dober cenovno ugoden cooler.

Rame dobiš za isti denar cl30, da bo pa ravno zelo veliko razlike pa tudi ne.

Pri CPUju bi lahko še malo bolj škrtaril in vzameš 7600 če ga dobiš kakšnih 50eur ceneje.

RTX4060 je res bolj švoh.

SSD samsung 990 pro... sej ni slab ampak verjetno lahko vzameš kaj cenejšega. Backup morš itak imet.

Han ::

Za 120 eur dobiš 2 TB Lexar NM790.

Samsung ima nov NVMe zunaj. 9100 Pro

Kurzweil je izjavil:

PikM5 je izjavil:

Dokler gre za ljubiteljsko programiranje v pythonu, to ni noben faktor, če že, bi bil faktor monitor, da vidiš čim več kode naenkrat. Glede iger se boš moral odločit ali bi imel 1080p, kar je 24" monitor... 1440p, kar je 27-28" monitor, ali 4K, ki je 32" monitor... če si nek average gamer in se ne rabiš preseravat z nekimi blaznimi fpsju, potem izberi 1440p, kar je na trenutno stanje na trgu glede grafičnih tudi edina tvoja izbira, da prideš skozi s tem budgetom, pa tudi sicer, je trenutno obupen čas za neke večje investicije v grafične kartice, če res ne rabiš. Posledično ne boš rabil tako močnega napajalnika.

Primari disk mora seveda biti M.2... priporočam 2Tb, poglej malce nazaj, redno objavljamo razne stvari in komentiramo, se pa vse suče okrog 2-3 modelov. To te pride cca 150€

Pri matični je isto, poglej kakšno stran nazaj, tudi tu se sučemo okrog 2-3 matičnih plošč. Če ne rabiš nekega blaznega kiča, navijanja... si za nekih 150-200€ dober.

RAM glej, da bo ddr5, 6000Mhz, latenca CL30 ali manj... ne razmišljaj pod 16Gb, če boš na tesnem z denarjem, kupi 16Gb in potem dokupiš še 16Gb kasneje, ko boš pri denarju, saj je to stvar, ki jo najitreje dodaš.

Ohišje naj ima dober airflow, filte, ventilatorje, dober cable management, jaz prisegam na Fractal Design, ker je praktičen, lep in clean design. Tudi tu je stvar preference, koliko kiča bi imel, kako velik, izgleda... za average userja nekih 100€...

Če igraš igre, bi mogoče najbolj priporočal AMD Ryzen 7 9800X3D, ker je nekih 500-550€... zraven še kakšno hlajenje... cca 70-100€. Karkoli boš izbral, seveda socket AM5, kar sem prej pozabil tudi napisat pri matični.

Grafično pa pač kolikor ti ostane... še 2-3 mesece nazaj bi ti predlagali povsem druge stvari, takrat je bila neka 4070ti super v akciji 800€, sedaj teh grafičnih niti na zalogi ni... pa tudi sicer so cene šle gor za 300-400€ za taiste grafične. Torej boš nekje v območju 4060 oz. primerljive AMD alternative... če imaš kaj znosnega že sedaj, morda počakaš... če najdeš kje kakšno solidno rabljeno grafično, da ni kdo minal na polno, morda tudi to, še posebej, če ima večino garancije...

Kul, hvala za obsezen odgovor. Monitor imam trenutno t34w-20, se pravi 1440p pa 32”. Na tem bi ostal se naprej, oziroma alternativa dva 1440p monitorja. Nisem vedel, da je zdaj slab cas za graficne, sem imel obcutek, da se je ze vse skupaj malo umirilo :/ (res sem cisto out iz scene…) mogoce pocakam na boljse case/dober deal.

@PikM5, malce poglej pod AMD in NVIDIA teme... ni zalog, cene pa neokusne, tudi zaradi AI in kripto...

Pa nimaš 1440p na 4K malce zablurano, pač ni sharp text in ostale stvari?

Buggy ::

Pa nimaš 1440p na 4K malce zablurano, pač ni sharp text in ostale stvari?

tegale pa nisem cist razumel. Sej pravi da ima sedaj 32" 1440p in razmislja se o enem. Kaksen 4K? drugace pa kar je @Kurzweil povedal je cist proper nasvet!

Eh... zatipkal... 32" monitor je za 4k resolucijo in ne 1440p, ker se manj pikslov pač bolj razvleče čez ekran po domače povedano, in zato ima sliko blurry... ni ostra... sploh kakšen tekst in podobno... to ga sprašujem, če ima na 32", ki je bolj native za 4k... zmazek, ker je na 1440p...

ne spet to pls...monitor z 1440p resolucijo pri 32" je cist kewl za svoj namen ...heck celo 3440x1440p OLED je decent za delo, toliko bolj odlicen pa za spil. Zadeva je zelo subjektivna. Jaz na 4K se lep cas ne bom sel, dokler mi GPU ne bo zmozen ganjat 120fps native v spilih. Za delo pa je spet odvisno, ker scaling (sploh mulitimonitor setup) zna delat tezave. Sprobat in kupit glede na potrebe in videno je edina resitev.

Naceloma ne opazim, da bi blo s sliko kaj narobe. Sicer ga vec ali manj uporabljam samo za delo, igral sem bolj malo (zaradi zastarele kiste), ampak tisto kar sem preigral me tudi ni slika nic motila.

ExOrcisT21 ::

Saj slika je ok, dokler ne vidiš 4k, potem 1440p ni več ok :)

seveda, ampak moras za te zadeve imeti proper se ostali setup FFS. Balance fantje...balance. Zmeraj moras gledat, da v sistemu ni bottlenecka, karkoli ze delas in vedno nekje je.

PacificBlue ::

Imam 4k 28 inch Samsung monitor UR28R55OUQP in 34 inch oled 3423DWF.
Samsung laufa na 4k resoluciji, dwf pa na 5160x2160(super resolution 165hz 10bit)
Dwf je superioren v vseh pogledih. Tudi text clarity se mi vizualno ne zdi dosti slabsi.
I’m out.
:3

in na njemu gejmas z 120fps?

PacificBlue ::

Ja, nekje 100-120fps odvisno od igre. 4090.
I’m out.
:3

no pol imas balance...respect!

novak-t ::

Za delo z 3d cad (creo) - posledično čimvečjo moč posameznega jedra (3d cad ne morejo delati vzporedno na več jedrih)
Z chatgpt sem naredil naslednjo konfiguracijo:

CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D
Matična plošča: ASUS TUF Gaming B650-PLUS WIFI
RAM: G.Skill Trident Z5 RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30
Grafična kartica: GeForce RTX 4070 Super 12GB - Gigabyte Windforce OC
SSD: Samsung 990 Pro 2TB NVMe PCIe 4.0
Napajalnik: Corsair RM850e 850W 80+ Gold
Hlajenje: Noctua NH-U12S Redux
Ohišje: Lian Li Lancool III ali Corsair 5000D Airflow

Imate kakšno mnenje? bi kaj zamenjali izboljšali?

To kupuješ v Sloveniji ali v tujini?

Vseeno, kupujem pa na podjetje.
malo sem na hitro pregledal cene in sem prišel na tole:

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: novak-t ()

pero50 ::

Procesor vzemi 9700x, je cca 15% hitrejsi single core. Prakticno lahko vzames tudi 9600x, ima isto sc zmogljivost, samo 2 jedra manj.

In pa gpu je čisti overkill. Večinoma je za 3d risanje integrirana ok :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pero50 ()

sem chatgpt vprašal za omenjena procesorja, pa mi je tole odgovoril:

- IFX se zanaša na single-core performance + velik L3 cache -> tu je 7800X3D brez konkurence.

- Novejši Zen 5 procesorji (9700X, 9600X) bodo imeli višji IPC (performance na takt), a nimajo velikega cache-a, kar je ravno tisto, kar pri Creo najbolj pomaga (hitro nalaganje, regeneracija vijakov,
vstavljanje komponent...).

Kar se tiče grafične, je res, da je dovolj že integrirana. Ampak če se riše manjše zadeve. Jaz pa imam vedno delo z modeli ki imajo 100+ kosov, precej pogosto 1000+ kosov, občasno 10000+. Imam trenutno 1070ti in se hitro pozna zatikanje pri vrtenju in zoomu že pri cca. 5000 kosov (za kar naj bi bila pomembna grafična).

Zgodovina sprememb…

[Na Creo se ne spoznam.] Pa res na to vpliva grafična, to bi bilo dobro preveriti v dokumentaciji programa? Namreč, bottleneck bi bil lahko že CPU, grafična ima s prikazovanjem tiste slike na monitorju zelo malo dela, in ji je tudi vseeno, koliko kosov sestavlja "komad", saj ti verjetno niso fizično vidni...

Ne vem, koliko je je denar pomemben (včasih je skoraj nujno skuriti nekaj denarja "na firmo"), bi bil pa zanimiv eksperiment kupiti nov računalnik in vanj dati staro grafično... Morda bo razlika ogromna in bo delo precej hitrejše, tudi brez nove grafike...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

tony1 je izjavil:

[Na Creo se ne spoznam.] Pa res na to vpliva grafična, to bi bilo dobro preveriti v dokumentaciji programa? Namreč, bottleneck bi bil lahko že CPU, grafična ima s prikazovanjem tiste slike na monitorju zelo malo dela, in ji je tudi vseeno, koliko kosov sestavlja "komad", saj ti verjetno niso fizično vidni...

Ne vem, koliko je je denar pomemben (včasih je skoraj nujno skuriti nekaj denarja "na firmo"), bi bil pa zanimiv eksperiment kupiti nov računalnik in vanj dati staro grafično... Morda bo razlika ogromna in bo delo precej hitrejše, tudi brez nove grafike...

Menda je tako: cpu dela kalkulacije (regeneracija itd.) grafična pa skrbi za prikaz modela. Naj bi se bottleneck grafične videl pri problemu prikaza: zatikanje pri vrtenju in zoomu modela in podobne stvari.
Je pa tako, da grafično moram v vsakem primeru kupiti, saj bo stari računalnik romal dalje - slej kot prej bom nekoga zaposlil, pa pač z začetka ne bo večjih modelov delal. Ko pa bo, se bo pa kupilo boljše pa bo za naprej, dokler bo še dovolj zmogljiv. Zase pa moram nujno kupiti, saj sem na 2 večjih projektih "zgubil" denarja za celo kišto z čakanjem na regeneracijo.

sem pa se še malo poigral in prišel z naslednjo konfiguracijo:

CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D
Matična plošča: ASUS TUF Gaming B650-PLUS (brez WiFi)
RAM: Kingston FURY Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30, AMD EXPO
GPU: NVIDIA GeForce RTX 4070 Super 12GB – Gigabyte Windforce OC
Napajalnik: Corsair RM850e 850W, 80+ Gold, modularen
Hlajenje: Noctua NH-U12S Redux (AM5 podpora)
Ohišje: Fractal Design Focus 2 Solid

Finančno zgleda takole (cene brez ddv):

" Menda je tako: cpu dela kalkulacije (regeneracija itd.) grafična pa skrbi za prikaz modela. Naj bi se bottleneck grafične videl pri problemu prikaza: zatikanje pri vrtenju in zoomu modela in podobne stvari."

Potem pa kar kupi orenk grafično. Nekaj stotakov ni pomemben strošek.

Aja, je 32 GB RAMa dovolj?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Za X3D procesor rabiš boljše hlajenje. Plata bi lahko bila B850.

tony1 je izjavil:

" Menda je tako: cpu dela kalkulacije (regeneracija itd.) grafična pa skrbi za prikaz modela. Naj bi se bottleneck grafične videl pri problemu prikaza: zatikanje pri vrtenju in zoomu modela in podobne stvari."

Potem pa kar kupi orenk grafično. Nekaj stotakov ni pomemben strošek.

Aja, je 32 GB RAMa dovolj?

Sem že vmes malo premišljeval in sem se že odločil za 64gb, sploh ker mi ni všeč, da bi potem ugotovil da je premalo in bi imel potem v kompu 4x16gb. Na koncu sem ugotovil, da mi podraži zadevo samo za 90eur+ddv

posodobljen sestav:

CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D
Matična plošča: ASUS TUF Gaming B650-PLUS (brez WiFi)
RAM: Kingston Fury Beast DDR5 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30, AMD EXPO
GPU: NVIDIA GeForce RTX 4070 Super 12GB - Gigabyte Windforce OC
Napajalnik: Corsair RM850e 850W, 80+ Gold, modularen
Hlajenje: Noctua NH-U12S Redux (AM5 podpora)
Ohišje: Fractal Design Focus 2 Solid

Han je izjavil:

Za X3D procesor rabiš boljše hlajenje. Plata bi lahko bila B850.

Zakaj tako misliš? naj bi držal 9800x3d procesor na 80-85°c pri polni obremenitvi
glede plate sem ugotovil, da mi je chatgpt ni predlagal, ker ni vedel da je zunaj.
Sem še enkrat preveril, pa načeloma naj nebi imelo smisla. Cenovno je 90 eur razlike, v zmogljivosti pa niti ne. Se motim?

Zgodovina sprememb…

pero50 ::

z x3d procesorjem ne pridobiš nič za 3d modeliranje. x3d je boljši v igrah.

in pa chatgpt nima in time podatkov in dostikrat tudi blefira pri določenih stvareh.

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/A...
konkretna primerjava procesorjev po raw zmogljivostih.

za grafično pa bp počakaš in vidiš ali ti bo bottleneckala integrirana ali ne. Če ti bo pač dokupiš drugo. Po mojih izkušnjah boš moral risati ranga stadion, da ti igpu ne zadošča več. V tem primeru pa itak moraš pogledati za grafičnimi quaddro. Kaj točno boš sploh risal?

to imaš ti nekam zelo nizke cene. ajad brez ddv

daj mi piši na zs novak-t pa mi daj tvoj email in firmo itd....pomojem te celo poznam, nisem pa 100% ;)

Zgodovina sprememb…

Ali ni bolje, da imaš za manj kot 50 eur, kolikor stane THERMALRIGHT Peerless Assassin 120 SE, 9800X3D pri polni obremenitvi na 75°C ?

B850 plate se načeloma obnesejo bolje, ker so optimizirane za novejše procesorje in bolj kompatibilne z različnimi RAM moduli. Na B850 je vsaj ena gen5 M.2 reža za NVMe, na B650 gen5 M.2 ni samoumeven. B850 ima PCIe 5.0, B650 samo PCIe 4.0.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

pero50 je izjavil:

z x3d procesorjem ne pridobiš nič za 3d modeliranje. x3d je boljši v igrah.

in pa chatgpt nima in time podatkov in dostikrat tudi blefira pri določenih stvareh.

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/A...
konkretna primerjava procesorjev po raw zmogljivostih.

za grafično pa bp počakaš in vidiš ali ti bo bottleneckala integrirana ali ne. Če ti bo pač dokupiš drugo. Po mojih izkušnjah boš moral risati ranga stadion, da ti igpu ne zadošča več. V tem primeru pa itak moraš pogledati za grafičnimi quaddro. Kaj točno boš sploh risal?

Hm, pa sem mislil, da sem ga dovolj drezal. Sem mu dal ogromno podatkov in vse, za x3d se je zapičil zaradi l3 predpomnilnika, ki mi naj bi pomagal pri hitrejšemu regeneriranju zaradi vijačnih zvez, ki precej obremenijo regeneracijo. Sem sedaj še ročno naredil raziskavo in nisem našel testa. Tudi v audax specifikaciji (distributer za creo v slo) so omenili ta cpu, samo da še nimajo testov, ki bi potrdili kakšno izboljšanje zmogljivosti. sedaj ne vem, bi šel probat ali raje kaj drugega vzamem?

grafično quadro ne želim, konec koncev tudi kdaj kakšno igro zaženem. Kupiti moram pa grafično, ker mora stari računalnik ostati za novega uporabnika.

Največ rišem nadstreške, ograja itd. Tukaj ni neke panike, čeprav se hitro nabere kar precej kosov, tudi pri manjši zadevi. Problem je recimo sedaj, ko sem imel 2 večji hali, z cca 10000kosov, ko mi je zadeva vzela tudi po 10min na regeneracijo, medtem ko se zoom konstantno zatika, vrtenje je bila velika muka. Na koncu, če računam izgubljene ure samo na teh 2 projektih, imam že skoraj pol računalnika povrnjenega.

Han je izjavil:

Ali ni bolje, da imaš za manj kot 50 eur, kolikor stane THERMALRIGHT Peerless Assassin 120 SE, 9800X3D pri polni obremenitvi na 75°C ?

B850 plate se načeloma obnesejo bolje, ker so optimizirane za novejše procesorje in bolj kompatibilne z različnimi RAM moduli. Na B850 je vsaj ena gen5 M.2 reža za NVMe, na B650 gen5 M.2 ni samoumeven. B850 ima PCIe 5.0, B650 samo PCIe 4.0.

Ne saj se ne branim, samo zanima me, kakšne so prednosti. Do sedaj sem konfiguriral z chatgpt, sedaj ga še malo z vašimi komentarji izzivam kaj potem izpljune. Rad bi naredil čimbolj optimizirano varianto za okoli 2keur + ddv

Han: Ampak, saj ne bo škodilo, če vzame 9800x3d? Ima ta slabši single core perf?

globoko grlo ::

Najbol da zase vzame 3D proc, za bodocega suznja pa navadnga 9800x, pa nej pol poroca.

Kolk je 10K "sraufkov" podobnih modernim igram, pa ne vem.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

MrStein ::

To se prej pozanimaj, koliko se uporablja GPU (v tem programu), da ne zapraviš denarja.
Lahko na obstoječem sistemu pogledaš obremenitev CPU in GPU (že Task Manager ima nekaj uporabnih grafov).

Glede Quadro: za neke programe je boljši kot GeForce, čeprav so baje nekaj časa nazaj malo "sprostili" te razlike.

Če res ne najdeš nikjer primerjav, pa lahko načeloma tudi izposodiš grafično in testiraš.

PS: Večina procesorjem ima že vgrajeno grafično, tako da lahko začneš tudi brez.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
««
1156 / 1161
»»