Forum » Kaj kupiti » Nakup namiznega PC-ja
Nakup namiznega PC-ja
Temo vidijo: vsi
Jerry000 ::
Načeloma se procesor več ne navija na klasičen način, ampak preveriš, kakšne opcije imaš v BIOS-u (power limit, PBO...). Se pa načeloma ne izplača preveč pri 6-8 jedrnikih. Še največ pridobiš, če malce bolj skrbno izbereš pomnilniške module, vsaj pri zen4 procesorjih.
Dober primer je ta, da so pri Hardware Unboxed pred izzidom R7 7800X3D grafične testirali z nenavitim R7 7700.
Pri napajalniku lahko vzameš 750W. Nikdar ne veš, če si ne boš v prihodnosti nagledal kakšne 'zmogljive' grafikulje.
Prav tako velja za ohišje. Dobro je vzeti takšno, ki dovoljuje malce daljše grafične kartice.
Hvala za obrazložitev. Potem vidim da nič ne bom zamujal če ne bo OC :). Sem pa tak da ponavadi ne menjam, imam to kar kupim potem 7 let :). Je pa še lufta dost, po izračunih mi požre 440W, kar mislim da je 650W vrh glave.
Komponentko ::
Komponentko je izjavil:
Na ZEN3 (ryzen 5xxx) je najboljša izkušnja s single rank dual channel ramom. Poiščeš na netu, kje dobiš na ramih samsung b-die čip (presenetljivo ga lahko dobiš že na cenejših ramih). In potem mu v BIOS sam nastaviš sub-timinge (skopiraš iz interneta). Najboljši channel na YT za te zadeve je "Actually Hardcore Overclocking". Primarni timingi nimajo takšnega vpliva, kakršnega ljudje mislijo, da ga imajo. Primarni timingi so pomembni samo za prvi t.i. read command, vse ostalo upravljajo sekundarni timingi.
Slab XMP profil ima lahko večjo zakasnitev pri nižjem CL-ju, ker ima lahko nastavljene slabše subtiminge
Koliko razlike je v praksi?
V aida64 imaš memory test odzivnosti, tam lahko odzivnost (latency) spraviš nekje iz cca 80 na 60 ns (več kot 20%). Specifično imam v spomimnu Tomb Raider benchmark, kjer smo low 0.1% spravili iz 45 na 75 fps pri povprečnih 125 fps - resolucija 3440x1440. Sistem je bil RTX 3090 in ryzen 5900X.
Na timinge se v sloveniji redkokdo spozna, ker če nimaš izobilje opreme, da bi lastoročno testiral, težko odkriješ te nianse. Še YT kanali gledajo vedno samo primarne timinge na ramu, ki so precej irrelevantni.
Računalniška trgovina Komponentko
Gaming računalniki | Grafične kartice | Računalniške komponente
Stranke si pri nas lahko pod naših nadzorstvom sestavijo PC :)
Gaming računalniki | Grafične kartice | Računalniške komponente
Stranke si pri nas lahko pod naših nadzorstvom sestavijo PC :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Komponentko ()
Jarno ::
Tukaj je marsikaj lepo razloženo, predvsem za zen3 procesorje.
https://www.techspot.com/article/2140-r...
Sicer pa je ob gpu bottlenecku konkretno stanje večinoma takšno:
Tunanje (DDR4) pomnilnika je "tko tko", moraš najti kompromis med timingi, kvaliteto modulov in frekvenco.
Vsekakor pa zmanjšaš stabilnost sistema, tvegaš tudi okvaro modulov, sploh, ko se povečuje voltaža.
https://www.techspot.com/article/2140-r...
Sicer pa je ob gpu bottlenecku konkretno stanje večinoma takšno:
Tunanje (DDR4) pomnilnika je "tko tko", moraš najti kompromis med timingi, kvaliteto modulov in frekvenco.
Vsekakor pa zmanjšaš stabilnost sistema, tvegaš tudi okvaro modulov, sploh, ko se povečuje voltaža.
#65W!
mtosev ::
Naj mi nekdo na hitro razloži single and dual rank pri ramih. Thx
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
tt2 ::
Kupujem nov računalnik in nisem preveč na tekočem o strojni opremi. Na mindfactory sem naredil en sestav pa me zanima vaše mnenje. Vsekakor mi je pomembno, da ima matična plošča vsaj 4x nvme priklope. CPU hladilni in grafično bo kupil naknadno.
PC sestava
PC sestava
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tt2 ()
Morda za 2TB SSD raje vzameš takšnega s PCIe 4.0 vmesnikom, malce prebrskaj po dobrih priporočilih.
Pri DDR5 modulih je izpostavljen EXPO (AMD standard), vseeno preveri, če podpira XMP.
Pri DDR5 modulih je izpostavljen EXPO (AMD standard), vseeno preveri, če podpira XMP.
#65W!
bciciban_ ::
7700x ali i7-13700(kf) ?
Namen je predvsem splošna uporaba, programiranje, VM-ji, docker, ... In občasno kaka igra. Pomebno mi je da bi PC deloval tiho in velik plus bi bil da za hlajenje zadoščala obstoječa Noctua NH-U14S
Katero plato se priporoča za AM5, gledam kar B650 chipset, ker ne vidim smisla v PCIe5 ?
2 še raje 3 NVMe slote, ATX format in spodobni VRM-ji, če bi želel čez čas kakega 12 ali 16 jedrnika. MSI Pro B650M-A mi zgleda OK, wifi-ja sicer ne rabim ampak ok...
Namen je predvsem splošna uporaba, programiranje, VM-ji, docker, ... In občasno kaka igra. Pomebno mi je da bi PC deloval tiho in velik plus bi bil da za hlajenje zadoščala obstoječa Noctua NH-U14S
Katero plato se priporoča za AM5, gledam kar B650 chipset, ker ne vidim smisla v PCIe5 ?
2 še raje 3 NVMe slote, ATX format in spodobni VRM-ji, če bi želel čez čas kakega 12 ali 16 jedrnika. MSI Pro B650M-A mi zgleda OK, wifi-ja sicer ne rabim ampak ok...
MSI MPG B650 CARBON WIFI DDR5
64GB G.Skill Trident Z5 Black DDR5-6000 DIMM CL30 Dual Kit
AMD Ryzen 7 7700X
815€ na MF.
Mnenja?
Bedniki nimajo ASUS plat, zakaj ?
64GB G.Skill Trident Z5 Black DDR5-6000 DIMM CL30 Dual Kit
AMD Ryzen 7 7700X
815€ na MF.
Mnenja?
Bedniki nimajo ASUS plat, zakaj ?
l0g1t3ch ::
Dobra izbira, definitivno bolje kot intel pečka. Sploh pa tista E jedra so povsem brezveze oz. še vedno ne deluje ravno optimalno ta P + E kombinacija.
l0g1t3ch ::
Pa kar imamo mi laptopov in desktopov (sicer 12th gen) so ta E jedra v rabi samo ko res pustiš PC na miru in za zelo nezahtevne procese. Zelo hitro jih meče na P jedra in potem poraba itak gre v višave.
Tudi virtualizacija dela "slabo", ker guest nima koncepta P in E jeder.
Pod črto, ni to to, še.
Tudi virtualizacija dela "slabo", ker guest nima koncepta P in E jeder.
Pod črto, ni to to, še.
MF že nekaj časa ne prodaja Asusovih matičnih plošč. IMO se niso uspeli dogovoriti o rabatih.
Drugače pa je R7 7700 tudi vialna opcija. S PBO-jem ga spraviš na nivo X, ampak tega načeloma ne potrebuješ.
Težava R7 7700X je v tem, da skuša pri večjih obremenitvah doseči 95 stopinj (na vsak način).
Pri igrah je pri 1080p X verzija v povprečju slabi 1% hitrejša.
Pri pomnilnikih glej, če podpirajo AMD EXPO.
Drugače pa je R7 7700 tudi vialna opcija. S PBO-jem ga spraviš na nivo X, ampak tega načeloma ne potrebuješ.
Težava R7 7700X je v tem, da skuša pri večjih obremenitvah doseči 95 stopinj (na vsak način).
Pri igrah je pri 1080p X verzija v povprečju slabi 1% hitrejša.
Pri pomnilnikih glej, če podpirajo AMD EXPO.
#65W!
Kaj pa plošča, je OK za tak denar ali bi kaj boljšega ?
Gledal sem ASrock steel legend pa ima samo 2x PCIe in 2x sata. WTF so kadili, ko so delal to plato ?
S samo temperaturo ne vidim težav, CPU naj bi bil dizajniran da dela na 95C. Gledal sem da je X komaj par € dražji kot navaden. CPU hladilnik pa že itak imam.
Gledal sem ASrock steel legend pa ima samo 2x PCIe in 2x sata. WTF so kadili, ko so delal to plato ?
S samo temperaturo ne vidim težav, CPU naj bi bil dizajniran da dela na 95C. Gledal sem da je X komaj par € dražji kot navaden. CPU hladilnik pa že itak imam.
Bostjan_321 ::
Hitro vprašanje...
Je kaj važn katero termalno pasto izberem, zamenjal bi en hladilnik na ene 10900k CPU-ju. Moram kaj posebnega pazit ?
Doma imam še neko staro pasto, verjetno kakih 5 let. Raje kupim svežo ?
Je kaj važn katero termalno pasto izberem, zamenjal bi en hladilnik na ene 10900k CPU-ju. Moram kaj posebnega pazit ?
Doma imam še neko staro pasto, verjetno kakih 5 let. Raje kupim svežo ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bostjan_321 ()
DarwiN ::
Jaz sem pasto Arctic Silver 5 še po ~15 letih veselo uporabljal brez problema. No, lani sem jo ponovno želel uporabit in se je končno strdila, kakšnih ~18 let od nakupa. :D
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
sbawe64 ::
Jarno
Ta problem ima celotna am5 platforma, ker je v biosu privzeto vklopljen pbo in cpb (navijanje že navitih cpujev)
https://www.pugetsystems.com/labs/artic...
Drugače gredo temperature nekje do 70°C.
Ter za optimalno uporabo vsako jedro posebej undervoltaš (idealno -30, v najslabšem scenariju gre nekje do -10), preveriš v Occt.
MF bojda ne prodaja Asus plošč zaradi težav z reklamacijami.
Ta problem ima celotna am5 platforma, ker je v biosu privzeto vklopljen pbo in cpb (navijanje že navitih cpujev)
Ter za optimalno uporabo vsako jedro posebej undervoltaš (idealno -30, v najslabšem scenariju gre nekje do -10), preveriš v Occt.
MF bojda ne prodaja Asus plošč zaradi težav z reklamacijami.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Jarno
Dobro, bom nehal po tem postu, ampak PBO privzeto v BIOS-ih ni vklopljen (glej tudi TPU sliko), CPB kot tak, po nazivu, pa ne podpirajo vse matične plošče.
Gre za to, da se moraš v BIOS nastavitvah pri X procesorjih ročno potruditi, da ti cpu ne sili na 95 stopinj in tudi imeti srečo, da imaš poleg eko načina v BIOS-u ustrezno opcijo.
Ni prvič, da so bili nekateri pri AMD-ju preveč pametni za svoje in javno dobro, čeprav jim njihovi inženirji dostavljajo super izdelke in tehnologije.
#65W!
Mr.B ::
Kaj pa plošča, je OK za tak denar ali bi kaj boljšega ?
S samo temperaturo ne vidim težav, CPU naj bi bil dizajniran da dela na 95C. Gledal sem da je X komaj par EUR dražji kot navaden. CPU hladilnik pa že itak imam.
Normalna cena za am5
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
tony1 ::
Bostjan_321 ::
Ok bom kar staro ponucal.
Sicer noctua pravi da je shelf life 3 leta in da naj bi jo na cpu-ju menjal po 5ih letih.
Sicer noctua pravi da je shelf life 3 leta in da naj bi jo na cpu-ju menjal po 5ih letih.
ayuso ::
Kaj mislite o spodnji ponudbi za nezahtevnega uporabnika, kaksna 1440p igra tu pa tam?
Hvala!
https://www.daydeal.ch/de/category/it-m...
Hvala!
https://www.daydeal.ch/de/category/it-m...
Zelo v redu cena.
Ampak Švica ni v EU. :S No, najbrž se op tega zaveda in ima možnost dobave.
ayuso ::
Hvala. Tako je, dobava (&ddv) ni problem.
Torej ni za komplicirati s specifikami komponent, torej katera znamka graficne, SSDja, itd. je tocno notri?
Torej ni za komplicirati s specifikami komponent, torej katera znamka graficne, SSDja, itd. je tocno notri?
DaLemuroso ::
Mi lahko poveste, če je to OK za pod TV? Smart TV je pač zanič....
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B...
Ali se za tak denar izplača kaj drugega? Potrebujem za 4k video, morda kakšen emulator za nintendo. Ali je že to dovolj?
https://www.amazon.de/-/en/Windows-AM02...
Kako so kaj odzivne te zadeve?
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B...
Ali se za tak denar izplača kaj drugega? Potrebujem za 4k video, morda kakšen emulator za nintendo. Ali je že to dovolj?
https://www.amazon.de/-/en/Windows-AM02...
Kako so kaj odzivne te zadeve?
Butalci se pritozujejo, pametni obvozijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DaLemuroso ()
elfin ::
Pozdravljeni.
A se splača kupiti obnovljeni računalnik, kot na primer ta za 637EUR, ali raje kaj novega?
Rabim za surfanje, včasih zmontiram kakšen video, graficno oblikovanje, programiranje. Ne igram igric.
Procesor:
Intel Hexa Core i7-8700K 3.70 GHz, Cache 12 MB
RAM:
16 GB DDR4 (4x DIMM, max. 128 GB)
Disk:
1000 GB SSD, tip NVMe (Crucial, nov, 5 let garancije!), prostor za 4 diske (2x 3,5'' ali 2,5'' in 2x M.2)
RAID:
glej PDF
Optična enota:
- (nima)
Grafika:
Intel HD
Mrežna kartica:
1000/100/10
Zvočna kartica:
integrirana
Zunanji priključki:
6x USB 3.0, 2x USB 2.0, 2x LAN, 2x PS/2, audio
Notranji priključki:
1x PCIe 3 x4; 2x M.2 PCIe 3 x4; 1 PCIe Gen 3 x16; 2x PCIe 3 x1
Dimenzije ohišja (ŠxGxV):
16.9 x 43.5 x 35.6 cm
Licenčna nalepka Windows:
10 PRO
A se splača kupiti obnovljeni računalnik, kot na primer ta za 637EUR, ali raje kaj novega?
Rabim za surfanje, včasih zmontiram kakšen video, graficno oblikovanje, programiranje. Ne igram igric.
Procesor:
RAM:
Disk:
1000 GB SSD, tip NVMe (Crucial, nov, 5 let garancije!), prostor za 4 diske (2x 3,5'' ali 2,5'' in 2x M.2)
RAID:
glej PDF
Optična enota:
- (nima)
Grafika:
Intel HD
Mrežna kartica:
1000/100/10
Zvočna kartica:
integrirana
Zunanji priključki:
Notranji priključki:
16.9 x 43.5 x 35.6 cm
10 PRO
Zgodovina sprememb…
- spremenil: elfin ()
NejcSSD ::
Grafike sploh ni, to je vredno max 150e, star želez
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti
FireSnake ::
Pozdravljeni.
Procesor:
RAM:
Disk:
RAID:
glej PDF
Optična enota:
- (nima)
Grafika:
Intel HD
Mrežna kartica:
1000/100/10
Zvočna kartica:
integrirana
Zunanji priključki:
Notranji priključki:
16.9 x 43.5 x 35.6 cm
10 PRO
Novo!
Za tak denar Ryzen G serija.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
T_F_7 ::
Med inštalacijo ventilatorja sem opazil, da se morda dotika matične in me je zaskrbelo, da se bo poškodovala. Sicer na slikah zgleda, da je več prostora, vendar gre skozi zgolj list papirja, kaj več pa ne. Je normalno, da sta si tako blizu ali me mora skrbeti?
Pri spremembi podpisa lahko traja nekaj časa, da le-ta postane vidna.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: T_F_7 ()
Notnow ::
Rabim eno bolj "top end" mašino,pretežno za renderje (Blender-Cycles, Iray,itd...) tako da nvidia je must,pa čimveč rama...Pa nočem sam sestavljat :)
Sem šel na csl pa sem mal dodal k že obstoječi konfiguraciji...
https://www.csl-computer.com/en/k/oURrQ...
A je tole vredu?
Pa še nekaj,a ta firma potem to vse skupaj sestavi in pošlje,ali moram sam,tiste komponente ko sem spremenil?
A je tole vredu?
Pa še nekaj,a ta firma potem to vse skupaj sestavi in pošlje,ali moram sam,tiste komponente ko sem spremenil?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Notnow ()
Lahko gledaš amazon.de, computeruniverse.de...te gotovo pošiljajo v Slovenijo, razen morda amazon ne v primeru, če je nek x prodajalec.
#65W!
blackbfm ::
Med inštalacijo ventilatorja sem opazil, da se morda dotika matične in me je zaskrbelo, da se bo poškodovala. Sicer na slikah zgleda, da je več prostora, vendar gre skozi zgolj list papirja, kaj več pa ne. Je normalno, da sta si tako blizu ali me mora skrbeti?
pomoje ni sile če ni fizičnega stika, tudi pri prenosnikih so komponente precej natrpane..
mjk ::
Ali ima kdo kako dobro izkušnjo z all in one računalnikom? Torej monitor + comp v istem ohišju.
Je namreč za mojo 70 let staro mamo, ki pa nima nekih hudih potreb... Mail, internet, dosbox... To pa je tudi vse :)
Na začetku sem gledal kake nuc-e ali fanless sestave, sedaj pa se vedno bolj nagibam na all in one. Ti so takoj okol 1k, pa me zanima, če ima kdo kako dobro izkušnjo.
(npr. >= 25'', 13gen Intel i5 ali amd ryzen 5 (3 gen) , ssd 512gb, 16gb ddr4 ram, to je pa tudi vse kar bi dal not... Seveda je lahko večje in boljše... Ampak to mislim da je kar standard že )
Je namreč za mojo 70 let staro mamo, ki pa nima nekih hudih potreb... Mail, internet, dosbox... To pa je tudi vse :)
Na začetku sem gledal kake nuc-e ali fanless sestave, sedaj pa se vedno bolj nagibam na all in one. Ti so takoj okol 1k, pa me zanima, če ima kdo kako dobro izkušnjo.
(npr. >= 25'', 13gen Intel i5 ali amd ryzen 5 (3 gen) , ssd 512gb, 16gb ddr4 ram, to je pa tudi vse kar bi dal not... Seveda je lahko večje in boljše... Ampak to mislim da je kar standard že )
jWill55 ::
Jaz sem imel v lasti HP Envy 27 All-in-One pred leti. Uporabljali smo ga v pisarni 8 ur na dan čez teden konstantno in je vse delovalo bp 4 leta. Stal pa je cca 750 EUR takrat, tako da je bila super investicija. Še danes ga uporablja kolega, ki sem mu ga podaril.
Han ::
Cenejši AiO imajo 24" ali 27" FHD ekran. Jaz bi na 27" pričakoval vsaj QHD. Pri nas sem našel le enega s QHD, cena pa je proti 2k eur.
TheBlueOne ::
Malo so smotani, ker so problem popravila. Dobis pa mini PCje z Ryzen 5 5500 ocitno za ca. 300EUR, je prilepil nekdo zgoraj.
To ti naceloma dosti odzivno zene tudi kaksno visjo resolucijo in lahko jih montiras zadaj na display. Dobis zraven adapter. Jaz bi to + display za ca 200EUR-300EUR + Logitech MX Mechanical + Logitech 3s mis. Pa imas super zadevo z vrhunsko periferijo pod 1000EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
bajsibajsi ::
Nikakor. Postavili so znatno previsoko ceno.
Na hitro sem posrfal. Za tretjino nizjo ceno dobis spodnji sistem. V ceni sem ze uposteval postnino in morebitno Win OS licenco z "uradnih" prodajalen.
https://www.csl-computer.com/en/pc-syst...
Na hitro sem posrfal. Za tretjino nizjo ceno dobis spodnji sistem. V ceni sem ze uposteval postnino in morebitno Win OS licenco z "uradnih" prodajalen.
https://www.csl-computer.com/en/pc-syst...
Pozdravljeni.
Procesor:
RAM:
Disk:
RAID:
glej PDF
Optična enota:
- (nima)
Grafika:
Intel HD
Mrežna kartica:
1000/100/10
Zvočna kartica:
integrirana
Zunanji priključki:
Notranji priključki:
16.9 x 43.5 x 35.6 cm
10 PRO
rkobarov ::
kaj bos z mašino počel, kakšen ekran boš imel priključen?
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q
leil ::
Rabim eno bolj "top end" mašino,pretežno za renderje (Blender-Cycles, Iray,itd...) tako da nvidia je must,pa čimveč rama...Pa nočem sam sestavljat :)
A je tole vredu?
Tole tudi mene zanima, če ima kdo kakšne izkušnje
Domen87 ::
Zdravo, sestavljam računalnik in me zanima če je spodnja konfiguracija OK ali bi kaj spremenili:
https://www.amazon.de/hz/wishlist/ls/QX...
Namen uporabe: gaming
Ze vnaprej hvala in LP Domen
https://www.amazon.de/hz/wishlist/ls/QX...
Namen uporabe: gaming
Ze vnaprej hvala in LP Domen
MrStein ::
A prav vidim da manjka grafična?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Domen87 ::
Grafična kartica je MSI GeForce RTX 4070 Ventus 3X. Sem še enkrat posodobil listo (upam da sedaj dela)
Izgleda v redu.
Lepa sestava. Ni kaj za komentirat, saj si vendar izbral skoraj same premium komponente.
Kakšne detajle bi verjetno vsak po svoje spremenil.. Osebno bi spremenil kombinacijo GPU+PSU.. Ventus so malo slabši hladilniki, sploh pa ne bi kupil za takšno ceno. Če gledaš Amazon, dobiš Palit GamingPro za 639€ in primerjaj dimenzije hladilnikov.. Od oka ~70% masovnejši hladilnik.. To se enostavno mora poznat pri hrupu, zanemarljivo pa tudi pri hitrosti.
Pa ATX 3.0 PSU bi osebno vzel.. Recimo Corsair RM750e. ATX 3.0 imajo nove 16-pinske napajalne priključke za grafične kartice prihodnosti.. Ventusova ima sicer še star 8-pinski priključek, "moja" Palitka pa 16-pinskega.
Kakšne detajle bi verjetno vsak po svoje spremenil.. Osebno bi spremenil kombinacijo GPU+PSU.. Ventus so malo slabši hladilniki, sploh pa ne bi kupil za takšno ceno. Če gledaš Amazon, dobiš Palit GamingPro za 639€ in primerjaj dimenzije hladilnikov.. Od oka ~70% masovnejši hladilnik.. To se enostavno mora poznat pri hrupu, zanemarljivo pa tudi pri hitrosti.
Pa ATX 3.0 PSU bi osebno vzel.. Recimo Corsair RM750e. ATX 3.0 imajo nove 16-pinske napajalne priključke za grafične kartice prihodnosti.. Ventusova ima sicer še star 8-pinski priključek, "moja" Palitka pa 16-pinskega.