» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
1115 / 1151
»»

T_F_7 ::

tony1 je izjavil:

T_F_7 je izjavil:

Tudi LC-Power ohišja so slabša od Chieftecovih?

Moj nasvet bo čisto mimo: tudi ohišij se ne kupuje najcenejših.

Sam sem rabil eno čisto povprečno, gledal okrog 100 EUR... Ker sem imel malo specifične zahteve (fizičen knof za reset, 5.25 inčni slot za CD) jih ni bilo prav veliko, nato sem pa v Slo štacuni našel neko čip-ess Antecovo (časi stare slave so mimo, ime je očitno samo še zlagan spomin :))) ohišje za 80 EUR... In posledično že ves mesec luftam iz njega smrad po neposušeni barvi... 8-O

Hvala za nasvet, žal sem omejen s prostorom, kompaktnih ohišij pa ni veliko. Zakaj ga nisi vrnil?
Pri spremembi podpisa lahko traja nekaj časa, da le-ta postane vidna.

Meiniken ::

Za kakšen namen sploh rabiš majhen pc?

hojnikb je izjavil:

T_F_7 je izjavil:

ohišja niso tako problematična zadeva, ker niso aktivna komponenta. Ker tudi ohišje za 15EUR nemore katastrofalno crkna tako, da potegne vse komponente za sabo, napajalnik pa lahko...

Za ziher bi moral vzeti Be Quiet! SFX Power 3 Bronze 300W BN320. Je kakšna vmesna varianta med Chietecom in Be Quiet!om?

MrStein ::

hojnikb je izjavil:

T_F_7 je izjavil:

ohišja niso tako problematična zadeva, ker niso aktivna komponenta. Ker tudi ohišje za 15EUR nemore katastrofalno crkna tako, da potegne vse komponente za sabo, napajalnik pa lahko...

Slabo ohišje lahko povzroči kratek stik, pregrevanje in še kaj.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

bonanno ::

Han ::

Manjkata dve ključni komponenti: osnovna plošča in napajalnik. Gaming procesor je 5800X3D. Namesto trdega diska obvezno NVMe SSD. Ohišje je ločen paket - dodatna poštnina.

hojnikb ::

MrStein je izjavil:

hojnikb je izjavil:

T_F_7 je izjavil:

Slabo ohišje lahko povzroči kratek stik, pregrevanje in še kaj.

Nič tega ti nebo povzročalo poceni ohišje; seveda če si primerno dimenzioniral ostale komponente...
#brezpodpisa

i5 10400, brez grafične, SSD, RAM, zunanji HDD in mogoče 5.25" optični pogon, ki ga bom verjetno priklopil zgolj 5x na leto (ker mi gre na jetra, da se skozi oglaša in upočasnjuje Windows Explorer itd.) in tu pa tam bom povezal kakšno napravo preko USBja. Jaz mislim, da eno Chieftecovo ohišje s Chieftecovim napajalnikom ali pa LC-Powerjevo ohišjo, bo ja preneslo zgornjo konfiguracijo brez nevšečnih presenečenj?

mogoče 5.25" optični pogon, ki ga bom verjetno priklopil zgolj 5x na leto (ker mi gre na jetra, da se skozi oglaša in upočasnjuje Windows Explorer itd.)

kupiš USB izvedbo in pospraviš v omaro...
#brezpodpisa

Kaj ti bo sfx napajalnik če gradiš pc običajne velikosti (atx/matx)? Če že hočeš nekaj majhnega kupi en mini pc. Za cd pa narediš kot je hojnik rekel - cd:usb enoto (pa še med pc-ji jo lahko nosiš kolikor hočeš).

Meiniken je izjavil:

Kaj ti bo sfx napajalnik če gradiš pc običajne velikosti (atx/matx)? Če že hočeš nekaj majhnega kupi en mini pc. Za cd pa narediš kot je hojnik rekel - cd:usb enoto (pa še med pc-ji jo lahko nosiš kolikor hočeš).

Ker bom zaradi omejenega prostora vzel Chieftec BE-10B-300 ali LC-Power 1404MB. Kolink KLM-002 pa mi je manj všeč. Komponente imam že, microATX plato itd., optična enota ne igra vloge. Ohišij od 8-13 litrov in določenih dimenzij, ki sprejemajo mATX plato je bore malo. Mini PC pa še zdaleč ne podpira mojih potreb.

Kateri CPU cooler pod 20€, ki je nekoliko boljši od stock Intelovega, naj vzamem?

glede na to da si verjetno zelo omejen z višino, nobenega.
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

Haha. 50mm oz 75mm imam na voljo. Pa ja se najde eden, ki je nekoliko boljši od stocka?

FireSnake ::

T_F_7 je izjavil:

Kateri CPU cooler pod 20EUR, ki je nekoliko boljši od stock Intelovega, naj vzamem?

Za 20EUR ne boš dobil nič.
Za 20EUR se verjetno stock hladilnik prodaja.
Bo treba dati več in poseči po kakem nizko profilnem. Ti so nekje okoli 50EUR.
Najboljše kar se pa da dobiti je Noctua.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

T_F_7 je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Haha. 50mm oz 75mm imam na voljo. Pa ja se najde eden, ki je nekoliko boljši od stocka?

v tako nišmem segmentu... ne

https://geizhals.eu/?cat=cpucooler&xf=7...

praktično kar je na voljo in vse je tamtam z stock, mogoče malo boljše, ampak ne vredno 20€.... Odloču si se za tako nišno zadevo z premajhnim budgetom, da to pač ne gre. Dacia money, ferrari speeds don't go together :P

Tvoje življenje bi blo bistveno lažje, če bi se ze v startu odloču za normalno ohišje

recimo tole je čist običajno ohišje za mATX, je pa še vedno dost kompaktno za pod mizo ruknat.
In kr naenkrat nimaš problemov z napajalniki, niti hladilniki, ker bo večino robe not pasal.

https://www.pcplus.si/racunalnistvo/kom...
https://www.pcplus.si/racunalnistvo/kom...

In razn če živiš sred tokiya v 9m2 stanovanjo, plac skoraj nebi smel bit izgovor....
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Han je izjavil:

Chieftec načeloma ja, InterTech rajši ne. Tudi Argus hladilnik izgleda bolj za silo.

tony1 je izjavil:

Sam sem rabil eno čisto povprečno, gledal okrog 100 EUR... Ker sem imel malo specifične zahteve (fizičen knof za reset, 5.25 inčni slot za CD) jih ni bilo prav veliko, nato sem pa v Slo štacuni našel neko čip-ess Antecovo (časi stare slave so mimo, ime je očitno samo še zlagan spomin :))) ohišje za 80 EUR... In posledično že ves mesec luftam iz njega smrad po neposušeni barvi... 8-O

Folk pravi naj se izogibam Inter-Techu in Antecu.

RedDrake ::

Tole je en boljši cooler od intel stock za 21 EUR.
Arctic freezer 11 LP.

Pa ne preveč kupiti hype-a o napajalcih.
Imam za seboj minimalno 100 buildov, razen ene par izjem vse z najbolj cheap napajalci ever (ker je budget vedno bil omejitev), gradil vse od 50W ultra budget buildov do raznih modernih intel pečk.
Ja, napajalci crknejo.
Ne niti enkrat mi še napajalnik ni vzel katerekoli druge komponente s seboj.
A veš kaj mi jo je?
Faulty USB naprava mi je uničila mini itx ploščo za 150 EUR (pred 5+ leti, tako da ni bila ravno low end plata).
Osebno se za napajalnike nikoli nisem sekiral niti najmanj.
V raznih 15+ let starih mašinah mi še vedno laufajo LC powerji, ki so bili takrat ultra cheap kitajci, danes imam polno nekih no-name 500W napajalcev ki imajo po teži občutek kot da so iz stiropora, ipd ...
Pa vse začuda dela.

Če hočeš cheap mini ohišje za matx, potem poglej še tole:
Chenbro PC722, z 250W napajalcem in poštnino te pride cca 60 EUR.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

ja, sj vse deluje, sam ne gledat kakšne smeti takšen napajalnik daje po DC strani (ripple, noise) ali po AC (za en kurac powerfactor). Pa tudi varnostnih zaščit takšni ful poceni napajalci nimajo kaj prida (OPP, OTP, OCP itd..).

Kvaliteten napajalc je pač malo boljša zavarovalna polica, da zmanjšaš tezave in okvare...
#brezpodpisa

DarwiN ::

Not to mention, da kvaliteten PSU na račun boljše učinkovitosti skozi leta sam odplača tistih nekaj desetakov, ki si jih zanj "preplačal".
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

hojnikb je izjavil:

ja, sj vse deluje, sam ne gledat kakšne smeti takšen napajalnik daje po DC strani (ripple, noise) ali po AC (za en kurac powerfactor). Pa tudi varnostnih zaščit takšni ful poceni napajalci nimajo kaj prida (OPP, OTP, OCP itd..).

Kvaliteten napajalc je pač malo boljša zavarovalna polica, da zmanjšaš tezave in okvare...

Mam več crknjenih "znamka" napajalcev (Chieftec, Antec, Corsair) kot LC-jev / SPIRE / intertech / no-name.
Edina razlika so ventilatorji. Tle cheapo zadeve res ratajo hitr (beri 3-5 let) glasne.

Kar se pa porabe tiče pa lol. Za laufat tipičen office / school PC (kar so bili moji buildi, in kar je tale build na katerega se nanaša moj post) ni za pričakovati več kot 100W porabe na vtičnici. Razlike je max 10% (več je verjetno ni, razen če pljuneš 100EUR+ za napajalca). Torej gledamo na 10W razlike tam 160 ur mesečno, oziroma max 1,6kWh mesečno, torej cca 30 centov mesečno. Ajde 4 EUR letno, ergo se mi stvar med recimo tem kitajcem in tem brand-name kitajcem povrne v luštnih 12+ letih. Tako en kot drug bosta realno e-waste že prej kot v 12-ih letih. Ali sta mnenja da ne?

In ja, stvari ratajo drugačne če delaš build z i9 13900KS in RTX 4090 Super TI Ultra, kjer kuriš 1kW+ na vtičnici.
Tam jasno, da daš notri najbolj učinkovito stvar, čeprav pri takem nakupu denar/cena verjetno ni top prioriteta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

DarwiN ::

Drake, ta TECNOWARE je v resnici ~300W jajca (pa še to pogojno), saj vendar vidiš, da nima niti PCIE priključka. Ne moreš tega primerjat s proper 500W PSUjem..

Če že, potem primerjaj z be quiet! System Power 9 CM 400W, pa še ta je v resnici 2x zmogljivejši in nudi 2x8 PIN napajanje.

Je pa seveda pri office PCjih PSU manj pomemben in pridejo v poštev tudi te cheap noname zadeve.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

RedDrake je izjavil:

Tole je en boljši cooler od intel stock za 21 EUR.
Arctic freezer 11 LP.

Kaj pa tale Xilence Performance C I404T?

Tale Xilence je po testih videti zelo soliden.

@Darwin: Ja, res je nisem pogledal komplet speca, je bolj 300W PSU, ampak je točno za office in podobno uporabo.
Kot rečeno, tudi sam vgradim malo bolj konkretne komponente če je potreba, ampak recimo nimam slabih izkušenj z LC-Power. Samo kolega tule misli imeti i5 10400 z iGPU. To če gre vse na max ne bo poraba več kot 150W. Ni kaj razmišljati.
Če so grafične v igri je jasno drugače. Ampak verjemi, da za moj ITX build, ki kuri 60W na vtičnici pod max load, je čisto vseeno ali je tisti 300W TFX napajalc ching-chong za 30 EUR ali pa beQuiet za 50 EUR.

mirancar ::

jst sem pred kratkim dobil šenkana 2 napajalnika iz mining rig-a, ter imam še enega "no-name" ki mi ga je šenkal nekdo tukaj iz slo-tech. sem jih potem potestiral
napajalniki:
-chieftec APS-1000CB A-135 "1000W bronze"
-gigabyte G750H "750W gold"
-nek no name "550W" (brez 80plus certa, mislim da brand je "hkc")

test je bil da sem samo zagnal furmark z rx580, in menjaval napajlanike na isti matični in vse ostalo.
rezultati:
-1000w bronze: 277W, voltaža na 12V je padla na 11.8V
-750w gold: 262W, voltaža na 12V je padla na 11.8V
-no name 550w: 313W, voltaža na 12V je padla na 11.2V, kar je na meji da sploh kej dela

upošteva se še da sta prva 2 zdelana mining napajalnika, tale 550w hkc je pa praktično kot nov. v idle sta bila gold in no name izenačena, med tem ko chieftec 1000w je imel približno 2W več. gigabyte je tudi kar orenk piskal (coil whine), ostala 2 sta bila tiha

moje ugotovitve vsaj zame pravijo da se za glavn build kup platinum/titanium robo, nima smisla tle pršparat. jaz pa sem za nek sekundaren build računalnika dal naprej chieftec 1000W, ker tisto piskanje na gigabyte-u je vseeno moteče.

DarwiN je izjavil:

Drake, ta TECNOWARE je v resnici ~300W jajca (pa še to pogojno), saj vendar vidiš, da nima niti PCIE priključka. Ne moreš tega primerjat s proper 500W PSUjem..

Če že, potem primerjaj z be quiet! System Power 9 CM 400W, pa še ta je v resnici 2x zmogljivejši in nudi 2x8 PIN napajanje.

Je pa seveda pri office PCjih PSU manj pomemben in pridejo v poštev tudi te cheap noname zadeve.

Če je kaj podobnega temu modelu,
https://imgur.com/gallery/UIr3Czt

potem je uber trash....
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

In razn če živiš sred tokiya v 9m2 stanovanjo, plac skoraj nebi smel bit izgovor....

Imam mizo z nastavljivo višino, zato bom ohišje prišraufau spodaj na ploskev in se tako izognil problemu s kabli med dviganjem/nižanjem mize, pa tudi prostor za noge si tako naredim (telesna višina mi ne pomaga v tej smeri). Kupujem kompaktno ohišje, ker sama ploščina mize ni bogvekaj, povrhu je ploskev tanka, torej ohišje mora biti čim lažje. Lažje bi bilo pokazati, kot razložiti, ampak nima veze.

Vzel bom LC-Power 1404MB, ker so edine prednosti, ki jih ima Chieftecov BE-10B-300: cena, USB 3.2 porti namesto 3.0 (vprašanji kateri) in 3,8 litra manj prostornine (mogoče to niti ni prednost).

tony1 ::

T_F_7 je izjavil:

Hvala za nasvet, žal sem omejen s prostorom, kompaktnih ohišij pa ni veliko. Zakaj ga nisi vrnil?

Ko je bil nov sem optimistično čakal, da se bo razsmrdel... Pa je trajalo predolgo :D

Meiniken je izjavil:

In posledično že ves mesec luftam iz njega smrad po neposušeni barvi...

Zalaufaj furmark za ene 24 ur :))

Ni slab nasvet, moram probati :-D Ko je bil najhujši vročinski val, sem ga odprtega dal na zaprt balkon in je precej pomagalo ...

Tisto sem se sicer bolj hecal :D Mogoče lahko v pc daš tisto dišečo smrekico (kot jih imajo nekateri v avtu) pa da vidiš kaj bo po kakšnem tednu :))

(Ko sem kupoval rabljeno grafično je rahlo vonjala po čikih in me je skrbelo, da se ne bom znebil vonja. K sreči se je razsmradela v roku 24 ur, ampak če bi bil obupan bi resno poskusil s tisto smrekco. Je*at ga, za zgubit nimaš kej.)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Meiniken ()

tony1 ::

Da ne bo to še slabše in dobim kombinacijo hlapeče barve in smrečice :)) Vzeti bi moral industrijski fen in škatlo orenk pregreti...

gali ::

DarwiN je izjavil:

blackbfm ::

odvisno kok ceniš tišino.. časi ko je bilo normalno da smo poslušal transformator, brnenje, ali karkoli že oddaja psu, in glasni ventilatorji, so mimo

White noise => deep focus. Taman za učenje ali spanje ;)

wolverine22 ::

Haj...
Čisto na hitro, a mi prosim lahko kdo "sestavi" gaming rig za okoli 2100e?
Vse bi kupil pri Funtechu.
Na am4 osnovi. Cilj je 1440p gaming.
Hvala v naprej :)

PacificBlue ::

Veliko bolj smiselno da nabavis am5, za prihodnje nagradnje.
I’m out.
:3

wolverine22 ::

PacificBlue je izjavil:

PacificBlue...
Hvala, tega se zavedam....:)
Ampak prav specifično ciljam na AM4 platformo in bi rad za ta denar dobil čimveč... :)

Brez ohisja

I’m out.

Komponentko ::

wolverine22 je izjavil:

PacificBlue je izjavil:

PacificBlue...
Hvala, tega se zavedam....:)
Ampak prav specifično ciljam na AM4 platformo in bi rad za ta denar dobil čimveč... :)

PecificBlue ti je dal kul sestavo. Samo pri ramih ciljaj, da najdeš takšne z Samsung B die čipi, da imajo nizke latence.

https://www.cgdirector.com/samsung-b-di...

5800X3d ne izgubi bistvenega performanca z nižjo frekvenco ramov, pridobi pa veliko z nizko latenco :)

Glede matične pa bi priporočali X570 Gigabyte Aorus Elite AX. Ima kul VRM in precej lahke bios nastavitve za igranje z ramom. Asrock sicer ponuja veliko za svoj denar, ampak je ima totalno nepregleden bios za začetnika. Če se pa ne boš igral z ramom in do konca izkoristil procesorja 5800x3d (pridobiš lahko cca 15% zmogljivosti), ti je pa tako ali tako vseeno.
Računalniška trgovina Komponentko
Gaming računalniki | Grafične kartice | Računalniške komponente
Stranke si pri nas lahko pod naših nadzorstvom sestavijo PC :)

Zgodovina sprememb…

Jarno ::

PacificBlue je izjavil:

Brez ohisja

32GB pomnilnika je za gaming povsem dovolj in futureproof, razlika se raje nameni boljši grafični ali večjem SSD-ju.

PecificBlue ti je dal kul sestavo. Samo pri ramih ciljaj, da najdeš takšne z Samsung B die čipi, da imajo nizke latence.

Precej več vzporedno pridobiš z dual rank načinom, neki ugodni 2x16GB DDR4 moduli, sploh 3600 CL16 so optimalni gleden na p/p.
Opevani in uradni Samsung B-die (3200 CL14) moduli so cenovno dražji od dobrih DDR5 enake velikosti.
Potem je bolje, da že v štartu gre na AM5 platformo.
#65W!

Mislim, da bolje 2 palcki, s 4imi so obcasno tezave pri bootanju in pojav blue screenov..ni ravno pravilo, sam moznost je vecja.
I’m out.

FireSnake ::

Kot je rekel PacificBlue: vzami dve palčki.
S štirimi so lahko (sicer v redkih primerih) težave.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

blackbfm ::

problemi so najbolj mozni z 4x dual rank rami

2x dual rank, 4x single rank so ok

Komponentko ::

Na ZEN3 (ryzen 5xxx) je najboljša izkušnja s single rank dual channel ramom. Poiščeš na netu, kje dobiš na ramih samsung b-die čip (presenetljivo ga lahko dobiš že na cenejših ramih). In potem mu v BIOS sam nastaviš sub-timinge (skopiraš iz interneta). Najboljši channel na YT za te zadeve je "Actually Hardcore Overclocking". Primarni timingi nimajo takšnega vpliva, kakršnega ljudje mislijo, da ga imajo. Primarni timingi so pomembni samo za prvi t.i. read command, vse ostalo upravljajo sekundarni timingi.

Slab XMP profil ima lahko večjo zakasnitev pri nižjem CL-ju, ker ima lahko nastavljene slabše subtiminge
Računalniška trgovina Komponentko
Gaming računalniki | Grafične kartice | Računalniške komponente
Stranke si pri nas lahko pod naših nadzorstvom sestavijo PC :)

be quiet! SFX POWER 3 300W je res toliko tišji v primerjavi s Chieftecom, da se splača odšteti 20-30€ več?

da. 30e na konc dneva ni tako veliko za nekaj kar bos sigurno mel 10 let.

Lahko pa se pol leta kompliciras in zbiras komponente, na konc pa itk nebos nc kupo :))
#brezpodpisa

Haha! Nisi daleč od resnice... ampak plot twist! Sem naročil te moje 4 komponente :D

Jerry000 ::

Koliko se splača overclockat procesor? Imam namen kupiti Ryzen 7 7700. Ker nisem nikoli tega počel in tudi včasih je to veljalo kot slabo, ker obremenjuješ še bol procesor me zanima smisel tega danes. Nisem ravno freak za te zadeve, mi je pa fajn da zadeva laufa. Če 7700 laufa ko maslo out of the box, potem ok. Sprašujem pa da vidim glede napajalnika ali 650W Platinum ali 750W Gold

Jarno ::

Načeloma se procesor več ne navija na klasičen način, ampak preveriš, kakšne opcije imaš v BIOS-u (power limit, PBO...). Se pa načeloma ne izplača preveč pri 6-8 jedrnikih. Še največ pridobiš, če malce bolj skrbno izbereš pomnilniške module, vsaj pri zen4 procesorjih.
Dober primer je ta, da so pri Hardware Unboxed pred izzidom R7 7800X3D grafične testirali z nenavitim R7 7700.
Pri napajalniku lahko vzameš 750W. Nikdar ne veš, če si ne boš v prihodnosti nagledal kakšne 'zmogljive' grafikulje.
Prav tako velja za ohišje. Dobro je vzeti takšno, ki dovoljuje malce daljše grafične kartice.
#65W!

MrStein ::

Komponentko je izjavil:

Na ZEN3 (ryzen 5xxx) je najboljša izkušnja s single rank dual channel ramom. Poiščeš na netu, kje dobiš na ramih samsung b-die čip (presenetljivo ga lahko dobiš že na cenejših ramih). In potem mu v BIOS sam nastaviš sub-timinge (skopiraš iz interneta). Najboljši channel na YT za te zadeve je "Actually Hardcore Overclocking". Primarni timingi nimajo takšnega vpliva, kakršnega ljudje mislijo, da ga imajo. Primarni timingi so pomembni samo za prvi t.i. read command, vse ostalo upravljajo sekundarni timingi.

Slab XMP profil ima lahko večjo zakasnitev pri nižjem CL-ju, ker ima lahko nastavljene slabše subtiminge

Koliko razlike je v praksi?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
««
1115 / 1151
»»