Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi
pegasus ::
To ni problem juniorjev, to je problem firme.
Spomnim se, da so meni še v času študentskih napotnic zelo hitro dali plačo x2.
Spomnim se, da so meni še v času študentskih napotnic zelo hitro dali plačo x2.
SHA-256 ::
IT je v svojem bistvu tekmovanje v vzgoji najboljšega kadra in s tem boljše ideje
Nikoli nisem tako razmišljal, ampak v retrospektivi imaš še kako prav. Vsaj za nas, navadne smrtnike, brez zaledja investicijskih podjetij, je to najbolj efektiven način kako prinašati svež veter v podjetje (ki pa je tudi precej cenejši kot zaposlovanje seniorjev za x3 plačo).
bm1973 ::
Razlika je v tem, da če mentoriraš juniorja, se prej ko slej nekaj nauči, AI pa lahko monitoriraš kolikor hočeš in vedno počne iste neumnosti. Tako da kar se mene tiče je AI izguba časa. Vsaj dokler jo ne naučijo se učiti.
AI je čisto super, če jo znaš uporabljati in preveriti rezultate.
Sam ljudje to nekritično uporabljajo.
Sam sem malo uporabljal lokalni LLM, pa je čisto O.K. če znaš dobro definirati problem.
Poleg tega, kdo bo kodo, ki jo naredi online LLM, vzdrževal? Napišeš nov prompt? Kaj pa če online LLM propade, kam pa pol?
Evropa je okupirana s strani ZDA od leta 1945.
Dokaz: 80.000 ameriških vojakov na celini.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
karafeka ::
Sam sem malo uporabljal lokalni LLM, pa je čisto O.K. če znaš dobro definirati problem.
Pa če imaš dovolj zmogljiv računalnik....
Jaz še pri Phi-3 mini 3.8B čakam par sekund, da se zbudi in kaj napiše in to že pri prvem odgovoru.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
bm1973 ::
Meni čas ni tako pomembnen. Napišem prompt in grem srat. Ali jest, pit, karkoli... Napisat bedarijo tukaj
.
Ni treba biti obseden z milisekundnimi odzivi...
Ni treba biti obseden z milisekundnimi odzivi...
Evropa je okupirana s strani ZDA od leta 1945.
miha696 ::
Ima kdo kaksne informacije glede dela na DevRev? So pozni meetingi glede na to, da je international firma, kaksne so kaj kompenzacije?
deco16 ::
Enako kot zdej. Smilijo se mi edino Juniorji ker se je že mentaliteta čist spremenila. Oni se itak nebi več nič učili ...

endelin ::
Kako če chatgpt nadomesti ekipo inženirjev? Kako bo dela več? Če sedaj 1 clovek naredi dela za manjšo ekipo? Čez dve leti boste tekmovali z avtonomnimi agenti
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
garamond ::
Kako če chatgpt nadomesti ekipo inženirjev? Kako bo dela več? Če sedaj 1 clovek naredi dela za manjšo ekipo? Čez dve leti boste tekmovali z avtonomnimi agentiVsekakor je več projektov, kot je bilo včasih, kar je vidno tudi na tem forumu. Včasih so se redko pojavile teme "imam idejo, iščem programerja", zdaj se pa redno pojavljajo teme "izdelal sem [projekt], prosim za feedback, tukaj je [URL]."
Samo v tem letu so bile objave o novi vremenski aplikaciji, o iskalniku parcel, o zakritju osebnih podatkov pri copy-paste v LLM chate, o novem programskem jeziku Sushi. Novih projektov od HotBureka sploh ne štejem. Lahko, da sem kaj pozabil.
Kako točno se bo to poznalo v IT-ju, ali se bo res pretvorilo v nastanek novih delovnih mest, ne vem. Bi rekel, da bo čas pokazal. Zgodovinsko gledano pa se je z menjavo tehnologije in bistvenega povečanja produktivnosti delavca dolgoročno povečala tudi generalna stopnja zaposlitve.
Bi morali biti dobri argumenti, da smo v IT-ju pa posebni, da to pa tokrat ne bo tako. Ali je pa hudič v podrobnostih, aka juniorji ne bodo mogli pridobiti zaposlitve/izkušenj, ker so enaki parim promptom seniorjev... Ali pa, da je delo IT tudi pridobivanje specifikacij, ki je interaktivni proces s stranko, in LLM-ji tukaj ne pohitrijo zadev...
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.
damirj79 ::
Če je AI nadomestek za juniorje in jih nihče noče zaposlovat, ker je AI cenejši, potem imamo čez 5-10let ogromen problem. Razen če imamo namen takrat namesto seniorjev tudi AI vprežt.

Mato989 ::
Ja tocno to
Zgodilo se bo to kar se enkrat ze je v tej branzi pred kar nekaj leti ko sem iskal siht je blo ful za seniorje nihce pa ni hotel uvajat juniorjev in tako je bilo pomanjkanje
To se bo ponovilo cez 10 let
Zgodilo se bo to kar se enkrat ze je v tej branzi pred kar nekaj leti ko sem iskal siht je blo ful za seniorje nihce pa ni hotel uvajat juniorjev in tako je bilo pomanjkanje
To se bo ponovilo cez 10 let
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
PromeuZ ::
Krožijo govorice o pretresu na Celtri. Ima kdo kaj več informacij?
Iz druge roke - baje so kar precej senior razvoja in middle managementa odpustili, ker je treba uravnotežit finance ob koncu bilančnega leta.
Letos ni bilo najboljše leto za domači IT sektor - že Equaleyes in Sportradar sta imela kar veliko čistko kadra.
<!-- https://pisalnik.wordpress.com -->
srus ::
Verjetno bo AI naredil podobno čistko med softveraši, kot so jo delovne postaje 30 let nazaj naredile med strojnimi in gradbenimi tehniki.
estons ::
En dan bereš na LinkedInu lastnika Mali Junaki (Hooray Studios) kako se hvali, da je prodal firmo. Naslednji dan vidiš v Slo devs skupini kako lead dev išče novo službo.
IMHO je sicer samo vprašanje časa kdaj bo AI sesula poslovni model Malih junakov, ker zdaj vsaka babica z AIjem naredi personalizirano knjigo, samo še povezavo s tiskarno rabiš.
IMHO je sicer samo vprašanje časa kdaj bo AI sesula poslovni model Malih junakov, ker zdaj vsaka babica z AIjem naredi personalizirano knjigo, samo še povezavo s tiskarno rabiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: estons ()
jan_g ::
Ja, si ne bi mislil, da bom to kdaj rekel, ampak sedaj so časi, ko je služba v enterprise okolju prednost. Sploh kakšen health tech, kjer gre zaradi regulacije še vedno vse po polžje. Claude ti oddela večino stvari, razne XML/Soap integracije ob katerih si pred leti želel narediti sepuku so danes stvar par promptov. Hkrati ti generira tone taskov, dokumentacije in obrazcev, da so šefi par nivojev višje globoko pomirjeni (in tudi sami uporabljajo Claude za par vrstične sinopsise vse solate, ki jo sproducira pešadija).
Magic1 ::
En dan bereš na LinkedInu lastnika Mali Junaki (Hooray Studios) kako se hvali, da je prodal firmo. Naslednji dan vidiš v Slo devs skupini kako lead dev išče novo službo.
Večini se to ne da delat, izbirat temo/knjigo, prepričevat AI, iskat papirnico,... Personalizacija je v bistvu delo na templatih in ni težko narest zadevo, da je 100%. Ai ti bo seveda tudi naredil, samo bodo občasni fajn kiksi v knjigi. Razlika v ceni pa na koncu tudi ne bo velika. Tako da se ni za bat, da bi jim zmanjkalo posla. Zna pa dobit veliko konkurence, saj bo te template lahko marsikdo naredil "čez vikend" in se zmenil s papirnico. Včasih se je rabilo devs team za tako zadevo vsaj na začetku, danes še to ne.
Magic
Tody ::
Jaz, bi pa rekel da ni vse tako kot se zdi. Lastnik je naredil kar je mislil da je prav in kolikor sem bral so pač šli ven in se omastil s svojim delom. Ne moreš pa biti potem odgovoren skozi za cel svet. Kaj novi lastnik dela in koliko si mu všeč je pa stvar osebe... Mogoče je dev hotel preveč plače od australcev, mogoče pač ni bil več lead dev pa je šel... pitaj boga...
tony1 ::
(in tudi sami uporabljajo Claude za par vrstične sinopsise vse solate, ki jo sproducira pešadija).
To opažam tudi sam: butasti direktorji so najbolj srečni, ko od podrejenega dobijo štiri 40 stranske dokumente, ki jih je seveda spravil skupaj AI. Berejo jih itak ne, in ko jih bodo enkrat morali, bodo tudi oni povzetek delali z AIjem. Garbage in, garbage out.
Jaz, bi pa rekel da ni vse tako kot se zdi. Lastnik je naredil kar je mislil da je prav in kolikor sem bral so pač šli ven in se omastil s svojim delom. Ne moreš pa biti potem odgovoren skozi za cel svet. Kaj novi lastnik dela in koliko si mu všeč je pa stvar osebe... Mogoče je dev hotel preveč plače od australcev, mogoče pač ni bil več lead dev pa je šel... pitaj boga...
Pač je ena kapitalistična pizda, kaj mu moremo?
Primerov, kjer je prodaja SLO firme dala več dela SLO delavcem skoraj ne poznam. Primerov, kjer je šla v škodo slo zaposlenim pa kolikor hočeš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Ahim ::
Ja, saj zato pa najbrz isce(ta), a ne?
Iz:
https://forbes.n1info.si/posel/kaksne-n...
Nekateri zaposleni (v Sloveniji, op. a.) imajo priložnost opravljati pogodbeno delo z nami. Del dogovora je, da slovenska blagovna znamka ostaja aktivna znotraj tega podjetja
Krediti za bajto so bili pred parimi leti precej bolj ugodni ugodni, ampak odplacali se pa res ne bodo sami od sebe.