» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
374 / 374
»
»»

endelin ::

Baje je lažje zadeti na loteriji kot najti full time remote delo:D

bm1973 ::

Trenutno res...

Remote delo v tujini, kot freelancer, skoraj nemogoče...

Sicer jaz bolj govorim za Nemčijo/Avstrijo...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Magic1 ::

Problem taga remote dela za firme je, da ti zunanji nekaj naredi, potem pa leti za drugim bolje plačanim projektom. Firma pa ostane s nečim, kar je težje tikat, ker avtorja ni več. Sej se kao dokumentira, samo ni težko narest, da je poljubno zakomplicirano za drugega to kakorkoli modificirat/nadgrajevat.
Magic

Tudi če delaš v pisarni, je isto.

Zaposleni se ne vtikajo v delo zunanjih...

karafeka ::

Samo takrat ko je treba popravljat za njimi....ker večina je takih šalabajzerjev. Enkrat sem enega dobil ko je na nemškem forumu spraševal, kako se neka stvar reši.

socialec ::

Če bi tudi jaz bil iz IT-ja, bi rekel, da gre za neustrezno upravljanje s procesi, ampak nisem, torej, čisto brez zveze, ker ste to tako že sami vedeli.

Gre se za to, da moraš imeti kot ekstern zelo podmazan jezik, da se nesposobnim odgovornim šefom pri naročniku čimbolj dobro prodaš.
A ni ravno na tem forumu en tak govoril, kako je v nekem java projektu, pa o javi nima blage veze in se uči na delu, dobi pa 1000€ na dan?

karafeka je izjavil:

Samo takrat ko je treba popravljat za njimi....ker večina je takih šalabajzerjev. Enkrat sem enega dobil ko je na nemškem forumu spraševal, kako se neka stvar reši.

To samo pomeni na lenobo v razvojnem procesu...

Sosed pravi, da podmazan jezik načeloma ne škoduje nikjer, še ljudski pregovor obstaja v smislu, da v kontekstu komunikološke insuficience lahko zadrževanje verbalnega izražanja vodi v kalorični deficit, s čimer se potrjuje korelacija med lingvistično varčnostjo in prehransko prikrajšanostjo. Tudi ne škodi, če se približno ve, kdaj ga držati za zobmi :D

O čem sploh govoriš, valjda da takšno nalaganje škoduje naročniku in vsem vpletenim v dotični projekt. In zaradi takih šalabajzerjev so potem projekti dražji, stroški visoki in zaradi tega tudinkončni kupec plača več za končni izdelek na polici.

Eno je komunikacijska (ne)spretnost, drugo je (ne)strokovnost, kot vidiš, sta dva bita informacij, praktično 4 stanja, bi se želel omejiti, da ne bova teme še bolj uničila?

tony1 ::

karafeka je izjavil:

O čem sploh govoriš, valjda da takšno nalaganje škoduje naročniku in vsem vpletenim v dotični projekt. In zaradi takih šalabajzerjev so potem projekti dražji, stroški visoki in zaradi tega tudinkončni kupec plača več za končni izdelek na polici.

Večji del krivde je na strani naročnika. Glup naročnik gre pa s še bolj glupim izvajalcem z roko v roki.

Eduardo ::

Ali pa tehniki nimajo pojma in sklepajo kako so vsi ostali glupi. :)

c3p0 ::

endelin je izjavil:

Baje je lažje zadeti na loteriji kot najti full time remote delo:D

Novačita me trenutno 2 SLO firmi, obe želite 1x/teden delo na lokaciji. Pri eni je kar zapovedano, pri drugi zaenkrat opcijsko. Seveda v LJ. Tja pa naj ob teh trenutnih zaporah, brez da se cijazim, pridem kar s helikopterjem.

Sem pa opazil, da v oglas nekateri nabluzijo "več dni v tednu možno delo od doma", v praksi pa potem nudijo 1 remote dan.

Kompaktni helikopterji niso več tako dragi, sploh iz druge roke, verjetno se pa ne bi obrnila za teboj kakšna hudača, ker pač... Saj razumeš... Mogoče edino preveriš glede parkirišča...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Eduardo je izjavil:

Tehniki so tam zato, da rešujejo zajebe naročnika. Lahko so oboji glupi, samo tri magnitude razlike je med njimi... v povprečju.

tony1 je izjavil:

Eduardo je izjavil:

Tehniki so tam zato, da rešujejo zajebe naročnika. Lahko so oboji glupi, samo tri magnitude razlike je med njimi... v povprečju.

Ampak naročnik je totalno glup, sposoben pa dobiti sredstva? Najbolj glup ampak morda najbolj profitira?

Praviloma je problem v tem, da je naročnik glup za tehniko, tehnik pa glup za vse ostalo kot tehniko. Tehnika, ki ni glup za vse ostalo prepoznaš po tem, da hitro ni več samo tehnik.

...ampak takih pa tle ne maramo. Pejte tisti, ki bolje gofljate kot tipkate na drug forum 8-)

Kdo goljufa? Tehniki imajo v teoriji vse v svojih rokah, ker so realizacija. Samo v praksi postanejo totalno inertni, če imajo vso svobodo.

Če 90% pobere šiba, je 10% še vedno dosti, če je brez šibe efekt "0".

Goflja! Jao, pejte prodajalci na svoj forum... :))

c3p0 ::

socialec je izjavil:

Kompaktni helikopterji niso več tako dragi, sploh iz druge roke, verjetno se pa ne bi obrnila za teboj kakšna hudača, ker pač... Saj razumeš... Mogoče edino preveriš glede parkirišča...

Tega Robinsona sem že gledal. Glede hudač pa je jeba, ne vidijo te kar tako, si previsoko. S fokusom se pa komot ustaviš. Seveda zadaj vrata zakleneš, da ne skačejo not brez vabila. Standardi morajo bit.

Tody ::

Če maš 300.000 plus 200 na uro za tole... potem ne bo težko najet voznika in da te on fura sem in tja... kje bo on parkiral je pa njegov problem ane? Drugač poklič za 200 eur na uro te tud jaz furam okol :)

Ashrack ::

Dobrodosli v klubu 20k/mesec
....

Buggy ::

Delat na projektu 10+ let in imeti bruto 4K+ je res zalostno, sploh ce se placa z inflacijo ne korigira. Roki se krajsajo, zahteve vecajo, mislim da bo potrebno poslat na HR kaksen email sploh, ker kot opazam place rastejo izklucne middle managementu, ki je prakticno dost nepomemben...v teoriji pa seveda znajo zagovarjati svoj excel managemnet pristop na visjih instzancah, kar pri projektu, kjer so zadeve ad-hoc do stranke postane vse skupaj smesnica, saj se je treba obrnit od danes na jutri, pa ne sanjat ampak narest in dostavit ob vsem problem solvingu.

Polite ali hard?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

Za začetek polite, ampak se ne pustit.

"sploh, ker kot opazam place rastejo izklucne middle managementu, ki je prakticno dost nepomemben..."

To opažam tudi jaz. Dejansko jim višajo plače, tehničnemu kadru pa ne.

čurimuri ::

tony1 je izjavil:

O ja. Nam so letos celo regres znižali. Pa ravno so se novi front-end developerki hvalili, da imamo najvišji možni regres. 😒

tony1 je izjavil:

Plus, ustvarjajo se novi nivoji managementa...

Videno v parih firmah, kjer delam jaz in kjer moji kolegi.

Inženirje se odpušča, missle management raste...

endelin ::

čurimuri je izjavil:

tony1 je izjavil:

O ja. Nam so letos celo regres znižali. Pa ravno so se novi front-end developerki hvalili, da imamo najvišji možni regres. 😒

A sadje so pustili ali so tudi sadje oklestili, morda banane namesto malin ali kakšen cenejši sadež?:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Magic1 ::

Meni ni jasno, kdaj bodo dojeli da brez tehničnega kadra ne bo kaj prodajat, popravljat. Stroški problemov gredo v nebo, a na dolgoročnih rešitvah ni nobenega povdarka.
Magic

Benny123 ::

Nisem it-jevec samo pri nas se full govori po firmi da so it-jevcem in njihovim visokam placam po prihodu AI v roku treh let, šteti dnevi . Je kaj resnice v tem?

To so pravljice. Ni šans.

Kdo bo pa AIju podajal želje strank? Stranke še na dober dan ne vejo kaj sploh hočejo (kaj šele kaj rabijo).

srus ::

Benny123 je izjavil:

Nisem it-jevec samo pri nas se full govori po firmi da so it-jevcem in njihovim visokam placam po prihodu AI v roku treh let, šteti dnevi . Je kaj resnice v tem?

Seveda AI = An Indian. Trenutno je Kitajska out, z njimi smo trenutho skregani, razvojne oddelke tam ukinjamo, Indija pa je naša prijateljica, tam se širimo. Vsaj to velja za ameriško multinacionalko za katero delam.

Odnosi precej podobni Oceaniji, Euraziji in Eastaziji iz “1984”.

Blinder ::

Nekaj programerskih služb je AI že pobral, ker se z AI programira hitreje in isto delo sedaj lahko opravi manjše število programerjev.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

pegasus ::

Ne, AI dela programerje počasnejše: https://arstechnica.com/ai/2025/07/stud...

Edino kar trenutno drži glede ai in programiranja je, da ai naredi programiranje bolj dostopno ali lažje.

Kayzon ::

Blinder je izjavil:

Nekaj programerskih služb je AI že pobral, ker se z AI programira hitreje in isto delo sedaj lahko opravi manjše število programerjev.

Programira kaj? Koliko sledim zadevam dela ai hude napake in ga ne mors uporabiti za kej resnejsega.

Blinder ::

Ah ne vem, jaz na web ga uporabljam kot code completion, za popravilo majhnih napak, zaradi katerih bi mogoče moral iskat na stackoverflow.

A ni bila časa nazaj novica, da so programerji tisti, ki najbolj uiporabljajo AI skupaj z designerji?

pegasus je izjavil:

Ne, AI dela programerje počasnejše: https://arstechnica.com/ai/2025/07/stud...

dobro potem je še upanja za nas programerje
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Blinder ()

Blinder je izjavil:

Kaj seveda ni res, programerji z AI porabijo 17% več časa za razvoj kot brez AI...

Članek si najdi sam.

Ni vsa AI znanost v tistih pet minutnih YouTube videih...

glede na statisticne podatke in povprecno placo overall v SI (2.521,21)

https://www.stat.si/statweb/Field/Index...

...se mi zdi tale podatek za IT sektor mal cudno nizek ali pac? sploh mediana (3500EUR - 3999EUR)

https://www.bettercareer.si/salaries

govorimo izklucno o bruto placi, da ne bo nesporazumov. Vse olajsave, malice in prehrano tukaj ne stejemo...steje se samo bruto, tako kot se bo stel pri penziji.

...sem preprican da ima redno zaposlen (pustimo freelancerje za trenutek na miru) v nekem IT podjetju ki je top 10 v SI in zraven se mednarodno obcutno vec.

Zgodovina sprememb…

" ...sem preprican da ima redno zaposlen (pustimo freelancerje za trenutek na miru) v nekem IT podjetju ki je top 10 v SI in zraven se mednarodno obcutno vec. "

Niti ne, tisto povprečno verjetno kar drži... Dve strani višje je nekdo nalepil povprečno plačo za eno od SLO firm, ki ustrezajo temu opisu, in je bila letna bruto2 plača do 50 jurjev... Pa daš zraven še regres in božičnico, pa si na 3500 bruto2...

cak mal...bruto2? V mojih linkih je naveden bruto in ne bruto-bruto od delodajalca

Prvi bruto v praksi običajno imenujemo zgolj "bruto" - ta je bistvenega pomena za pogodbo o zaposlitvi, saj je to pogajalsko izhodišče vsakega resnega iskalca zaposlitve.
Drugi bruto ali bruto-bruto pa pomeni strošek delavčeve plače za delodajalca.

Čeprav je tematika nekoliko suhoparna, pa je pomembno razlikovati med prvim in drugim brutom, ki se razlikujeta za 16,1 % v obliki dajatev na plačo oz. prispevkov za socialno varnost, ki pri izplačilu plače zaposlenemu bremenijo delodajalca:

prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ) 8,85 %
prispevek za zdravstveno varstvo 6,56 %
prispevek za starševsko varstvo 0,10 %
prispevek za poškodbe pri delu 0,53 %
prispevek za zaposlovanje 0,06 %

Primer: bruto plača znaša 2.000,00 EUR (podatek iz pogodbe o zaposlitvi)

Drugi bruto izračunamo tako, da znesku 2.000,00 EUR prištejemo 16,1 % in dobimo 2.322,00 EUR, kar predstavlja strošek delodajalca.

(Na plačilni listi je na dnu obračuna običajno navedeno, koliko znaša skupni strošek podjetja oz. koliko so vse obveznosti skupaj, pri čemer je drugemu brutu pri končnem znesku prišteto še povračilo stroškov prevoza in prehrane zaposlenemu).

Sedaj pa izračunajmo še, koliko neto plače dobimo, če je prvi bruto 2.000,00 EUR. Od tega zneska je najprej potrebno odšteti 22,10 % prispevkov za socialno varnost, ki bremenijo zaposlenega:

prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ) 15,5 %
prispevek za zdravstveno varstvo 6,36 %
prispevek za starševsko varstvo 0,10 %
prispevek za zaposlovanje 0,14 %
Obvezni zdravstveni prispevek 37,17EUR

Nadalje je potrebno upoštevati akontacijo dohodnine, ki se prav tako odšteje od prvega bruta. V našem primeru znaša davčni odtegljaj 204,69EUR (osnova za izračun akontacije dohodnine je prvi bruto, zmanjšan za 22,10 % prispevkov iz bruta in splošno dohodninsko olajšavo v višini 438,34 EUR).

KONČNI IZRAČUN
Postavka Znesek (EUR)
Bruto bruto plača 2.322,00
Prispevki na bruto plačo -322,00
Bruto plača 2.000,00
Prispevki iz bruto plače -477,00
Akontacija dohodnine -204,69
Neto plača 1.316,14

https://www.optius.com/iskalci/karierna...

nasplosno sem opazil, da se (nalasc) zamegluje za kaksen znesek se gre: bruto, bruto-bruto, neto, neto po prispevkih in dodatkih....najraje imajo to 24ur za pompozne novice.

jaz sem govoril o Bruto 1 ki ga imas na placilni listi

Zgodovina sprememb…

Kako plače objavlja SURS na stat.si ne vem (bi jih res ubilo, če bi že v ime napisali bruto1?), gotovo pa imajo to kje pojasnjeno... Okej, torej bruto1... Ampak, a ni npr. iz računovodskih izkazov mnogo lažje prebrati znesek mase plač in ga deliti s številom zaposlenih? Pa je podatek o plačni masi res bruto1?

Do sklepa, da je podatek o etablirani SLO IT firmi, ki dela tudi v tujini, tj. povprečni plači 50k bruto na leto pravzaprav bruto2, smo prišli več strani nazaj. Če pa res drži, pa ne vem. To je vprašanje za kakšnega računovodjo... ;)

" nasplosno sem opazil, da se (nalasc) zamegluje za kaksen znesek se gre: bruto, bruto-bruto, neto, neto po prispevkih in dodatkih....najraje imajo to 24ur za pompozne novice."

Točno... Nekaj iz neznanja, lahko pa tudi nalašč. Ribarjenje v kalnem vedno komu ustreza ali da skrivajo tisto revščino, ki jo plačujejo ali pa da skrivajo najvišje plače po firmah...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Ahim ::

Blinder je izjavil:

A ni bila časa nazaj novica, da so programerji tisti, ki najbolj uiporabljajo AI skupaj z designerji?

Najbolj uporabljajo AI "novinarji" :))
««
374 / 374
»
»»