» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
332 / 367
»»

TheBlueOne ::

Ce zaupas delodajalcu in sta sposobna zadeve izpeljati legalno, potem verjetno s.p.?

https://data.si/informativni-izracun-za...

Tody ::

Pazi na dopust, bolniško in regres.

Malidelničar ::

Ali se IT trg dela kaj ohlaja?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

kriptobog ::

Ne.

TheMentor ::

Binnied je izjavil:

kakšne so pa vaše izkušnje z razmerjem med zaposlitvijo NDČ in s.p.? Kaj se splača, redna služba okrog 3,5k bruto mesečno ali 50k letnega prihodka na s.p.?

sicer sem na redni pogodbi, ampak pri 50k na leto se bolj splača normiranec....govorim za IT sektor.

Vlagaš 1000 do 1500 na mesec za penzijo...sam bi vlagal v različne sklade, bitcoin...morda nekaj v prvi pokojninski steber.

Če potrebuješ velik kredit za stanovanje na dolgi rok takoj ta trenutek (imaš stanovanjski problem, otroka na poti)....v tem primeru zna bit NDČ boljše...nisem pa 100% tukaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TheMentor ()

ViperR ::

Pri 3500bruto moraš še štet malico in potne + regres ipd., ki jih pri sp ne dobiš..

ViperR je izjavil:

Pri 3500bruto moraš še štet malico in potne + regres ipd., ki jih pri sp ne dobiš..

da...še vedno mislim, da na dolgi rok znaš biti na boljšem...dobiš več ta trenutek kar pomeni, da več lahko vlagaš nekam, kjer ti je denar dostopen vsak trenutek. Sam bi ob taki ponudbi probal vsaj par let na normiranca, da dobiš občutek kako je. Še vedno greš lahko nazaj na redno, če ti kaj ne paše.

Seveda malo predpostavljam, da potni niso nek strošek in lahko večino časa delaš od doma.

Čez 30 let v penziji dvomim, da bodo razlike med minimalno penzijo in penzijo pri trenutnem 3500 bruto zelo velike. Tistega 1000 na mesec, ki ga boš vlagal pa je lahko čez 20 ali 30 let ogromno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TheMentor ()

Moe_Lester ::

3500 na mesec je 42k na leto. Ostane še 8 jurjev za regres, malico ipd.

Nakazilo na račun pri 3500 je okoli 2500 z upoštevanim regresom in malico. Okoli 30k na leto.

Pri s.p.ju ti ostane neto cca. 40k na leto, če poleg davka in prispevkov upoštevaš še kakšnega jurja ali 2 za ostale stroške s.p.ja.

Vsak zase ve koliko mu je vrednih teh dodatnih 10 jurjev oz. koliko mu je vredna redna zaposlitev. Osebno se ne vidim v rednem delovnem razmerju, skoraj ne glede na plačo. Po drugi strani poznam ljudi, ki ne bi menjali redne službe za s.p. tudi za 5 jurjev več.

ViperR ::

Kako pa je z dohodnino, otroškimi dodatki, vrtcem pri sp-ju?

ViperR je izjavil:

Gleda se obdavcljiva osnova. Torej ce si normiran, zdaj ne vem tocno kako je po novem, ampak po starem, ko si imel 80% normiranih stroskov, je bila davcna osnova ostalih 20%l. Teh 20% se deli na clane gospodinjstva in dobis dohodkovni razred.

ViperR je izjavil:

Dohodnine ne plačuješ, plačuješ davek od dobička dejavnosti. Do 50 jurjev 5%, od 50-100 jurjev 8%, nad 100k 20%.

Vrtec se izračuna na podlagi povprečnega dohodka na družinskega člana (če se ne motim, so otroci že par let v šoli). Tvoj dohodek na s.p.ju so Prihodki minus stroški. Pri normirancu do 50 jurjev se 80% prometa prizna kot strošek, tvoj dohodek znaša 833€ na mesec. Torej, vrtca plačaš toliko kot nekdo na minimalcu.

theanswer3 ::

Moe_Lester je izjavil:

ViperR je izjavil:

Dohodnine ne plačuješ, plačuješ davek od dobička dejavnosti. Do 50 jurjev 5%, od 50-100 jurjev 8%, nad 100k 20%.

Vrtec se izračuna na podlagi povprečnega dohodka na družinskega člana (če se ne motim, so otroci že par let v šoli). Tvoj dohodek na s.p.ju so Prihodki minus stroški. Pri normirancu do 50 jurjev se 80% prometa prizna kot strošek, tvoj dohodek znaša 833€ na mesec. Torej, vrtca plačaš toliko kot nekdo na minimalcu.
A ni 4% do 50k in 12% med 50k in 100k?

Ja, 12%, prav imaš. Nekaj sem zabluzil, my bad.

gojira ::

Malidelničar je izjavil:

Po mojem videnju zelo. Pa se mi zdi da kamor se obrnem so neka odpuščanja. Tudi jih ogromno poznam ki so izgubili službe oz. so v firmah kjer so odpuščali.

gojira je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Po mojem videnju zelo. Pa se mi zdi da kamor se obrnem so neka odpuščanja. Tudi jih ogromno poznam ki so izgubili službe oz. so v firmah kjer so odpuščali.

Kje? Jaz se vedno dobim vsaj eno ponudbo na teden, kolega isce ljudi pa skorajda ni prijav pa gre za velko firmo in kar lepe zneske...

gojira ::

kriptobog je izjavil:

Kje? Jaz se vedno dobim vsaj eno ponudbo na teden, kolega isce ljudi pa skorajda ni prijav pa gre za velko firmo in kar lepe zneske...

Gre za slovenska podjetja ki delujejo bodisi mednarodno ali lokalno. Imam pa še kolega v isti branži, ki živi v tujini, in je tudi ostal brez.

No jaz sem do letos dobival konstantno ponudbe za visoke zneske (tudi pri nas), sedaj pa se je povsem ustavilo - prav ni več ponudb. To s čim se jaz ukvarjam niti ne vem kje bi sedaj dobil službo, če bi jo izgubil v SLO.

Binnied je izjavil:

kakšne so pa vaše izkušnje z razmerjem med zaposlitvijo NDČ in s.p.? Kaj se splača, redna služba okrog 3,5k bruto mesečno ali 50k letnega prihodka na s.p.?

Jaz sem bil na S.Pju cca 7 let, sedaj zaposlen za NDČ 2 leti. Iskreno NDČ ne velja nič. Če bo možno bom šel nazaj na S.P.

PS: Imam družino, otroke itd. ampak NDČ res ne predstavlja neke varnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gojira ()

Red_Mamba ::

Malidelničar je izjavil:

pri nas iscemo React razvijalca, firma je pa iz Nemcije
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Vanquish ::

generalno se trg ohlaja. Par velikih IT firm iz balkana je ze odpuscalo, tudi na Irskem ljudje iscejo sluzbe - cene so tudi ze sle nekoliko dol. Seveda pa je to generalizacija in ne pomeni, da se vsi segmenti ohlajajo.

gaoZjQP ::

Vanquish je izjavil:

generalno se trg ohlaja. Par velikih IT firm iz balkana je ze odpuscalo, tudi na Irskem ljudje iscejo sluzbe - cene so tudi ze sle nekoliko dol. Seveda pa je to generalizacija in ne pomeni, da se vsi segmenti ohlajajo.

ja? katere firme to? kot je nekdo že napisal danes, pri NDČ zaposlitvi lahko gre za navidezen občutek varnosti in posledične polenitve zaradi neagilnosti. tak'le 'mamo.

Tody ::

Ko se bo nekdo odlocal v slo ali ne sodeluje vec z sp ali ndc bo najprej izbral prvo ce bo se vedno jeba pa seveda tudi drugo. Ndc iz stališča delodajalca predstavlja dodatne stroške ampak se da tudi narest da das odpoved čeprav nimas namena. Varnost je dokler je kaj na TRR

Btw, zadnjič sem gledal podatke za različne firme. Veliko tech giantov, ki so v zadnjih mesecih odpuščali (MS odpustil 10.000 ljudi, meta nevemkloliko itd) ima skupno več zaposlenih kot kvartal pred odpuščanjem.

Torej, 10.000 jih odpustijo, na drugi strani zafilajo 12.000 novih delovnih mest. Mogoče le nekoliko spremenijo profil.

Binnied ::

hvala za odgovore. Gre se za različne firme, tista za s.p se nahaja v tujini, so pa primerljive ponudbe tudi drugod po tujini. Težave imam potegniti črto - kakšen prihodek v sp je ok, da ne pridem na “slabše” s to izbiro. Poznam le udobno varnost NDČ.

Za naslednja leta razmišljam tudi o reševanju stanovanjskega problema, nekako me pa mika poskusit srečo tudi preko sp.

Moe_Lester je izjavil:

Nakazilo na račun pri 3500 je okoli 2500 z upoštevanim regresom in malico. Okoli 30k na leto.

Pri s.p.ju ti ostane neto cca. 40k na leto, če poleg davka in prispevkov upoštevaš še kakšnega jurja ali 2 za ostale stroške s.p.ja.

Vsak zase ve koliko mu je vrednih teh dodatnih 10 jurjev oz. koliko mu je vredna redna zaposlitev. Osebno se ne vidim v rednem delovnem razmerju, skoraj ne glede na plačo. Po drugi strani poznam ljudi, ki ne bi menjali redne službe za s.p. tudi za 5 jurjev več.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Binnied ()

Cupakabra123 ::

Binnied je izjavil:

hvala za odgovore. Gre se za različne firme, tista za s.p se nahaja v tujini, so pa primerljive ponudbe tudi drugod po tujini. Težave imam potegniti črto - kakšen prihodek v sp je ok, da ne pridem na “slabše” s to izbiro. Poznam le udobno varnost NDČ.

Za naslednja leta razmišljam tudi o reševanju stanovanjskega problema, nekako me pa mika poskusit srečo tudi preko sp.

Moe_Lester je izjavil:

Jaz bi rekel da je 50k premalo, ce imas zdaj bruto 3500 eur. Ce si kot SP zelis placati racunovodjo, regres, lastne stroske, malico in dati kakega jurja na mesec na stran za penzijo, potem pa se prazniki, dopust in par dni bolniske bi rekel, da moras ciljati na cca 60.000 eur letno, da si na istem kot z redno zaposlitvijo. Zdej ce ti ja za penzijo vseeno potem je tudi 50.000 ok. Po drugi strani pa moras se vedet, da ce gres na SP verjetno noces it za isti koncni neto ane? Torej moras racunat se na malce vec.

Zgodovina sprememb…

Steinkauz ::

Če gledaš Slovenijo, večja podjetja še vedno na polno iščejo kadre.

Glih zastonj denarja ni, da bi neki startupi metali bale keša za deve, ma uveljavljene firme se pa še vedno borijo za kader (katerega še vedno primanjkuje, vsaj za zahtevnejša mesta)

Samo bojo slovenske firme morale ponuditi vec. 4000 eur za senior kader je pac nic. Poznam ogromno sposobnih programerjev, ki vejo vec kot jaz pa delajo v slovenskih podjetjih, ki jih premalo placajo. Ce mene kdo vprasa bi se mid kader moral placevati nekje med 4000 in 6000 eur, senior pa od 6000 eur naprej.

Ahim ::

Ahim je izjavil:

Ima mogoce kdo kaksno izkusnjo s Proxify ( https://career.proxify.io/ ) ? Posredniki za remote dela, ocitno podobno kot neke druge strani, katere so ljudje ze omenjali tukaj ... Imajo dejansko kaksne smiselne podubne ce prides cez teste ali je bolj nek WP plugin sweatshop?

Odgovarjam sam sebi, mogoce komu pride prav: njihova "zacetna postavka" (nismo prisli do tega koliko naj bi po njihovem to "zacetno" trajalo in kako se odlocijo da nekdo ni vec na "zacetni" postavki) je 32 EUR/uro.

uvodV?? ::

Cupakabra123 je izjavil:

Samo bojo slovenske firme morale ponuditi vec. 4000 eur za senior kader je pac nic. Poznam ogromno sposobnih programerjev, ki vejo vec kot jaz pa delajo v slovenskih podjetjih, ki jih premalo placajo. Ce mene kdo vprasa bi se mid kader moral placevati nekje med 4000 in 6000 eur, senior pa od 6000 eur naprej.

Neto seveda.

uvodV?? je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Neto seveda.

Neto ni realen v Sloveniji. Firme kot so Microsoft imajo v Sloveniji bruto cca 10k. Je pa opcija, da Slovenija uvede socialno kapico. Pac nad nekim zneskom ni vec prispevkov in taksne obdavcitve in potem tudi zaposleni dobi vec ven.

ales85 ::

uvodV?? je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Neto seveda.

Sanja svinja kukuruz. "Normalne" place v tech giantih so 100-200k bruto, ti bi pa v Sloveniji imel kar isto? :))

secops ::

Cupakabra123 je izjavil:

uvodV?? je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Neto seveda.

Neto ni realen v Sloveniji. Firme kot so Microsoft imajo v Sloveniji bruto cca 10k. Je pa opcija, da Slovenija uvede socialno kapico. Pac nad nekim zneskom ni vec prispevkov in taksne obdavcitve in potem tudi zaposleni dobi vec ven.

A ti misliš, da ima Microsoft v Sloveniji zaposlene programerje?

secops je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

uvodV?? je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Neto seveda.

A ti misliš, da ima Microsoft v Sloveniji zaposlene programerje?

Vbistvu vem, da jih ima par ja. Ni pa to namen slovenske podruznice.

secops ::

Tole so realne inženirske plače Microsofta v Srbiji. Številke so v dolarjih. Gledati je treba prvo številko (base), ostalo so performance bonusi ter delnice, ki se ti vestajo 4 leta.

ms1

ms1

ms2

ms2

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: secops ()

secops je izjavil:

Tole so realne inženirske plače Microsofta v Srbiji. Številke so v dolarjih. Gledati je treba prvo številko (base), ostalo so performance bonusi ter delnice, ki se ti vestajo 4 leta.

ms1

ms1

ms2

ms2

Za Srbijo je to top. Tam je povprecna placa cca 670 eur. Povprecna placa programerja je pa cca 2000 eur. Zivljenski stroski pa tudi nizki. Ce si senior, ki je v firmi 2 leti in pobases 80.000 dolarjev je to ze dober deal. Tam je model ki nima nobenih izkusenj dobil 50k :D pri nas 50k placujejo senior developerje.

Zgodovina sprememb…

gojira je izjavil:

zdaj sva se ravno z eno mlado in lepo (je to že šovinističen govor?) rekruterko dogovorila za pomenek v živo, ker me zaradi podobnih navedb zanima en senior .net back-end opportunity, zelo soliden za slovenske razmere, in to za NDČ

Steinkauz ::

uvodV?? je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Neto seveda.

Večinoma kar je poznam so sicer seniorji nad 4k bruto. Res pa da skoraj noben ni nad 6k.
Torej večina nekje vmes.

Neto 6000eur je čez 13000 mesečno stroška za delodajalca.
To pa malo sanjaš. Lahko dobiš 13k mesečno, če ti ameriško podjetje da lokalno tarifo.
Kdor pa zaposluje v SLO pa se pač prilagodi trgu, zato pa so odprli podružnico tle, ker je talent cenejši kot USA.

Vanquish ::

gaoZjQP je izjavil:

Vanquish je izjavil:

ja? katere firme to? kot je nekdo že napisal danes, pri NDČ zaposlitvi lahko gre za navidezen občutek varnosti in posledične polenitve zaradi neagilnosti. tak'le 'mamo.

En od njih:
https://www.blic.rs/biznis/tehnologija/...

zanimivo, saj ne rečem... izraz odpuščanje se navadno uporablja pri zaposlitvah za nedoločen čas? mene je pa že ena omenjena stvar precej pozitivno presenetila...

Seveda pa je to generalizacija in ne pomeni, da se vsi segmenti ohlajajo.

(palec gor)

Utk ::

Vanquish je izjavil:

gaoZjQP je izjavil:

Vanquish je izjavil:

En od njih:

Čudno, naši rusofili pravijo, da je Srbija balkanski tiger zarad odprtega trga v Rusiji...

FireSnake ::

Cupakabra123 je izjavil:

secops je izjavil:

ms1

ms1

ms2

ms2

Za Srbijo je to top. Tam je povprecna placa cca 670 eur. Povprecna placa programerja je pa cca 2000 eur. Zivljenski stroski pa tudi nizki. Ce si senior, ki je v firmi 2 leti in pobases 80.000 dolarjev je to ze dober deal. Tam je model ki nima nobenih izkusenj dobil 50k :D pri nas 50k placujejo senior developerje.

V Srbiji s tako plačo v petih letih greš v penzijo.
Moj kolega iz Bačke Topole, forenzik: plača 250€
Pa je bajto spuval.
To ni primerljivo niti s Slovenijo. Kamolišele tujino.

Utk je izjavil:

Vanquish je izjavil:

gaoZjQP je izjavil:

Vanquish je izjavil:

En od njih:

Čudno, naši rusofili pravijo, da je Srbija balkanski tiger zarad odprtega trga v Rusiji...

Bolnik, odstrani se iz teme!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

Senior Dev ::

Med 50 in 70k letno ni nič drugega kot izkoriščanje poceni delovne sile v balkanskem bazenu. Tole je za Microsoft slaba reklama.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Utk ::

secops je izjavil:

ms1

ms1

ms2

ms2

Vprašanje kolk od teh plač so razne kompenzacije za kake posle. Vseeno je to Balkan...

jeremenen ::

Mene pa bolj zanima koliko časa rabite, da najdete novo stranko. Sam sem ravno v iskanju nove in z izkušnjami v Pythonu (15 let) & Rustu (3 leta) (low latency trading) sem pričakoval, da bo v manj kot tednu. Niti približno :).

gansta ::

Kakšne lepe plače, 4000+ neto se omenja, predvidevam da imate vsi v tej temi vsaj 3x luksuzne nepremičnine v LJ in tujini, hud avto in ostlao v delnicah, kripto.

ales85 ::

jeremenen je izjavil:

Mene pa bolj zanima koliko časa rabite, da najdete novo stranko. Sam sem ravno v iskanju nove in z izkušnjami v Pythonu (15 let) & Rustu (3 leta) (low latency trading) sem pričakoval, da bo v manj kot tednu. Niti približno :).

Če nisi ves čas na trgu in poznan oziroma ohranjaš stike, se da kar hitro. Ampak en teden je huda... Jaz sicer težko sodim, ker skačem iz projekta na projekt preko istih ali novih stikov v teh projektih.

Včasih pa tudi paše biti malo dlje prost. Boljše kot dopust, ta ponavadi ni povsem prost :)

gansta je izjavil:

Kakšne lepe plače, 4000+ neto se omenja, predvidevam da imate vsi v tej temi vsaj 3x luksuzne nepremičnine v LJ in tujini, hud avto in ostlao v delnicah, kripto.

Ma s 4000 tudi ne moreš narediti toliko, kot ti (najbrž nalašč) pretiravaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ales85 ()

gansta je izjavil:

Ko se govori o placah se govori v bruto. 4000 bruto ni vec bas nesto...

Zgoraj je bilo govora o neto...
V industriji 4000€ ne dobi marsikateri vodja tehnicnega oddelka z npr 20+ inzenirji pod okriljem... tukaj pa govorimo o eni osebi ki dela na projektih programiranja. Saj lepo, da so visoka pricakovanja, vendar je malo taksnih ki ima dejansko taksne place ot je govora v tej temi na zadnjih nekaj straneh.

gansta je izjavil:

V industriji 4000€ ne dobi marsikateri vodja tehnicnega oddelka z npr 20+ inzenirji pod okriljem... tukaj pa govorimo o eni osebi ki dela na projektih programiranja. Saj lepo, da so visoka pricakovanja, vendar je malo taksnih ki ima dejansko taksne place ot je govora v tej temi na zadnjih nekaj straneh.

to so uglavnem normirani s.p in delo za tuje firme. Če je v ameriki povprečna plača za programerje 100k potem se najbrš, da v EU za taka podjetja dobit med 50 in 70k na leto, če si v znanju primerljiv z njihovimi ali celo boljši

ti imaš pa najbrš v mislih 4000 neto za nedoločen čas in firma s sedežem v sloveniji....ja to je pa 7000 bruto in najbrš v slo res zelo redko. To so že CEO plače v sloveniji v firmah, ki delajo med 20 in 100 miljoni prometa na leto.

TheMentor je izjavil:

gansta je izjavil:

to so uglavnem normirani s.p in delo za tuje firme. Če je v ameriki povprečna plača za programerje 100k potem se najbrš, da v EU za taka podjetja dobit med 50 in 70k na leto, če si v znanju primerljiv z njihovimi ali celo boljši

ti imaš pa najbrš v mislih 4000 neto za nedoločen čas in firma s sedežem v sloveniji....ja to je pa 7000 bruto in najbrš v slo res zelo redko. To so že CEO plače v sloveniji v firmah, ki delajo med 20 in 100 miljoni prometa na leto.

Da, se strinjam.

jeremenen je izjavil:

2-3 mesece, da najdem nekaj, kar mi res ustreza.

V 1 tednu si ne predstavljam, ker načeloma že od prvega kontakta do prvega razgovora traja kak teden, včasih celo več. Običajno dam skozi 2 ali 3 kroge + pogajanja in kak teden, da končno pošljejo offer.

gansta je izjavil:

S 4 jurje neto imaš težko 3 luksuzne nepremičnine v LJ. Če daš vseh 4000€ za kredit traja kakšnih 6-7 let, da odplačaš eno malo boljše stanovanje v LJ.

Zgodovina sprememb…

jeremenen ::

Moe_Lester je izjavil:

jeremenen je izjavil:

2-3 mesece, da najdem nekaj, kar mi res ustreza.

V 1 tednu si ne predstavljam, ker načeloma že od prvega kontakta do prvega razgovora traja kak teden, včasih celo več. Običajno dam skozi 2 ali 3 kroge + pogajanja in kak teden, da končno pošljejo offer.

Jp, imam podobne izkušnje. Hvala za deljenje.
««
332 / 367
»»