Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
user4683 ::
edit: vse to v občinah, ki nimajo "prireza" (dodatnega davka na dohodnino), tam kjer ga imajo ti ostane nekaj % manj, odvisno od stopnje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Pat_MaGroin ::
Če počakaš 2-3 leta z izplačilom, odpade tudi 12,3k davka? Lahko da sem zamešal :).
Računam, da bi se za cca. 5 let izselil, naslov na Hrvaškem lahko imam (sicer v Zagrebu), živel bi pa v EU malo tu, malo tam.
edit: Zagreb ima zaenkrat še 18% prirez, kar pomeni da bi poleg 12.33k davka na izplačilo dobička občini plačal še 2.22k prireza.
Zgodovina sprememb…
TheBlueOne ::
Primerjava glede česa konkretno? V Sloveniji je zelo podobno, samo da je pač DDPO 19% (in ne hrvaških 10%), dividende pa 25% (vs 10%). Morda bi bil že čas, da kdo odpre temo o davkih doma in po svetu, da ne spamamo tukaj
Nebi bilo slabo, samo forum morda ni primeren format, ker se nabere dosti smeti. Fine bi bile primerjave za nekaj rangov zasluzka, morda cez vse sosednje drzave. Bi verjetno bilo prakticno vedeti za marsikoga tukaj.
Invictus ::
Do 50k je slovenski normiranec čisto kul.
Tam do 100k še ni slab.
Problem je, če bi lahko služil več kot 300k v 2 letih, ker te tukaj zjebe omejitev.
Problem firm v drugih državah je dostikrat v tem, da nočejo nakazovati denarja izven EU... Sploh Nemci...
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Najbolj se splača produktivna leta zapravit izven SLO, potem pa prideš nazaj igrat socialca z denarjem na računu in nepremičninami brez prihodkov. To je lifehack :).
Cupakabra123 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Slovenci sovražijo podjetnike, to je tudi nezanemarljivo dejstvo.
Najbolj se splača produktivna leta zapravit izven SLO, potem pa prideš nazaj igrat socialca z denarjem na računu in nepremičninami brez prihodkov. To je lifehack :).
Fak mi greste taki kot ti na kurac. Zato pa vam privoscim vsako zvisanje davka, ki ga dobite.
kriptobog ::
Cupakabra123 je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
Fak mi greste taki kot ti na kurac. Zato pa vam privoscim vsako zvisanje davka, ki ga dobite.
Men pa taki kot ti. Visji kot bo davek, vec nas bo zunaj.
Cupakabra123 je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
Veš kako šele nas boli kurac za take, kot si ti :).
P.S.: če še nisi ugotovil, da je družba od dojenčkov do penzionerjov postala izrazito pizdunsko egosistična, ti ni pomoči. Vsak gleda samo na svojo rit, solidarnosti že davno ni več.
Indijski pregovor pravi: Blessed is he who plants trees under whose shade he will never sit." Let the old men plant trees, though they may never expect to eat the fruit of them.
Kateri od boomerjov upošteva danedanes to? :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Cupakabra123 je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
Ja kar ostanite tam. Pijavk ne rabi nihce. Slejkoprej bodo tudi druge drzave dvignile davke in boste spet spamalli 100 strani na slotechu kam se boste selili. Upam, da imate kak privat lajf, ker si vas predstavljam kot strice skopusnike. Same v bazenu denarja nekje v vukojebini.
Pat_MaGroin je izjavil:
Ni cisto tako. Imas gospodarstvo, kmete, JS. Vedno ce se bori ena skupina praviloma protestirata drugi dve z butastimi izgovori. Gospodarstvo krade, kmetje so v bistvu bogatasi, ki nikoli ne bodo lacni, JS je preplacan itn. Realnost pa je taka, da je gospodarstvo bori na globalni ravni, kmetje komaj shajajo, realno niti ne, JS pa je vecinoma debelo podplacan z nekaj izjemami.
Na koncu vecina nezadovoljna, vecinoma jezni drug na drugega, se pa vsi cudijo zakaj hudica ne morejo sodelovati in kako je mogoce, da nimajo splosne podpore, ko pa pri sebi le vedo kako so ubogi.
Cupakabra123 je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
Cestitam, boste zvisali davke, da boste kaznovali take, ki z davki nimajo nic. Z izjemo dnevnih migrantov. In dejansko mislis, da bo boljse za vse, ce bos druge tlacil v drek. Posebej, ko je ravno tvoja mentaliteta velik faktor pri tem, da ljudje bezijo. Samo se dodas naj vsi menjajo drzavljanstvo, pa te lahko nominiramo za oskarja za najboljsi stel v lastno koleno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Cupakabra123 je izjavil:
Cupakabra123 je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
Ja kar ostanite tam. Pijavk ne rabi nihce. Slejkoprej bodo tudi druge drzave dvignile davke in boste spet spamalli 100 strani na slotechu kam se boste selili. Upam, da imate kak privat lajf, ker si vas predstavljam kot strice skopusnike. Same v bazenu denarja nekje v vukojebini.
Zakaj pa pijavke? Pijavke imas na sociali. Zaradi vas pijavk smo zunaj, ker zaradi vas, ki suzate vse mogoce transferje, nam dvigajo davke.
Cupakabra123 je izjavil:
Cupakabra123 je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
Zakaj pa pijavke? Pijavke imas na sociali. Zaradi vas pijavk smo zunaj, ker zaradi vas, ki suzate vse mogoce transferje, nam dvigajo davke.
Taki kot ti ste prvi, ki kurcate cez infrastrukturo, cestami, javnim zdravstvom hkrati pa nocete placati za vse te stvari. Za vas smo vsi ki fer placujemo davke manjvredni, ceprav vam bomo kljub temu placevali tisto minimalno penzijo. Ampak vazno, da imas ti 5 garsonjer, ki jih za bolan denar oddajas revezem in si ponosen na to. Upam, da konec dneva lahko spis v miru v svojem egoisticnem in sebicnem svetu. Ko delas v tej industriji se zavedas da je folk glup, si pa nisem mislil, da je toliko kretenov pri nas.
ViperR ::
Meni samo ni jasno, kako je lahko par deset tisoč evrov letno vredno, da spizdiš nekam, kjer ne poznaš nobenega, kjer govorijo drugi jezik itd. Kako si sploh ustvariš družino?
Je nimajo. Taki ljudje bodo denar vedno postavili na prvo mesto. Tudi, ce se zgodi da imajo druzino bojo njihovi otroci tist priviligiran, razvajen folk, ki misli, da si vse v lajfu lahko kupi. No kolikor poznam ljudi, ki so v taki situaciji so vsi zeli mizerni in pri terapevtih.
Mato989 ::
Meni samo ni jasno, kako je lahko par deset tisoč evrov letno vredno, da spizdiš nekam, kjer ne poznaš nobenega, kjer govorijo drugi jezik itd. Kako si sploh ustvariš družino?
Ok, bi se strinjal s tabo glede Par TISOČ evrov... ampak par DESET TISOČ EVROV... to pa se že splača...
Če imam v SLO trenutno letno plačo (brez regresa in malice/potnih) približno 26k bruto... potem za par 10k bruto več (torej vsaj 20k+) z veseljem grem na Hrvaško... (če ob morje še 1x raje)
Seveda je pogoj da bi za teh par 10k več lahko partnerica bila doma... torej da je purchasing power procentualno podobno višji kot je teh par 10k več
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Če imam v SLO trenutno letno plačo (brez regresa in malice/potnih) približno 26k bruto... potem za par 10k bruto več (torej vsaj 20k+) z veseljem grem na Hrvaško... (če ob morje še 1x raje)
Ti resno primerjas svojo trenutno placo vs razliko od hipoteticnih 150k ki padejo z neba?
Zgodovina sprememb…
Cupakabra123 je izjavil:
Cupakabra123 je izjavil:
Cupakabra123 je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
Taki kot ti ste prvi, ki kurcate cez infrastrukturo, cestami, javnim zdravstvom hkrati pa nocete placati za vse te stvari. Za vas smo vsi ki fer placujemo davke manjvredni, ceprav vam bomo kljub temu placevali tisto minimalno penzijo. Ampak vazno, da imas ti 5 garsonjer, ki jih za bolan denar oddajas revezem in si ponosen na to. Upam, da konec dneva lahko spis v miru v svojem egoisticnem in sebicnem svetu. Ko delas v tej industriji se zavedas da je folk glup, si pa nisem mislil, da je toliko kretenov pri nas.
Sem placal vec davkov, kot jih bos ti do konca zivljenja. Se tisti minimum, ki ga placujem zdaj je verjetno vec, kot tvoji davki. In nimam 5 garsjoner, niti pa ne oddajam nic. Kurcam vecinoma cez zdravstvo, ker moram kljub temu da ne placujem malo, koristiti vse privat. In spim zelo mirno, ker se zavedam, da placujem kar se da malo za vas pijavke.
Vsak ima svojo matematiko :).
Meni 20k/letno prihranka samo na prispevkih pomeni, da bo mulc še preden gre v OŠ imel 100k kapitala za njegovo šolanje/stanovanje. In če bo starega infarkt, bo imel kaj od mene, od mojih prispevkov pa ne bo nič. Hkrati pa bo videl pol Evrope preden gre v 1. razred.
Se oproščam, če mladi nočejo več podpirat ponzi sheme boomerjem :).
Odvisno kaj sluzis. Za nekoga, ki se prebija skozi mesece blizu minimalca je to razlika kot noc in dan. Kot drugo ne gledas toliko denar ampak celoten paket, ki zna biti zelo OK.
Moja izkusnja gre nekako tako...
Sem sel v Avstrijo med krizo, ker v Sloveniji enostavno ni bilo zaposlitev. Edina ponudba, ki sem jo imel je bila IT administrator za minimalca, kar bi pomenilo, da se ne bi mogel niti odseliti od starsev. Avstrija iz prve 2kEUR ++ place, takrat brez znanja jezika. Glede na to kako Slovenija skrbi za Korosko pa sem kjer zivim v tujini prej v Ljubljani kot od tam kjer sem odrascal.
Potem pa se tretji problem, ki pa mi je v Sloveniji res res sel na zivce. Tisti zanicevalni odnos in nevoscljivost, ce se kdo kaj trudi. Samo neko nerganje. Sem imel 2x podjetje preden sem sel in je bilo vecinoma neko posmehovanje v stilu kako ne bo nic. Tale mentaliteta je prvoklasna za spiti voljo. Trenutno eno od dveh zadev malo realiziram v Avstriji in je samo navdusenje. Mi je samo zal, da nisem sel drugam ze studirati, ker potem bi te skperimente delal v bolj vspodbujajocem okolju.
Druzino si je lazje ustvariti kjer sem. Pri samo moji placi bi me v Sloveniji debelo carinili za frocovje. Tu pa menda pride ++ skupaj z olajsavami kaksne 400EUR/mesec po otroku, vrtec niti 100EUR, ce vzame punca porodnisko za eno leto in je vezana na placo in je placa lepa smo pri 2000EUR/mesec ++ itn.
Skratka ni vedno slabo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Moe_Lester ::
Razlika med normirancem in recimo zgoraj skalkulirano Hrvaško je pri 150k cca 15k. Najemnina v kolikor toliko solidno grajenem stanovanju z dvema spalnicama v ne ravno v vukojebini je 8k+ + stroški.
Zgodovina sprememb…
Ti resno primerjas svojo trenutno placo vs razliko od hipoteticnih 150k ki padejo z neba?
Jaz primerjam besede uporabnika ki pravi da mu je ČUDNO da se je za par 10k RAZLIKE nekdo pripravljen preselit... Nič ni govoril o base plači trenutno
Zgodovina sprememb…
No sedaj pa preberi še moj zadnji zapis in boš videl zakaj se mnogi čudijo nad tem, da bi se kdo selil zaradi teoretičnih nekaj 10k razlike.
No jaz pa ti povem, da za 20.000 bruto več na letni ravni se preselim na Hrvaško. (par 10k je rečeno) 30k pa brez pomisleka
Seveda pa je to razlika če govoriva 27k bruto vs 47k ali 57k bruto
ali pa priemrjava 120k bruto vs 150k bruto
(VSE LETNE CIFRE bruto)
V drugem primeru se jaz tudi verjetno ne bi...
Zgodovina sprememb…
Zgodovina sprememb…
No sedaj pa preberi še moj zadnji zapis in boš videl zakaj se mnogi čudijo nad tem, da bi se kdo selil zaradi teoretičnih nekaj 10k razlike.
No jaz pa ti povem, da za 20.000 bruto več na letni ravni se preselim na Hrvaško. (par 10k je rečeno) 30k pa brez pomisleka
Seveda pa je to razlika če govoriva 27k bruto vs 47k ali 57k bruto
ali pa priemrjava 120k bruto vs 150k bruto
(VSE LETNE CIFRE bruto)
V drugem primeru se jaz tudi verjetno ne bi...
Ce si samski in nimas lastne nepremicnine. 20k bruto ni niti povprecna slovenska placa in ce imas partnerja, ki bo moral pustiti sluzbo, da gre s tabo si vbistvu v minusu. Da ne govorimo o tem, da bos ves cas v tujini placeval najemnino, niti o tem da gre za Hrvasko, kjer je iskreno receno mentaliteta folka se hujsa kot pri nas.
klemenSLO ::
Ko imaš podjetje pa to možnost imaš. Jasno je da boš izbral tako obliko (doo/sp. .. normiran...) ki ti najbolj ustreza - beri katera ja davčno najbolj ugodna/kjer ti največ ostane. Govorim o LEGALNIH oblikah.
Dokler se da v Sloveniji dovolj dobro zaslužiti (to je sicer objektiven pojem), ni vidim razloga da bi se odselil.
Glede na kvaliteto življenja v Sloveniji prej ostanem tu kot da bi se odselil.
Težko posplošiti. Vsak ima lahko specifičen problem/stanje. Morda res ne dobi službe, nima partnerja, je asocialen, gleda le na denar , ni navezan na svoj kraj,starše...
Nekomu slovenski jezik nič ne pomeni. Meni pač. Če kdo reče da sem zaradi tega zapečkar, pa naj bom :) . V nedeljo sm izobesu zastavo, pa jo mam še kar gor.
Jst sem zadovoljen. Ne obsojam drugih, saj ima vsak svojo zgodbo.
Obsojam pa tiste, ki bi hkrati nekaj imeli od države (zastonj zdravstvo/šolstvo/ceste....) plačevali pa ne bi davkov. Jbg, to ne gre.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: klemenSLO ()
Obsojam pa tiste, ki bi hkrati nekaj imeli od države (zastonj zdravstvo/šolstvo/ceste....) plačevali pa ne bi davkov. Jbg, to ne gre.
Kako nekdo, ki ima nastete minuse v tujini koristi te servise? Se dnevni migranti nekaj placajo direktno od place + ves denar zapravijo v Sloveniji.
Kako naj ti narišem, da boš razumel, da pri "20k bruto" razlike ti bo v tujini v žepu ostalo skoraj točno 0eur več kot ti sedaj v Sloveniji, sploh če imaš doma že rešen stanovanjski problem? In večina takšnih, ki bi se selili zaradi davkov, lahko v Sloveniji brez problema dobijo recimo kredit za bajto, v tujini pa precej težje, vsaj prvih nekaj let. In nekdo, ki služi 150k se ne bo selil samo zaradi tega, ker mu v tujini po davkih (in pred življenjskimi stroški) ostane 10% več. 10% ni ravno life changing.
Seveda ti bo, ampak boš pa lahko ves čas na obali ob morju, na prijetnejših temperaturah in podnebju kot je pri nas (če ti to paše)
In spet pravim... specifično sem napisal da je moja replika na osebo ki pravi da mu ni jasno kako bi nekdo šel za nekaj 10k v drugo državo... (Hrvaško)... tip seveda ni pisal o 10% ampak o nominalnih zneskih... torej je lahko nekaj 10k za nekoga tudi 100% več kot trenutno letno zasluži.
Argumenti o morju in toplejsem vremenu pa spadajo pod tocno to kar sem ze uvodoma rekel - pri yeh "nizkih" financnih razlikah (relativno, da ne bo spet hude krvi) ponavadi tehtnico prevesijo drugi argumenti.
Mi sedaj govorimo o nekom, ki zasluzi X in bi v tujini od tega X ostalo nekaj vec. Ne pa o nekom, ki se seli v tujino, ker bo tam zasluzil 2x. Tebi pa s tvojimi 30k bruto bruto ne bo na Hrvaskem po davkih ostalo prav nic vec, kot ti trenutno v Sloveniji. Mogoce za 3x it jest v malo boljso restavracijo.
Argumenti o morju in toplejsem vremenu pa spadajo pod tocno to kar sem ze uvodoma rekel - pri yeh "nizkih" financnih razlikah (relativno, da ne bo spet hude krvi) ponavadi tehtnico prevesijo drugi argumenti.
Seveda... ampak user je napisal nekaj 10k več... ne 10% več!
Sicer pa od 900k je 10% 90k... to pa več ni za 3 kosila kajne? =)
Zgodovina sprememb…
Moe_Lester ::
Zato ker vsi pozabljajo da iz teh "par deset tisoč evrov" moraš plačati najemnino (v Sloveniji s 150k si jo verjetno že lahko kupil, v tujini vprašanje ali jo lahko in ali si jo sploh želiš kupiti), več potovanj, boljša polovica, ki morda nima takoj sreče z iskanjem službe, v Sloveniji pa je bila zaposlena etc.
Če govorimo o prihrankih pri davku je teh "par deset tisoč" neto prihodek. Z 2 jurjema na mesec pa že pokriješ stroške najemnine. Boljši polovici se tudi ne bi smelo muditi v službo pri 15 jurjih na mesec, pol leta gor dol.
Kakorkoli, osebno me selitev v tujino niti najmanj ne zanima. Slovenija je še vedno ugodna za življenje, davki so IMHO dokaj normalni, če nisi ravno tak kot Cupakabra123 ampak si malo optimiziraš zadeve.
Ampak, 20 ali 30 jurjev na leto je veliko denarja kakorkoli obrneš in povsem razumem zakaj bi se kdo za tak znesek selil v tujino. Še posebej, če v Sloveniji ni vezan ali ima željo videti svet.
Nenazadnje imaš nešteto primerov, ko se ljudje selijo v Ljubljano za 300€ na mesec več. Kakšna Prlekija ali Bela krajina sta bližje tujini kot Ljubljani.
Ja ampak sedaj smo pa že v teritoriju zaslužkov ranga 200-250k, kjer je razlika večja ker ni več normiranca. In pri 30k tudi boljši polovici precej lažje "plačaš" 15k/leto razlike, da je doma ali pa dokler ne najde službe (ki bo verjetno manj plačana kot v Sloveniji). Še 5-10k za malo boljši flat/hišo, pa ni več tako blazne razlike. Si pa lahko direktno na morju, kar bi pri meni pretehtalo tudi če bi bil končni finančni izkupiček 0. :)
Pa enim je očitno znanstvena fantastika doumeti, da ce hoces karierno res se razviti, je tujina edina opcija, ker pri nas smo pac nerazvito selo, vse resne zadeve so zunaj, kjer so tudi ustrezno placane.
Ni zdek da se folk iz tekocega traku seli v Berlin, da bo tam delal za 2 jurja bruto, ane.
Sorodnik je bil pri nas v bančništvu/investicijah in je videl, da je Slovenija neka amaterska kmetija in ce hoce met resno kariero, da bo treba v Frankfurt.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Geho ::
Če si povsem nekreativen s stroški (izplačuješ minimalno direktorsko plačo (cca 700eur neto/1000 bruto2) + 1kEUR/letno za računovodstvo), imaš konec leta 137k dobička. 13.7k gre državi davka na dobiček, če si celoten preostanek izplačaš pa še 12.33k davka na izplačilo dobička, ostane ti 110.97k. Če prišteješ še neto plačo skozi leto si v žep pobasal 119.37k od 150k, oziroma 79.6%.
edit: vse to v občinah, ki nimajo "prireza" (dodatnega davka na dohodnino), tam kjer ga imajo ti ostane nekaj % manj, odvisno od stopnje.
Pa sej ne rabiš bit nekaj hudo kreativen... preprosto kupiš večino na firmo pa je. Za to, da lahko delaš rabiš hrano, obleko, prevoz, ostale stroške... elektronsko opremo lahko itak uporabljaš v privat, ti noben ne bo gledal pod prste. Avto kupiš električni in imaš 0 bonitete in problemov s potnimi nalogi, hišo kupiš na firmo in si daješ v najem za pest riža... Tist davek na dobiček se da spraviti na skoraj 0, potem pa samo še plačaš tisti davek na kapitalski dobiček, če si kaj ven izplačuješ, ampak itak, če si večino kupiš na firmo, niti ne rabiš na koncu. Kar ti ostane držiš v firmi tolko let, da davek pade na 0 in imaš potem ali lepo penzijo ali pa kupček denarja. Plačo si izplačuješ minimalca, tako da lahko še ostale stvari dobiš (vrtec, otroški dodatek,...).
matic492 ::
Pa sej ne rabiš bit nekaj hudo kreativen... preprosto kupiš večino na firmo pa je. Za to, da lahko delaš rabiš hrano, obleko, prevoz, ostale stroške... elektronsko opremo lahko itak uporabljaš v privat, ti noben ne bo gledal pod prste. Avto kupiš električni in imaš 0 bonitete in problemov s potnimi nalogi, hišo kupiš na firmo in si daješ v najem za pest riža... Tist davek na dobiček se da spraviti na skoraj 0, potem pa samo še plačaš tisti davek na kapitalski dobiček, če si kaj ven izplačuješ, ampak itak, če si večino kupiš na firmo, niti ne rabiš na koncu. Kar ti ostane držiš v firmi tolko let, da davek pade na 0 in imaš potem ali lepo penzijo ali pa kupček denarja. Plačo si izplačuješ minimalca, tako da lahko še ostale stvari dobiš (vrtec, otroški dodatek,...).
Govorimo o legalnih načinih, ne pa ilegalnem nabijanju stroškov.
Nakup nepremičnine in "dajanje v najem za pest riža" recimo je prikrito izplačilo dobička in boš plačal za nazaj + kazen.
Če te zanima: https://data.si/blog/prikrito-izplacilo...
https://www.odvetnicasibila.si/prikrito...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Geho ::
Govorimo o legalnih načinih, ne pa ilegalnem nabijanju stroškov.
Nakup nepremičnine in "dajanje v najem za pest riža" recimo je prikrito izplačilo dobička in boš plačal za nazaj + kazen.
Če te zanima: https://data.si/blog/prikrito-izplacilo...
https://www.odvetnicasibila.si/prikrito...
Saj imaš lahko prijavljeno stalno bivališče v drugem kraju, dejansko pa spiš "na firmi". Kdo ti bo pa dokazoval kje spiš? Rabiš samo eno kuhinjo, spalnico in kopalnico, še posteljo si lahko kupiš tako, ki se "pospravi" in imaš samo en "kavč" v pisarni.
Telefon, računalnik, ostalo elektroniko (kar je precejšen strošek) ti noben ne more dokazovat, da uporabljaš tudi v osebne namene.
Avto kot rečeno, električni lahko uporabljaš v miru (tudi zelo velik strošek). Vse ostale stroške elektrike vode in ostalo itak plačuješ za poslovni prostor. Ti bo kdo šel merit koliko litrov vode in kWh si porabil za osebno rabo? LOL Good luck with that.
Hrano in obleko lahko plačaš iz plače, ki jo dobiš (minimalca), itak moraš ta denar nekako zapravit.
Potem ti pa ostane samo še dopust, pa še tam lahko z malo kreativnosti narediš "poslovni" sestanek in greš malo namakat rit v eno slano vodo...