» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
108 / 370
»»

jype ::

BigWhale> V javni upravi in v podjetjih kjer imajo kadrovsko in klasifikacijo delovnih mest in tako naprej, se steje tudi izobrazba.

Telekom ni javna uprava. Ko sem se jaz pogajal s takim podjetjem (ne s Telekomom), so omenili "klasifikacijo". Rekel sem, da mi je vseeno. Rekli so, da v resnici ni problema.

Daedalus> Jaz bi ti odsvetoval delo v slovenskih državnih in javnih podjetjih, ter v javnem sektorju. Se ne splača, če si vsaj malo sposobna.

Jaz pa ne. Odsvetujem samo sodelovanje v idiotskih političnih spletkah in igranje ovce. V velikih podjetjih, zasebnih ali ne, je nekako navada, da ti dajo za podpisat neumnost, pa seveda ti rečejo "saj to so vsi podpisali". Ni obvezno bit idiot, če hočeš delat na Telekomu, vsekakor pa pomaga, da se bolje vključiš v nekatere kolektive.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

thramos ::

jype je izjavil:

Telekom ni javna uprava. Ko sem se jaz pogajal s takim podjetjem (ne s Telekomom), so omenili "klasifikacijo". Rekel sem, da mi je vseeno. Rekli so, da v resnici ni problema.

Jp, če si te resnično želijo, ponavadi obstajajo razni nazivi "svetovalcev" s fleksibilnimi zahtevami po izobrazbi.

Daedalus ::

Odsvetujem samo sodelovanje v idiotskih političnih spletkah in igranje ovce.

Been there, done that. Ne gre, slej ko prej te nekdo nekam vleče. Poleg tega pa preferiram okolja, v katerih lahko posameznik celo kaj premakne in slovenska javna scena to ni. Ali katerokoli veliko podjetje TBH.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Daedalus> Ne gre, slej ko prej te nekdo nekam vleče.

Ignoriraš.

Daedalus> Poleg tega pa preferiram okolja, v katerih lahko posameznik celo kaj premakne in slovenska javna scena to ni.

Seveda je, samo tršo kožo potrebuješ.

Daedalus ::

Moje aktualne izkušnje kažejo, da je delo z ali v JS popolnoma izguba časa in talenta. Kaj več pa bom o tem lahko napisal čez ~ mesec, ko bo trenutna pogodba o zaposlitvi preteklost.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

AndrejO ::

Liliaaa je izjavil:

nisem čisto prepričana, da sem pod pravo temo, me bo pa že nekdo napotil drugam. Nekaj me namreč zanima. Tiče se pa plač v Telekomu. Delate sami tam ali poznate koga, zanima me namreč, kakšna je plača za IV. ali V. stopnjo izobrazbe in za tiste s VII. stopnjo. Se opravičujem, če je bilo že kje omenjeno, se mi res neda 100 strani pregledovat.

TS je imel še nekaj let nazaj zelo togo plačno lestvico, ki je bila skoraj zrcalo tiste v javni upravi.

Po spominu si z VII. stopnjo lahko začel v 29. plačnem razredu, kar je bilo včasih okoli 170% povprečne plače. Glede na to, da se je vmes nekaj nižalo in reorganiziralo, se je to lahko kaj spremenilo, dvomim pa, da se je spremenilo kaj dosti.

Po "lojtrci dol" od 29. pa mislim, da so zneski zelo hitro padali.

Z "velikimi mojstri", ki jim gre TS v nos, čeprav tam niso nikoli delali, pa se ne preveč obremenjevati, ker je izkušnja dela v malo večjem podjetju lahko čisto pozitivna, ker tako spoznaš še eno delovno okolje s svojimi lastnimi pravili. Nihče te ne bo silil, da tam ostaneš, hkrati pa je lahko delo v TS (ali kakšnem drugem večjem podjetju) čisto dobra referenca za naprej. Odvisno od področja dela, ampak bivše zaposlene, ki so se karierno postavili na noge v TS, najdeš praktično povsod - od startupov do multinacionalk, v Sloveniji in po svetu.

Najhuje, kar se ti bo zgodilo je to, da boš skoraj "zabetonirana" v plačni razred, kjer boš začela, ne glede na to kako se boš karierno razvila. Kar je tudi razlog, da je TS skozi leta redno ustvarjal stručkote, le redko pa jih je uspel zadržati. Delo v TS je, izven praviloma preveč zafrustrirane Slovenije, razmeroma dobra referenca za naprej. Ne edina možna, verjetno tudi ne najboljša možna, ampak še vedno dobra.

AndrejO> TS je imel še nekaj let nazaj zelo togo plačno lestvico, ki je bila skoraj zrcalo tiste v javni upravi.

Ampak hkrati je imel načine, kako to zaobiti. Tudi zdaj še vedno ima ogromno ljudi, ki niso plačani po "plačni lestvici", sploh odkar se je združil z Mobitelom.

AndrejO> izven praviloma preveč zafrustrirane Slovenije

To ni res. Veliko ljudi iz Telekoma tudi naprej dela v Sloveniji in so cenjeni.

jype je izjavil:

AndrejO> TS je imel še nekaj let nazaj zelo togo plačno lestvico, ki je bila skoraj zrcalo tiste v javni upravi.
Ampak hkrati je imel načine, kako to zaobiti. Tudi zdaj še vedno ima ogromno ljudi, ki niso plačani po "plačni lestvici", sploh odkar se je združil z Mobitelom.

Verjetno jih ima še vedno. Praviloma pa se jih je uporabljalo pri združitvah (jaz sem svojo izjemo podedoval iz SiOL-a), da se ni izgubilo uporabnih ljudi. Nisem pa zasledil, da se bi to kdaj uporabilo za "nepopisane liste". Zato sem to v kontekstu vprašanja izpustil, da ne bi vzbujal prevelikih upov.

jype je izjavil:

AndrejO> izven praviloma preveč zafrustrirane Slovenije
To ni res. Veliko ljudi iz Telekoma tudi naprej dela v Sloveniji in so cenjeni.

Lepo. Torej se stvari znova normalizirajo, ker vmes nekaj časa temu ni bilo tako.

AndrejO> ker vmes nekaj časa temu ni bilo tako.

Pri tem verjetno misliš na odnose med nekdaj vodilnimi kadri v TS in na Siolu? Ti se najbrž med seboj še vedno grdo gledajo.

Liliaaa ::

Hvala. Zelo ste mi prijazno odgovorili. Ne nameravam se zaposliti tam, želela sem zgolj izvedeti višino plače, saj se nek znanec neprestano hvali s svojo plačo, ki jo tam zaseda s VII. stopnjo izobrazbe. No, zdaj pa vidim, da je v bistvu enaka kot v javnem sektorju. Se mi pa rahlo smili trenutno.

AndrejO in ostali hvala za izčrpno obrazložitev. Dejansko zelo pomaga. In upam, da ni proti pravilom, da iz lastne radovednosti sprašujem takšne stvari.

Liliaaa> No, zdaj pa vidim, da je v bistvu enaka kot v javnem sektorju.

Tega nismo rekli. Problem je le, da je zabetonirana in da si zelo težko izpogajaš višjo, ko si enkrat not.

Dobro no, vsaj neko splošno idejo imam.

torej hočete povedat, da vi, vrhunski strokonjaki na področju računalništva z nevemkakimi referencami na TS ne bi mogli izsiliti plače, ki jo lahko v gospodarstvu .. ?ker je tudi fant začetnik na področju ITja v gospodarstvu in ima plačo direktno iz faksa krepko višjo, kot je tista, zgoraj navedena za TS.

111111111111 ::

Liliaaa je izjavil:

torej hočete povedat, da vi, vrhunski strokonjaki na področju računalništva z nevemkakimi referencami na TS ne bi mogli izsiliti plače, ki jo lahko v gospodarstvu .. ?ker je tudi fant začetnik na področju ITja v gospodarstvu in ima plačo direktno iz faksa krepko višjo, kot je tista, zgoraj navedena za TS.

Plače ne. Lahko pa dobiš precej dober denar za projekt. :D Stvar pogleda, kaj misliš pod plačo.

Drži se fanta, ki je direktno iz faksa zaposljiv v gospodarstvu. Očitno je sposoben. Bo še daleč prilezel.

Popravek: dodana pripomba o fantu.

Zgodovina sprememb…

jype je izjavil:

AndrejO> ker vmes nekaj časa temu ni bilo tako.
Pri tem verjetno misliš na odnose med nekdaj vodilnimi kadri v TS in na Siolu? Ti se najbrž med seboj še vedno grdo gledajo.

Ne. Mislim na to, da v času, ko sem sam gledal za kakšno novo priložnost v Sloveniji, je večina sogovornikov videla moje delo pri TS kot oviro in ne kot prednost.

Invictus ::

AndrejO je izjavil:

Ne. Mislim na to, da v času, ko sem sam gledal za kakšno novo priložnost v Sloveniji, je večina sogovornikov videla moje delo pri TS kot oviro in ne kot prednost.

To je pač zaradi splošne slovenske frustracije, kjer ljudje državna podjetja smatrajo za svoje, pa bi imeli potem kaj zastonj od njih.

Recimo dostop do interneta za 1 EUR/leto.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

jan_g ::

Če kdo vidi ali je videl v tem oviro, potem verjetno bolj na račun delavnosti kot strokovnosti. V Telekomu naj bi bilo primerljivo z ostalim javnim sektorjem - po osmih urah (in niti minute kasneje) je check-out, ob petkih pa ob 14h domov. To je sicer zelo verjetno natolcevanje, ampak sem že slišal v eni izmed prejšnjih služb, da so par kandidatov iz Mobitela oz. Telekoma odklonili, ker so smatrali, da bodo le-ti delali manj oz. bolj ležerno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jan_g ()

jan_g je izjavil:

Če kdo vidi ali je videl v tem oviro, potem verjetno bolj na račun delavnosti kot strokovnosti. V Telekomu naj bi bilo primerljivo z ostalim javnim sektorjem - po osmih urah (in niti minute kasneje) je check-out, ob petkih pa ob 14h domov. To je sicer zelo verjetno natolcevanje, ampak sem že slišal v eni izmed prejšnjih služb, da so par kandidatov iz Mobitela oz. Telekoma odklonili, ker so smatrali, da bodo le-ti delali manj oz. bolj ležerno.

In kaj je narobe s tem da greš po osmih urah domov? Saj za toliko podpišeš kolektivno pogodbo.

Zastonj nadur pa res nočem več delat pri neki slovenski povprečni mizerni plači.

Mufasa ::

Invictus je izjavil:

jan_g je izjavil:

In kaj je narobe s tem da greš po osmih urah domov? Saj za toliko podpišeš kolektivno pogodbo.

Zastonj nadur pa res nočem več delat pri neki slovenski povprečni mizerni plači.

V državi kjer bi vsi privatiziral dobićke, nacionaliziral pa izgube drugega niti ni za pričakovati.

p.s.: za utopiste...tudi v nam zglednih državah se dela (v IT) pon-čet 9 ur in petek gre ob 13h dam. In to za zelo zelo solidne plače. Kakšne pa dobijo tisti ki dajo "malo več" od sebe, si pa lahko samo mislite...
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

V katerih državah? Sem delal nekaj časa v Nemčiji in zdaj na Danskem, pa nisem opazil, da bi kdo hodil domov ob 13h.

jan_g je izjavil:

V katerih državah? Sem delal nekaj časa v Nemčiji in zdaj na Danskem, pa nisem opazil, da bi kdo hodil domov ob 13h.

Mogoöe si samo slabo gledal ...

Öe si bil tam preko kake slovenske firme, pol je razumljivo. Tudi nekdo od njih mora tam viset zaradi tebe.

Moj delovnik v nemöiji je bil (in je) od 9 - 17h. Vse ostalo je moja dobra volja.

Je pa popularen tudi 10 urni delovnik (sploh v UK), in dodaten prost dan na teden. Mokre sanje za večino delavcev v Sloveniji, čeprav bi bilo to možno.

Haha, ja, sigurno sem slabo gledal ...

lukapivk ::

Pri nas v Švici lahko delamo max 8.5ur na dan sobote in nedelje pa je prepovedano delati. Če želimo delati več moramo oddati neke obrazce :) Kar je včasih prav nadležno

Utk ::

Je pa popularen tudi 10 urni delovnik (sploh v UK), in dodaten prost dan na teden. Mokre sanje za večino delavcev v Sloveniji, čeprav bi bilo to možno.

To se bi pri nas končalo tako, da bi delal 10 ur, v petek bi pa vseeno še "malo" prišel. Edino če si bi ponedeljke vzel frej, pol bi blo teoretično možno.

No, sam sem že bil deležen preverjanja kaj in kako delam, ko sem "po domače" delal preveč ur. Podjetje ne mara ljudi, ki produktivnost navidezno višajo z več urami dela, ker to vodi v izgorelost in s tem tudi nepotrebne stroške.

Mislim pa, da je to stvar delovnega področja. Tam, kjer je pridobiti zamenjavo za izgorelega zaposlenega praktično zastonj, verjetno ni nekega interesa, da se bi ravnalo na ta način.

lukapivk je izjavil:

Pri nas v Švici lahko delamo max 8.5ur na dan sobote in nedelje pa je prepovedano delati. Če želimo delati več moramo oddati neke obrazce :) Kar je včasih prav nadležno

V dojčlandiji lahko delaš 10 ur na dan, seveda ob 38,5 urnem delavniku ....in ker se praviloma v petek po 12 uri ne dogaja kaj preveč, pogosto ljudje pač gredo domov, v biergarten, delajo homeoffice,...

Mavrik ::

Mavrik je premaknil sporočila v Podpisani NDA v Sloveniji.

brodul ::

Da se se jaz malo pizdim.
Ta tema je neiformativna za nekoga, ki vstopa na trg dela.

Well, glede na to da bom hmalu diplomiral iz starega UNI programa FE telekomunikacije, sem valda zacel zbirat informacije o trgu dela.

Glede plac si nisem se cisto na jasnem. Sem si pa glede stroskov.
Zdej to se zelo grobe ocene:

najemnina 350 eur (garsonjera v LJ)
stroski stanovanja okoli 100 eur (odvisno od interneta)
hrana 300 eur (cez prst, zdaj tezko recem, odvisno koliko se hocem socializirat)
mesecne `amortizacije` elektronike 50-100 eur (prenosnik, ki je nujen v mojem zivljenju se amortizira na dve leti, stane 1200)
obleke 50 eur
nepredvidljivi stroski ? eur

Tam za ene 1000 eur na mesec neto se realno sploh ne morem pogovarjat. :D
V IT skupnost sem vpet okoli 7 let. 5 let programiram Python. Mam projekte za sabo v C in JavaScript. Sistemska administracija mi ni tuja niti mi ni networking. V prostem casu kucam projetke na Arduinu zdej bom pa saltal na bolj bare metal AVR. Znam nastavit trigger na osciloskopu.

Mam za pusnat cel kup stvari na github (ni pa cist prazen) (ni cajta, zdele sem dobesedno na faksu in gledam smotane ADPje).
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

Napiši CV, in si naredi Linkedin profil.

Sklepam da si samski oz. vsaj brez otrok ...

Cel svet ti je na voljo ...

Blinder ::

brodul je izjavil:

pizdim.
hrana 300 eur (cez prst, zdaj tezko recem, odvisno koliko se hocem socializirat).

Kaj imaš ti za pizdit? Glej kak luksuz si nameravaš privoščit. Svoje stanovanje? 10€/dan za hrano? Vsake 2 leti nov prenosnik za 1200€? Če hočeš živet v takem luksuzu verjamem da ti je še 1000€ mesečno premalo..
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

ZaphodBB ::

brodul, kot ti je dejal Invictus. Pri nas boš kot "začetnik" lahko izvlekel od 1800€ do 2500€.

Na globalnem trgu pa dva to trikrat več.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

od 1800€? Če ste par dni nazaj pokazali rezultate ankete kjer večina izkušenih programerjev faše po 1200€ neto.

A sem rekel kaj drugega?

Mislim pizdenje je bolj cez temo, kot cez trg dela. Jaz se bom ze znasel.
Hvala za nasvete. LinkedIn ze mam, CV pa tudi. Si bom pa mogel zrihtat spletno stran pa spisat kaksen tehnicni blog vec.

Blinder je izjavil:

brodul je izjavil:

pizdim.
hrana 300 eur (cez prst, zdaj tezko recem, odvisno koliko se hocem socializirat).

Kaj imaš ti za pizdit? Glej kak luksuz si nameravaš privoščit. Svoje stanovanje? 10€/dan za hrano? Vsake 2 leti nov prenosnik za 1200€? Če hočeš živet v takem luksuzu verjamem da ti je še 1000€ mesečno premalo..

Mogoce sem cuden, samo si ne predstavljam, da bi zivel pri starsih po diplomi (in moji starosti), niti se mi ne zdi smiselno ziveti z cimri, ker so sobe tam 200 + stroski (ki so manjsi, kot pri garsonjeri). Me pa zanima kje ti zivis, Blinder.
10 eur (v povprecju) za hrano in pijaco se mi zdi cisto realno, vsaj kolikor sem si delal zapiske.
Zajtrk me pride 1 eur, kosilo okoli 5. 4 evre mam nekje pogreska. Zadnje case jem zdravo in (IMO) poceni.
Pa jem tudi kreatin (0.16 centov na dan).

Nimam avtomobila, v povprecju prevozim 20 km na dan z kolesom (tudi pozimi). Ukradejo mi enega na leto (kolo me stane 100 eur, servisi se ene 100 na leto). Avtomobil se mi zdi luksus. Glede na to, da je moj prenosnik moje osnovno delovno sredstvo, se mi zdi 1200 na dve leti malo (prenosnik ni neko cudo X230 Lenovo, Intel grafa, naceloma vsak teden kaj prevaja).
Nisem v resni zvezi, da bi iskal stalno zvezo zaradi ekonomskega polozaja se mi zdi cudno in nepredstavljivo.

Ce malo premislim, ce bom dobil delo v Sloveniji, ne bom mogel deliti informacije o svoji placi. Se le prevec poznamo.
Mogoce je to tudi problem te teme.

Si bom pa mogel zrihtat spletno stran pa spisat kaksen tehnicni blog vec.

Če hočeš še malo zabušavat, sigurno.

Rupa ::

Jasno je, da nekih zelo natančnih podatkov o svojemu delodajalcu in svoji plači ljudje ne bodo javno objavljali. To bi bilo tudi nesmiselno, saj bi bilo vse drugo, kot bruto letna plača, neprimerljivo. Večina ljudi pa tako ali tako ne ve, koliko ima bruto plače. Razlike bi bile tudi zaradi uveljavljanja olajšav zaradi vzdrževanih družinskih članov, pa delovne dobe, pa višine malice, ki jo izplačuje delodajalec, pa bonitete in ugodnosti, ki jih imajo nekateri (službeni računalnik, službeni telefon, službeni avto ali parking), itd.
Bistvena razlika je tudi med mladimi, ki sedaj prihajajo na trg dela in se od njih pričakuje veliko znanja in izkušenj, delali pa naj bi minimalca. Na drugi strani imamo ljudi, ki so prišli na dobro plačana delovna mesta v času gospodarske rasti. Tistim v privat sektorju so se plače morda celo zmanjšale, medtem ko folk v paradržavnih podjetjih še vedno lepo živi.
Zato v tej temi natančnih številk ne boš našel, če pa jih boš, jih moraš jemati z rezervo in zgolj kot okvirno referenco.

Glede stroškov, ki si jih naračunal pa takole.
Najemnine so padle. Lahko iščeš garsonjero blizu kake vpadnice namesto v centru, pa boš prišel skozi nekoliko ceneje.
Stroški znajo biti precej višji. Upravljanje, voda, elektrika, ogrevanje, TV, internet, RTV prispevek. Pa osebni stroški... mobitel, dopolnilno zavarovanje. Tudi kak potrošni material za tvojo elektroniko in stanovanje. Morda boš potreboval kako zdravilo ali kaj podobnega. Tudi prat si boš moral, potreboval boš kako kuhinjsko opremo itd.
Tako da menim, da si jih podcenil.

Si pa precenil stroške prehrane. Kosilo ti bo povrnilo podjetje. Za zajtrk, večerjo in vikend prehrano pa ne boš dal toliko. 300€ bi moralo zadostovati za dvočlansko ali tročlansko gospodinjstvo.
Tudi oblek za 600€ ne boš potreboval vsako leto. Saj si verjetno že nehal rasti.

Glede ostalega pa si kar dobro zadel. Realno bi tako zelo lepo živel s 14.000 bruto letno. Vse, kar bo več, boš lahko privarčeval. Vse, kar bo manj pa pomeni, da morda lahko delaš na cenejšem laptopu ali bognedaj desktopu in da računalnika ne menjaš vsaki 2 leti, da ne rabiš oblek po najnovejši modi in da greš lahko malo dlje ven iz Ljubljane.
Ko dobiš punco, pa se bodo stroški še razdelili, bo pa nekaj več treba dat za vzdrževanje :)

Pa srečno pri iskanju zaposlitve.

Okapi ::

Skrivanje plač koristi samo delodajalcem, da lahko izigravajo delavce oziroma jim plačajo najmanj, kolikor je mogoče. Delavci, ki sodelujejo pri tem skrivanju, se še sami ne zavedajo, da pljuvajo v lastno skledo.

PrimozR ::

A ne piše bruto plača kar v pogodbi ali pa na plačilni listi? (sem še vedno študent, tako da ne poznam detajlov). Valda mora vsak poznati svojo bruto plačo?

Pa zakaj ne bi mogli ljudje objaviti svoje bruto plače IN bonbončkov? Tako bi vsaj vedeli, pri čem smo. Ne pa to skrivanje plač, da ja ne bo kdo fovš. Zato pa mulci delamo za minimalca, ker drugega ne poznamo (pa ker se nas pumpa z izjavami 'vesel bodi, da sploh delaš').

Rupa je izjavil:

morda lahko delaš na cenejšem laptopu ali bognedaj desktopu in da računalnika ne menjaš vsaki 2 leti

Morda lahko delaš na laptopu. Zakaj je pa pri desktopu 'bognedaj' pa ne vem, če je pa desktop zmogljivejši oz. cenejši. Ampak tole je že off-topic.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Mah jaz sem delal kot programer začetnik v LJ za 150€ mesečno. Ko je zmanjkalo denarja, sem moral pustit in spakirat domov.

ragezor ::

Presenetljivo dosti ljudi napise, da bi ljudje morali povedati kaksno placo imajo in da skrivanje skodi, potem je pa ne napisejo.

Mene pa bolj zanima koliko ljudi se je zaposlilo v firmi, kjer so delali kot studentje. In koliko je sla placa navzgor. Ker eni pisejo, da je povprecna placa 1200. Tole dobi student z 8 evri na uro. Ampak logicno bi mi bilo, da ko se zaposlis, dobis vec od studenta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ragezor ()

brodul je izjavil:

Hvala za nasvete. LinkedIn ze mam, CV pa tudi. Si bom pa mogel zrihtat spletno stran pa spisat kaksen tehnicni blog vec.

Namesto spletne strani ali tegničnega bloga najprej vloži čas v dober CV in dobro Linkedin stran. Pa prijavi se v prave skupine na Linkedinu. Ni nujno da kaj objavljaš.

Predvsem moraš biti pa proaktiven pri iskanju službe. CV, Linkedin profil, spletna stran in tehnični blog je brez zveze, če boš samo čakal na službo.

Sam sem se po moje prijvil na ene 100 ponudb za službo preden je zalaufalo.

Pa še kar se tiče tujine in freelancanja. Pričakuj da boš moral spokat kufre in iti na hitro, lahko tudi čez vikend.

brodul je izjavil:

Blinder je izjavil:

brodul je izjavil:

pizdim.

Kaj imaš ti za pizdit? Glej kak luksuz si nameravaš privoščit. Svoje stanovanje? 10EUR/dan za hrano? Vsake 2 leti nov prenosnik za 1200EUR? Če hočeš živet v takem luksuzu verjamem da ti je še 1000EUR mesečno premalo..

Mogoce sem cuden, samo si ne predstavljam, da bi zivel pri starsih po diplomi (in moji starosti), niti se mi ne zdi smiselno ziveti z cimri, ker so sobe tam 200 + stroski (ki so manjsi, kot pri garsonjeri). Me pa zanima kje ti zivis, Blinder.
10 eur (v povprecju) za hrano in pijaco se mi zdi cisto realno, vsaj kolikor sem si delal zapiske.
Zajtrk me pride 1 eur, kosilo okoli 5. 4 evre mam nekje pogreska. Zadnje case jem zdravo in (IMO) poceni.
Pa jem tudi kreatin (0.16 centov na dan).

Nimam avtomobila, v povprecju prevozim 20 km na dan z kolesom (tudi pozimi). Ukradejo mi enega na leto (kolo me stane 100 eur, servisi se ene 100 na leto). Avtomobil se mi zdi luksus. Glede na to, da je moj prenosnik moje osnovno delovno sredstvo, se mi zdi 1200 na dve leti malo (prenosnik ni neko cudo X230 Lenovo, Intel grafa, naceloma vsak teden kaj prevaja).
Nisem v resni zvezi, da bi iskal stalno zvezo zaradi ekonomskega polozaja se mi zdi cudno in nepredstavljivo.

Ce malo premislim, ce bom dobil delo v Sloveniji, ne bom mogel deliti informacije o svoji placi. Se le prevec poznamo.
Mogoce je to tudi problem te teme.

jype ti bo gotovo ponudil službo za 2 jurja neto, ali pa nekje blizu...če je vsaj pol tega kar si napisal res

če ne bo, spokej v tujino, world is your oyster dude

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mufasa ()

McMallar ::

Tocno. In tujina ni tako strasna kot ti bo mogoce kdo rekel (sem sel skozi to...), pomaga pa, ce imas partnerja zraven. No, vsaj meni je...
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Hvala za nasvete.

Iatromantis ::

Mogoče lahko greš poskusit v ZDA kot H1B inženir:
In 2014 the California software industry gave jobs to 9,466 foreign software engineers, 17% more than the year before. Most of them made between $73,428 and $132,812 per year. The best city for software engineers was Menlo Park with an average salary of $130,640.

Tukaj je lepa grafična predstavitev za tri leta po delovnem nazivu za vsako državo v ZDA.

pa se da dobit delo kot programer v USA če si "dober" ali imajo kake stroge omejitve glede uvažanja tuje delovne sile, da te ne morejo uzet tudi če bi te želeli?

Gandalfar ::

Preberi so H1B vizi. V osnovi je dosti tezko, bos prej dobil kje v EU sluzbo, ce res nisi pripravljen par let delat na tem.

Ne vem - meni H1B ne dogaja preveč, v praksi nad teboj vseskozi visi damoklejev meč deportacije.

Okapi ::

Imaš raje nič ali si en od tistih, ki upajo, da bodo zeleno karto zadeli na loteriji?

Recimo, da me pridobivanje stalnega prebivališča in zaposlitev v 'meriki ne zanima preveč. Hvala bogu imamo internet ter hiter in poceni transport.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()
««
108 / 370
»»