» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
100 / 370
»»

Invictus ::

Tody je izjavil:

To je to k si najbolj pameten v sobi. In če znaš delček tega dokazat ti znajo tudi plačat lepe denarje :)

krneki0001 je izjavil:

Tody je izjavil:

To je to k si najbolj pameten v sobi. In če znaš delček tega dokazat ti znajo tudi plačat lepe denarje :)

Al pa ukrast idejo in te odpikat.

ZaphodBB je izjavil:

Invictus ti pa ne bo nič povedal, ker te informacije šteje za strateško tajno. To je že povedal.

Vidim da nimate pojma kaj freelancing sploh je ... Da malo osvetlim ...

Podjetja pač najemajo dodatno silo, ki je nočejo redno zaposliti. Zato ker jim manjka delovne sile na specifičnem projektu. Zato pač najemajo freelancerje. Freelancer ima VEDNO svoje podjetje, ker to poenostavlja administracijo. En račun na mesec, in to je to. brez obračuna davkov in podobnega sranja kot pri rednih zaposlenih.

Nekako narobe mišljenje je, da freelancer najbolj obvlada zadevo. Nekaj jih, jih je pa večina takih ki dovolj dobro pozna zadevo. Ponavadi bolje od povprečja redno zaposlenih.

Tako da bluzenje večine tukaj kako je freelancing enako consulting, niti ne drži. Svojih idej tako ne prodajaš, tako da ti nima kdo kaj ukrasti. Priključiš se, večinoma, že obstoječe, mu projektu. Tako da je večja nevarnost da freelancer kaj "ukrade".

Moje informacije so "strateška tajna", ker sem se tako odločil. Razlogi znani samo meni in tako bo tudi ostalo ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Tody ::

Torej nekdo ki se je to spomnil zasluži še več kot ti ko zaslužiš 400 eurov na dan :)

jype ::

Ja, ampak, ampak...

Kaj pa ko ga bodo Indijci cenovno izpodrinili? Kaj ko bo ostal brez projektov par mesecev? Kaj pa če zboli?

Večina ima raje redno službo, ker se jim zdi, da so na tak način bolj zavarovani. To je seveda le utvara - če zaslužiš dovolj, si komot privoščiš bit eno leto brez dela in se vmes učit reči, ki jih plačajo še bolje.

Mufasa ::

Tody je izjavil:

Torej nekdo ki se je to spomnil zasluži še več kot ti ko zaslužiš 400 eurov na dan :)

Bli so cajti ene 10 let nazaj...consultant day tariff 1300€+potni stroški.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

AndrejO ::

Invictus je izjavil:

TL;DR: Freelancing je malo bolj intenzivna oblika outsourcinga. Nisi čisto zunanji, ampak najet pa tudi nisi za "linijsko delo", temveč za "projektno nalogo".

In ja, seveda svetovanje ni "freelancing", ki ni klasična zaposlitev.

AndrejO je izjavil:

In ja, seveda svetovanje ni "freelancing", ki ni klasična zaposlitev.

V praksi, seveda, velikokrat res ni razlike. Firme se imenujejo consulting, v resnici pa to pomeni Personalvermittlung oz po domače, kupleraj. Freelance je pa kurba "na svojem".

Ni vedno tko, niti ni nujno uradna definicija taka, ampak iz prakse...dostikrat pac je.

ZaphodBB ::

Invictus je izjavil:

Tody je izjavil:

krneki0001 je izjavil:

Tody je izjavil:

Al pa ukrast idejo in te odpikat.

ZaphodBB je izjavil:

Invictus ti pa ne bo nič povedal, ker te informacije šteje za strateško tajno. To je že povedal.

Podjetja pač najemajo dodatno silo, ki je nočejo redno zaposliti. Zato ker jim manjka delovne sile na specifičnem projektu. Zato pač najemajo freelancerje. Freelancer ima VEDNO svoje podjetje, ker to poenostavlja administracijo. En račun na mesec, in to je to. brez obračuna davkov in podobnega sranja kot pri rednih zaposlenih.

Nekako narobe mišljenje je, da freelancer najbolj obvlada zadevo. Nekaj jih, jih je pa večina takih ki dovolj dobro pozna zadevo. Ponavadi bolje od povprečja redno zaposlenih.

Tako da bluzenje večine tukaj kako je freelancing enako consulting, niti ne drži. Svojih idej tako ne prodajaš, tako da ti nima kdo kaj ukrasti. Priključiš se, večinoma, že obstoječe, mu projektu. Tako da je večja nevarnost da freelancer kaj "ukrade".

Moje informacije so "strateška tajna", ker sem se tako odločil. Razlogi znani samo meni in tako bo tudi ostalo ...

Ne vem če je letelo name, ampak jaz precej dobro vem kaj je freelancing in kaj consulting. Konec koncev teče četrto leto kar se preživljam na ta način.

Najprej o razliki freelnacing/consulting. Še največja razlika je, da če se kličeš consultant lahko računaš najmanj še enkrat več. In zato se tudi sam kličem consultant. Delaš pa vedno tisto kar stranka rabi in verjame, da znaš.

Glede znanja in sposobnosti se strinjam. Stranke freelancerje najemajo iz dveh poglavitnih razlogov. Prvi je, da potrebujejo nekoga za opravljanje neke funkcije za omejen čas in ta vloga hkrati ni del jedra poslovnega procesa, zaželjeno je da izvajalec lahko "hit the ground running". Drugi poglavitni razlog za najemanje freelancerjev, ki se pojavlja predvsem v poslovno orientiranem svetovanju, je zagotavljanje alibija za vodstvo. Poenostavljeno svetovalec pove, kar naročnik hoče slišat - ponavadi se to strokovno mnenje uporabi za utišanje opozicije. :)

Kar se pa strateških skrivnosti tiče, katere nekateri tako naivno in ljubosumno čuvajo. Kot začetnik freelancer/svetovalec, je praktično edino strateško vprašanje kako priti do strank. V resnici je edini način kako priti do dobrih strank preko vez in poznanstev. Praviloma se freelancing začne bodisi z bivšim delodajalcem, bodisi preko poznanstev pridobljenih pri bivših delodajalcih in drugih krajev kjer se zbirajo potencialne stranke.

Od tu naprej je vse odvisno od treh dejavnikov, družabne spretnosti freelancerja, kakovosti dela freelancerja in sreče.

Mufasa je izjavil:

[
V praksi, seveda, velikokrat res ni razlike. Firme se imenujejo consulting, v resnici pa to pomeni Personalvermittlung oz po domače, kupleraj. Freelance je pa kurba "na svojem".

Saj kaj je pa redna služba?

Kupleraj za nizke pare, pa dostikrat mora dati zastonj ;).

Isotropic ::

V praksi, seveda, velikokrat res ni razlike. Firme se imenujejo consulting, v resnici pa to pomeni Personalvermittlung oz po domače, kupleraj.

lahko pojasnis tole prosim?

Isotropic je izjavil:

V praksi, seveda, velikokrat res ni razlike. Firme se imenujejo consulting, v resnici pa to pomeni Personalvermittlung oz po domače, kupleraj.

lahko pojasnis tole prosim?

Accenture @ Wikipedia

Risal pa ne bomo.

pa Capita je ena podobna ane?

ZaphodBB ::

Pa IBM.

String ::

Invictus je izjavil:

Mufasa je izjavil:

[

Saj kaj je pa redna služba?

Kupleraj za nizke pare, pa dostikrat mora dati zastonj ;).

Vse skupaj je kupleraj. Važno da se proda po čimboljši ceni :) .

Mipe ::

Ojej, koliko strani.

No, ker sem dobil ponudbo, me zanima aktualna okvirna plača C# programerja, še ne preveč izkušenega. Da me ne bi okrog prinesli ali pa se mi smejali, ko bleknem cifro. :|

Gandalfar ::

Odvisno od industrije, izkusenosti itd. V osnovi se izkusen developer, ki je sposoben tudi koga mentorirat zacne pogajat pri 1300-1500 EUR in navzgor.

stb ::

Pri plačah se vedno pogovarja v bruto zneskih, ker neto niti slučajno niso primerljivi (olajšave, dodatek za delovno dobo, po nekaterih interpretacijah pa še malica in prevoz)

stb ::

Pri vsakem znesku pa je potrebno definirati ali gre za bruto ali neto.

krneki0001 ::

Gandalfar je govoril o neto zneskih.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

detroit ::

Mipe, men osebno se zdi brezveze ocenjevat osebo kolk je vredna po tem kolk zna nek jezik - na začetku. Če si sposoben česarkoli, ti jezik vsekakor ne bo ovira. Ampak spet trobim kako so vsi jeziki isti ne:) Lahko narediš tako kot jaz na začetku vedno, rečem jim da mi plača ni pomembna na začetku, da se raje dokažem, da sm se sposoben naučit vsega, čeprav mogoče šepam oz. še sploh nisem videl mnogo stvari, ki so glavno "gonilo" na firmi. And voila i'm convincing 2/2 so far:P
Glede na to, da se mi zdi da imaš dost izkušenj te začetno znanje c# ne bi smel ovirat. Poleg tega je c# simple..kot vsi ostali pač, easy za začet teško za vedet vse detajle.
Skero

detroit je izjavil:

Lahko narediš tako kot jaz na začetku vedno, rečem jim da mi plača ni pomembna na začetku, da se raje dokažem, da sm se sposoben naučit vsega, čeprav mogoče šepam oz. še sploh nisem videl mnogo stvari, ki so glavno "gonilo" na firmi. And voila i'm convincing 2/2 so far:P

Če se prodajaš za nizko ceno, itak dobiš službo ker si cenejši od ostalih. Glede na ponavadi ne preveč originalne posle slovenskih podjetij, je vsak EUR prišparan nekaj vreden.

Pač taktika Indijcev. Prodajaj se poceni. Kvaliteta je potem pričakovana.

If you pay peanuts, you get monkeys ...

Zahodni svet počasi spoznava kak nateg je bil outsourcing v Indiji ...

driver_x ::

Invictus je izjavil:

Ta veliki to poznajo že nekaj let.

Moj monkey level je par kak mesec potem pa gre gor pa brez zamere, ne počutim se ogroženga z nobene strani. Jst pravzaprav delam na sebi od šol do papirjev in bla bla. V bistvu sem dobil najvišjo začetno plačo od vseh ever... na teji firmi. Višjo od marsikoga ki je že dolgo tam. Tako, da ni vse v višini indijca ki prodaja bučke na tržnici. Če se znaš prodat oz. firma vidi da nisi monkey je tako kot je. In you're speaking with future architect:PP
Skero

driver_x je izjavil:

Invictus je izjavil:

Ta veliki to poznajo že nekaj let.

Sam se zelo težko umaknejo od tam. Podjetja so cele data centre preselile tja ...

detroit je izjavil:

Moj monkey level je par kak mesec potem pa gre gor pa brez zamere, ne počutim se ogroženga z nobene strani. Jst pravzaprav delam na sebi od šol do papirjev in bla bla. V bistvu sem dobil najvišjo začetno plačo od vseh ever... na teji firmi. Višjo od marsikoga ki je že dolgo tam. Tako, da ni vse v višini indijca ki prodaja bučke na tržnici. Če se znaš prodat oz. firma vidi da nisi monkey je tako kot je. In you're speaking with future architect:PP

Super ...

Saj se mora vsak znajti po svoje ...

Zase vem da se nikoli ne bom prodajal po nižji ceni za začetni mesec, dva. Ker se mi ni treba.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Čestitke, jst do tam še prihajam:) Ampak zdj moram bit kar tiho ker grem na EF na postgrad tako da bo časa za self education v smereh ki jih nameravam še raziskovat (knjige ala clean code, domain driven development, alghorithms, patterns etc) bolj malo. Važni, da so cilji zastavljeni.
Skero

roko88 ::

Jz bi rekel da se je treba pogajati z ceno 1500 € navzgor, sicer pa recimo v IT-ju, lhko imaš prednost da še "popoldne" delaš kot nekakšen "freelancer" in še dodatno kaj zaslužiš, seveda če imaš po službi še dovolj energije :)

Če imaš 1500 EUR neto plače v Sloveniji, potem imaš več kot 8 urni šiht. Ampak moraš biti dober ...

Popoldanskih freelancerjev nihče ne mara. Ker ni 8 ur na dan pri stvari. Vsaj za bolje plačane službe.

Za malo poflikat proračun z malimi zadevami je pa kul.

Jerry000 ::

Invictus je izjavil:

Če imaš 1500 EUR neto plače v Sloveniji, potem imaš več kot 8 urni šiht. Ampak moraš biti dober ...

Popoldanskih freelancerjev nihče ne mara. Ker ni 8 ur na dan pri stvari. Vsaj za bolje plačane službe.

Kaj tok smo na slabem v Sloveniji?

Mavrik ::

Jerry000 je izjavil:

Kaj tok smo na slabem v Sloveniji?

Ne, nismo. Invictus zelo rad pretirava (da o tem da po lastnih besedah niti ne živi v Sloveniji in tako govori na pamet niti ne začnem :) ) Dobri freelancerji imajo tudi v Sloveniji bistveno več.
The truth is rarely pure and never simple.

thramos ::

Ne samo freelancerji.

Smurf ::

Sej v resnici je prakticno nemogoce dobiti dobrega programerja zgolj za 1500€...

Invictus je izjavil:

Koliko pa ti v tujini zaslužiš?

roko88 ::

@Invictus - Ja to pa je vedno problem, da če popoldne po službi preveč "geekas" je potem težava za delodajalca, ampak si je itq sam kriv ker te premal plača in potem iščeš še dodatni zaslužek po službi :)

Pameten delodajalec ti bo sam dal možnost dodatnega zaslužka.

driver_x je izjavil:

Invictus je izjavil:

Koliko pa ti v tujini zaslužiš?

Glede na tarife pred krizo slabo.

Trenutno niham nekje med 4 in 5 mestno cifro na mesec. Pač glede na delovne dni.

driver_x je izjavil:

Pameten delodajalec ti bo sam dal možnost dodatnega zaslužka.

Pameten delodajalec je skoraj tako kot Dedek Mraz. Vsi vedo da je, sam noben ga še ni videl :D. Pustimo tukaj nekaj izjem.

roko88 je izjavil:

@Invictus - Ja to pa je vedno problem, da če popoldne po službi preveč "geekas" je potem težava za delodajalca, ampak si je itq sam kriv ker te premal plača in potem iščeš še dodatni zaslužek po službi :)

Odvisno za kaj "geekaš". Če zastonj, je problem za delodajalca in zate. Če za denar, potem se boš mogoče lahko enkrat osamosvojil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Invictus je izjavil:

Trenutno niham nekje med 4 in 5 mestno cifro na mesec. Pač glede na delovne dni.

A to govoriš o bruto ali neto znesku?

Blinder> Tip dela v tujini, da nebi mislil, da kdo v sloveniji ima 10k plače

Seveda imajo ljudje v Sloveniji 10k na mesec in več (in seveda so vsi zneski bruto).

Blinder ::

in če je povprečna plača 1040€ in običajna plača 600-800€ ti je lahko jasno koliko ljudi faše 10k€
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

GGGGG ::

Dajte se zment, ali govorite o plači (redna zaposlitev) ali o ustvarjenih prihodkih (preko s.p., d.o.o., avtorskih honorarjev...)

10k bruto plače si pri nas lahko privoščijo banke, farmacevti, potem pa se že počasi neha.

Blinder> in če je povprečna plača 1040€ in običajna plača 600-800€ ti je lahko jasno koliko ljudi faše 10k€

Vsi, ki so si takšne zneske izpogajali.

iKst> 10k bruto plače si pri nas lahko privoščijo banke, farmacevti, potem pa se že počasi neha.

Ja, ostali niso tako nori, da bi metali več kot 60% državi.

GGGGG ::

Ja, ostali si izplačilo uredijo na druge načine in takih ni tako malo. Ampak, trenutno eni govorite o vseh prihodkih, drugi pa o plači za redno zaposlitev. Zmeda zagotovljena :)

Malajlo ::

Jaz sem potegnil končni imenovalec. Total income. Neto, malice, prevozi, olajšave, otroc, pes, ribe, osamljena kmetija, samohranilec, kmet, ogrožena vrsta, fakture na firmo ... In nekako ne sme iti nikoli na manj. Never ever. Če je treba, pa še enga otroka naredit, ali se pa za sto km dlje preselit.
2k neto za 30letnika s tremi leti izkušenj, pa da ni samo lep, ampak tudi pameten, je čisto realna cifra. Kdor misli, da je to dovolj (ne preveč!), naj gre od sklede stran. Tja ni treba pljuvat.

driver_x je izjavil:

Invictus je izjavil:

A to govoriš o bruto ali neto znesku?

Govorim o prihodkih ...

thramos ::

Malajlo je izjavil:

Jaz sem potegnil končni imenovalec. Total income. Neto, malice, prevozi, olajšave, otroc, pes, ribe, osamljena kmetija, samohranilec, kmet, ogrožena vrsta, fakture na firmo ... In nekako ne sme iti nikoli na manj. Never ever. Če je treba, pa še enga otroka naredit, ali se pa za sto km dlje preselit.
2k neto za 30letnika s tremi leti izkušenj, pa da ni samo lep, ampak tudi pameten, je čisto realna cifra. Kdor misli, da je to dovolj (ne preveč!), naj gre od sklede stran. Tja ni treba pljuvat.

Ampak, 2k neto je lahko recimo 2.2 bruto bruto za enega, ki uspešno krade vsem okrog sebe, pa 4k za drugega. Bistvena razlika. ;) Če pa upoštevaš, da je pri redni zaposlitvi potrebno prišteti k plači še nekaj (10) % v obliki bolniške, dopusta, odpovednih rokov, odpravnin, ... potem je razlika še večja.

Smurf ::

Sam se nekaj razcistimo, ce nekdo presalta na legalno bolj optimalno opcijo obdavcitve to ni kraja. Pac pri 10k€ prihodkov mesecno se bos raje zaposlil preko s.p-ja ali d.o.o-ja, kar je cisto logicno in legalno.

Točno tako. Pri poslovanju se precej gleda na nižanje stroškov in enako je potrebno početi v odnosu do države.

Blinder ::

če pa bi se nekdo rad vpisal na faks za delat preko ŠS pa delate kažin češ da kako goljufa drržavo
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Saj jo res.

roko88 je izjavil:

nic ni tezava, pac najde drugega pa je.

Če si pridobiš status, potem lahko legalno delaš preko študentskega servisa.

Lahko sicer rečeš, da je taka zakonodaja slaba, ampak enako lahko rečeš za zakonodajo, ki te obsceno obdavči, če hočeš bit redno zaposlen za dohodke, ki si jih zaslužiš.

Blinder je izjavil:

js tut ustvarim za 2000+€ denarja dnevno. sam od tega jih dobim js le 1% :D

Gandalfar je izjavil:

Ce naredis za 40k dobicka na mesec in si zadovoljen z 2k place potem je cas da razmislis o tem, da gres v consulting.

prometa, ne dobička.
««
100 / 370
»»