» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
45 / 370
»»

projektor ::

Spet, sam predvidevaš :)
Ne vabim nobenga od vas, verjamem, da vas nebi zanimal, ker ste predobri. OK?

Pa vesel sem, da so mi končno sploh odobril dodatno pomoč.

Aja pa primerjat naše razmere z mkdonaldsom, LOL :)

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Predvidevam, da je taka postavka v McDonaldsu? Sej piše, da je. Tudi dinamično okolje je ziher, to sem prepričan. Da je bolj uspešen od Simobila? Vsekakor. Večji? Veliko večji.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Predvidevam, da je taka postavka v McDonaldsu? Sej piše, da je. Tudi dinamično okolje je ziher, to sem prepričan. Da je bolj uspešen od Simobila? Vsekakor. Večji? Veliko večji.

haha :)

LeQuack ::

V njihovem letaku celo piše:
Stopnja izobrazbe: ni posebnih zahtev
> fleksibilen delovni čas
> dinamično timsko delo
> redno in dobro plačilo
> nagrajevanje najboljših
> možnosti napredovanja

To pa je služba a? Tako da če ima kdo namen programirati za 4EUR, prihranite si živce in pejte v McDonalds, pa programirajte doma za dušo. Firma, ki ima zaposlene ljudi po 4EUR ti itak ne more dat dosti znanja, believe you me.
Quack !

Spura ::

Gandalfar je izjavil:

Recimo: https://slo-tech.com/delo/264 - 4 EUR/uro. Za nekoga, ki rabi znat podatkovne baze, back-end ASP.NET in front-end Javascript do neke mere.

Očitno je ponudbe bistveno preveč, če lahko firme po takšnih cenah iščejo sodelavce.

(627 EUR neto na mesec pri 8-delovnih urah in 21 delovnih dneh)

No, student, ki bi tako delal celo leto ne bi dobil 672 na mesec, ker bi mu davek pobral.
Povprecno stevilo delovnih dni je 22.

jan_g ::

@LeQuack:
Vseeno je razlika, če delaš strokovno delo. Ko sem še jaz bil študent ~10 let nazaj, sem tudi začel z nizko plačo. Ampak v slabem letu sem prišel na dvojno postavko, potem sem se še redno zaposlil z dobro plačo za takratne razmere (brez otrok in kreditov). Hočem reči, da ni nujno, da ostaneš na nivoju 4EUR/h. Za mcdonalds pa je vprašanje, kam prilezeš, če si za blagajno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jan_g ()

poweroff ::

Glede na ponujeno plačo se ne čudim, da je imel Simobil toliko let XSS ranljivo spletno stran...

Obljuba napredovanja.. je pač lepa obljuba. Dokler ni trdnih zavez je vprašanje kako je, sploh v krizi.
sudo poweroff

Ah, pol je stanje na NLB še bolj kritično? :)

Kukr vem, ma simobil ves razvoj outsorsan, se pravi, da je slabo spletno stran naredila drago plačana zunanja firma, kjer delajo sami strokovnjaki vašega kova :)

overlord_tm ::

Zakaj noces povedat, kdo je sploh ta oh in sploh delodajalec?

Damiani ::

Sramotno se mi zdi že samo zagovarjanje plačila 4eur/H na glavco, ki se spozna na nekaj tehnologij. Ok, razumel bi da bi za 4eur/h zaposlil študenta/praktikanda brez praktičnih izkušenj. Npr. po dveh mescih pa mu začeli povečevati urno postavko. Za ta omenjen denar pa je smiselno delat le delo pretipkavanja besedil v aplikacijo. Kolega FDVjevc zdej nekaj takega pretipkava za 4eur. Če pa pišeš kakšen koli program pa moraš še pošteno razmišljat.

sarkazen.on();
Haha, da si za 4eur/uro zjebeš študij, kot je v navadi na FRI. No, tak debil si pa res ne zasluži večje plače.
sarkazen.off();

MKC00 ::

žal je nekako tako:
American dream -> postati kapitalist imeti svoje zaposlene in imeti obilo $
Slovenian dream -> imeti službo

vsaj tako verjetno nekateri to vidijo :|

btree ::

ja kruta je ta, dejansko je programerjeva ura vsaj 10* več.

IceIceBaby ::

MKC00 je izjavil:

žal je nekako tako:

Zato pa smo tam kjer smo. Pri nas manjka podjetniške mentalitete. Pa ni nujno, da ima vsak svoje podjetje. Obstaja tudi notranje podjetništvo (ko zaposleni znotraj podjetja ustvarjajo nov biznis). Ampak na žalost večina zaposlenih tega ne dela, tiste, ki pa poskušajo pa neizobraženi nesposobni šefi zatrejo.

Američane že od malih nog učijo prodajati limonado na štantih, prodajati piškote, prirejati plese za zbiranje sredstev... In to se potem pozna tudi na produktivnosti, inovacijah itd.

IceIceBaby je izjavil:

MKC00 je izjavil:

žal je nekako tako:

Zato pa smo tam kjer smo. Pri nas manjka podjetniške mentalitete. Pa ni nujno, da ima vsak svoje podjetje. Obstaja tudi notranje podjetništvo (ko zaposleni znotraj podjetja ustvarjajo nov biznis). Ampak na žalost večina zaposlenih tega ne dela, tiste, ki pa poskušajo pa neizobraženi nesposobni šefi zatrejo.

Američane že od malih nog učijo prodajati limonado na štantih, prodajati piškote, prirejati plese za zbiranje sredstev... In to se potem pozna tudi na produktivnosti, inovacijah itd.

mogoče nam pa manjka dobrih prodajnikov storitev.

Lion29 ::

ja pol pa vidis tite izracune zgoraj, da je ena programerksa ura 40e+ (ali se vec) in si mislis, kdo se dzaj komu dela norca...

sam nebi sel NIKOLI programirat za 4e/uro

sem pa programiral vec let za 10e...

zdaj imam tak svoj biznis.... ampak za manj kot 13e/h ziher nebi sel delat v podjetje... s tem, da mi zrihtajo to kar nucam (normalen PC, veliki monitor od racunalniske opreme pa nucam le netbeans - zastonj in adobe fireworks) + morebiti kako izobrazevanje
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

igor0203 ::

Za nekoga, ki pozna zgolj osnove programiranja, je to čisto ok urna postavka (4EUR/uro). Zdaj, da pa moraš biti že skoraj stručko za vse, pa se mi zdi vsekakor premalo.

Tear_DR0P ::

Postavke za študente v McDonaldsu

hej - to so službe za FDVjevce, ITjevci si najte svoj plac za delat :)

drugače pa resno vprašanje, kako vam je v temi o plačah za ITjevce uspelo priti na moraliziranje o višini urne postavke? ITjevec, ki je plačan na uro, je code monkey, nič drugega kot delavec za tekočim trakom ali pa natakar - al pa dela v firmi, kjer se kadrovsi ne da najt boljšega načina za nadzor količine opravljenega dela. za neka resna dela pa imajo ITjevci v Sloveniji dosti višje plače. (vsaj kolikor jaz vem)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

nekikr ::

ZELO narobe veš.

BlueRunner ::

Čisto prav ve.

Splash ::

Lep pozdrav

Že nekaj časa berem temo in se mi zdi, da zadnje čase ni več nobenih podatkov o tem koliko kdo zasluži. Kakorkoli sam delam v enem največjih IT podjetij in zaslužim 1K EUR. Zaposlil sem se takoj po faksu in imam 2 leti izkušenj. Na začetku je bila plača še manjša, vendar v vseh velikih podjetjih so plače sistemizirane in dvomim da so sploh kake razlike med največjimi podjetji v Sloveniji. Prvo leto in pol se mi jer vse zdelo "totalni crap" glede na to, da imam diplomo FRI in neko solidno znanje. A imam srečo da delam v oddelku, kjer delamo 100% za tuje stranke in nam gre zelo dobro. Tako sem pred pol leta prvič šel v tujino delati "on-site" (trenutno delam striktno testiranje, bila je že integracija, lahko je development...odvisno od projekta in stranke). Sedaj sem že parkat šel on-site in dnevnice so enostavno enormne. 1K normalne plače, 1.2K dnevnic + bonus za dorbro opravljeno delo, stroški 300 eur na mesec, učiš se tujei jezike, mednarodne izkušnje, še domov hodim vsake toliko cajta! Sem tudi v super ekipi, tako da moram povedati da sem trenutno res zadovoljen. Tako da glede na moje poznavanje, bi svetoval vsakemu da če je možnost delajte za podjetje, ki dela za tuje stranke (v sloveniji je večina strank (naročnikov) šalabajzerjev, tujci niso taki zafrkanti) in da vas čim prej pošljejo v "ogenj" v tujino. Ko imaste enkrat družno, resno zvezo, te možnosti za zaslužek, izkušnje praktično ne bo več.
GL and FY

Senitel ::

In si vprašal kolege v tujini koliko so plačani, ko si cel mesec kampiral tam? ;)

Splash ::

Senitel: še vedno kampiram tu in bom še nekaj časa8-). Sicer gre za Estonijo, ki je malce za Slovenijo kar se tiče razvitosti, ampak moraš vedeti da v Estoniji so progamerji bogovi (cela IT (Skype, itd.) industrija ti je nr. 1). Jasno hodim s fanti s katerimi delam na kako kosilo al pa kak šport in sem se malo pozanimal. Z mojim profilom bi zaslužil kakih 1.5 do 2k, arhitekt ma okol 3-4k, pol so še bonusi in nadure, ki so dobro plačani. Načeloma če v tej firmi kjer sem jast delaš 10-15 let si preksrbljen, stroški življenja so 30% nižji...Mi je rekel en od teh znancev da ni glih zadovoljen z delom, ki ga opravlja ampak da plačo samo še v banki dobiš enakovredno:). Sam Estonija je res ekstrem v drugo smer od Slovenije: tam učitelji dobijo nekih 600 evrov neto?! Je šel pa en znanec v Nemčijo delat (se je preselil): 4k neto, je rekel da pri nas maksimalno do 1.5k prilezeš pol se pa konča in je odšel kot bi po domače rekli s trebuhom za kruhom. Mislim, da je še vedno dobro opcija, če hočeš živeti v Sloveniji da delaš tak da te pošiljajo v tujino ali pa delaš 2-3 lete zunaj non stop, našparaš nekaj denarja in se potem odločiš kako naprej. Ziher si vreden več kot tisti, ki je delal samo doma. Ker za tujce bi po dosedanjih izkušnjah rekel da izkušnje totalno dominirajo, ko izbirajo folk.
GL and FY

Senitel ::

No eko v Estoniji se jim godi bolje kot tebi. :P V Nemčiji/UK/... te pa študentje nesejo.
In, če boš takle tempo držal še nekaj časa, boš začel ugotavljat, da je Slovenija predvsem fajn vikend lokacija.

jernejl ::

igor0203 je izjavil:

Za nekoga, ki pozna zgolj osnove programiranja, je to čisto ok urna postavka (4EUR/uro). Zdaj, da pa moraš biti že skoraj stručko za vse, pa se mi zdi vsekakor premalo.

4eur/h pomeni 640eur bruto za 160urni delovni mesec.
Kar pomeni, da bo od tega treba plačati še dohodnino, v tem niso šteti prispevki za pokojninsko zavarovanje in zdravstveno zavarovanje.
Poleg tega ni plačane malice, prevoza na delo, praznikov, bolniške, dopusta, regresa, morebitne božičnice...

Če dobro premislim, je to res čisto ok urna postavka za programerja. A bi moral ta programer biti skrajno nesposoben, da bi si na trgu dela uspel izboriti tako urno postavko. Sam ne poznam nobenega tako zelo nesposobnega, ki bi mu to dejansko uspelo.

ja pol pa vidis tite izracune zgoraj, da je ena programerksa ura 40e+ (ali se vec) in si mislis, kdo se dzaj komu dela norca...

Take urne postavke so za ponudnike IT storitev pri nas precej običajne.

barakus ::

Ne vem kaj lahko počne nekdo, ki pozna "le osnove programiranja". Danes za naredit karkoli, kar deluje, potrebuješ že malo bolj poglobljeno znanje iz nečesa tako, da ne vem kaj točno bi počel nekdo, ki pozna bolj koncepte?

Pa tudi, če si dovolj sposoben, da si se priučil programiranja potem si dovolj sposoben tudi za kakšno drugo delo, ki je vredno več kot 4eur/h. Še najbolj žalostno se mi zdi, da si več plačan če greš kot študent za natakarja kot pa če programiraš v kakšni firmi, ki ponuja le 4eur/h.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: barakus ()

tony1 ::

dronyx je izjavil:

Glede na to, da tule mnogi delate v zasebnih firmah me zanima, ali komu delodajalec del plače "izplača" v obliki deleža v firmi?

Nikoli in nikdar. :P

jype ::

keworkian> Motiš se, v zasebnih firmah so še večje svinje, ker želijo večinoma sami pobasati. Delavec je samo pač nujno zlo, ki je potrebno plačat.

Če kdo dela za tako podjetje in ne išče službe je butast.

// Odstranjen del odgovora, ki se nanaša na razcepljena sporočila. -- moderator

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

RejZoR ::

Ni nujno. Kakšen teden nazaj sem bil ravno na razgovoru kjer mi je direktor slednje dajal čist drugačen vtis in tud ponujeno plačilo za začetek je kar pošteno. Je pa pomoje takih firm res bolj malo kjer cenijo zaposlene in jih temu primerno nagrajujejo. Kot si sam rekel, enim je to nujno zlo, eni pa gledajo dolgoročno, da bo zaposlen imel razlog, da se še bolj trudi in da bo na daljši rok še boljši -> stranke zadovoljne -> več strank -> profit -> če je direktor ok posledično tud lahko višje plače.
Tisti, ki skoz menjajo zaposlene zarad lastnih razlogov al pa če zaradi financ je tud kakovost storitve vprašljiva imo. Vsak rabi čas da se privadi načinu dela in sistemu v določeni firmi in vsaka menjava je dodatna izguba časa.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Mavrik ::

Mavrik ::

keworkian ::

http://www.mojedelo.com/98319/visji-spe...

V Hagu so 250 let pred nami!

c0dehunter ::

Sem študent 2. letnika računalništva in inf. tehnologij UNI (R-IT) na FERI. Če po končanem študiju grem na šiht, kakšno plačo lahko pričakujem ob predpostavki da je tudi delovno okolje vredu? Se mi splača iti delat še magisterij? Če ja, kakšne bi bile potencialne razlike v zaposlitvi?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Razilke bodo minimalne. Če boš želel štartati v višjem razredu, potem se kar delovno aktiviraj in začni nabirati delovne izkušnje in reference... Če tega še nisi začel, seveda. Brez izkušenj in referenc boš lahko izjemno srečen, če boš začel pri 1000EUR neto, na račun inflacije pač preračunano na leto, ko boš dobil prvo zaposlitev.

Podideja: dokler si še na fakulteti začni razmišljati o samostojnih projektih ali pa projektih, kjer kakšen profesor išče pomoč študentov. Morda boš imel srečo in se spomnil kaj resnično dobrega ali pa boš dobesedno "padel" v kakšen zanimiv projekt.

c0dehunter je izjavil:

Sem študent 2. letnika računalništva in inf. tehnologij UNI (R-IT) na FERI. Če po končanem študiju grem na šiht, kakšno plačo lahko pričakujem ob predpostavki da je tudi delovno okolje vredu? Se mi splača iti delat še magisterij? Če ja, kakšne bi bile potencialne razlike v zaposlitvi?

plače so precej različne, odvisno kaj delaš in kje. Najbolj pomembno je, da premisliš, kaj bi najraje delal, oz. kaj ti leži.

Ja najraje bi delal na kakšnih raziskovalnih projektih umetne inteligence in robotike. To mi je najvišji možen cilj. Nanotehnologija, AI, brain-computer interfaces, transhumanizem... Ampak ne vem kako bi se vključil v kaj takega, razen da bi se preselil kam na Japonsko.. Tudi na to temo so vsakršni komentarji zaželjeni!

Čim prej se prijavi za mednarodno izmenjavo. Navezuje stike. Omreži se. Ali tvoji profesorji vedo, kaj te zanima? Naveži stike s tistimi, ki so v ustreznih laboratorjih...

Profesorji ne vedo, sem že enkrat mislil načeti to temo z enim od res dobrih profesorjev, pa je potem nekaj prišlo vmes... Bom pa poskušal nekako se "vštulit" v laboratorije oz. njihove aktivnosti, ja :)

Zgodovina sprememb…

po moje je tudi najboljše, da nekako začneš sodelovati s kakšnim profesorjem, delaš na faksu, si plačan in na koncu še narediš doktorat.

Oziroma boljša alternativa: delaš v laboratoriju, na projektu pokažeš svoje znanje, udeležiš se konference ali dveh, spoznaš zunanje (tudi tuje) strokovnjake, morda dobiš ponudbo, ki je sicer celo življenje ne bi dočakal.

Aha, pa še to: temo lahko načneš tudi preko elektronske pošte, ne samo v živo. Daj profesorju čas za razmislek, sebi pa možnost, da bolj natančno poveš kako zelo si želiš nekaj početi.

Bodi aktiven... ne čakaj priložnosti, ampak si jih ustvarjaj. Samo upoštevaj zdravo mero in ne biti vsiljiv.

Zgodovina sprememb…

plavko61 ::

c0dehunter je izjavil:

Fakulteto kar pozabi, čim prej začni delat na kakšnem konkretnem projektu (pa ne mislim pisanja člankov za lenega profesorja). Poskušaj prit preko fakultete na kak konkreten projekt za kakšno gospodarsko družbo, v kateri bi se kasneje tudi lahko zaposlil. Fakulteta ti nima kaj nudit, razen tisti brezvezen papir "diploma", to pa je tudi vse.
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

Gandalfar ::

razen izmanjav, povezav v industrijo, sosolcev in moznosti, da si se kaj vec kot code monkey. Ane..

c00L3r ::

plavko61 je izjavil:

c0dehunter je izjavil:

Fakulteto kar pozabi, čim prej začni delat na kakšnem konkretnem projektu (pa ne mislim pisanja člankov za lenega profesorja). Poskušaj prit preko fakultete na kak konkreten projekt za kakšno gospodarsko družbo, v kateri bi se kasneje tudi lahko zaposlil. Fakulteta ti nima kaj nudit, razen tisti brezvezen papir "diploma", to pa je tudi vse.

Večje bedarije pa še nisem slišal. :)) Ti sploh približno veš s čim se ukvarjajo laboratoriji iz računalniškega/informacijskega področja? Človeka zanima delo na umetni inteligenci in na raziskovalnih projektnih. Če si tak pameten pa povej konkretno na katero podjetje se naj obrne (sploh zdaj v času krize)?

codehunter ti lepo pošlji email profesorju, ki ti ima zanimive predmete. In če bo videl da si resen (in če ima prostor v laboratoriju), ti bi moral dat možnost sodelovanja.

cewapcic ::

Kdaj se pa najbolj splača it v tujino?
Na erasmus izmenjavo med študijem ? Ali rajši po 2. bolonjski stopnji kam na podiplomski študij? Ali kar oboje?
Samo najbrž je treba za podipl. študij v tujini bit kar maher, da dobiš kako štipendijo pa da te sploh sprejmejo, ali kako to gre.
Najbrž je najlažje, da si na faksu kak mladi raz. pa te pol pošljejo mal v tujino?

nekikr ::

Obvezno pojdi preko Erasmusa v tujino takoj, ko imaš šanso. It worked really well for me :) Pozneje greš lahko delati tudi magisterij v tujino, če te bo zanimalo in če ne boš imel druge "alternative". Čim več po svetu, Slovenija je tako majhen ribnik, da ga velike ribe sploh ne opazijo.

Gandalfar ::

@cewapcic cim veckrat. Vsakic je noro dozivetje :)

barakus ::

Katere drzave pa imate v mislih?

Lion29 je izjavil:

sam nebi sel NIKOLI programirat za 4e/uro

sem pa programiral vec let za 10e...

zdaj imam tak svoj biznis.... ampak za manj kot 13e/h ziher nebi sel delat v podjetje... s tem, da mi zrihtajo to kar nucam (normalen PC, veliki monitor od racunalniske opreme pa nucam le netbeans - zastonj in adobe fireworks) + morebiti kako izobrazevanje

Programeska ura je 50-55. 40 je res poceni. V firmi bos dobil 8-10e (slednje ce delas ze nekaj casa) + kaki bonusi, torej ko pristejes bozicnice, bonuse in regrese pride tm do 2000e na mesec. Vec bos pa kot programer zaposlenec bolj tezko videl v Sloveniji.

c0dehunter je izjavil:

V delu samem nic, dobis pa bonus na placo in dopust ker si prevec kvalificiran za delovno mesto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spura ()

PrimozR ::

Če je to bolonjski magisterij ni razloga da ga ne bi šel delat ter ni razloga, da bi bil preveč kvalificiran.

Ponavadi so ta delovna mesta za V. stopnjo, ker dosti kandidatov nima faksa.

gslo ::

ko ste bli ravno pri zunanjih izvajalcih v državni upravi.. eden izmed teh je Ossa Insys. njihova stran je fenomenalna, podobne so tudi aplikacije. :)

LINK
««
45 / 370
»»