» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
44 / 370
»»

thramos ::

WarpedGone je izjavil:

Men manjka pol 5. semestra. Vem, da mi ne fali nič uporabnega znanja.

Tudi tisti, ki niso šli na faks in tisti, ki smo ga končalo to vemo. :P

korenje3 ::

ta tema je vse drugo, sam o plačah ne... raje napišite kakšne plače imate, kje delate in kaj delate.

skico ::

mimogrede bi izkoristil tole temo za eno vprašanje ki spada zraven k tem sklopu.

Glede na to da je tu večina IT-jevcev me zanima kako v vašem podjetju gledajo na dodatna izobraževanja?

Predvsem me zanima sledeče. Ali morate za udeležbo na seminarju, ki podjetje stane X € podpisati kak aneks k pogodbi? In če ga morate kaj morate podpisati, kaj zahtevajo od vas v zameno?

Pa še to. Ali lahko podjetje od mene zahteva da podpišem aneks k pogodbi, če nisem sam dal pobude za udeležbo seminarja?

Dodano: Ali lahko zahtevam dvig plače če mi "poturijo" v podpis aneks k pogodbi s katerim bi moral pri podjetju ostati vsaj X mesecev/let?

Že vnaprej hvala za vse odgovore.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: skico ()

IceIceBaby ::

skico, pri nas nismo striktno v IT, ampak je takole. Vsak ima cca 250EUR mesečnega fonda za izobraževanje, ki ga mora pokuriti. Za knjige, za kakšne manjše seminarje, predavanja itd. Skratka, tolk, da se stalno nekaj dogaja na tem področju. Za te manjše stvari ni nobenih aneksov itd.

Če gre pa za kakšna bolj obsežna in dražja izobraževanja pa s pogodbo določimo, koliko časa mora človek ostati pri nas, da se izobraževanje "odplača".

Na drugo vprašanje pa žal ne vem odgovora. Pomoje ti ne morejo vsiljevati izobraževanja, ampak bo že nekdo, ki se spozna povedal točno kako je s tem.

poweroff ::

Če sam nisi dal pobude za udeležbo izobraževanja, torej te je podjetje poslalo na izobraževanje, podpis aneksa (npr., da boš v podjetju ostal še X let) ne velja.

Moja žena je bila prisiljena podpisat tak aneks, vendar je potem kmalu zamenjala službo. Od nje je delodajalec terjal vračilo stroška za izobraževanje (na katerega so jo sami poslali). Šla sva do odvetnika in zadeva je bila rešena z dvema dopisoma.
sudo poweroff

McMallar ::

Pri nas je "obvezno" eno enotedensko izobrazevanje letno po svoji izbiri.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

aha.. cena seminarja je drugače cca 1300€+DDV (če to kaj pomaga) V planu pa so 3-4je seminarji tekom leta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: skico ()

nekikr ::

Saj cena niti ni pomembna, lahko se gre tudi za 10.000EUR pa je stvar ista.

BlueRunner ::

Če je izobraževanje obvezno, potem ga ne moreš odkloniti. Ne rabiš pa podpisati nikakršnega aneksa, ker te k temu nič ne zavezuje. Podjetje te zaradi nepodpisa ne more degradirati, saj se ujame v lastno zanko: če te degradira, potem je interes za izobraževanja evidentno na strani delodajalca in s tem je tudi strošek neizpodbitno na strani delodajalca, tega stroška pa ne more pogojevati z aneksi. Ti pa nisi odklonil izobraževanja, ampak samo podpis nečesa, kar izgleda bolj kot nepoštena konkurenčna klavzula, kot pa kaj drugega.

Če pa ne podpišeš in se ne zgodi nič, pa izobraževanje evidentno ni v interesu delodajalca in si pač izgubil možnost, da ti bi pod določenimi pogoji delodajalec del ali vse te stroške kril.

Če ga podpišeš (zaradi ljubega miru v hiši) pa mislim, da delodajalci v primeru poskusa izterjave potegnejo krajšo, ker so določbe izrecno na škodo delavca in kot takšne verjetno postanejo brezpredmetne. Je pa res, da to potem postane postopek na sodišču, ki si ga verjetno nihče ne želi.

tony1 ::

Tole so zelo zanimive informacije, tako da, skico, ti kar z mirno vestjo podpiši, zakon je na tvoji strani.

V moji službi imamo običajno dve enotedenski izobraževanji na leto, kar je eden večjih plusev. In sam bi vsem priporočal, da se za vsako izobraževanje zagrebete z vsemi štirimi...

Tukaj ni problem z moje strani. Jaz grem z največjim veseljem na kakršnokoli izobraževanje.

Je pa zanka, da mi bodo dali nekaj za podpisat (to so mi že omenili). Zato me pa zanima kako imajo druge firme to urejeno. Ker se mi res ne zdi logično da bi moral kaj podpisat..

Kot rečeno - delodajalec te bo valjda probal izigrat (kot je probal mojo ženo). Ko je pa dobila boljšo ponudbo, sva šla pa do odvetnika in stvar je bila urejena z dvemi dopisi (najprej niso dojeli kaj jih je doletelo, pa so rabili malo bolj "trdo" razlago...). :D
sudo poweroff

Tody ::

skico, če bo aneks za pol leta potem nevem zakaj se sekiraš. Če pa bodo v tebe vložil 10.000 eur potem pa vrjetno ni lih fer da 1 leto hodiš na predavanja (dobiš takrat denar kot da si v službi) in potem ti spizdiš v drugo službo čez dva meseca. Sicer pa vprašaj šefa, sej ti ne bodo dal pištole na glavo in rekl da podpiš.

Ni fer od firme, da te "prisili" na izobraževanje, potem si jim pa še dolžan za to. 8-)
sudo poweroff

Ja če mene vprašaš, prihaja tukaj do hudega šuma v komunikaciji, če ti nekdo hoče plačat 10.000 eur vredno izobraževanje ti pa tega nočeš :) They should fire your ass :D

Nihče ni rekel da nočem. Jaz ga hočem, samo nočem potem podpisat da bom potem moral ostati pri firmi še nevem, recimo 3 leta...

Point je da sem ponavadi jaz pobudnik za kakšna izobraževanja in to. Tokrat pa je to prišlo od njih, in zato se mi ne zdi logično podpisovat aneksov!

masterpsi ::

Jaz sem bil pred leti na tedenskem izobraževanju in podpisal aneks da bom delal vsaj 1leto pri tej firmi. Cena izobraževanja je bila cca. 3000EUR in se mi zdi logično, da sem dobil aneks. Delam v manjšem podjetju - telekomunikacije.
Glede dodatnih izobraževanj sedaj, je rečeno "po potrebi", kar pomeni "lahko ti kupimo kako knjigo" :)

ABX ::

Če mi firma da aneks na mizo vprašam če mi bojo kaj povišali plačo za to. Če ni pozitivnega odgovora ne podpišem nič.

Če kaj preveč sikajo jim povem da si bom sam plačal izpit, vendar originalnega potrdila ne bojo dobili za razstavo ali popuste.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()

No, če ti plačajo recimo 3000EUR za izobraževanje so ti že s tem naredili uslugo (in sebi, da ne bo pomote). Da ostaneš eno leto pri tej firmi je majhna cena, ki jo plačaš, če ti nudijo dražja izobraževanja, kjer pridobiš kakšen certifikat, ki ga boš pozneje v življenju lahko izkoristil za višjo plačo, mogoče kje drugje.

BlueRunner ::

3000EUR za eno leto "zvestobe"? Heh. Matematika je tukaj malo off... Za eno preceh švoh bruto plačo se bi pustil "zvezati" za 12 mesecev. Oziroma za recimo nekaj, kar lahko vrnem v dveh, maksimalno treh mesečnih obrokih, se bom celo leto praskal po tazadanji, ko bom gledal kakšne boljše delovne možnosti, ki bodo šle mimo?

Če pridem sam k firmi z idejo, da mi pomaga pri izobraževanju, potem se lahko kaj dogovorimo in podpišemo na temo zvestobe. Če pride firma k meni in mi izobraževanje (v njeno lastno korist) pogojuje z nekimi aneksi, je to nekaj, kar (več) ne podpisujem. Tako čisto banalno rečeno, je že nekajdnevna udeležba na konferenci, kar je praktično pogoj za ohranjanje nekega nivoja znanja, strošek več kot 3000EUR (porabljen čas za predstavitev, dnevnice, nastanitev, kotizacija, prepračunana članarina, potni stroški, ...). Če bi pristal na takšno logiko, potem bi se v enem letu "zabukiral" za najmanj tri leta naprej. Pa so pristojni v podjetju na srečo dovolj razgledani, da so po malo več kot enoletnem poskušanju ugotovili kaj ne štima in spremenili sistem.

Aha... kakšen je nov sistem: sedaj imaš fond za izobraževanje, ki ga lahko smiselno porabiš za nadgrajevanje znanja po lastni presoji. Če pa rabiš kaj več in ekstra samo zase, pa se greš pogajati za ta več in ekstra (torej greš ti "k firmi", firma pa postavlja pogoje in ne obratno).

Zgodovina sprememb…

opeter ::

IceIceBaby je izjavil:

Bom drugače napisal. Cel razvojni team je samo del celote. Če nimaš marketinga, prodaje, uprave, tajnice, računovodje je enako, kot če nimaš razvijalca.

Razvijalec lahko sam napiše kodo in tudi sam proda izdelek. Believe me.

Verjamem. Nič novega. Problem je v tem, ker zgublja čas na stvareh, ki jih ne obvlada in s tem dela sam sebi škodo. Zato se pa ljudje združujejo. Prodajalci znajo prodajati, programerji pa programirati. Če vsak dela kar zna so rezultati veliko boljši.

Ravno razni AppStore-i ipd. dokazujejo, da ne rabiš skoraj nič od zgoraj naštetega.No, morda marketing in računovodstvo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

destiny ::

opeter je izjavil:

IceIceBaby je izjavil:

Bom drugače napisal. Cel razvojni team je samo del celote. Če nimaš marketinga, prodaje, uprave, tajnice, računovodje je enako, kot če nimaš razvijalca.

Razvijalec lahko sam napiše kodo in tudi sam proda izdelek. Believe me.

Verjamem. Nič novega. Problem je v tem, ker zgublja čas na stvareh, ki jih ne obvlada in s tem dela sam sebi škodo. Zato se pa ljudje združujejo. Prodajalci znajo prodajati, programerji pa programirati. Če vsak dela kar zna so rezultati veliko boljši.

Ravno razni AppStore-i ipd. dokazujejo, da ne rabiš skoraj nič od zgoraj naštetega.No, morda marketing in računovodstvo.

Hočeš rečt da je Apple brez uprave in tajnic?

Ne so pa razvijalci appsov. Pač če ti uspe zadevo prodat, ne rabiš ne tajnice, ne telefonov, ne nč. Seveda ne more vsak poslovni model tako preživet.

keworkian ::

http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitv...

Na temu linku se lepo vidi kako so cenjeni "papirji" v Sloveniji in seveda IT plače.

oldguy ::

Heh, oni bodo pač dobili to, kar plačajo - presneto malo, torej...

detroit ::

mogoče kaka 1 uspred manjka....
ker teh 700 bruto je laik minimalc človeka k banane prodaja na štantu
Skero

btree ::

keworkian je izjavil:

http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitv...

Na temu linku se lepo vidi kako so cenjeni "papirji" v Sloveniji in seveda IT plače.

mislim, da gre za napako, ne moreš dat 700€ bruto uni dipl inž., verjetno je mišljeno 1700€ bruto, kar je še vedno malo

tony1 ::

Napako? Dober smisel za humor imaš :))

700 eur bruto? To je minimalc za 530 eur neto jim še dobr dan ne pridem rečt. In pol taki idioti po forumih pišejo kako ni mogoče dobit nobenga kadra v slo.

usoban ::

Resnično upam, da gre pri tehle 700EUR za pomoto.

Da ne bo začela veljati una, da razlik med programerji in čistilkami itak ni, ker oboji obvladajo ajax.

^^

moj kolega nemc dobi 600eur na dan sicer privatnik, dela bog godknowskaj z bazami njegov resume je par strani samih titul hehe..Grem stavit da bi mu vsaj 800 bruto/mesec ponudil tu v sloveniji;D
Skero

Pa smo spet pri umetno prenapihnjenem šolstvu. Univ. dipl. ing. je že skoraj postala osnova vsega, brez tega si primeren samo za delo za tekočim trakom. Čez 5 let bodo morali biti pa magistri, ker ostali ne bodo primerni za opravljanje izredno zahtevne službe poslovnega sekretarja.

Spura ::

To je povsem odvisno od foha. V racunalnistvu ni nekega presezka univ. inz, veliko mladih zaposlenih ima samo inz.
Pri ekonomiji pa verjamem, da je dovolj UNI diplomantov, da je to standard.

Gandalfar ::

Recimo: https://slo-tech.com/delo/264 - 4 EUR/uro. Za nekoga, ki rabi znat podatkovne baze, back-end ASP.NET in front-end Javascript do neke mere.

Očitno je ponudbe bistveno preveč, če lahko firme po takšnih cenah iščejo sodelavce.

(627 EUR neto na mesec pri 8-delovnih urah in 21 delovnih dneh)

coolijo ::

O podjetju
Večji telekomunikacijski operater.

Nudimo: THE BEST okolje, služben telefon, free pogovore & prenos podatkov + občasne cukrčke + frišn sadje :)

Zna bit, da gre za delo v Simobilu.

Pred nekaj meseci so namrec iskali enega za Helpdesk. Sem se javil. Ponudilil so mi 4EUR/uro in zraven obljubljali sveže sadje in službeni telefon = )

Kaj cmo, takle mamo. Za to smo si pa cisto sami krivi - ce ne bo sel nobeden delat za ta denar, bodo morali dvigniti urno postavko = )

Zgodovina sprememb…

• spremenil: coolijo ()

projektor ::

To je pač začetna postavka za vse naše študente, ki jih je v firmi preko 70
Nismo It firma jebat ga.

Pa ga imamo Simobilovca zdj vsaj vemo komu hatemailbomb pošiljat:D
Skero

To sam predvidevaš :)

drejjerd ::

dokler bojo ljudje pokleknil za 700 na mesec je to fer placa. ponudba vs povprasevanje je vedno fer.

c00L3r ::

Zdi se mi smešno, kako je ista začetna urna postavka za nekoga, ki je developer in mora imeti napredna znanja vsaj iz asp.net, ms sql, ajax in hkrati je to ista postavka za nekoga, ki je natakar, pomoč v pisarni, delavec s skladišču ipd...

Sposoben developer/informatik se lahko večino teh drugih del nauči opravljat v 1 mesecu.

Zdaj pa poskusite natakarico/tajnico/skladiščnika naučit programirat informacijske rešitve.

Ta post ni odziv na zgoraj omenjen simobil-ob oglas, ampak je na 3/4 ponudb za IT delo (tudi študentsko).

Brisan oglas, sem že dobil človeka :P

coolijo ::

projektor je izjavil:

...za vse naše študente, ki jih je v firmi preko 70 ...

No tole je pa drug problem vecine slovenskih podjetjih, ki verjetno ne spada v tole temo. Namrec tole studentsko delo se je cisto prevec razbohotilo. In kot posledica tega smo diplomantje FRI-ja prakticno nezaposljivi (pa verjetno tudi diplomanti drugih fakulet). Oziroma smo zaposljivi, ce gremo delat preko napotnice nekoga tretjega. V primeru da se izkazemo gremo lahko delat preko addecota ali pa preko SP-ja. Redno delo?? Ah kje, to pa ne...

barakus ::

Ja to je katastrofa v velikih podjetjih, da si za kadrovsko pač študent in vsi študenti majo isto postavko... 3,8 eur/h pa al so v skladišču, strežejo pijačo ali pa ...programirajo.

Pa jaz lahko delam v skladišču ali strežem, uni drugi pa ne morejo programirat v bistvu sploh ne rabijo nobenega posebnega znanja in so zaposleni kot študenti samo ker so poceni, sej v bistvu za tak denar bi rajši v skladišču vozil viličarja, no stress pa zabusavas cel dan.

Upam, da se čim prej ukine študentsko delo in se čim bolj poenostavi postoke za zaposlovanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: barakus ()

jan_g ::

Sej, če si programer, potem se valjda ne boš prijavil na delo, kjer imaš 4EUR/h? Delodajalec ima pravico dati nizko plačilo, ti imaš pa pravico neprijave na tako delovno mesto.

V mojem primeru je nekaj dodatne vrednosti tudi v tem, da imaš, če si Ok, šanso štartat kariero v eni zelo kul firmi, v dinamičnem okolju pri najboljšem Slo zaposlovalcu :)

aja, pa nikjer nisem reku, da iščem programerja :)

Zgodovina sprememb…

keworkian ::

Ki je tako izredno kul, da nimaš tudi za osnovno preživetje.

Gandalfar ::

@projektor:

Zahtevana znanja
ASP.NET - napredno znanje
(pl)SQL - napredno znanje
Ajax - napredno znanje

kaj pa je opis tega delovnega mesta, ce ne programer?

bluefish ::

Heh, za blizu 4EUR/h sem med poletjem prelagal papirje, pa se mi je zdela postavka nizka. Hm, le kaj se mota po glavah kadrovnikom.

Gandalfar je izjavil:

@projektor:

Zahtevana znanja
ASP.NET - napredno znanje
(pl)SQL - napredno znanje
Ajax - napredno znanje
kaj pa je opis tega delovnega mesta, ce ne programer?

Ka ti naj rečem, pač ne rabim programerja, ampak glavco, ki ne bo tumpast gledala ob vzdrževanju in operativi na implementirani rešitvi.
+ S takim opisom naredim filter za prevelik naval ljudi, ki nimajo pojma o informatki
+ nisem niti najmanj škrt, postavko določa HR :)
+ trenutnih par študentov v IT je IZREDNO zadovolnih da lah delajo pr nas... to so pač dejstva

bluefish je izjavil:

Heh, za blizu 4EUR/h sem med poletjem prelagal papirje, pa se mi je zdela postavka nizka. Hm, le kaj se mota po glavah kadrovnikom.

Študentsko štancanje kode v NLB, naprimer je plačano od 3.5 - 4.5, vsaj tako je prejle omenjal študent, ki dela tam.

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Postavke za študente v McDonaldsu (klik za večjo sliko):

Ne rabiš izkušenj, ne rabiš bit glavca. Firma je izjemno uspešna in po besedah projektorja, imaš šanso štartat kariero v eni zelo kul firmi, v dinamičnem okolju. Samo da je McDonalds ene milijonarkrat bolj uspešen in večji od Simobila.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: Gandalfar ()
««
44 / 370
»»