» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
20 / 368
»»

Mr.B ::

Fantje jaz imam čez 30 MCP-je, MCTS-jev, itd, pa prinesem ravno 4 pike pri partnerskem statusu podjetja. MCP, MCSA in MCSE, so pa izven že cca leto in pol. MCTIP je sedaj pravi, imajo pa to prednost da se poglabljajo v temo, oziroma produkt. Torej za AD imaš dve stopnji izpita, prvi banalni, in drugi napredni. Seveda poden od izpita, ki pa naj bi bil oh in sploh za dosego MCTIP Enterprise Admin je 70-647, narejen v enem tednu, ker če mi dajo kao na PRO izpitu uprašanje o SQL clastru in sta dva odgovora DAS, dva pa SAN, potem pa imaš v odgovoru, kjer je pod SAN prvi odgovor NLB cluster, potem res ne rabiš kaj znanja.
Torej MCTS-ji se sedaj usmerjajo v produkt, in ne več na naziv. NO BraidDump mojstri pa imajo 800€ plače, pa se čudijo kako to.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

ABX ::

Fantje jaz imam čez 30 MCP-je, MCTS-jev, itd, pa prinesem ravno 4 pike pri partnerskem statusu podjetja. MCP, MCSA in MCSE, so pa izven že cca leto in pol. MCTIP je sedaj pravi, imajo pa to prednost da se poglabljajo v temo, oziroma produkt. Torej za AD imaš dve stopnji izpita, prvi banalni, in drugi napredni. Seveda poden od izpita, ki pa naj bi bil oh in sploh za dosego MCTIP Enterprise Admin je 70-647, narejen v enem tednu, ker če mi dajo kao na PRO izpitu uprašanje o SQL clastru in sta dva odgovora DAS, dva pa SAN, potem pa imaš v odgovoru, kjer je pod SAN prvi odgovor NLB cluster, potem res ne rabiš kaj znanja.
Torej MCTS-ji se sedaj usmerjajo v produkt, in ne več na naziv. NO BraidDump mojstri pa imajo 800€ plače, pa se čudijo kako to.

Za vse te izpite si se učil znotraj ali izven delovnega časa?
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Izven delovnega časaVzameš si dve uri popoldan cca 2 meseca pa narediš. Transcender je super zadeva.
Je pa res da se večino zadev začnem učiti takrat ko planiram zadevo bolj konkretno uporabljati, tako na zalogo pa je nesmiselno. To je nekako tako kot da se učiš na pamet čez noč za en izpit, ko le tega končas, čez dve leti itak ne veš nič...Sicer izpit je pocen cca 85€. Transcender kot knjiga je 120-160€

Evo en primer kako moraš delat izven plačanega delovnega časa za napredovat. Se treba sprijaznit da za višjo plačo delat 8 ur na dan ni dovolj.

noraguta ::

se da tud met šihtom, pr stranki pač ne, ampak drugače se to šteje v šiht, kot poglobljeno pisanje članka. ampak iz nič ni veliko.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Itak da se da, vse se da. Ampak nekaj drugega sem hotel povedat. Lahko delaš minimalno koliko od tebe delodajalec zahteva in dobiš svojo plačo, vendar če želiš več je potrebno delat več kot je od tebe pričakovano.

Če hočeš biti povprečje, boš pač delal v poprečju s povprečno plačo. Če pa hočeš kaj več, potem pa ugotoviš da je potrebno kaj več kot fax narediti, fax je le papir.

BluPhenix ::

Evo en primer kako moraš delat izven plačanega delovnega časa za napredovat. Se treba sprijaznit da za višjo plačo delat 8 ur na dan ni dovolj.

To bi moralo biti dandanes vaskemu jasno. Sebi dodajaš vrednost navadno izven delovnega časa, ne v njem, saj malokateri delodajalci radi dajejo plače zato, da se ti tam nekaj učiš, če lahko to delaš doma.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

rangerover ::

Fantje jaz imam čez 30 MCP-je

Omg. Jaz jih imam 7 pa mam polno glavo učenja. Včasih sem se učil po 4h na dan, potem sem pa ponoči imel nočne more :)

30 MCP-jev je domena deloholikov. :)

Ah, še nekaj MR.B, verjetno tvoje delo je zahtevalo poleg 30 izpitov, tudi kar nekaj predavanj. Kako je firma uredila stroške, si se moral pogodbeno vezat da ne boš zapustil delovnega mesta za določen čas?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()

Kot sem rekel EN MCP izpit te stane 85€, da bi se vezal za firmo pol leta zaradi 2550€, pa pogodbene klavzule ? Firma je tista ki se mora zavezati, da poskrbi da ne oddideš, tu je bistvo problema zakaj nekateri delate za 800€, ker je takih malo morje.

Na predavanja nisem hodil, ker sem ugotovil da je en ebook + transcender + praktično klikanje bolje kot boot kamp ups braindump.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Se popolnoma strinjam. Itak sam veš kakšna je situacija, če imaš denar si kriješ hrbet, če ga nimaš pa tiho in podpiši.

Ampak je zanimivo kako je firma pripravljena financirat da greš 1 teden na predavanja, noče pa slišat da bi dobil plačano za se učit v miru doma.

Sicer je malo offtopic, vendar verjamem da bo nekomu prišlo prav vedet kako se zadeva vrti.

Zgodovina sprememb…

Firma je tista ki se mora zavezati, da poskrbi da ne oddideš, tu je bistvo problema zakaj nekateri delate za 800€, ker je takih malo morje.

Ni mi glih jasno, kaj si hotel povedati s tem. Kako naj se potem boljše unovčimo. Nekaj se spravljam delati Security+ ter Network+. Seveda zaradi svojega osebnega razvoja. Ampak vseeno rad bi to unovčil v firmi.

Firma je tista ki se mora zavezati, da poskrbi da ne oddideš, tu je bistvo problema zakaj nekateri delate za 800€, ker je takih malo morje.

Ni mi glih jasno, kaj si hotel povedati s tem. Kako naj se potem boljše unovčimo. Nekaj se spravljam delati Security+ ter Network+. Seveda zaradi svojega osebnega razvoja. Ampak vseeno rad bi to unovčil v firmi.

Welcome to the real world.

Učenje : To da si naredil 7 stopnjo pa misliš da ni potrebe po učenju, potem ? si zrel za državno/Javno podjetje. Da spravim vse MS-jevce na realna tla. Vzemite Win NT3.5, ali pa lažje kar Win2k0, potem vzemite Win3k8 R2. Sedaj pa odprite en velik Excell list pa napišite kaj ima W2k0 kar ima tudi W2k8 R2 in kaj točno je od tega kar vsebuje W2k0 izboljšanega po specifikaciji kar ima W2k8 R2. Potem pa ko to naredite, dopišite še kaj vse ima Wnk8 R2, kar nima W2k0. Če imate v službi A3+ tiskalnik si le to printnite ter nalimajte na zid. Potem pa se globoko zamislite kje lahko daste 0, + , ++ , +++, ++++++. Potem pa si zamislite, da si napišete vse storitvene produkte ki jih ima in jih trži Microsoft, hmm. Koliko od teh boste dali 8-)-1, ker še slišali niste zanje, in koliko od tistih boste dali vsaj 0, torej ste vsaj vedeli da obstaja. E sedaj pa se zamislite, ali ste sposobni v enem letu narediti ne z brainstormingom, ampak se naučiti vseh znanj, vsaj da rečete da znate za 3 od 5 plusov. Oprostite fantje ampak če ste si izbrali poklic nekoga ki bi se mu reklo IT-jevc, potem boste za dobro plačo naredili še nekaj faxov, kaj šele imeli praktičnih znanj, ki jih nikoli ne boste dobili samo s polaganjem papirjev. Drugače vaš čaka državno podjetje, in vam bo morda jasen vic, sej mi ni problem iti v službo, samo kaj zaboga bom delal:P 8 ur v službi. Zamislite si, le zakaj toliko IT podjetij živi ravno na račun takih Visoko kvalificiranih doktorjev IT-ja v državni upravi.

Kako Za-j sistem v podjetju : enostavno rečeš ne grem za en teden na šolanje, se bom sam naučil, in sam si bom plačal izpit. Lastnik pričakuje in ve da bo obratno naredilo 99,999 % zaposlenih, in ve da kamorkoli boš šel, bo lastnik še zaslužil, dobil bo pa ravno podobnega, da bo malo znal, malo se naučil, plača pa bo ista. Je pa res, da obstajajo izpiti, ki jih ne mreš narediti, dokler ne greš na tečaj, vsaj nekaj HP izpitov je takih. To da šefu zjebeš sistem, mu da vedeti, da imaš kaj več v glavi, kot ostali, in se bo potrudil, da ti ne bo še kakšnih penalov limal.
Kriti hrbet zaradi 85€, ti ni treba, saj si lahko vsak mesec daš nastran za eno rundo in eno šteko, pa se nabere za izpit, pa ko jih imaš dosti rečeš živjo, znam toliko, toliko prinesem podjetju, toliko sem se naučil, kako kaj plača, ni nič boljša, hmm, no odpovedni rok imam kratek. No petnajstega bomo čez tri teden. Ti zčneš takoj pisati izbranim podjetjem prošnje, samo z glavo prosim, ker nikogar ne zanima katero micko si obvladal v osnovni šoli. In če je kot je šef, bo petnajstega rekel: glej se nismo v začetku meseca pogovarjali, o plači, tako da se bo poznalo naslednji mesec, ok, pri plači ti dvigne naslednji mesec 50€;(, rečeš ja šef, lepo ampak nove pogodbe ne podpišem, ker iščem drugo službo.

PS : Sej je rečeno da je IT, najbolj stresno delo, le zakaj.
PS, še bolj enostaven, koliko od vas IT-jevcev, bi pred desetimi leti bili sposobni postaviti mail strežnik na linuxu, kaj šele da bi linux namestili. Enako si lahko naredite razpredelnico kot za MS-jevci.

Če želite imeti visoke plače v IT, bo potrebno konkurirat za mesto z geeki ki so računalništvu posvetili življenje in so pripravljeni odgovarjat za svoje delo 24/7. Če kdo misli bit v IT zaradi denarja, si je zbral napačni poklic.

Šola ti bo dala prej priložnost za zaposlitev, vendar plača bo prišla iz trdega dela. 1500E dobi samo tisti ki nosi velike odgovornosti.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Za zaslužit obscene vsote denarja potrebuješ podjetje in dobro idejo. S službo "hišnika za računalnike" v Sloveniji ne moreš obogateti (pa drugje tudi ne).

CCfly ::

Če želite imeti visoke plače v IT, bo potrebno konkurirat za mesto z geeki ki so računalništvu posvetili življenje in so pripravljeni odgovarjat za svoje delo 24/7.

Še dobro da jih je tako prekleto malo.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Če želite imeti visoke plače v IT, bo potrebno konkurirat za mesto z geeki ki so računalništvu posvetili življenje in so pripravljeni odgovarjat za svoje delo 24/7.

Še dobro da jih je tako prekleto malo.

Da, na srečo so ponavadi malo asocialni. :)

poweroff ::

Na predavanja nisem hodil, ker sem ugotovil da je en ebook + transcender + praktično klikanje bolje kot boot kamp ups braindump.

Kapo dol Mr B. Tebe bi pa res rad enkrat spoznal. Točno takih ljudi se manjka v Sloveniji.

PS, še bolj enostaven, koliko od vas IT-jevcev, bi pred desetimi leti bili sposobni postaviti mail strežnik na linuxu, kaj šele da bi linux namestili. Enako si lahko naredite razpredelnico kot za MS-jevci.

Koliko ITjevcev danes iz prakse pozna Linux. Koliko teh, ki jih je preizkusilo Linux pozna konzolo?

P. S. Se spominjam, ko smo v službi postavljali novo omrežje. In sem se jaz zaradi lastnega veselja v svojem prostem času malo izobraževal na tem področju in potem tudi konkretno pomagal pri postavitvi sistema, od klientov, do omrežnih nastavitev (NAT in ostalo), serverja in backupinga. (To sicer ni bilo moje delo).

In je bil odnos šefa nekaj v stilu eh, saj to ni nič takega, pač malo potapkaš po računalniku, pa je.

Potem pa je enkrat prišlo do neke resnejše okvare in šef je hotel vedeti kako se v bodoče tem okvaram izogniti (v bistvu je prišlo do udara strele v bližini in posledica je bila, da se je usula mreža, en UPS pa je odpovedal). Povedal sem svoje mnenje, vendar je hotel še mnenje strokovnjaka.

In so poklicali eno podjetje, ki je poslalo stokovnjaka, ki je prišel, zadevo pogledal, povedal približno isto kar sem rekel jaz, ter po pol ure napisal račun za 30.000 takratnih SIT. Šef je kar debelo gledal... 8-)
sudo poweroff

Učenje : To da si naredil 7 stopnjo pa misliš da ni potrebe po učenju, potem ? si zrel za državno/Javno podjetje. Da spravim vse MS-jevce na realna tla. Vzemite Win NT3.5, ali pa lažje kar Win2k0, potem vzemite Win3k8 R2. Sedaj pa odprite en velik Excell list pa napišite kaj ima W2k0 kar ima tudi W2k8 R2 in kaj točno je od tega kar vsebuje W2k0 izboljšanega po specifikaciji kar ima W2k8 R2. Potem pa ko to naredite, dopišite še kaj vse ima Wnk8 R2, kar nima W2k0. Če imate v službi A3+ tiskalnik si le to printnite ter nalimajte na zid. Potem pa se globoko zamislite kje lahko daste 0, + , ++ , +++, ++++++. Potem pa si zamislite, da si napišete vse storitvene produkte ki jih ima in jih trži Microsoft, hmm. Koliko od teh boste dali 8-)-1, ker še slišali niste zanje, in koliko od tistih boste dali vsaj 0, torej ste vsaj vedeli da obstaja. E sedaj pa se zamislite, ali ste sposobni v enem letu narediti ne z brainstormingom, ampak se naučiti vseh znanj, vsaj da rečete da znate za 3 od 5 plusov. Oprostite fantje ampak če ste si izbrali poklic nekoga ki bi se mu reklo IT-jevc, potem boste za dobro plačo naredili še nekaj faxov, kaj šele imeli praktičnih znanj, ki jih nikoli ne boste dobili samo s polaganjem papirjev. Drugače vaš čaka državno podjetje, in vam bo morda jasen vic, sej mi ni problem iti v službo, samo kaj zaboga bom delal:P 8 ur v službi. Zamislite si, le zakaj toliko IT podjetij živi ravno na račun takih Visoko kvalificiranih doktorjev IT-ja v državni upravi.

Kako Za-j sistem v podjetju : enostavno rečeš ne grem za en teden na šolanje, se bom sam naučil, in sam si bom plačal izpit. Lastnik pričakuje in ve da bo obratno naredilo 99,999 % zaposlenih, in ve da kamorkoli boš šel, bo lastnik še zaslužil, dobil bo pa ravno podobnega, da bo malo znal, malo se naučil, plača pa bo ista. Je pa res, da obstajajo izpiti, ki jih ne mreš narediti, dokler ne greš na tečaj, vsaj nekaj HP izpitov je takih. To da šefu zjebeš sistem, mu da vedeti, da imaš kaj več v glavi, kot ostali, in se bo potrudil, da ti ne bo še kakšnih penalov limal.
Kriti hrbet zaradi 85€, ti ni treba, saj si lahko vsak mesec daš nastran za eno rundo in eno šteko, pa se nabere za izpit, pa ko jih imaš dosti rečeš živjo, znam toliko, toliko prinesem podjetju, toliko sem se naučil, kako kaj plača, ni nič boljša, hmm, no odpovedni rok imam kratek. No petnajstega bomo čez tri teden. Ti zčneš takoj pisati izbranim podjetjem prošnje, samo z glavo prosim, ker nikogar ne zanima katero micko si obvladal v osnovni šoli. In če je kot je šef, bo petnajstega rekel: glej se nismo v začetku meseca pogovarjali, o plači, tako da se bo poznalo naslednji mesec, ok, pri plači ti dvigne naslednji mesec 50€;(, rečeš ja šef, lepo ampak nove pogodbe ne podpišem, ker iščem drugo službo.

PS : Sej je rečeno da je IT, najbolj stresno delo, le zakaj.

Vse lepo in prav kar si napisal. Vendar tukaj govorimo o bednih 800-950€ na mesec. Nevem kaj sploh je tukaj potrebno kompliciriati. Dovolj mi je že dokaz, da vidim račune, ki jih podjetje pošlje naprej strankam in so 5mestne številke skoraj vsak mesec, samo z naslova ene stranke.

rangerover> Vendar tukaj govorimo o bednih 800-950€ na mesec. Nevem kaj sploh je tukaj potrebno kompliciriati. Dovolj mi je že dokaz, da vidim račune, ki jih podjetje pošlje naprej strankam in so 5mestne številke skoraj vsak mesec, samo z naslova ene stranke.

Ustanovi podjetje in konkuriraj, kaj še čakaš?

Veš kaj je problem?

Problem je to, da če ti ustanoviš podjetje, mora tvoje podjetje nuditi neko kvaliteto storitve ter garancijo.

To pa zahteva samoodrekanje in izobraževanje. Lažje je seveda jokat po forumih...
sudo poweroff

Valvoline ::

Veš kaj je problem?

Problem je to, da če ti ustanoviš podjetje, mora tvoje podjetje nuditi neko kvaliteto storitve ter garancijo.

To pa zahteva samoodrekanje in izobraževanje. Lažje je seveda jokat po forumih...

Najprej morš zdržat v službo da pač pridobiš reference in stike z strankami,da dokažeš svojo sposobnost,in pol greš privat. Kar tako ne bo šlo.

@rangerover...
Vse lepo in prav kar si napisal. Vendar tukaj govorimo o bednih 800-950€ na mesec. Nevem kaj sploh je tukaj potrebno kompliciriati. Dovolj mi je že dokaz, da vidim račune, ki jih podjetje pošlje naprej strankam in so 5mestne številke skoraj vsak mesec, samo z naslova ene stranke.

Ne pozabi da dobra 1/3 folka gara 500-600e na mesec. Precej takih ki so na minimalcu (380e) in takih ki plače niso dobil par mescov.

BlueRunner ::

@rangerover...
Vse lepo in prav ... in so 5mestne številke skoraj vsak mesec, samo z naslova ene stranke.

Ne pozabi da dobra 1/3 folka gara 500-600e na mesec. Precej takih ki so na minimalcu (380e) in takih ki plače niso dobil par mescov.

Torej zato, ker nekdo dela za manj denarja od mene, to pomeni, da moram sedaj jaz biti srečen in ne ugovarjati. Nazaj v prihodnost komunizma, al' kaj?

Še vedno predlagam, da se začnemo čisto preprosto bolj natačno (p)opisovati. Ne rečemo več da je delo "sistemca" 1000€, ampak rečemo npr. sistemsko vzdrževanje 10 Windows/*NIX strežnikov, nameščanje popravkov in čiščenje 100 namizij, občasno montiranje novih Ethernet stikal: cca 1000€.

Potem bo bolje videti katera dela so bolje plačana, katera slabše in katera podjetja res preveč hudo izkoriščajo za obseg in vrsto dela, ki se ga pri njih opravlja.

BlueRunner> ampak rečemo npr. sistemsko vzdrževanje 10 Windows/*NIX strežnikov, nameščanje popravkov in čiščenje 100 namizij, občasno montiranje novih Ethernet stikal: cca 1000€.

Am, ena nula premalo je. Če računaš kot firma manj kot dva človeka (3-4k na mesec) za tako nalogo, si delaš potencialno izgubo. Pri zelo dobrih strankah si to lahko privoščiš le občasno, pri povprečnih plačnikih v Sloveniji pa _nikoli_.

No, to sem dal samo in izključno kot primer kaj naj bi opis obsegal. Ne kot številko, ki bi bila poštena za primer opisa. Bom trugič namesto 1000€ napisal xxxx€.

cyber_killer ::

Ja uni k kao jamramo smo pa zdej jamrači. Jaz sem pošiljal prošnje za dodatno delo in dobival odgovore češ da nesmem delati proti konkurenci. Ja kako pa naj potem človek dodatno zasluži? S pometanjem ceste??

imagodei ::

jype> "Am, ena nula premalo je."

Joj, jaz si tudi želim, da bi bilo tako. V praksi firm, ki bodo pripravljene plačat blizu 10k EUR za mesečno vzdrževanje, ni prav veliko.

Pomembni dejavniki so tudi dogovorjeni odzivni čas (na različne komponente IKS), pa ali garantiraš z nadomestnimi deli v primeru napake... Če se greš eno tako manjšo firmo s 3-5 zaposlenimi, težko ponudiš 1 uro odzivnega časa za celotni sistem, pa garancijo, da boš sesut strežnik prestavil na nadomestnega znotraj 3 ur. Ali pa, da boš mel na zalogi praktično vsak ključen nadomestni del za 5 različnih strank (recimo da to pomeni za 25 strežnikov, 5-10 routerjev/FW, 25 switchev) oz. da si partner od HP-ja pa od Ciscota, tako da boš vsakemu lahko v 1 uri zrihtal lih katerikoli nadomestni del.

Pa od takega skrbnika in za 5 mestno št. jaz pričakujem tudi, da zagotavlja, da imamo veljavne garancije od vendorjev, da pač sploh pridemo v poštev za takojšnjo menjavo brez vprašanj. Ne, da pet let ne bo poslal niti enega maila in me opozoril, da je serverju garancija 3-3-3 potekla že pred dvema letoma. Ter da ko mi nekaj crkne, bom zato moral za 14 dni seliti en heavy-loaded SQL strežnik, ki teče na dvojedernem 3+ GHz Xeonu s 4 GB RAM seliti na mlinček 512 MB RAM.

IOW, 5 mestne številke izključujejo garažne firme v vlogi ponudnika storitev, po drugi strani pa v SLO v gospodarski sferi težko najdeš 50 podjetij, ki bodo pripravljene plačat na mesec kjerkoli blizu 10.000 EUR.

Tiste ki so, ne bodo zlepa menjale svojih outsourcerjev; trg je zasičen. Tako da se mi zdi, da je to bolj v stilu I dream a dream.

Nekdo, ki začenja, lahko realno cilja na outsourcing vzdrževalne pogodbe v višini 200-800 EUR.

IMO.
- Hoc est qui sumus -

Za tak denar seveda imaš rezervne dele praktično vsega (torej pri sebi preconfigured mašino, ki jo lahko vštekaš namesto strankine, če stranki crkne) na lagerju in praviloma tudi sam dobavljaš opremo.

Pa dva človeka plačuješ, da sta ves čas pri telefonu, pa avto jima zrihtaš.

imagodei> po drugi strani pa v SLO v gospodarski sferi težko najdeš 50 podjetij, ki bodo pripravljene plačat na mesec kjerkoli blizu 10.000 EUR.

Polovico te cene pa plača skoraj vsaka resna firma s tako velikim IT, tiste ki ne outsourcajo pa ponavadi še precej več.

imagodei> Nekdo, ki začenja, lahko realno cilja na outsourcing vzdrževalne pogodbe v višini 200-800 EUR.

Seveda, tako je, dokler ne zgradiš imena.

cyber_killer> Ja uni k kao jamramo smo pa zdej jamrači. Jaz sem pošiljal prošnje za dodatno delo in dobival odgovore češ da nesmem delati proti konkurenci. Ja kako pa naj potem človek dodatno zasluži? S pometanjem ceste??

Ne pošiljat prošenj. Ustanovi firmo.

jype> "Za tak denar seveda imaš rezervne dele praktično vsega (torej pri sebi preconfigured mašino, ki jo lahko vštekaš namesto strankine, če stranki crkne) na lagerju in praviloma tudi sam dobavljaš opremo.

Pa dva človeka plačuješ, da sta ves čas pri telefonu, pa avto jima zrihtaš."

Ja, nedvomno. Moj point je bil, da težko prideš do take pozicije, kjer si to lahko privoščiš. To je v bistvu ena kača, ki je svoj rep: ko imaš dovolj denarja, si lahko privoščiš takšne rezervne dele. Denarja imaš pa dovolj šele, ko si dovolj dober (imaš ustvarjeno ime), da se zmeniš s takšnimi strankami. Taka stranka se pa s tabo ne bo menila, če si garažno podjetje. Se pravi, kdor danes začenja, prej kot v 5-10 letih ne more računat na vzdrževalne pogodbe v rangu 5-10k EUR. Pa še to samo najbolj pridni in ambiciozni.

Moj komentar je šel seveda na tole:
Še vedno predlagam, da se začnemo čisto preprosto bolj natačno (p)opisovati. Ne rečemo več da je delo "sistemca" 1000€, ampak rečemo npr. sistemsko vzdrževanje 10 Windows/*NIX strežnikov, nameščanje popravkov in čiščenje 100 namizij, občasno montiranje novih Ethernet stikal: cca 1000€.

Na kar ti praviš, da je to ena nula premalo.

Jah, še vedno - odvisno od vzdrževalne pogodbe. Če sta kot kritična opredeljena "samo" 2 strežnika, ki ne smeta imeti downtime daljši od 4 ure, ostalo pa se lahko odpravi v 24 ali celo več urah od prijave, določene komponente celo nekaj dneh ali tednih, potem je 1000 EUR verjetno smiseln znesek.

Sem delal v podjetju, kjer je bilo cca 100 delovnih postaj, 6 MS strežnikov, dva Cisco routerja, cca 10 switchev. Sicer smo imeli lasten IT oddelek, 4 zaposleni - in to je najbolj vplivalo na postavitev cene vzdr. pogodbe, ker se fantom od tam ni bilo treba voziti za vsak BSOD ali okužbo z virusom. No, cena vzdr. pogodbe je bila cca 500 današnjih EUR. Pa je bila ta outsourcing firma na hudem nivoju, z izvrstnimi referencami, izobraženimi CCNE, MSCE, bla bla, krasen odzivni čas... Ko je potekla kakšna garancija, so sami opozorili (OK, seveda motivacija ni bila altruizem), razpoložljivi so bili po telefonu vedno,... Da ne omenjam dokumentacije, ki so jo dali od sebe - če bi kdaj hoteli zamenjat vzdrževalno firmo, ne bi bilo nobenega problema. Skratka, profesionalci na nivoju.

EDIT: Se pa strinjam, da če moraš 10-20 ur na mesec kot vzdrževalec porabit za to, da odstranjuješ viruse in spyware, pa rešuješ probleme z email klientom oz. moraš tajnici iz e-mail naslova brisat šumnike, ker pravi, da ji noče poslati maila na en naslov, pa če moraš na mesec inštalirat 5 novih delovnih postaj... Pol pa znajo zneski malo narasti.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

EDIT: Se pa strinjam, da če moraš 10-20 ur na mesec kot vzdrževalec porabit za to, da odstranjuješ viruse in spyware, pa rešuješ probleme z email klientom oz. moraš tajnici iz e-mail naslova brisat šumnike, ker pravi, da ji noče poslati maila na en naslov, pa če moraš na mesec inštalirat 5 novih delovnih postaj... Pol pa znajo zneski malo narasti.

Za tako delo imaš v podjetju zaposlenega študenta, ne pa sistemca.

Se ne strinjam, podpora uporabnikom mora biti strokovna, ni dovolj da samo dela. Mogoče se zdi banalno da tajnica ne more pošiljat maila, vendar to zaustavlja produkcijo v podjetju.
Rajši imam manj ljudi ki znajo naredit več, kot pa veliko povprečnežev.

Daedalus ::

+1
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Popravljam, potrebuješ računalniškega delavca:) in ne Sistemca, saj naj študentje odvzemajo kruh.

Mr.B,

če ga imaš za cel delovnik in če je res samo robot, potem ga plačaš mogoče 5 EUR/uro, kar znese pri 170 urah na mesec 850 EUR. Rajši ga plačaš malo več. Če dela za polovični čas, je to še vedno cca 500 EUR na mesec. Če dela samo četrtino delovnega časa, npr. 40 ur, je to še vedno 200 EUR na mesec.

Pol pa preračunaš: če ti zunanji pogodbeni vzdrževalec ponudi ceno 400 EUR za vzdrževanje IS, za 10 ur supporta uporabnikov pa še 400 zraven, potem se ti verjetno splača imet študenta. Če ti pa za npr. 4 ure za uporabnike zaračuna dodatne 100 EUR, ob enem ti pa politiko zrihta tako, da uporabniki nimajo admin pravic na svojih pc-jih, plus tega pa še veš, da je njegovo znanje toliko večje, da bo za isto stvar porabil pol manj časa, kot študent - ja, potem pa nenadoma študent ni več rentabilen.
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

Se pravi, kdor danes začenja, prej kot v 5-10 letih ne more računat na vzdrževalne pogodbe v rangu 5-10k EUR. Pa še to samo najbolj pridni in ambiciozni.

Vse je stvar pristopa. Čisto lepo se da živeti tudi tako, da si one man band in servisiraš 30 malih trgovin, lokalčkov in obrtnikov po 100 € na mesec.

O.

Se ne strinjam, podpora uporabnikom mora biti strokovna, ni dovolj da samo dela. Mogoče se zdi banalno da tajnica ne more pošiljat maila, vendar to zaustavlja produkcijo v podjetju.
Rajši imam manj ljudi ki znajo naredit več, kot pa veliko povprečnežev.

Jah sam pa počas bojo tajnice mogl si same znat porihtat pc-je in omrežno delovanje. V nasprotnem primeru bojo ostale brez šihta al pa nobedn ju ne bo zaposlil. Čeb jaz bil direktor podjetja in pride kanditatka-at za tajnico ki ne ve OS in programe inštalirat,spucat viruse in spyware ter nastavit omrežno delovanje,takoj vn napodim :) In v večini primerov je tako.
Finte ala.... mejl mi ne dela da pokličem serviserja.... videš le pr javni upravi.
Skorajda šihta več ne dobiš če nimaš osnovnega al pa mal naprednega znanja delat z računalnikom.

Mastne denarče služijo le tisti k so na raznih načinov (strankarskih poznanstev,mal korupcije itn.) dobil koncesije za servisirat sisteme pr javnih zavodih,državnih in kvazi-državnih podjetij itn. Tam pa se res dnar obrača.
Če je državni keš vmes je vseen o katerem sektorju se pogovarjamo.

> "Jah sam pa počas bojo tajnice mogl si same znat porihtat pc-je in omrežno delovanje. V nasprotnem primeru bojo ostale brez šihta al pa nobedn ju ne bo zaposlil. Čeb jaz bil direktor podjetja in pride kanditatka-at za tajnico ki ne ve OS in programe inštalirat,spucat viruse in spyware ter nastavit omrežno delovanje,takoj vn napodim :) In v večini primerov je tako."

Ah, ah... To so pa mal bose, lepo te prosim.

Tajnica je tam, da opravlja svoja dela, ravno tako nek prodajni inženir, tehnolog ali pa izmenovodja - sploh ni važno. Kar zanima delodajalca je to, da zna opravljati delo, za katerega je bil zaposlen. Važno je, da zna UPORABLJATI računalnik, ne pa, da ga zna programirat in/ali inštalirat Windows pa troubleshootat probleme z domeno. Za to so v podjetju računalniški tehniki in administratorji, oz. so outsourcani. Le-ti morajo pa spet "blestet" na svojem področju. Konec koncev imajo firme tudi bolj ali manj zategnjene varnostne politike, ki preprečujejo zaposlenim nalaganje programov. Tudi, če bi kdo doma svojega prenosnika sam na frišno poinštaliral, ga morda sploh ne bi mogel uporabljat na šihtu. Da ne bi o tem, da bi si nakopal jezo šefa informatike.

Eno je, da nekdo noro obvlada Excel (jaz naši računovodkinji ne sežem niti do kolen!), če zna delat simpl aplikacije v Accessu, obvlada razne CAD , oz. druge uporabniške programe. Nekaj povsem drugega je pa izvajat troubleshooting po delovnih postajah (pa je to šele entry level v IT).
- Hoc est qui sumus -

Moja dobra prjatlca je tajnica pr enem privatniku. In res v primeru če se z programsko opremo kaj zalomi mora vse sama porihtat. In pogosto kliče mojega bratranca ki je računalničar za pomoč in kšn nasvet. Ker če ne bo stvar obvladala jo bo šef *nogiral*. Verjem da se takšne stvari dogajajo.

Brez dvoma, da se takšne stvari dogajajo. Odpoved naj da (OK, recesija je, mal naj še potrpi, pa pol da odpoved). Mislim, halo - a zdaj naj se ona 6 ur dnevno ubada s svojim delom, 2 uri pa naj štima svoj računalnik? Al je to bolj na mesečni ravni določeno? 160 ur za delo, kar je viška, mora inštalirat in deinštalirat programsko opremo? Pa po registru brisat CoolWebSearch in podobni malware?
- Hoc est qui sumus -

Heh,pa smo v kapitalizmu,in vsak privatnik normalno pričakuje univerzalnega delavca. jaz delam na včasih na 3-4 strojev hkrati,kdo te vpraša če hočeš al pa ne. če se kaj pokvari potrudit se morem če se da sam popravit,majhne mehanske in električne okvare. Tko pač je. Kdor hoče delat in službo obdržat se bo mogu temu prilagodit.

Ah... te stvari so samokorektivne. Dobra prijatlca bo slej kot prej našla normalno podjetje, kjer bo delala svoje delo in ne delo drugih.

Privatnik pa bo propadel, ker se mu bo čez kakšen mesec ali dva po odhodu deklice za vse tisti računalnik sesul, na njemu več živ krst ne bo našel pogodb, njena naslednica pa ne bo imela nikogar za vprašati kje in kako so se delale varnostne kopije.

Koga bo podjetnik krivil se da uganiti. Kdo bo za takšen propad kriv, pa bo tudi jasno. Zagotovo pa bo mnenje opazovalcev drugačno od mnenja podjetnika.

Naravne selekcija zna biti občasno tudi uporabna in učinkovita... včasih se pač splača dati tistih nekaj €, da se enkrat ali dvakrat mesečno nekdo oglasi in pogleda, če stvari še vedno špilajo tako, kot bi morale.

Zgodovina sprememb…

Ah... te stvari so samokorektivne. Dobra prijatlca bo slej kot prej našla normalno podjetje, kjer bo delala svoje delo in ne delo drugih.

Privatnik pa bo propadel, ker se mu bo čez kakšen mesec ali dva po odhodu deklice za vse tisti računalnik sesul, na njemu več živ krst ne bo našel pogodb, njena naslednica pa ne bo imela nikogar za vprašati kje in kako so se delale varnostne kopije.

Koga bo podjetnik krivil se da uganiti. Kdo bo za takšen propad kriv, pa bo tudi jasno. Zagotovo pa bo mnenje opazovalcev drugačno od mnenja podjetnika.

Naravne selekcija zna biti občasno tudi uporabna in učinkovita... včasih se pač splača dati tistih nekaj €, da se enkrat ali dvakrat mesečno nekdo oglasi in pogleda, če stvari še vedno špilajo tako, kot bi morale.

Težka da bo,isti drek jo čaka vsepovsod,lahka da bo na slabšem,ker eni privatniki tajnice majo za snažilke k je treba.

> "Težka da bo,isti drek jo čaka vsepovsod,lahka da bo na slabšem,ker eni privatniki tajnice majo za snažilke k je treba."

Odgovoren privatnik oz. vsak odgovoren direktor bo na delovno mesto postavil kvalificirano osebo. Če se mu zdi, da je tajnica kvalificirana vzdrževat svoj računalnik, skrbet za integriteto podatkov in izdelovat varnostne kopije, je to povsem v domeni njegove odgovornosti. K sreči nisem slišal za veliko primerov tako omejenega razmišljanja.
- Hoc est qui sumus -

Morda svojo prijateljico malo podcenjuješ. Zagotovo ne bo izpustila prve priložnosti, ki jo bo imela, da takšno stanje spremeni. Tudi zato, ker verjetno ve, da se bo slej kot prej nekaj pokvarilo, kar ne bo mogla rešiti in potem adijo služba.

Seveda pa to ne pomeni, da mora iti ta trenutek na zavod čakati, da se bodo zvezde pravilno poravnale za takšno možnost.

Okapi> "Vse je stvar pristopa. Čisto lepo se da živeti tudi tako, da si one man band in servisiraš 30 malih trgovin, lokalčkov in obrtnikov po 100 € na mesec."

Se deloma strinjam. Pri tem moraš pazit samo še na to, da če si one-man-band nimaš dopustov in bolnišk. Če gostinec ne more delat, ker je šla po gobe blagajna, ali pa če nekemu malemu podjetju shodi SQL baza, pa zato nihče ne more printat faktur, jih prav malo briga, a si ti bolan ali ne. Je treba najmanj preko VPN povezave ali pa celo v avto in na lokacijo.

Ravno zato se jaz ne opogumim. Se že 2 leti neuspešno menim s še dvema prijateljema, da bi se vsaj malo pokrivali. Dopuste in vikende 3-5 let že nekako pogoltneš in stisneš zobe, če imaš pa npr. hudo drisko, je pa težko se vozit od stranke do stranke, ker je prišel ven nov virus, ki izkorišča luknjo v Polknih.
- Hoc est qui sumus -

Ravno zato se jaz ne opogumim. Se že 2 leti neuspešno menim s še dvema prijateljema, da bi se vsaj malo pokrivali. Dopuste in vikende 3-5 let že nekako pogoltneš in stisneš zobe, če imaš pa npr. hudo drisko, je pa težko se vozit od stranke do stranke, ker je prišel ven nov virus, ki izkorišča luknjo v Polknih.

That's why we use Linux. :D
sudo poweroff
««
20 / 368
»»