» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
19 / 368
»»

Tody ::

Vsaj pri ekonomiji se mi zdi Visoka šola proti Univerziteti bullshit kar so lepo dokazal s tem da je zdaj vse enako. 3 leta študija +2 če hočeš bit magister.

BlueRunner ::

Ampak, zakaj potrebuješ univerzitetno izobrazbo, da boš lahko delal kot oblikovalec. A ni boljše imeti 5stopnjo izobrazbe in naslednjih 5 let porabit za učenje grafičnih programov ali pa narediti usaj šolo s 6stopnjo.

Jaz si folk z uni izobrazbo predstavljam na nekem večjem položaju (delo kot raziskovalec, delo na projektih itd)...

Zakaj mora biti folk z uni izobrazbo vendno samo kakšen raziskovalec?

Zato, ker je škoda zapravljati 4+ najbolj produktivnih let za učenje nečesa, kar lahko naučiš srednješolca, oziroma se lahko srednješolec praviloma sam nauči početi z dodatnimi specializacijami ob delu.

Univerze naj bi vzgajale kader, ki je sposoben ustvarjati presežno vrednost. To, da se je to pri nas izrodila (fakultete več ne delajo po načelu izločanja viškov, temveč po načelu več kot nas bo, bolj bo veselo), pač še ni razlog, da se bi degradiralo splošen pomen visoke izobrazbe. Je pa to razlog, da se začne govoriti o temu, da je pri nas ustanov za visoko šolstvo po rezultatih vedno manj, čeprav jih je po imenu vedno več.

Seveda lahko z diplomo/magisterijem/doktoratom delaš tudi druge ali manj zahtevne stvari, vendar pa jih verjetno delaš zato, ker te veselijo in za plačilo, ki je primerno stopnji odgovornosti/zahtevnosti.

Pri nas v IT-ju najdeš diplomirane vzdrževalce sistemov (delo za tehnike in ne dipl. ing.), ker imajo tudi podjetja precej izkrivljen pogled na realnost. Potem pa temu začno slediti še obe fakulteti, saj se je potrebno "prilagajati potrebam industrije".

K..., pa takšno prilagajanje, če industrija ni sposobna dati znalca na njemu primerno delovno mesto, potem pa se preneha ustvarjati znalce in se začne masovno proizvajati tehnike z nataknjenimi plašnicami. T.i. bolonjska reforma.

rangerover ::

@BlueRunner

Si me prehitel in lepo odgovoril. Enkrat sem srečal enega absolventa na UNI programu in sem ga povprašal kaj bo sploh delal. Njegov odg. je bil: Rad bi bil Sistemski inženir. Mislim res nevem kaj boš Sistemski inženir s VII. stopnjo izobrazbe.

karafeka ::

Ja pa p.... A mislite, da bo dipl takoj dobil menegersko funkcijo v informatiki ?

Podjetja dobro vejo, da zaposleni, ki pridejo direktno iz faksa, nimajo praktično nobenih izkušenj. Kako bo tak dobil eno večjo funkcijo v firmi? Sigurn bo imel večje šanse zaradi diplome, da dobi šiht, vendar začel bo pa z nule (inštalacije windowsow ali pa zlaganje kuvert, pa če ima SŠ, VS, ali UNI. Ima pa UNI potem večje možnosti, da kam prileze.

Tody ::

Zakaj samo zato ker je uni? Ker je imel na faksu 2-3 težje predmete kot VŠ ? Seveda če ne govorimo o javni upravi ali kako podobni zabluzeni organizaciji je to čisti bulshit.

@karfeka: Diploma iz naravoslovja != managerska funkcija. Pri vodenju pač ni najpomembnejše tvoje strokovno znanje, temveč nekaj čisto drugega. To ti je prvi kiks, ki kaže na to, da ne razumeš kako delujejo podjetja, ki potrebujejo srednji kader. Oh, sicer pa bog ne daj, da bi že kdaj slišal za kakšno podjetje, kjer razen direktorja/prokurista sploh ni šefov... Pa imajo tudi tam še vedno ljudi, ki so plačani več, kot pa ostali v podjetju.

Tisti trenutek, ko spregovoriš o velikosti funkcije si naredil drugi kiks. Osnoven vatel za plačo ni število podrejenih snažilk, temveč odgovornost, ki jo nekdo na svojem delovnem mestu nosi. Primerno odgovornosti se določi tudi plačo. Firma, ki plača velika za malo odgovornosti, zapravlja denar. Firma, ki plača malo za veliko odgovornosti, bo imela zaposlen samo šrot.

Kdor da diplomantu katere koli smeri in katere koli fakultete nameščati okna, ali zlagati kuverte, si bo sam kriv, da bo imel v firmi samo šrot. S takšnim odnosom si je sam postavil sito skozi katero bo prišel izključno šrot. Samo prosim, naj potem ne hodi naokoli in razlaga, da mu visoko šolstvo ne daje profila, ki ga potrebuje. Res mu ga ne. Profil, ki ga potrebuje, mu dajejo skrajani triletni strokovni srednješolski programi.

Kar se pa tiče možnosti, da bo kdo kam prilezel, pa je to odvisno predvsem od človeka samega. Fakulteta ti ne bo prinesla službe na srebrnem pladnju in niso vsi doktorji znanosti zaposleni tam, kjer si bi morda želeli biti. Fakulteta bi morala biti predvsem selekcija, ki osebe brez motivacije in volje permanetno pridobivati znanje izloči iz sistema. Na žalost tudi to več ne uspeva. Tudi zaradi odnosa, kot si ga opisal: "Sigurn bo imel večje šanse zaradi diplome, da dobi šiht, vendar začel bo pa z nule (inštalacije windowsow ali pa zlaganje kuvert, pa če ima SŠ, VS, ali UNI."

Zgodovina sprememb…

McMallar ::

Vsak mora enkrat začeti in tedaj začneš praviloma z nule. Pred zaključkom faksa nikjer nisem redno delal, samo priložnostno. In v prvi službi sem začel na helpdesku, četudi sem imel narejeno VII UNI smer. Pa se zaradi tega nisem kaj preveč sekiral ampak sem se potrudil in bil po 6 mesecih že sistemc. V nekaterih (državnih) firmah je pač pomembno, kakšno izobrazbo imaš za določeno delovno mesto, drugje pa je bolj pomembno znanje.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

shock ::

Mr.B:

Ne delam lih na strogo IT področju, ampak bolj na telekomunikacijskem področju. Ja se zavedam, da vsakih N let se spremeni celotna tehnologija v IT svetu, ampak določene stvari pa ne moreš spremenit kot je fizika. Tipični primer so radijske komunikacije kjer je glavni medij zrak in na tem mediju so določene zakonitosti, ki jih nikakor ne moreš spremenit. Drugi tak primer so pa optični transportni sistem npr: DWDM + ojačevalniki + .... Spet imaš tu določene zakonitosti na mediju (optično vlakno). Človek, ki se s tem ukvarja. mora biti zelo dobro izobražen, da sploh ve koliko signala lahko še doda v vlakno. Za take področje pa res ne bi zaposlil "mojstre" ampak kar izobražen kader. Je res, da tehnologija na teh dveh področjih, ki sem ti jih naštel, se razvijajo v nedogled ampak človek brez dobre podlage nima kaj brskat.

Res smo kot družba nizko padli, če je diplomant ene izmed dveh največjih univerz v državi ponosen na to, da je z IT diplomo po 6 mesecih dela v podjetju X dosegel stopnjo "sistemca".

Če so lahko to njegovi hipotetični kolegi počeli že med študijem, brez znanja, ki ti ga da tovrsten študij, potem je bistveno vprašanje ali je bilo res potrebno zapraviti 4 leta življenja samo zato, da si potem na istem, kot so bili ostali prvega dne študija?

Ali je nekaj zelo narobe s tema dvema univerzama (vsebino študija), ali pa je nekaj narobe z družbo v splošnem (kaj za boga ljudje sploh pričakujejo od zaposlenega IT diplomanta). Morda pa delo "sistemca" obsega še veliko več, kot si predstavljam pod to besedo...

Morda bo to zvenelo kruto, McMallar, ampak če si zapravljal 6 mesecev svojega življenja zato, da si od klicnega centra napredoval do sistemca, potem si verjetno izbral napačno delo/podjetje za prvo službo. Škoda, da si delal faks, ko bi lahko tudi brez njega napredoval po takšnih mišjih korakih.

Mr.B ::

Shock to je TK, in drugo prenose itd računaš po formulah, in res ne rabiš bit doktor, razen če greš v smer kako nadgraditi da bi lahko spustil več fotonov hitreje skozi. No ampak taki so zelo hitro čez mejo šli.
ČE grem iz tvoje analogije smatrati kaj je IT, potem so to trasnzistorji ki sestavljajo take in drugačne logične enote, cpu-je, in res so tudi tu fizikalne zakonitost. Samo IT Sistemc/Architect, itd, nima nobene veze s tem , razen ko računaš za kak SAP, koliko transakcij bo tvoj HW bil sposoben narediti, in tu si omejen s fiziko, vse ostalo je ustvarjalnost. Pa bodimo realni tisti ki razvijajo vlakna, ki razvijajo transciverje itd imajo NxNxvišje plače kot Sistemci, samo da tega pri nas skoraj ni.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Pegaz ::

...ampak določene stvari pa ne moreš spremenit kot je fizika. Tipični primer so radijske komunikacije kjer je glavni medij zrak in na tem mediju so določene zakonitosti, ki jih nikakor ne moreš spremenit...

Tukajle "glavnega medija" ni, mogoče mu lahko rečeš eter, če ti je ljubše, ampak zrak zagotovo ni.

@BlueRunner: mogoče se tebi tako zdi. Dejansko sem prekalkuliral stvari in se v to zavestno spustil. Sem pač pustil tistih 6 mesecev, pa kaj. V podjetju so za sistemca zahtevali VII stopnjo + zahtevali pripravniško. Potem pa so se stvari odprle in sem začel delati stvari, ki me zanimajo in veselijo. Pa še to, plača se mi je povečala za faktor 2,5 (pa že v osnovi ni bila slaba).
Because OCT31 = DEC25

Daj raje povej kaj vse obsega delo sistemca. Beseda lahko pomeni vse mogoče, tako da ima smisla, da bolj natančno definiraš dejanske naloge.

shock ::

Mr.B
Ni problem uporabit formule, znanje je če veš kdaj in kako jih uporabit. Zato pa pravim, da "mojstri" nimajo kaj brskat pri tem področju.

Pegaz
Drugače eter ne obstaja ampak zaradi nevednosti se še dandanes uporablja ta izraz.

jype ::

Zrak sicer obstaja, a pri prenosu radijskih valov ni preveč pomemben.

Sicer bi se "Houston" težko pogovarjal s pločevinkami tam zgoraj.

@BlueRunner

se čisto strinjam s tem. FRI UNI je preveč, da si sistemc. Vendar vseeno, ko gledam z drugimi, ki sodelujem in imajo v podpisu naziv dipl.uni.ing. njihove napake, ki jih delajo na sistemih se pa res prašam kaj je ta delu 5 let na faxu. Nevem, kaj ti bo na strežniku WMP, če ga ne potrebuješ, sam ena varnostna luknja več. itd take reči srečujem.

Za to je že dovolj, da imaš srednjo šolo in narejene MS certfikate, ki te specializirajo za takega strokovnjaka. Je pa fajn naredit vsaj 6 stopnjo zaradi sebe.

terryww ::

Daj raje povej kaj vse obsega delo sistemca. Beseda lahko pomeni vse mogoče, tako da ima smisla, da bolj natančno definiraš dejanske naloge.

al se motim? ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: terryww ()

T0RN4D0 ::

A jebi ga, danes tko rinejo vsi na gimnazijo, in ker si po gimnaziji še kr nič, moraš nekam na faks. Al pa če si se najdu in greš nazaj na kakšno bolj poklicno usmerjeno sredjno šolo. No kakorkoli, vsi izgubljeni gimnazijci ki običajno še po končani gimnaziji ne vejo kaj bi, gredo potem na en faks, praviloma UNI. In tako se naštanca en kup ljudi, od katerih jih en kup še _po končanem_ faksu pojma nima kaj bi sploh počeli v življenju. Nekateri med študijem dojamejo da to ni to, in spet maš nekatere ki vejo kaj bi počeli in grejo neki delat, drugi ugotovijo da je stvar pretežka in da grejo spet na en krneki faks ker pač nimajo nobene izobrazbe. Na koncu je situacija v tej naši deželici pač takšna da mamo en kup diplomiranega šrota, in precejšn procent jih res najbrž ni za druga ponucat kokr za helpdesk.

Tisti ki vedo zakaj študirajo in so na kakšnem resnem faksu pa imajo že tako povečini med faksom zagotovoljene službe.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

DrSbaitso ::

Dej admin a lahk zapres ta topic ker etq nima smisla, sej se lovi folk okrog enih in istih for, in ne delajo konstruktivne debate. dA povzamem ... in ce vas denar res osreči .."Go on son, go on daughter, spend your life slaving away in a crap job, mostly spent in poverty, and have a couple of kids to carry on the tradition of being a muppet for the ________ (insert here). Then you will die to come back and do it all again."

i rest my case...

Okapi ::

Tema je čisto koristna, samo držati se jo je treba. Čim več podatkov, kakšne so plače, toliko boljše za vse, ki iščejo ali menjajo službo. Če tisti, ki išče službo, ne ve, kakšne so plače, je pri pogajanjih v slabšem položaju (ker ne ve, do kam lahko gre). Delodajalci zato praviloma skrivajo višino plač, da so pri pogajanjih v prednosti. Ampak tule so večinoma delojemalci, zato je za vse koristno, če se izve čim več dejanskih višin plač.

O.

ABX ::

Veliko smeti je tukaj, vendar tudi veliko pametnih zadev.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Ali se bi dalo tukaj stvar urediti tako, da bi bilo kot zadnje sporočilo vedno prilepljeno nekaj v smislu: "V IT industriji izobrazba ni najpomembnejši dejavnik za plačo. Zato pri vprašanjih in odgovorih navedite kakšno delo opravljate in oceno nivoja zahtevnosti na katerem ga opravljate/želite opravljati."

Jaz pa obljubim, da bom priden in v tej temu ne bom več našega VŠ omenjal. :)

poweroff ::

Ja več ali manj MS 2000,2003,2008. Pa SQL 2000,2005.

Mogoče bi se ti splačalo še kaj na Linux področje pogledat. Več znaš - več možnosti imaš.
sudo poweroff

BluPhenix ::

Mogoče bi se ti splačalo še kaj na Linux področje pogledat. Več znaš - več možnosti imaš.

Hja po drugi strani pa je multipraktik v taki branži hitro neuporaben. Specializacija je pač nujna. Res, da ti omeji spekter služb, te pa naredi bolj primernega kandidata za druge službe. Ena taka tehtnica je to.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Daedalus ::

Pa se zaradi tega nisem kaj preveč sekiral ampak sem se potrudil in bil po 6 mesecih že sistemc. V nekaterih (državnih) firmah je pač pomembno, kakšno izobrazbo imaš za določeno delovno mesto, drugje pa je bolj pomembno znanje.

Jaz sem sistemc z znanjem, nabranim poleg faksa (Kiberpipa in delo po raznih firmah, na raznih OS-ih), ki je FDV (teoretsko-analitska politologija, za katero še nimam diplome:D). Pa kr konkretno presegam (po znanju in izkušnjah) razne FRI-jevce, da onih revežev s kakih čudnih srednjih/visokih šol sploh ne omenjam. Pa mogoče bi se mi zdelo čudno, da se za sistemce zahteva UNI izobrazba. Al pa tud ne.
V eni svojih bivših služ sem tako skrbel za delovanje in optimizacijo tam okoli 20 linux serverjev, par Solaris mašin, obenem sem pa na taistih mašinah deployal (po tem, ko sem dragim zaposlovalcem razložil, zakaj morš za ločene storitve imeti ločene frontend serverje - da ti ob crku ene mašine/uplinka ne gre kompleten service v franže) razne aplikacije, se ubadal z raziskovanjem Solarisa, razvijanjem hitrega deploy sistema za Solaris, seljenjem kake baze sem in tja, razlaganjem programerjem, kako se kompajla na Solarisu, dokumentiranjem na wiki, ki sem ga jaz uvedel (prej niso meli standardnega sistema dokumentiranja sploh), poštimal sem prej neobstoječ backup sistem, šravfal kište v omare, se ubadal z raziskovanjem storage rešitev, dopolnjeval monitoring sistem... svašta, torej.

Kolko sem pol vreden (mesečno), po vašem mnenju?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Dedalus, povej tudi, da si v prejšnji firmi bil neke Linux admin v še eni prejšnji pa Windows admin za ene ~300 uporabnikov.
sudo poweroff

hendriks ::

Daedalus, pošlji tale svoj post dekanu FRI-ja. Solaris smo na FRI-ju samo omenili, videli nikoli.
Glede na to kar si pa napisal, nisi bil glih samo sistemc, ampak tudi svetovalec in arhitekt,
kar znese tako na uč (če gre za orng firmo) cca 3000€ neto. Toliko bi ti jaz dal :)

Gandalfar ::

Solaris smo na FRI-ju samo omenili, videli nikoli.

Pa kaj? A nisi sposoben prenest znanja o UNIX/POSIX sistemu na Solaris in si v procesu prebrat kaksno knjigo ali HOWTO?

imagodei ::

> "sem se potrudil in bil po 6 mesecih že sistemc."

> "Jaz sem sistemc"

Pod "sistemc" imamo seveda v mislih Sistemskega inženirja, ane? Ker za sistemskega administratorja se imam jaz, pa se lahko Deadalusovemu znanju samo klanjam. Al to, ali pa imam hudo napačne predstave, kakšna sta poklica sistemskega administratorja oz. inženirja.
- Hoc est qui sumus -

hendriks ::

Solaris smo na FRI-ju samo omenili, videli nikoli.

Pa kaj? A nisi sposoben prenest znanja o UNIX/POSIX sistemu na Solaris in si v procesu prebrat kaksno knjigo ali HOWTO?

Kdo je rekel da nisem? Pravim samo, da je (oz. upam da je bilo) na FRI-ju preveč teoretiziranja, učenja zastarelih konceptov in ti itak ne preostane nič drugega kot samoiniciativno študiranje knjig, poleg balasta za faks.
Včasih se mi zdi, da bi bil čas, ki si ga porabil za obiskovanje predavanj in vaj bolj koristno porabljen,
če bi bil polno zaposlen v IT firmi. Tako pa imaš paciente, ki s povprečno oceno 9.5 končajo FRI,
delovnih izkušenj pa nimajo (ker so se trudili na faksu), kar je slab izhodiščni položaj za iskanje zaposlitve v IT branži.

Tako pa imaš paciente, ki s povprečno oceno 9.5 končajo FRI,
delovnih izkušenj pa nimajo (ker so se trudili na faksu), kar je slab izhodiščni položaj za iskanje zaposlitve v IT branži.

Če se je uspel tako vneto učiti, da ima povprečje 9,5 in je toliko vztrajen (ali toliko inteligenten), bo tak diplomirani inženir verjetno brez večjih težav požiral potrebno nadaljnje znanje. Pač takoj po diplomi ne bo na neki vrhunski poziciji, ampak tako ambicioznemu človeku verjetno ne bo potrebovalo dolgo, da bo osvojil vse kar potrebuje, da bo en boljših v branži.

Bolj problematični so tisti, ki so se čez celo fakulteto vlekli s 6icami, medtem pa niso opravljali nobenega konkretnega dela, ki bi jim omogočalo da osvoji kakšno novo znanje. Nato nekako spaca diplomo in misli, da bo sedaj, ko ima diplomo vodja nekega IT oddelka ali pa da bo imel kakšno podobno visoko pozicijo.

Gandalfar ::

Nato nekako spaca diplomo in misli, da bo sedaj, ko ima diplomo vodja nekega IT oddelka ali pa da bo imel kakšno podobno visoko pozicijo.

Pa res mislis, da ima tak clovek ambicije to postat in se bo potegoval za taksen job. Navsezadnje tudi ce mu ga das bo pobegnil po enem tednu, ko mu bodo vsi tezili in ne bo kos nalogi.

Pa res mislis, da ima tak clovek ambicije to postat in se bo potegoval za taksen job. Navsezadnje tudi ce mu ga das bo pobegnil po enem tednu, ko mu bodo vsi tezili in ne bo kos nalogi.

Em, ja? Sem že spoznal par takih ljudi, posamezniki tudi imajo tako službo. Podrejeni se sicer zgražajo, ampak on zna vse tako zapakirati, da se njegovim nadrejenim zdi, da je vse uredu.

oldguy ::

Če se je uspel tako vneto učiti, da ima povprečje 9,5 in je toliko vztrajen (ali toliko inteligenten), bo tak diplomirani inženir verjetno brez večjih težav požiral potrebno nadaljnje znanje. Pač takoj po diplomi ne bo na neki vrhunski poziciji, ampak tako ambicioznemu človeku verjetno ne bo potrebovalo dolgo, da bo osvojil vse kar potrebuje, da bo en boljših v branži.

E, tudi 9.5 ni nikakršna garancija za to, kar govoriš. Na naših faksih že ne.Glavni problem je IMO v tem, da ko nekdo vzame faks kot piflarijo, to seveda godi nekaterim profesorjem ki živijo še v prejšnjem sistemu, ko pa takšnega človeka vržeš v okolje, kjer mora pokazat samoiniciativo, pa zataji. Skratka, spet nočem implicirat, da je nekdo z desetkami nesposoben, a spet ni nikakršne garancije za razvoj v dobrega strokovnjaka.

tony1 ::

Garancije ni, so pa v povprečju šanse boljše od nekoga s povprečjem 6,1.

Je pa tako: tudi sam sem bil kar malo presenečen, ko so me na enem razgovoru prvič v lajfu vprašali, kakšno sem imel povprečje ocen na faksu :P

Sej čez ene 10-20 let bomo dobili Google chip v glavo in bomo naredili fax kot za šalo. :)

Okapi ::

Če se je uspel tako vneto učiti, da ima povprečje 9,5

Taki so sicer res lahko tudi ultra dobri, v večini primerov so pa problematični, ker gre za pridne piflarje z dobrim spominom, ki so sicer zelo uporabni, če jim za vsako stvar posebej poveš, naj jo naredijo, sicer pa od njih ni nobene koristi. Tisti bolj samoiniciativni so marsikaj delali že med študijem in se niso imeli časa piflat za devetke in desetke.

O.

Tudi jaz skrbim za cirka 4 strank. Povprečje 200userjev na stranko. Sem spadajo DC-ji in ostali strežniki, razni sistem centri itd. Potem sem tudi jaz vredn vsaj 1500€ neto, glede na to,da ste ocenili Daedalus-a na 3000€ neto.

tony1 ::

Absolutno. ;)

ZA imeti povprečno oceno 9,5 mora imeti študent navadno kar dosti samoiniciative, ker vanadno črpa snov še iz marsikje drugje kot pa samo zapiskov predavanj. Seveda, ne pravim da je tisto garancija, izjeme so vedno povsod.

Taki so sicer res lahko tudi ultra dobri, v večini primerov so pa problematični, ker gre za pridne piflarje z dobrim spominom, ki so sicer zelo uporabni, če jim za vsako stvar posebej poveš, naj jo naredijo, sicer pa od njih ni nobene koristi.

Pri marsikaterih predmetih ti spomin bolj malo pomaga, saj prevladata logika in sklepanje. NE vem na kakšne fakse ste hodili vi, ampak na FE je kar nekaj takih predmetov. Tako da na naravoslovnih faksih piflanje (aka. učenje stvari na pamet) ni garancija za visoko povprečje.

Tisti bolj samoiniciativni so marsikaj delali že med študijem in se niso imeli časa piflat za devetke in desetke.

Beri zgoraj. NEkateri pač ne marajo polovičarstva in se določeni stvari popolnoma posvetijo. Če so se lahko faksu, obstaja zelo velika verjetnost, da se bodo tudi službi.

Mr.B ::

Piflanje je tako, kot ena realna iz svata naših UNI šol, ko je pri diplomski bila bodoči strokovnjak povprašan no katero od semen pa je Ajda, pa se stvar ustavila, čeprav je diplomo delala na temo Ajde. Drugače pa čisto spodobna oseba. Enako poznam iz šolskih let in pozneje tudi skupaj na faksu, osebo ki je delal z desetkam, znal je vse povedati, ampak v svojem življenju ni in danes verjetno ni prijel fizične zadeve o kateri zna povedati, marsikaj, wov, samo oprosti nekdo ki se je tako treniral do svojega 30 leta, v naslednjih 30 letih ne bo znal nič, razen biti visoko kvalificiran kader JAvne/Državne uprave..

Drugače pa samoiniciativnost je bolj uporabna, ker oprosti od nekoga, ki mu moraš povedati kaj naj dela, sam pa nebi nič naprej naredil, je enako kot delavec v proizvodnji, tako ko rečeš da bi se moral še kaj naučiti, a to pa ne, potem pa jamraj... Pri 30 mcp-jih vem da pri MS-ju, dobiš le osnovno znanje, ničesar pa kako naprej razvijati, kaj šele da se ukvarjaš z dnevnimi problemi, ki jih ponavadi nikamor ne moreš klasificirati, saj je dostikrat vmes še človeški faktor, itd...

Prav tako bodimo realni, kdor koli se ma za IT-jovca, ve da bo na letni ravni naredil najmanj en realni izpit na faxu, in to do upokojitve. Večje obzorje znanja je pri nas bolj uporabno, kot pa zunaj, saj ni toliko tako velikih podjetij, ki bi dejansko potrebovale kader, ki je specializiran za eno področje, no razen JAvno/Državnih organov, kjer verjetno raiš res kar nekaj ljudi da zamenjaš žarnico.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

oldguy ::

Beri zgoraj. NEkateri pač ne marajo polovičarstva in se določeni stvari popolnoma posvetijo. Če so se lahko faksu, obstaja zelo velika verjetnost, da se bodo tudi službi.

Saj imaš kar prav. Večinoma. A na koncu ni druge kot vrečt nekoga v en primeren projekt ter spremljat, kako ga izpelje. Mimo tega na koncu ne moreš...

Fantje, pozabljate da danes veliko študentov dela - ampak večinoma razna natakarska dela.

Sicer pa hitrost opravljanja izpitov in ocene niso edino merilo kvalitete študenta. Lahko Daedalus pove kako se je odrezal na nekem izpitu iz informatike... :D
sudo poweroff

Piflanje je tako, kot ena realna iz svata naših UNI šol, ko je pri diplomski bila bodoči strokovnjak povprašan no katero od semen pa je Ajda, pa se stvar ustavila, čeprav je diplomo delala na temo Ajde. Drugače pa čisto spodobna oseba. Enako poznam iz šolskih let in pozneje tudi skupaj na faksu, osebo ki je delal z desetkam, znal je vse povedati, ampak v svojem življenju ni in danes verjetno ni prijel fizične zadeve o kateri zna povedati, marsikaj, wov, samo oprosti nekdo ki se je tako treniral do svojega 30 leta, v naslednjih 30 letih ne bo znal nič, razen biti visoko kvalificiran kader JAvne/Državne uprave..

Vidiš, nekaterim pa 12 let slovenščine v šoli ne pomaga. Odebeljen tekst: to je pa danes lahko čisto normalna stvar. Inženirji, ki razvijajo čipe ne nikoli gredo v "cleanroome" delat čipov, kaj šele da bi spajkalnike prijemali. Kdaj boste ljudje naredili mentalni preskok in razumeli, da to, da zadevo obvladaš ni nujno potrebno, da jo držiš v roki?

Pri 30 mcp-jih vem da pri MS-ju, dobiš le osnovno znanje, ničesar pa kako naprej razvijati

Em ... "The Microsoft Certified Professional (MCP) credential is for professionals who have the skills to implement a Microsoft product or technology successfully as part of a business solution in an organization." MCPji kolikor jaz razumem niso mišljeni, da ti podajo znanje o razvijanju novih idej, ampak praktično prodaja in podpora.

Prav tako bodimo realni, kdor koli se ma za IT-jovca, ve da bo na letni ravni naredil najmanj en realni izpit na faxu, in to do upokojitve. Večje obzorje znanja je pri nas bolj uporabno, kot pa zunaj, saj ni toliko tako velikih podjetij, ki bi dejansko potrebovale kader, ki je specializiran za eno področje, no razen JAvno/Državnih organov, kjer verjetno raiš res kar nekaj ljudi da zamenjaš žarnico.

S prvim stavkom se absolutno strinjam. Vseživljenjsko učenje. Glede specializacije pa ... niti ne. Pri nas imaš tudi ogromno podjetij, ki potrebujejo zelo specializirane ljudi. Če jih ti ne poznaš, še ne pomeni, da ne obstajajo.

A na koncu ni druge kot vrečt nekoga v en primeren projekt ter spremljat, kako ga izpelje. Mimo tega na koncu ne moreš...

Absolutno. Edino na ta način izločiš neprimeren kader.

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

PluPhenix> "MCPji kolikor jaz razumem niso mišljeni, da ti podajo znanje o razvijanju novih idej, ampak praktično prodaja in podpora. "

Hm, kolikor pa jaz vem, dobiš MCP naziv za en uspešno opravljen test po MS programu Microsoft Learning Product / Infrastructure. Če (pravilno) sestaviš nekaj teh testov, si v bistvu MCSA ali celo MCSE. IOW, posamezni MCP-ji so pot do MCSA/MCSE.

Nisem čisto ziher, precej pa.
- Hoc est qui sumus -

Če smo že pri tem, tudi razne MCP, MCSE, RHEL, Cisco in ostale certifikate lahko pridobiš brez praktičnega znanja. Enostavno dobiš recimo Pass4Sure Q&A, se napiflaš in narediš. Pa ni treba, da si kdaj s to tehnologijo sploh delal ali kdarkoli videl Cisco router. Potem pa povejte, kdo ima več znanja: en s faksom ali en MCSE?

Tu je dilema, saj nikoli ne veš, kako je do naziva prišel. Lahko, da ima res ogromno znanja in je do naziva/diplome prišel tako, da je študiral in delal ali pa se je enostavno "švercal" in šibal po liniji najmanjšega odpora.

@imagodei: ja, za MCSA oz. MCSE moraš narediti določene MCP-je. Naprej pa postane bolj zaj..., če greš delat recimo MCM (Microsoft Certified Master).
Because OCT31 = DEC25

@McMallar

jah to je res škoda, ker kvarijo tiste, ki dejansko nekaj vlagamo v to. Potem pa delodajalci mečejo bodoče zaposlene v isti koš.

Certifikati prinesejo bonuse firmi, popusti in podobno. Tako da tisti ki jih ima je definitivno v prednosti.

Jah jaz jih imam in nisem nič v prednosti. Mogoče podjetje.

Certifikati prinesejo bonuse firmi ne lastniku certifikata. Če pa ima certifikate nekdo, ki dejansko nima pojma pa lahko na "terenu" naredi s svojim neznanjem neprimerno večjo škodo kot je firma pridobila z njegovimi certifikati...
Because OCT31 = DEC25
««
19 / 368
»»