Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi
Malajlo ::
Gre pa pri uporabi teh izrazov kot kaže za precejšnjo zmedo, ker angleški izraz "inženir" ni mišljen kot stopnja pridobljene formalne izobrazbe, pri nas pa pomeni točno to.
In to tebi predstavlja problem?
Drugače pa ja. V eni firmi s(m)o imeli takole: servisne tehnike, sistemske tehnike (to so tisti, ki jih upaš spustiti pred server), sistemske inženirje (to so pa tisti, ki jih najraje ne bi nikoli videl v server roomu). Pol pa še manjšo množico ljudi z nazivi, ki so napisani na spisku MCPjev na partnerskem portalu.
Formalna izobrazba pa o človeku pove bore malo.
Invictus ::
Formalna izobrazba pa o človeku pove bore malo.
Tukaj se ne bi strinjal. Formalna izobrazba, recimo dokončana fakulteta v rednem roku, po možnosti z lepim povprečjem, kar lepo pove o kvalitetah človeka.
Je pa to ponavadi izjava ljudi, ki formalne izobrazbe nimajo. In so se vse sami naučili ... doma v garaži.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zagotovo pove le to, da je dovolj vesten in vztrajen. O značaju, ki je najbolj pomemben, pa prav nič.
Univ. dipl. ing. rač. se je trikrat spotaknil ob škatlo, ker "ni plačan, da bo škatle premikal". Ali pa mogoče, da nima plače xxxx, da se bo na telefone javljal.
Tisti iz garaže pa nima problema brcniti škatle v kot, niti mu ni problem dvigniti slušalke in jo pridržati ob mojem ušesu, če imam polne roke...
Univ. dipl. ing. rač. se je trikrat spotaknil ob škatlo, ker "ni plačan, da bo škatle premikal". Ali pa mogoče, da nima plače xxxx, da se bo na telefone javljal.
Tisti iz garaže pa nima problema brcniti škatle v kot, niti mu ni problem dvigniti slušalke in jo pridržati ob mojem ušesu, če imam polne roke...
Tody ::
Ja najbolj da se zdaj predstavim, Živjo jaz sem ta in ta končal faks v 3 letih in imam 9,5 povprečje...
Bulshit je to. Čas in ocena ti pove ali je človek piflar ali ne. Sicer je pa čisto vseeno kak naziv dobiš, če imaš naziv sodelavec za razvoj aplikaciji, to še ne pomeni da obvladaš C++ ali pa javo /phyton.
Bulshit je to. Čas in ocena ti pove ali je človek piflar ali ne. Sicer je pa čisto vseeno kak naziv dobiš, če imaš naziv sodelavec za razvoj aplikaciji, to še ne pomeni da obvladaš C++ ali pa javo /phyton.
Smurf ::
Ja najbolj da se zdaj predstavim, Živjo jaz sem ta in ta končal faks v 3 letih in imam 9,5 povprečje...
Mene je to prineslo v top firmo v Sloveniji s precej nadpovprecno placo.
Hint: povprecja 9.5 na tehnicnem faksu ti pove, da clovek dejansko pozna stvari, ki so se ucile na faksu, ne da je piflar ;) (si upam staviti, da sem porabil manj casa za ucenje od povprecnega studenta).
dronyx ::
thramos ::
Kaj pa pove o značaju to da nima faksa?
Faks vsekakor pove nekaj o vestnosti in vztrajnosti. Predvsem na začetku kariere je to pravzaprav edina informacija, ki jo ima delodajalec.
Faks vsekakor pove nekaj o vestnosti in vztrajnosti. Predvsem na začetku kariere je to pravzaprav edina informacija, ki jo ima delodajalec.
Zagotovo pove le to, da je dovolj vesten in vztrajen. O značaju, ki je najbolj pomemben, pa prav nič.
To je upam šala? Jaz imam lahko čudovit značaj, pa kaj mi vse to pomaga pri operacijah srca, če pa o zadevi nimam pojma?
Ok, malce nerodno sem se izrazil. Vsekakor pa formalni naziv 'inženir' ne pove kaj dosti.
Medicine ne bi ravno med inženirje tlačil, ker je šolanje malce drugačno in tudi stažirajo ti ljudje nekaj časa.
Ampak če svoj stavek napišeš kot "Jaz imam lahko čudovit značaj, pa kaj mi vse to pomaga pri projektiranju you-name-it, če pa o zadevi nimam pojma, čeprav imam diplomo?" tisto o značaju pravzaprav sploh ni pomembno.
Vsekakor pa je večja verjetnost, da boš nekoga z diplomo lažje naučil novih procesov in da bo lažje osvajal nova znanja. Ampak spet - diploma ni garancija za prav nič. Niti če jo ima niti če je nima.
AndyS ::
Ta zgodba se vleče že od vekomaj.
Tisti z dokončanim naravoslovnim faksom pravijo, da formalna izobrazba/končan faks povesta kar nekaj o človeku.
Tisti, ki naravoslovnega faksa niso uspeli dokončati, ali se ga sploh niso lotili (ne glede na to ali so sedaj zelo uspešni ali ne in ali zaradi samoučenja obvladajo svoje področje bolje od diplomantov) pa pravijo, da faks nima nobenega pomena.
Vsi pa vemo, da naravoslovnega faksa ni lahko dokončati (ne glede na to ali imaš na koncu povprečje 6.0 ali 10.0). Svoje poglede na osebo s končanim faksom, pa si vsak nariše sam.
Poznam osebe, ki so dokončale UNI-RAČ, pa jih ne bi hotel imeti v svojem potencialnem podjetju. Poznam tudi osebe, ki faksa tudi od znotraj niso videle, pa bi jih v svojem potencialnem podjetju imel. Vsekakor se pa v 95% primerih po pol ure pogovora opazi razlika med osebami z dokončanim faksom ali vsaj opravljenimi 3 letniki in osebami, ki niso obiskovale faksa. Razlika je opazna predvsem v širini znanja, res pa je da so diplomanti velikokrat na slabšem, kar se tiče globine znanja.
Tisti z dokončanim naravoslovnim faksom pravijo, da formalna izobrazba/končan faks povesta kar nekaj o človeku.
Tisti, ki naravoslovnega faksa niso uspeli dokončati, ali se ga sploh niso lotili (ne glede na to ali so sedaj zelo uspešni ali ne in ali zaradi samoučenja obvladajo svoje področje bolje od diplomantov) pa pravijo, da faks nima nobenega pomena.
Vsi pa vemo, da naravoslovnega faksa ni lahko dokončati (ne glede na to ali imaš na koncu povprečje 6.0 ali 10.0). Svoje poglede na osebo s končanim faksom, pa si vsak nariše sam.
Poznam osebe, ki so dokončale UNI-RAČ, pa jih ne bi hotel imeti v svojem potencialnem podjetju. Poznam tudi osebe, ki faksa tudi od znotraj niso videle, pa bi jih v svojem potencialnem podjetju imel. Vsekakor se pa v 95% primerih po pol ure pogovora opazi razlika med osebami z dokončanim faksom ali vsaj opravljenimi 3 letniki in osebami, ki niso obiskovale faksa. Razlika je opazna predvsem v širini znanja, res pa je da so diplomanti velikokrat na slabšem, kar se tiče globine znanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AndyS ()
Seveda diplomanti nimajo globine znanja. Saj človek ne more znati vsega sranja ki ga firme poinštalirajo v njihove sisteme.
Zato na svetu obstajajo izobraževanja za specifično opremo. In tja naj bi podjetje pošiljalo nove zaposlene, da ne izgubljajo časa s samoučenjem in začnejo delati.
Ampak v Sloveniji je ceneje da se nekdo nekaj uči tri mesece kot da bi se ga poslalo na enotedenski tečaj, ki bi ga naučil isto.
Pol se pa čudimo zakaj je tako nizka dodana vrednost na zaposlenega ...
Zato na svetu obstajajo izobraževanja za specifično opremo. In tja naj bi podjetje pošiljalo nove zaposlene, da ne izgubljajo časa s samoučenjem in začnejo delati.
Ampak v Sloveniji je ceneje da se nekdo nekaj uči tri mesece kot da bi se ga poslalo na enotedenski tečaj, ki bi ga naučil isto.
Pol se pa čudimo zakaj je tako nizka dodana vrednost na zaposlenega ...
dronyx ::
Ok, malce nerodno sem se izrazil. Vsekakor pa formalni naziv 'inženir' ne pove kaj dosti. Medicine ne bi ravno med inženirje tlačil, ker je šolanje malce drugačno in tudi stažirajo ti ljudje nekaj časa.
Ti ne mešaj IT področja, ki je čisto specifično. Kakšnega mostu ali avtomatizacije jedrske elektrarne pa niti slučajno de dajo za projektirat nekomu, ki se mu ni ljubilo hoditi v šole in je raje sam nekaj doma šušmaril. Pri večini inženirskih poklicev ti ne prideš niti blizu, če nimaš končane ustrezne formalne izobrazbe. Postopek je dejansko podoben, kot pri zdravnikih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Mufasa ::
Kvecjemu je tako da tisti brez faksa in ki ima izkusnje, je v povprecju bolj pripravljen na vsa mozna polena od tistega z faksom ki mu je sluzba podarjena na podlagi izobrazbe na zacetku kariere. Saj se je prvi moral boriti in izkazovati ko Spartanec da je prilezel do tega da so mu drugi rekli da je Programer, ceprav brez faksa.
To je sicer povsem socioloski pojav imho, ne specificen za to stroko.
To je sicer povsem socioloski pojav imho, ne specificen za to stroko.
Marat ::
Formalna izobrazba, recimo dokončana fakulteta v rednem roku, po možnosti z lepim povprečjem, kar lepo pove o kvalitetah človeka.
Lahko ti da neko pričakovanje, ni pa nujno to res. Na forumu je bilo že kar nekaj tem, kjer so absolventi/diplomanti FRI ali kakega drugega tehničnega faksa jamrali, da ne najdejo šihta, čeprav so redno, s solidnim povprečjem, opravili študijske obveznosti. Ob tem pa niso delali ničesar drugega, nobenih projektov, in nimajo nobenih izkušenj.
Heck, en ferijevec je celo izjavil: Kaj je to GitHub? (ker tega ga pač niso naučili na faksu...)
Seveda so take zvezde na srečo v manjšini, ampak vseeno se novega zaposlenega ne išče samo (ali sploh) na podlagi izobrazbe.
Se strinjam o težavnosti, ampak dronyx piše o tem, da je že vsak klinac inženir in da bi morali biti nazivi vezani na formalno izobrazbo. V ITju - ne.
Utk ::
Zakaj bi nekdo moral vedet kaj je GitHub? Se grem stavit, da vsakemu človeku najdem 10 stvari za katere ni nikoli slišal, in ki so dosti bolj pomembne za njegov poklic kot GitHub za programerja, ali pa za kogarkoli drugega.
[
Heck, en ferijevec je celo izjavil: Kaj je to GitHub? (ker tega ga pač niso naučili na faksu...)
Zakaj pa bi moral vsak FRIjevec vedeti za vsako sranje, ki se ga spomnijo na open sourcu? Uporabno ali ne.
Mogoče mu je pa bolj všeč CVS ali Subversion.
Tukaj je bolj fora da pozna proces version controlinga, kot pa nek specifičen softver.
Če ima firma filter kjer te ne zaposli če ne poznaš nekega softvera, mi je lahko samo žal zanje. Oz. tja nočem iti delat ker vem da v mojo izobraževanje ne bodo vložili niti centa. Oz. se bom moral učiti v mojem prostem času. Kar bo moj strošek. Pri že tako zanič plačah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Red_Mamba ::
[
Zakaj pa bi moral vsak FRIjevec vedeti za vsako sranje, ki se ga spomnijo na open sourcu? Uporabno ali ne.
Mogoče mu je pa bolj všeč CVS ali Subversion.
Tukaj je bolj fora da pozna proces version controlinga, kot pa nek specifičen softver.
Če ima firma filter kjer te ne zaposli če ne poznaš nekega softvera, mi je lahko samo žal zanje. Oz. tja nočem iti delat ker vem da v mojo izobraževanje ne bodo vložili niti centa. Oz. se bom moral učiti v mojem prostem času. Kar bo moj strošek. Pri že tako zanič plačah.
Ta FRIjevec verjetno tudi za CVS in Subversion ni slisal drugace bi vedel kaj je GitHub.
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg
Ampak za version controling pa je slišal (upam).
Jaz uporabljam druga orodja. Celo sam sem si spisal pred leti eno pomagalo. Za Github sem moral pa tudi jaz googlat. In ne rabim nit ne mislim uporabljat, vsaj zaenkrat.
Jaz uporabljam druga orodja. Celo sam sem si spisal pred leti eno pomagalo. Za Github sem moral pa tudi jaz googlat. In ne rabim nit ne mislim uporabljat, vsaj zaenkrat.
Ta FRIjevec verjetno tudi za CVS in Subversion ni slisal drugace bi vedel kaj je GitHub.
Ne posploševat.
Sam sem zvedel za GIT šele 2 leti nazaj, ko je sodelavec začel s tem buzerirat, pa poznam večino ostalih version controling softvera. Celo komercialnega. In sem tudi delal s tem ...
Marat ::
Kolk ste stari vsi vi, ki ste zdaj odpisali? Ker jaz sem še vedno prepričan da nekdo, ki DANES hodi na faks (FRI), bi moral slišat za Git(Hub), tudi če ne na predavanjih, pa vsaj v pogovoru s sošolci... Navsezadnje akademsko udejstvovanje ni samo hoja na predavanja/vaje in opravljanje obveznosti.
jype ::
thramos> Faks vsekakor pove nekaj o vestnosti in vztrajnosti. Predvsem na začetku kariere je to pravzaprav edina informacija, ki jo ima delodajalec.
Jaz sem pri osemnajstih pustil faks in prvim delodajalcem samo pokazal reference, pa vedno takoj dobil plačo, višjo od obeh staršev skupaj.
Seveda nisem lenaril, ampak sem mnoge reči s faksa predelal že v srednji šoli, ker brez njih nisem dovolj dobro razumel reči, s katerimi sem se ukvarjal, pozneje pa pogosto zavijal z očmi ob sodelavcih, ki so med študijem jamrali nad preveliko količino matematike.
Jaz sem pri osemnajstih pustil faks in prvim delodajalcem samo pokazal reference, pa vedno takoj dobil plačo, višjo od obeh staršev skupaj.
Seveda nisem lenaril, ampak sem mnoge reči s faksa predelal že v srednji šoli, ker brez njih nisem dovolj dobro razumel reči, s katerimi sem se ukvarjal, pozneje pa pogosto zavijal z očmi ob sodelavcih, ki so med študijem jamrali nad preveliko količino matematike.
Monster ::
http://developers.slashdot.org/story/12...
spet en bla bla od nekoga ko misli da je faks za to, da se tam kodira ... če rabiš code monkeye in se ne gres razvoja pol ne iskat ljudi na faksu ..
Ka zaboga...
thramos ::
Verjamem, ampak 18 letnikov z bogatimi referencami ni veliko.
Na začetku kariere si, nekako po definiciji, brez izkušenj in referenc. In v teh primerih je faks za delodajalca dobrodošla dodatna informacija ... ki s časom in referencami lahko zgublja na vrednosti.
Izjeme kot ti seveda so, ampak glede na to, da si se s stvarmi začel poglobljeno ukvarjati že tako zgodaj, lahko rečemo da si tudi podlago za kariero začel graditi že prej.
Na začetku kariere si, nekako po definiciji, brez izkušenj in referenc. In v teh primerih je faks za delodajalca dobrodošla dodatna informacija ... ki s časom in referencami lahko zgublja na vrednosti.
Izjeme kot ti seveda so, ampak glede na to, da si se s stvarmi začel poglobljeno ukvarjati že tako zgodaj, lahko rečemo da si tudi podlago za kariero začel graditi že prej.
oldguy ::
spet en bla bla od nekoga ko misli da je faks za to, da se tam kodira ... če rabiš code monkeye in se ne gres razvoja pol ne iskat ljudi na faksu ..
Hja, boljkone si ti falil point. Če gre nekdo študirat računalništvo zaradi menda dobre službe, potem je nekdo brez faksa a z genuine interest in the field skoraj vedno boljša izbira. Computer science pač je taka veja, da se še vedno da zelo kvalitetno in obširno znanje pridobit brez šol. Primerjava z dohtarji kot zgoraj ne zdrži vode.
Pa tale moj post še zdaleč ni namenjen kurcanju izobrazbe, zgolj opozarjam na dejstvo, specifično za naš poklic.
Mufasa ::
Hja, boljkone si ti falil point. Če gre nekdo študirat računalništvo zaradi menda dobre službe, potem je nekdo brez faksa a z genuine interest in the field skoraj vedno boljša izbira. Computer science pač je taka veja, da se še vedno da zelo kvalitetno in obširno znanje pridobit brez šol. Primerjava z dohtarji kot zgoraj ne zdrži vode.
Pa tale moj post še zdaleč ni namenjen kurcanju izobrazbe, zgolj opozarjam na dejstvo, specifično za naš poklic.
To velja ze od srednjega veka..priuceni kovac je bil vedno boljsi od "solanega" :)
Mavrik ::
Dejstvo je kvečjemu, da ima večina priučenih za "naš poklic" en drek pojma o računalniški znanosti (kar je tisto kar učijo na faksih). Za to da si code monkey ti pač ni treba nič kaj dosti znat. Tak da dajte ne nakladat tolko no.
The truth is rarely pure and never simple.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mavrik ()
Dejstvo je kvečjemu, da ima večina priučenih za "naš poklic" en drek pojma o računalniški znanosti (kar je tisto kar učijo na faksih). Za to da si code monkey ti pač ni treba nič kaj dosti znat. Tak da dajte ne nakladat tolko no.
Ne, tudi ti si popolnoma falil moj point. Dejstvo je, da najdeš kup diplomantov ki se ji o computer science še sanja ne, zgolj prerinili so se skozi izpite. Faks ni rešeto, ki bi take pa kar izrinil ven oziroma jim dal kaj zelo globokega znanja. Po drugi strani pa imaš kar nekaj ljudi, ki niso nikoli stopili v faks, a se globini in širini njihovih znanj lahko kak Kodek le klanja. Pa če pustimo takšne, izjemne primerke ob strani, bistvo je, da je sam papir iz faksa pri nas zelo slaba garancija o pričakovanih sposobnostih bodočega razvojnika.
Tisto, kar učijo na računalniških faksih, še zdaleč ni znanje, ki ga ne bi mogel posameznik pridobiti in razumeti tudi sam. Ne pravim, da ni težje, ne pravim, da je to pravilo, a primerjat to z dohtarji...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: oldguy ()
Večja garancija je, ko pa da dobiš enega mutibariča, ki nima nobenega papirja in ti ven meče še pa još nekih izrazov in zgodbic katerih ne moreš preverit... in potem te nategne, češ da drži boga za jajce pa nevem kaj in je bol pameten ko vsi faksi na svetu skup... In siromak ni mogo končati šole ker se je zamero profesorju ... vsi poznamo take zgodbice
Tudi to, da je nekdo samo prebil skozi faks pove nekaj o njem. Človek je borec in v dani situaciji pride skozi in konča. Ne obupa ob prvem problemu (ne pa kot zgornji primer) in potem naklada 100 in en razlog zaka se ne da (verjetno bo kriv programski jezik).
Tudi to, da je nekdo samo prebil skozi faks pove nekaj o njem. Človek je borec in v dani situaciji pride skozi in konča. Ne obupa ob prvem problemu (ne pa kot zgornji primer) in potem naklada 100 in en razlog zaka se ne da (verjetno bo kriv programski jezik).
Ka zaboga...
Tody ::
IT-jevcev seveda ne moreš primerjat z doktorji. To je tko kot da ga pošlješ v šolo za 5 let potem pa mu daš še 4 leta da dela v neki dobri/solidni kodirni hiši in potem mu šele dovoliš da se specializira. Če bi šolanje tako potekalo bi vrjetno res zadeve bile bolješ.
Drugače pa se hitro vidi kdo je kaj in kako ko mu daš za rešit en problem :)
Drugače pa se hitro vidi kdo je kaj in kako ko mu daš za rešit en problem :)
Večja garancija je, ko pa da dobiš enega mutibariča, ki nima nobenega papirja in ti ven meče še pa još nekih izrazov in zgodbic katerih ne moreš preverit... in potem te nategne, češ da drži boga za jajce pa nevem kaj in je bol pameten ko vsi faksi na svetu skup... In siromak ni mogo končati šole ker se je zamero profesorju ... vsi poznamo take zgodbice
Dobro, dobro, tudi tak ekstrem je slab, jasno. Jih je prav tako precej. Zato se pač zanašaš na osebne izkušnje, priporočila in projekte ki jih ima oseba za seboj.
A dejstvo ostaja da je zgolj papir s slovenskega faksa za razvojnika takorekoč ničvredna referenca, pa obračajte kakor hočete. Če diplomant za seboj nima vsaj par konkretnih lastnih projektov in referenc, ki jih je dobil med ali pred študijem iz genuine interest in the field, je lahko popolno gnilo jajce ali pa nebrušen diamant for what I know...papir je zgolj za podstavit nogo med vrata...
Zgodovina sprememb…
A dejstvo ostaja da je zgolj papir s slovenskega faksa za razvojnika takorekoč ničvredna referenca, pa obračajte kakor hočete. Če diplomant za seboj nima vsaj par konkretnih lastnih projektov in referenc, ki jih je dobil med ali pred študijem iz genuine interest in the field, je lahko popolno gnilo jajce ali pa nebrušen diamant for what I know...papir je zgolj za podstavit nogo med vrata...
Ja doh, kaj ti bo diploma z arhitekture če žagaš late za piknik mize :P
No, ne bit preveč vzvišen. Boš že še z leti videl, da to, kar sem napisal, v Sloveniji drži kot pribito. Na naših faksih prave selekcije takorekoč ni. Diplomo lahko dobi tudi človek, ki se mu o computer science komaj kaj svetlika...
Zgodovina sprememb…
No, ne bit preveč vzvišen. Boš že še z leti videl, da to, kar sem napisal, v Sloveniji drži kot pribito. Na naših faksih prave selekcije takorekoč ni. Diplomo lahko dobi tudi človek, ki se mu o computer science komaj kaj svetlika...
Meni je to čist jasno, samo to ne podpira tvojega argumenta - to, da se ljudje doma naučijo CS na ravni faksa je neumnost in ti dejstvo, da kup nesposobnih konča CS fakse tega ne podpira. Ko boš mi pa uspel najti vsaj za statističen vzorec dobrih ljudi brez izobrazbe, ki imajo CS znanje na nivoju dobrih ljudi s formalno izobrazbo pa se lahko začnemo pogovarjati o zaključkih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mavrik ()
Lahko z znanjem iz arhitekture skonstruiraš ful hudo mizo.
Sicer pa tale debate in tista o študentskih kreditih govorita o naslednjem:
http://www.siol.net/priloge/kolumne/mih...
Zgodovina sprememb…
Meni je to čist jasno, samo to ne podpira tvojega argumenta - to, da se ljudje doma naučijo CS na ravni faksa je neumnost in ti dejstvo, da kup nesposobnih konča CS fakse tega ne podpira. Ko boš mi pa uspel najti vsaj za statističen vzorec dobrih ljudi brez izobrazbe, ki imajo CS znanje na nivoju dobrih ljudi s formalno izobrazbo pa se lahko začnemo pogovarjati o zaključkih.
Sej pravim, da si popolnoma falil bistvo mojega pisanja. Bom pač še enkrat razložil, malce počasneje: bistvo ni, ali imaš mandeljce, ki brez faksa pridobijo izobrazbo na ravni (in ja, vkolikor so sicer redki, obstajajo, kar npr. za dohtarje ne moreš trdit), bistvo je, da zaradi precej nesposobnih diplomantov, ki jih sproducirajo naši faksi, diploma ni garant za to, da ima človek o CS sploh kaj pojma.
Nočem tumbat, da pa so homemade eksperti boljši od diplomiranih, pravim le, da ni nič nenavadnega, da so nekateri diplomiranci precej slabši v vseh pogledih in da je zato diploma kot zgolj papir in referenca boljkone ničvredna.
Zgodovina sprememb…
Nočem tumbat, da pa so homemade eksperti boljši od diplomiranih, pravim le, da ni nič nenavadnega, da so nekateri diplomiranci precej slabši v vseh pogledih in da je zato diploma kot zgolj papir in referenca boljkone ničvredna.
To je samo rak rana slovenskega izobraževalnega sistema, kjer nesposobnih ne izvrže pravi čas. Ampak jih kar naprej vleče dalje. za vsako ceno. Že od osnovne šole dalje.
To je samo rak rana slovenskega izobraževalnega sistema, kjer nesposobnih ne izvrže pravi čas. Ampak jih kar naprej vleče dalje. za vsako ceno. Že od osnovne šole dalje.
Res je. A to je pač dejstvo ki ga moram kot delodajalec vzet v zakup in se po njem ravnat - se pravi, da diplomo kot faktor odločitve boljkone izključim iz enačbe.
Res je. A to je pač dejstvo ki ga moram kot delodajalec vzet v zakup in se po njem ravnat - se pravi, da diplomo kot faktor odločitve boljkone izključim iz enačbe.
Ne, samo kriticno upostevas to dejstvo tako kot vsa ostala. Recimo ce zraven se zves, da je ta oseba imela tudi povprecje 9.5+ je ze zelo velika verjetnost, da gre za nekoga, ki je sposoben (oz. dosti vecja verjetnost kot za osebo, ki nima nicesar za pokazati).
ampak še vedno, faksa ne naredi vsak .. vsi studirajo, redki končajo. Zato jaz diplome ne bi metal ven iz enačbe. To kar ti (v tem primeru) iščeš je neka oseba, ki jo bos dal na projekt in ji ne boš takoj dal nekega novega projekta (mam prav?). In v vsakem primeru bos mogo to osebo uvesti kar vzame nekaj časa. Eni bodo pri tem hitrejši, drugi počasnejši. Glavni problem tu je ugotoviti meje tega človeka. Indikator, da se je oseba prebila še čez nevem kak zastareli in bustast sistem vseeno nekaj pomeni.
In spet, namen faksa ni delat code monkeyev. Je res, da izjeme potrjujejo pravilo, ampak iskati to je enako kot igranje lota.
In spet, namen faksa ni delat code monkeyev. Je res, da izjeme potrjujejo pravilo, ampak iskati to je enako kot igranje lota.
Ka zaboga...
Glede na to da si zaposlovalec, predvsem iščeš nekoga ki je poceni. In manjko diplome pač zniža ceno. Potem pa pritiski na zaposlene naj se doma še kaj naučijo.
Upam da na razgovoru pač daš rešit kak problem iz tvoje prakse. Drugače ti lahko tudi nediplomiranec nameče cel kup izkušenj in "buzzwordov" iz rokava.
Tako imaš cel kup Linux in Windows "stručkotov", ki so zadevo parkrat inštalirali. Rešitev za večino problemov in težav je pa restart + reinštalacija.
Zgodovina sprememb…
Ne, samo kriticno upostevas to dejstvo tako kot vsa ostala. Recimo ce zraven se zves, da je ta oseba imela tudi povprecje 9.5+ je ze zelo velika verjetnost, da gre za nekoga, ki je sposoben (oz. dosti vecja verjetnost kot za osebo, ki nima nicesar za pokazati).
Seveda. Možnost, da oseba nima resnega namena ali volje nadgrajevat svojega znanja, se v tem primeru seveda pomembno zmanjša, a ne le zaradi povprečja, temveč tudi zato, ker visoko povprečje kaže na to, da tej osebi "just good enough" ni bilo enough. So pa po mojih izkušnjah takšni, ki bi tako povprečje imeli, obenem pa vmes ne bi iz lastne iniciative delali še na mnogoterih stranskih projektih, strašno redki. Pa smo spet tam...
To kar ti (v tem primeru) iščeš je neka oseba, ki jo bos dal na projekt in ji ne boš takoj dal nekega novega projekta (mam prav?). In v vsakem primeru bos mogo to osebo uvesti kar vzame nekaj časa.
Seveda, vsakogar je potrebno uvest in na vsakem skurimo vsaj pol leta, preden je od njega kaj uporabnega in preden se pokaže, kakšen je. Iščemo ljudi, ki določeno znanje že imajo in bodo le-to nadgrajevali z lahkoto in ne s težavo. In zato je pomembno, da človek kaže željo po učenju predvsem zaradi lastnega zanimanja za field in ne zgolj zato, da bo dobil papir/denar. Skratka, mentaliteta ljudi, ki naredijo FRI z namenom "dobre službe" je tista, ki zbija vrednost diplomi.
Indikator, da se je oseba prebila še čez nevem kak zastareli in bustast sistem vseeno nekaj pomeni.
Pomeni že nekaj, a ne nujno tega, da ima željo delat in biti uspešen na tem področju.
...ponuja temeljna in praktična znanja, ki so potrebna za delo v stroki, v skladu z najsodobnejšimi merili in standardi, ki za tovrstno izobraževanje veljajo v svetu....
Tole pravijo kar sami na FRI-ju. Ne gre se za code monkeye, gre se za to, da je teorija brez praktičnih znanj boljkone ničvredna.
Glede na to da si zaposlovalec, predvsem iščeš nekoga ki je poceni. In manjko diplome pač zniža ceno. Potem pa pritiski na zaposlene naj se doma še kaj naučijo.
Hehehe, daleč od tega. Nismo toliko bogati, da bi kupovali poceni. Zakaj bi gledal na par 100€/človeka če bo kasneje zaradi njegove nesposobnosti projekt prinesel 100 jurjev manj...
Tako imaš cel kup Linux in Windows "stručkotov", ki so zadevo parkrat inštalirali. Rešitev za večino problemov in težav je pa restart + reinštalacija.
Ti so itak way below pod tem, o čemer govorimo trenutno. Morda v tipični SLO IT firmi, ne pa pri nekih resnih razvojnikih...
Zgodovina sprememb…
Seveda. Možnost, da oseba nima resnega namena ali volje nadgrajevat svojega znanja, se v tem primeru seveda pomembno zmanjša, a ne le zaradi povprečja, temveč tudi zato, ker visoko povprečje kaže na to, da tej osebi "just good enough" ni bilo enough. So pa po mojih izkušnjah takšni, ki bi tako povprečje imeli, obenem pa vmes ne bi iz lastne iniciative delali še na mnogoterih stranskih projektih, strašno redki. Pa smo spet tam...
Exactly! Verjetno so zraven se kej poceli, ergo mi recimo diploma + povprecje marsikaj povesta (lahko iz tega dolocene stvari sklepam) ;).
Da ne bo pomote, tukaj ne govorimo o tem, da ti imas z diplomo avtomaticno super znanje (nasprotno pri skrajnih primerih je lahko katastrofalno), ampak o tem da ti dejstvo, da nekdo ima diplomo vseeno nekaj pove (recimo, statisticno visja verjetnost, da se bo naucil tudi zadev v firmi).
Zakaj bi delal še na N stranskih projektih poleg službe? Kvazi nabijanje referenc. Dan ima žal samo 24 ur.
amigo_no1 ::
Mislim da oldguy govori o študiju + stranskih projekti in ne redna služba + stranski projekti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
tonebbb ::
Zakaj potem sploh hoditi v srednjo šolo za ta ničvreden papir, sej tega bi se lahko tudi sam naučil?
x3ca ::
Tud za povprečje 9,5 ne rabiš bit nevem kaj, vam kar jaz povem iz prve roke. :) Ni me sram priznat, da zelo malo vem. Ker zahteve na FRIju so nizke, snov pa se obravnava hitro in površno. Pač pridno rešiš seminarske, vse obvezne sklope pa še kakšnega sam dodaš, ker ti je itak kul programirat. Potem dobiš takoj 10, ker program omg DELA to kar mora in še kaj več (večinoma ni važno kako). Potem se še par dni učiš tisto teorijo za izpit, če maš dober spomin, je lahko. :) C'mon FRI je pač ful nezahteven fax, če ti je kul programirat. Če ne maraš, ti je pa nočna mora. Ker drucga se tko al tko skor ne počne (na VS vsaj).
Torej jaz imam kljub dobremu povprečju občutek, da v bistvu zelo malo znam. Mogoče je to samo moja samokritičnost. Ampak kaj pa vem, ko berem kakšne tuje vire kot je Stackoverflow, nevem od kje ljudem toliko znanja, ker iz faxa sigurno ne (no mogoče kakšnega tujega, našega pač ne). Sej dejansko tud nevem kaj se pričakuje od enga diplomiranca. Vsi nekaj bluzite o CS, noben pa ne pove kaj konkretnega.
Še o GitHubu. Velik sošolcev ni poznal tega, kaj šele uporabljal (preden smo začeli pri enem predmetu). Sploh pa je to beden kriterij, pove samo o tem, da ne preživiš dovolj časa na določenih internetnih virih. Verjetno ne poznajo ali poznamo še česa pomembnejšega :)
Torej jaz imam kljub dobremu povprečju občutek, da v bistvu zelo malo znam. Mogoče je to samo moja samokritičnost. Ampak kaj pa vem, ko berem kakšne tuje vire kot je Stackoverflow, nevem od kje ljudem toliko znanja, ker iz faxa sigurno ne (no mogoče kakšnega tujega, našega pač ne). Sej dejansko tud nevem kaj se pričakuje od enga diplomiranca. Vsi nekaj bluzite o CS, noben pa ne pove kaj konkretnega.
Še o GitHubu. Velik sošolcev ni poznal tega, kaj šele uporabljal (preden smo začeli pri enem predmetu). Sploh pa je to beden kriterij, pove samo o tem, da ne preživiš dovolj časa na določenih internetnih virih. Verjetno ne poznajo ali poznamo še česa pomembnejšega :)
darkolord ::
x3ca> Ampak kaj pa vem, ko berem kakšne tuje vire kot je Stackoverflow, nevem od kje ljudem toliko znanja
Izkušnje.
Izkušnje.
Ta tema je malo zašla iz svojega naslove.
Bom malo nazaj spravil.
Za koliko denarja dobi službo nekdo, ki ima 10 letne izkušnje, tudi mednarodne?
Bom malo nazaj spravil.
Za koliko denarja dobi službo nekdo, ki ima 10 letne izkušnje, tudi mednarodne?
Blinder ::
provam ugibat, 600€, če je firma škrta(zaradi konkurence bodo že dobili koga tut za ta denar) pa do 1600€, če je firma radodarna in raje da višje plače delavcem zato, da so zadovoljni in da dlje ostanejo v firmi
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija