» »

Grafični pogon v Windows Vista ne bo sestavni del jedra

1
2
»

Matevžk ::

Yes, we do.
Na strežniku GUI-ja ne rabiš in pika.
Seveda se zgodi, da je kakšno stvar veliko lažje konfigurirati grafično (morda tudi bolj varno -- GUI te lažje opozori na napake, ki jih delaš). Morda celo večino stvari. Zato se pač naredi ali HTTP vmesnik, ali pa nekakšen vmesnik po svojem protokolu, ki grafično teče na klientu, strežnik le poskrbi za ustrezno spremembo konfiguracije.
Če za to MS poštudira še en (svoj?) standard za "control panel povezavo" (na unixu se recimo dostikrat uporablja kar kombinacija firewalla, ki dopušča le localhost nastavljanja in SSH tunela), da ne bo vsak modul izumljal tople vode glede varnosti povezave ipd., potem ... bi v nekaterih primerih celo jaz pomislil, da bi strežnik kje lahko tekel na Windowsih. Če pa mi omogočijo še out-of-the-box dostop do konzole po SSH protokolu, hej, potem so pa legende.
lp, Matevžk

PARTyZAN ::

64202 ::

> Mogoče je Alpha tudi to razlog, da so ukinili segmentacijo, ki bi sicer zelo zelo zelo prav prišla pri buffer overflowih. OK, sedaj imamo managed code :O

Hm, nardis en objekt na segment, pa mas hardversko zasciteno managed kodo >:D. Samo majo verjetno proci veliko premajhen preslikovalni cache za kej tacga, kar je mogoce tudi razlog, zakaj se segmenti ne uporabljajo. Naj kdo ki ima vec pojma kot jaz kaj rece na to temo :)
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

BigWhale ::

Matevzek:

Saj Windows to stvar ze imajo. Rece se ji Remote desktop, se prej pa terminal server. ;)

-----
Darko:

Ah, ne razumes me. V bistvu bi lahko celo rekel, admin, ki mora pes do serverja, do konzole, ni admin. Server imas v eni sobi v katero gres enkrat na pol leta. Pa tisti server tudi ni server... ;)

OwcA ::

Pridni bodite tudi tu.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Bistri007 ::

Hm, nardis en objekt na segment, pa mas hardversko zasciteno managed kodo . Samo majo verjetno proci veliko premajhen preslikovalni cache za kej tacga, kar je mogoce tudi razlog, zakaj se segmenti ne uporabljajo.

Segmenti, kot so implementirani, so res zelo nepraktični. Dostop do pomnilnika je brez prefiksov možen samo za DS, za vse ostalo pa so potrebni prefiksi, ki daljšajo kodo; poleg CS (za kodo) in SS (za stack) so samo še trije (ES, FS, GS). Mislim pa, da jih v AMD64 več ni.
Drugače pa so se mi (razen tega da so okorni) takrat zdeli zelo zanimivi: dva procesa si lahko tako izmenjavata podatke, poljubno lahko omejiš dolžino segmenta (torej lahko piše samo tam), read-only ipd. - vse ostalo napaka 0D.

Samo to mi ni jasno, zakaj nekateri driverji *morajo* teči v kernel mode???
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Matevžk ::

BigWhale: Remote Desktop je samo presnos slike in dogodkov periferij preko omrežja (a'la VNC). Grafični sistem in namizje še vedno tečeta na strežniku. To ni tisto, o čemer sem govoril. Seveda pa te storitve ne uporabljam, tako da me popravi, če se motim.
Ali Terminal Server podpira port forwarding in avtentikacijo z asimetričnimi ključi? (To NI flame, samo sprašujem, ker ga ne uporabljam, sta pa to zame storitvi s ključnim pomenom; poleg tega rabim še file transfer (v povezavi z omenjeno avtentikacijo).)
lp, Matevžk

64202 ::

> Ali Terminal Server podpira port forwarding in avtentikacijo z asimetričnimi ključi? (To NI flame, samo sprašujem, ker ga ne uporabljam, sta pa to zame storitvi s ključnim pomenom; poleg tega rabim še file transfer (v povezavi z omenjeno avtentikacijo).)

l2tp/ipsec zgleda kewl, nisem pa se uporabljal. Glede na ficr list, vidim da so NAT porihtal (tezava ipseca) in ma poslihtano varnost (za razliko od PPTP).
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

U cakaj malo: Support for IPSec NAT traversal is planned for the Windows .NET Server family and for many third-party VPN servers. - Administrator's Guide to Microsoft L2TP/IPSec VPN Client

Potem to se ni porihtano?
I am NaN, I am a free man!

Microsoft ::

Tole si potegnil 3 leta in pol staro stvar na strani od Windows 2000. Zdej je tu ze novejsa verzija, 2003.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

64202 ::

Dammit pa MS-jev search, vtipkas l2tp/ipsec pa dobis same w2k linke ven :\. Ok, ocitno so ze pofixal za casa xpsp2:
L2TP/IPsec NAT-T update for Windows XP and Windows 2000
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

BigWhale ::

Matevzek,

Pri terminal services laufa GUI na serverju in potem prenasa sliko po zici? Eh? Si ziher? Ker na masini lahko hkrati dela vec uporabnikov. Da bi se za vsakega posebaj tam izvajal GUI je pa rahlo stupidno.

Hm, ne rahlo ampak kar precej. ;)

Matevžk ::

LOL, to je pa že skoraj tako nesramno kot MS-jeve strategije!:D
BigWhale: ja, res je zelo stupidno, tako stupidno, da še MS ne bi mogel tako narediti. Terminali seveda tečejo v ozadju (torej je samo v najbolj profesionalni verziji Windows zares večuporabniški OS). GUI pa na strežniku teče za Remote Desktop. Se lahko več uporabnikov naenkrat oddaljeno prijavi v grafično lupino? Na linuxu b.p.
Yes, I'm flaming!>:D
lp, Matevžk

3p ::

@Matevzk:
"devil: enake opicje v konzoli? Misliš bash for windows, ali oni kup konfiguracijskih fajlov, po katerih je potrebno kracati? Če misliš prvo, itak imaš...

matevzk: Smeh Ti še nisi delal v bashu, ali pa si uporabljal samo osnovne funkcije in ob tem spuščal zvoke obupa nad Linuxom, ki ponuja tako nezmogljiva orodja (v primerjavi z MS All-Inclusive Graphical One-mouse-click Wonderous Interface)."

No, no. Kako smo poskočni. Dovolj sem delal v bashu in cintral sem na to, da si ga komot naložiš v Windows (skupaj z celim cygwinom če hočeš).

opeter ::

Hmm...

jaz bi samo toliko dodal (sicer nisem takšen techno-geek in poznavalci, kot vi vsi), ampak tiste slike, kar sem jih do zdaj videl od Windows Viste so mi bile zelo všeč. Celo neki Flash video sem nekje videl o delovanju in manjših efektih.

Moram pa pohvaliti sedanje oblikovalce MS-ovega Avalon, ker izgleda prav udobno za delat, podobno kot MacOS X. Namreč za normalnega uporabnika je GUI in izgled zelo važen in po mojem je čim manj kičast ter prečiščen, tem boljši je.

Sam največ uporabljam MacOS-a pri delu, in moram povedat, da mi je bil originalni Aqua look v MacOS X-u malce preveč... hmm... kičast. (o Winsih, pa o modri Luni niti ne bom izglubljal besed). Meni osebno je bil bolj všeč stari vmesnik MacOS 9-ke (in starejše - celo nazaj do 6-ice). Precej špartansko, ampak hudo uporabno, posebej če si naložiš nekaj dodatnih uporabnih extension-ov za apple menu bar.

Tako sem na MacOS X-i preizkusil Shapeshifter in spremenil originalno Aqua temo v Panterju na Milk in Classic Platinum. Te dve temi sta mi stokrat bolj všeč, kot originalni UI.

http://www.maxthemes.com/themes/?theme=...
http://www.maxthemes.com/themes/?theme=...

Da pa to vse ne bo off-topic... sicer točno ne poznam sestavo unix ogrodja(BSD verzijo) MacOS X-ke, vendar pa predpostavljam, da je grafični del posebej, podobno ko bo to po novem v Windows Visti. In to ne more biti slabo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

[BISI] ::

3p: ja, jaz sem ga ze na prejsnji strani opozoril, da te je malenkost prehitro ocenil...
Vsekakor pa je zanimivo, da uporabnik linuxa ne pozna cygwina - le kako se bo znasel pod windowsi, ce bo v uporabo le-teh kdaj prisiljen, hehe? ;))
And then I saw her face... Mozilla Firefox

klemen22 ::

Važno je da od naslednjih Winsev lahko pričakujemo ogromno, pravo malo evolucijo. Upam da bodo vse te feature res vključili noter ker nekaj jih je že odpadlo. Skratka še 10 mesecev čakanja..
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Microsoft ::

Jst sem nekje prebral, da bodo novosti dodajal samo še do januraja ali februarja naslednje leto. Sledilo bo (verjetno) še samo testiranje in bugfixanje.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

klemen22 ::

Fino, skratka da nardijo nekaj tazga kar so z XPji leta 2001 pa bo super. Upam pa da se ne bo zavlekel razvoj še za kakšenga pol leta.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

MrStein ::

BW:
Pri terminal services laufa GUI na serverju in potem prenasa sliko po zici? Eh? Si ziher? Ker na masini lahko hkrati dela vec uporabnikov. Da bi se za vsakega posebaj tam izvajal GUI je pa rahlo stupidno.

Izvaja se. Pa se slika pol kopira. Za več uporabnikov.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Matevžk ::

Jah, verjetno se res ne kopira "slika" (pixel-by-pixel) ampak enostavno konzola (char-by-char) - tisto prvo bi bilo pa že res preveč neumno :)
Enivej, hvala za opozorilo glede cygwin/bash, čeprav nad uporabo take glomazne kombinacije nisem ravno navdušen in konec koncev govorim o build-in features:)
lp, Matevžk

Bistri007 ::

Terminalski strežnik je kombinacija več pristopov.
1. slika se *mora* pretočiti preko mreže, drugače je sploh ne vidiš
2. ampak ta slika ni preveč neumna, saj jo poveže z elementi grafičnega vzmesnika (kjer se da) - npr. ikonce ipd.
3. Citrix client ima neke posebne opitimizacije, da tipkanje izgleda hitrešje in je miška bolj odzivna
4. uporablja bitmap cache
5. poganjanje videa ali preprostih animacij (npr. utripajoče črke Word) preko Citrixa ni priporočljivo, saj se CPU poraba dvigne v višave, pa še veliko podatkov mora prenesti. Čeprav v zadnjih verzijah Citrix obstajajo neke optimizacije za Flash.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

drola ::

Fino, skratka da nardijo nekaj tazga kar so z XPji leta 2001 pa bo super. Upam pa da se ne bo zavlekel razvoj še za kakšenga pol leta.


Mislim, da je bolje, da se razvoj zavleče, kot pa da bo vse skupaj neuporabno do SP1 ali SP2.
https://drola.si

Matevžk ::

Bistri007 ... v unix svetu o terminalu ponavadi govorimo v povezavi s konzolno (tekstovno) lupino. Torej je pri MS to dejansko grafični dostop, kar pomeni, da se lahko več uporabnikov naenkrat oddaljeno prijavi v grafično lupino?
lp, Matevžk

McAjvar ::

malce offtopic

nekateri bi se radi ognili cygwinu. torej: za tiste, ki bi radi malo bolj unixasko vzdusje v m$ ukazni lupinici, vendar brez cygwina: native win32 ports of some gnu utilities. odzipas, dodas v path, dela. za samodejno dokoncevanje pa si mord as kakim tweakui nastavis to funkcijo na tipko tab, pa tudi gre.

ce bi pa kdo rad skriptal, pa so perl, python, php ipd. tudi ze dolgo prisotni na win32. glej www.php.net ter www.activestate.com.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

Ziga Dolhar ::

Matevzk:

> GUI pa na strežniku teče za Remote Desktop. Se lahko več uporabnikov naenkrat oddaljeno prijavi v grafično lupino? Na linuxu b.p.

Da, lahko.
https://dolhar.si/

Matevžk ::

A, to mi je pa novo ... :oops:
lp, Matevžk

Ziga Dolhar ::

[V XPjih si sicer "licenčno" omejen na 1 povezavo (v ozadju sicer lahko delujejo ostale seje), vendar obstaja "crack" za to. Na strežniških oknih te omejitve seveda ni, in to je bilo tudi že na w2k.]
https://dolhar.si/

simnov ::

Jaz sem inšaliral visto build 5270 potem mi je pa cdrom zaznalo kot ata disk z 0 mb prostora
grem v bios pogona ne zazna v windowsu kot disk. Poskusim inštalirat nazaj xp-je ne morem ker ne zazna dvd-rw pogona.(po formatiranju diska na drugem pc ju sem lahko normalno naložil xp-je in build naj bi bil 60% končan mislem ej prejšni build je delal boljše in hitreje.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Želja po odprtokodnem OS/2

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
373242 (2105) CaqKa
»

Ubuntu izdal okvarjen popravek

Oddelek: Novice / Varnost
474246 (2783) Matevžk
»

Windows XP home - predčasno stara šara? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6610260 (8132) opeter
»

BeOS upihnil deseto svečko

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
52358 (2358) Bakunin
»

Za dolgočasen petkov večer: Windows Longhorn Build 4051

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
222059 (2059) andrej

Več podobnih tem