» »

Zakaj VB

Zakaj VB

com ::

Zanima me zakaj bi kdorkoli hotel uporabljati VB? Razlogi za moje vprasanje so cisto enostavni:

Po pričanjih številnih študentov, se je VBja dosti težje naučiti kot pa Pascala/Oberona/Cja/Jave in celo Cobola. Razlogi so nekatere strukture, ki niso podobne drugim jezikom.

Kjub temu, da nekateri zagovarjajo enostavnost, je veliko lažjih alternativ. Kot so C Builder, Delphi, VisualCafe.

Koda v teh jezikih pa se resnično compila. Ne tako kot pri starejših VBjih, ko smo porabili .dllje in pa novejših ki jih imajo že vključene v kodo/windowse.

V poštev pridejo tudi mrežne aplikacije, ki v VBju odlično delujejo s COM objekti. Vendar ali ste kdaj poskusili napisati čisto enostaven tekstovni protokol. Nikar ne razmišljajte o binarnem.

Enostavnost in hitrost izgradnje uporabniškega vmesnika je popolnoma enaka kot pri drugih aplikacijah. Poleg tega je treba veliko truda za nestandardne vmesnike.

Portabilnost takih aplikacij je nična. Delajo le na windows sistemih, pa še to večinoma na določeni verziji. Tudi nobene skalabilnosti nam ne prinese.

Zanesljivost aplikacij v VBju večinoma v redu, v primeru da je vsaj programer malce izkušen.

Kaj so torej razlogi za tako številno navdušenost na VB?

Monster ::

jaja :)) se je vse to res, sm sintaksa je fulla easy, velik se da narest pod to easy sintakso... Pa glavna stvar je... Podpora bazam(I think). Sicer za tebe ne vem sm men postavljanje oz delanje vmesnika ni nikol delalo težav, kljub temu da ma včasih čudne finte sm zadeva recimo da deluje ne. V novih Winsih pa so vključeni vsi DLLji ki jih potrebuje tk da je recimo prenosljivost mal bolje urejena(vendar še vedno samo na winsih).

Vmesiki so pa res postavli zelo podobni med sabo(Cbilder, delphi itd)... Ne vem zgleda easy :), pa velik je dokumentacije...
Ka zaboga...

webblod ::

Odgovor je seveda večplasten...

Nekaj prispeva gotovo to, da je VBA podprt v skoraj vsaki M$ aplikaciji... Glede na okrog 85% tržni delež M$ na področju OS...

Tukaj gre iskati tudi drugi razlog. Na žalost je management v naših podjetjih premalo "informacijsko izobražen". Tako večina srednjih in velikih podjetij še vedno stavi na M$ Windows... Seveda mu na večini uporabniških postaj dela družbo M$ Office. Vse skupaj je seveda kupljeno po OSL ali kaki drugi licenčni pogodbi z opaznim popustom, v paketu pa so dobili še M$ SQL Sever. Ker so "napredni" in so znali predvideti, da bo marsikdaj treba napisati tudi kako vrstico kode, so k paketu dodali še "najbolj ustrezno" razvojno okolje... M$ Visual Basic.

Na drugi strani je treba povdariti še en aspekt... Danes si računalniško podprtega poslaovanja ne moremo več predstavljati brez podatkovne baze v ozadju... Pravzaprav si poslovanja ne znamo predstavljati brez računalniške podpore. Ko si nek manjši ali srednje velik podjetnik (s cca. 10 do 50 zaposlenimi) privošči nakup računalnikov (cca. 5 - 10), so ti navadno seveda že opremljeni z OS M$ Windows in imajo tako ali drugače nameščen M$ Office. Ker o nakupu še kakega strežnika niti ne razmišlja, je rešitev na dlani. V skladu z interesom po "zniževanju stroškov" si da svetovati, kako zadevo organizirati in zelo kmalu se najde nekdo, ki mu razkrije skrivnost M$ Accessa...

Vodo na mlin pa pripeljejo tudi druga podjetja, katerih je seveda tržna niša uporabnikov M$ Windovs vse prej kot zanemarljiva... Tako npr. AutoCAD že dolgo podpira VBA...

Pa smo tam. Seveda velja omeniti, da je MS Visual Studio 6 Enterprise cca. 60% cene Borlandovega C++ Builder-ja 5 Enterprise (kateremu dela družbo Delphi 5 Professional), pa si predstavljaj, npr. mene, ko naši direktorici razlagam zakaj naj kupi za poloviso dražje razvojno orodje, ki ga je izdelal Micro$oftov konkurent, če imamo že "vso" programsko opremo na Micro$oftovi bazi.

In tako se krog sklene... Pojavi se povpraševanje po VB programerjih, itd.

Namenoma sem se izognil polemiki o tem katero orodje je boljše in katero slabše, saj to navadno ne pelje nikamor, lahko rečem le, da ima vsako svoje prednosti in slabosti...
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

alesrosina ::

tole bo pa kr drzal.
Sicer se pa meni zdei, da se je VB lazje naucit od ostalih jezikov, vendar verjetno je to tudi zato, ker sm zacel z VB in nisem se nobenega drugega jezika sprobal. Sicer dobis v paketu z Vb tudi Visual C++ , a ga sam nisem se nikoli uporabljal (razlog: ne znam :P) . No, ko sem ze pri tem: mogoce lahko kdo razlozi kako zaceti z c++ in ce je za delo z C++ dovolj Visual C++ .
Hvala.

asPeteR ::

Začni s kakšno knjigo o C-ju. Kjer maš konkretne primere. In začneš,...
Vsekakor se pa naučiš programirati (velja za večino promram. orodij) tako, da preprosto delaš in delaš na primerih, torej najveš se naučiš iz prakse,...

Za začetek pa v knjižnico.

com ::

webblod: Cene. Nočem biti pristranski. Kakorkoli že, vendar si pogledal le cene, ki so ti všeč. Tako recimo Borland dosega cenovni razpon od $100 pa do $2500 z C++ Builderjem, s tem da že v prvi verziji (pro in ent verziji sta za velika podjetja) dobiš celotno podporo ODBC bazi, kar je navsezadnje tudi lahko MSSQL server. MSSQL server je profesionalna zadeva - stane med $500(for developers) in $20000(per processor). Ampak to sploh ni bistvo, vecina SI podjetji verjetno dobi kopije programja dosti ceneje.

Podjetja res povprašujejo po VB programerjih in tudi na javnih razpisih VB programi zmagajo, saj so roki za izdelavo programov nesimiselni, kar le spodbudi VB programerje. UI sicer lepo izgleda, vendar se večinoma zgodi, da marsikaj ne deluje kot bi moralo. In s tem se le povečuje nezadovoljnost podjetij. Kar pa res rabijo so verjetno računalniški strokovnjaki, ki znajo izdelati celovito rešitev, najti programerje, zgraditi omrežje itd...

Vendar visual basic je zelo popularen tudi med mladimi. Kar pa je zelo žalostno, saj taki ljudje ne potrebujejo baze. VB jim samo pokvari stil programiranja, njihovi programi pa končajo na cybersmetišču.

webblod ::

Niti pod razno ne favoriziram VB-ja. Nasprotno... Sem tista generacija, ki se je v srednji šoli učila Turbo Pascal (kam pes taco moli presodite sami). :D

Vendar pa je bilo vprašanje, zakaj vraga je VB tako popularen, in poskusil sem osvetliti nekaj (nikakor ne vseh) aspektov, zakaj je tako... Govoril sem predvsem iz lastnih izkušenj :'( in upam si trditi, da je situacija v večini slovenskih (ne-računalniških) podjetjih podobna.

Glede cen pa... Strinjam se, da bi se dalo o razmerju cena/upravičenost debatirati... Celo tudi sam se nagibam na Borlandovo stran, hotel sem le izpostaviti težavnost situacije, ko je v podjetju, kjer informatika spada v servisne službe (torej strošek) poskušaš managementu razložiti, zakaj je bolje kupiti Borlandov izdelek, pri čemer je "stalni dobavitel" do sedaj Micro$oft, čigar orodje je cenejše...
:'(
O različicah pa samo toliko... Roke si izpostavil tudi sam... Vsako zadevo se da napisati v Notepadu s pomočjo Borland C++ Compilerja (FREE - Zastonj) prevesti, ... :D
Vendar, če hočeš izpolnjevati roke, potrebuješ komponente, torej brez vsaj Pro (zaželjeno ENT) različice, jih boš težko dosegal... :\

Gledam pač iz praktičnega stališča. :\
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Win32 razvojno okolje za bruca

Oddelek: Programiranje
101217 (884) NoUse4AName
»

Visual C++ oz. Basic ali Borland Deplhi 7?

Oddelek: Programiranje
382083 (1488) BBB
»

s cim zaceti delphi ali c++

Oddelek: Programiranje
381466 (997) Chronoz
»

VB vs C++

Oddelek: Programiranje
6846 (769) webblod
»

C++ začetniki

Oddelek: Programiranje
181845 (1116) MasterBlaster

Več podobnih tem