» »

Delni rezultati raziskave o uporabnosti spletnih mest

Delni rezultati raziskave o uporabnosti spletnih mest

Slo-Tech - Zahvaljujemo se vam za tako množičen odziv na prvo anketo. Anketo je izpolnilo 931 anketirancev, od tega je bilo kar 94% moških in le 3% žensk, starih med 13 in 56 let. Največji del anketirancev spada v starostno skupino med 17 in 28 let.

Rezultati ankete med drugim kažejo , da sta struktura in navigacija spletnega mesta najpomembnejša elementa spletnih mest (4.62), saj pripomoreta k boljšemu in hitrejšemu razumevanju spletnega mesta. Prav tako se anketirancem zdi pomembno, da se zlahka in brez večjih težav naučijo, kako uporabljati določeno spletno mesto. Podobnost spletnega mesta z že videnimi in uporabljenimi spletnimi mesti ne prinaša občutka domačnosti.

Na podlagi rezultatov ankete smo izvedli pet skupinskih pogovorov, v katerih so nam nekateri uporabniki zaupali bolj specifične predloge in želje o uporabnosti spletnih mest.

Nekaj zanimivih citatov iz skupinskih pogovorov

Na vprašanje, kaj uporabnikom Slo-Techa pomeni koncept uporabnga spletnega mesta, so odgovarjali: “Uporabnost as in ease of use. Web site, ki je pregleden in brez nepotrebne navlake, ki se kaze v reklamah, ogromnemu številu slikc, kičast izgled. I like the content, not the look of it (Peter).”, “takoj dosegljive informacije (Tim)”, in “Design mora biti v službi vsebine, ne pa da se (kakor je to precej pogosto) vsebina prilagaja designu (Andrej)”.

Povedali so nam tudi, kaj je po njihovem mnenju za uporabno spletno mesto nujno: “analiza ciljev postavljavca strani in potreb obiskovalcev, potem vsebina in njen razpored, navigacija itd. (Samo)”, “7 glavnih kategorij + search + site map (Jaka)”, “Zgolj iz tehničnega vidika, naj se držijo HTML 2.0 pri oblikovanju in potem to morda nadgradi s CSS (Jan)” in “idelana informacija: link s kratkim opisom ---> povzetek vsebin ---> polna vsebina”.

To in še marsikaj zanimivega smo izvedeli v prvih skupinskih pogovorih. Ker želimo preveriti, ali so predlogi všeč tudi vam, smo na podlagi pogovorov pripravili drugi val anket. Vabljeni k izpolnjevanju:

anketa 1
anketa 2
anketa 3
anketa 4
anketa 5

Vabljeni tudi k skupinskim razgovorom, s pomočjo katerih bomo sestavili zadnji sklop krajših anket, osredotočen na konkretne predloge za izboljšanje spletnega mesta Slo-Tech!

38 komentarjev

solex ::

Kar rabiš je uporabno kar ne rabiš vrzi v koš
Back to nature

antonija ::

Podrocje izobrazbe:

družboslovje
računalništvo/informatika
humanistika
ekonomija
pravo
drugo
Brez odgovora


A ekonomija in pravo ne spadata pod druzboslovje, vse naravoslovne vede pa spadajo pod drugo?:\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Matthew ::

Ene so mi res smešne:
Preprosto spletno mesto vsebuje čim manj slik.
A ni to logično? Hm ...

Nana L. ::

Matthew, se strinjam s tabo. Vendar pa to ni ni popolnoma logično vsem, saj obstaja tudi določen krog izjemno piktografskih ljudi, ki lažje berejo informacijo v vizualni obliki kot v obliki teksta.

BluPhenix ::

Skupinski pogovori... kdaj so pa bili, če že govorite, da bom povabljen, potem se nekako tega držite, tako da si človek kaj normalno splanira...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Nana L. ::

BluePhenix, saj si povabljen ... definitivno, smo te vključili v enega izmed pogovorov ta teden, ker se prejšnji teden nismo uspeli dogovoriti.

sirotka ::

a 3% je pa srednjega spola:)?

Ales ::

To so verjetno neopredeljeni, lahko da so tudi vesoljci ali pa samo tisti, ki ne marajo oddajati demografskih podatkov, izpolnijo pa ostalo.

Nana L. ::

Ales, da. Nekateri niso želeli izdati svojega spola. pa nič zato;))

BluPhenix ::

Aha no, ok, samo povej vsaj 2 dni prej, da si rezerviram čas. Nismo uspeli dogovoriti? 8-O :D

ja, tisto humanistika, ekonomija, pravo se zdi tudi meni nepotrebno tako ločevati, če že elektro spada pod drugo ...

Bi se dalo naslednjič eno anketo, da ni treba 5x klikati na dveh enakih straneh?

Precej nejasna vprašanja so mi bila glede oblikovanja, mi ni blo čisto jasno kaj sprašujete (Anketa4 Slabše oblikovano spletno mesto ima veliko reklam - kaj ima količina reklam veze z oblikovanjem? Če je dobro oblikovanje, se tudi velika količina oglasov lepo zlije, torej količina reklam ne pogojuje dobrosti-slabosti designa) Razlika med reklamami in oglasi? >:D

Drugače pa sem odgovoril, na vseh 5, da bomo kaj prispevali.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Saladin ::

Nana L.
A je kak poseben razlog, da “idealna informacija: link s kratkim opisom ---> povzetek vsebin ---> polna vsebina” nima izpostavljenega avtorja?
:)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Nejc Pintar ::

Motijo me predvsem večkrat ista vprašanja (brskalnik, letnica rojstva, etc.)
Pa v FF mi ni ravno kul delovalo. Ko sem enkrat kliknil naprej ni pokazalo vprašanj, ko sem kliknil nazaj in spet naprej je bilo ok. Mogoče je problem pri meni.

V sredo spet debata?
Lahko je biti prvi, če si edini!

Tear_DR0P ::

nejc to je zato, da se izloči goljufe - kot navzkrižno zasliševanje
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

madmitch ::

A naravoslovci smo pa kr eni drugi, al kaj, samo drotarji so posvečeni. UŽALJEN! :'(
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

CaqKa ::

>>> Padajoči meniji na vrhu strani mi sploh niso všeč, ker je navigacija z njimi težavna.
>>> Zelo me moti, če je spletno mesto, ki ga obiščem, narejeno za specifičen brskalnik, ki ga ne uporabljam.
>>> Za boljšo uporabo določenega spletnega mesta nisem pripravljen/a spreminjati ločljivosti svojega zaslona.


mislim.. spet vprašanja ki že kar vnaprej sugerirajo odgovor.. temu se reče manipuliranje pri anketi.. vprašanje pri anketi more bit postavljeno nevtralno.
pa spet je prva anketa taka splošna.. kuj nekaj.
mislim.. ne upoštevaj se niti priporočila o tem, da nehite taka čudna vprašanja postavljat pa se še tega ne držite, kako naj potem verjamem, da boste od teha anket dejansko kaj realizirali?

CaqKa ::

zakaj se zadnji del ankete ponavlja?

CaqKa ::

ma dajte no.. meni se več ne ljubi reševat.. zakaj?
ker so vprašanja postavljena tako:

Če te vdarim na usta: () me popolnoma ne boli () me ne boli () niti-nit () me boli () me popolnoma boli

get real.

CaqKa ::

pa da še pokomentiram 'analizo' prejšne ankete:
>>> Anketo je izpolnilo 931 anketirancev, od tega je bilo kar 94% moških in le 3% žensk, starih med 13 in 56 let.
>>> Največji del anketirancev spada v starostno skupino med 17 in 28 let.

>>> Rezultati ankete med drugim kažejo , da sta struktura in navigacija spletnega mesta najpomembnejša elementa spletnih mest (4.62), saj pripomoreta k boljšemu in hitrejšemu razumevanju spletnega mesta. Prav tako se anketirancem zdi pomembno, da se zlahka in brez večjih težav naučijo, kako uporabljati določeno spletno mesto. Podobnost spletnega mesta z že videnimi in uporabljenimi spletnimi mesti ne prinaša občutka domačnosti.

zgornji navedek bi lahko primož v trenu oka izluščil iz uporabnikovih profilov.
spodnjega pa se da lepo prepisat iz kakšne knjige o uporabniških vmesnikih.
torej je bilo izpolnjevanje prejšne ankete zapravljen čas. (to je moja analiza ankete :>)

SebaR ::

56 let? sounds like some old g33k :D
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

Nejc Pintar ::

@CaqKa: anketa je prostovoljna in če je nočeš rešit je ne reši.
Lahko je biti prvi, če si edini!

B-D_ ::

od tega je bilo kar 94% moških in le 3% žensk... je kdo presenečen ko ponovno ugotovi, da je babja populacija razen redkih inteligentnih izjem še vedno v kameni dobi?

Očitno za kuhat pa plenice menjat res ne rabiš vedeti kaj je tehnologija. >:D

Kami ::

Repujem, je kr nekaj tega stuffa, sem mislo da ni tolko :)

BluPhenix ::

B-D_: no comment, res.

Imam 5 kolegov, ki so sigurno bolj zavedni novih tehnoligij kot ti, pa nihče ne obiskuje slo-techa, kaj so potemtakem oni?

cheesus...:\
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

B-D_ ::

"Zavedni" na področju tehnologije a nikoli slišali za internet... no ja, svoje k svojim. 0:)

BluPhenix ::

Torej, če nekdo, ki ga tehnologija zanima, a je vseeno obvlada nek del in ni še bil na slo-techu ni še slišal za internet. Grow up. Mogoče pa ga ne obiskujejo, ker niso našli nič takega kar jih bi pritegnilo. Mogoče pa ta forum ne ponuja tistega, kar njih zanima, veš moderne tehnologije imajo veliko vej, nekatere izmed njih slo-tech ne "podpira" najbolje oziroma delujejo po principu da nekdo, ki nekaj malega zna pomaga nekomu ki nima navadno nima dosti pojma.

še enkrat, no comment in grow up.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

mte ::

B-D_: sicer je to offtopic, ampak vseeno - res je, da je nekaj ljudi na slo-techu ki zadevo obvladajo, pišejo pametne poste in odgovore in ne morijo z raznimi otročjimi neumnostmi. Ampak so žal v manjšini in na žalost je tu gor vse več mularije, ki ne poznajo niti osnovnih pravil bontona, pišejo neumnosti vsepovprek po forumu, se delajo pametne, pišejo nerazumljivo, komentarji na novice so v veliki večini neumestni. Nekaj cenzure, postavljenih pravil žal ne pomaga, cenzura 80% vsebine pa je nesprejemljiva.
Zaradi takih "pametnjakovičev" se mi zdi čisto logično, da se nekdo odloči, da tu ne bo sodeloval in me nič ne preseneča, da veliko profesionalcev ne obiskuje slo-techa.
Osebno sodelujem v nekaterih (ne računalniških, ampak vseeno tematskih) forumih, kjer se novi uporabniki večinoma predstavijo, si preberejo pravila, se opravičijo če so spregledali kaj že napisanega (ter sprašujejo to) in tudi v teh primerih dobijo zelo dober odgovor, čeprav že odgovorjen drugje. Tam je princip "jaz se potrudim in bom prijazen, pa mi bojo drugi pomagali". Tukaj na slo-techu je tega zelo malo, mislim da temu ne moreš ugovarjati.
Se ti zdi to čudno ali neresnično? Še vedno misliš, da mora vsak, ki je računalniško pismen obiskovati slo-tech? Zakaj že?
lp

Pithlit ::

SebaR: naš prijatelj linuxdaddy

p.s. če si starejši in uporabljaš računalnik še ne pomeni da si g33k. Po tej logiki bi bli vsi pod 20 n3rdi.

aja... pa to me je zdej zmotilo "Ko hipertekstovna povezava kaže na datoteko, kot je PDF, najraje vidim, da se odpre v novem oknu." Nočem da se odpre v novem oknu, niti da se odpre v obstoječem oknu. Za to imamo tab-e.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

CaqKa ::

>>> Osebno sodelujem v nekaterih (ne računalniških, ampak vseeno tematskih) forumih, kjer se novi uporabniki večinoma predstavijo, si preberejo pravila, se opravičijo če so spregledali kaj že napisanega (ter sprašujejo to) in tudi v teh primerih dobijo zelo dober odgovor, čeprav že odgovorjen drugje. Tam je princip "jaz se potrudim in bom prijazen, pa mi bojo drugi pomagali". Tukaj na slo-techu je tega zelo malo, mislim da temu ne moreš ugovarjati.

daj link do tega foruma.

B-D_ ::

Nekateri tu so frustrirani do take mere, da jih je prov easy sprovocirat... :8)

Enivej: linkov do "über forumov" ne boš dobil ker potem ne bodo več zaviti v tančico superiorne misterioznosti (pa še kdo bo porajtal da je gor sam 15 userjev). 0:)

poweroff ::

Caqka - lahko navedeš konkretno vprašanje, ki te moti, poveš KAJ točno je po tvojem mnenju narobe in KAKO bi moralo biti zastavljeno? Ker te ne razumem povsem...
sudo poweroff

mte ::

caqka: recimo http://www.korgforums.com/forum/phpBB2/
ali pa http://www.musicplayer.com/ubb/ultimate...

B-D_: Tipičen odgovor, ko slovenc nima argumentov, se zgovarja da je samo provociral... no potem je tu na tem forumu 90% provokacije - spet slaba reklama za "strokovni" forum, se strinjaš?

BluPhenix ::

en takih forumov, ki ga je omenjal mte je recimo turi www.avrfreaks.com ali pa naš slovenski www.elektro-n.com. B-D_ si že kdaj slišal za te forume? ne? potem pa nimaš pojma o novih tehnologijah... po tvojem načinu razmišljanja.

Na žalost ta forum zadnje čase hitro izgublja svojo "strokovnost", vedno več tem je podobnih tistim na "rumenem forumu", škoda, ko sem se jaz pridružil tej skuponosti je bilo vse skupaj malo drugače.

mte: ma si ti tisti mte, ki se meni zdi, sva se vidla v soboto med 11 in 12?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

mte ::

BluPhenix ja :)

CaqKa ::

mathaii

>>> Padajoči meniji na vrhu strani mi sploh niso všeč, ker je navigacija z njimi težavna.
Padajoči menuju na vrhu strani:
1
2
3
4
5

Mnenje: (tukaj napišeš da je navigacija z njimi težavna)

Trenutna oblika ankete, že kar vsili mnenje 'mi sploh niso všeč'

B-D-
kaj si naj z 15 userji?
mte
slovenski forumi, da v tujini obstajajo civilizirani forumu, si mislim ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

mte ::

CaqKa: nikjer ni bilo govora o slovenskih forumih, če smo točni. Ja, slovenci smo res še vedno bolj na balkanu kot v evropi kar se tiče obnašanja in spoštovanja pravil...
Ti je pa BluPhenix dal link do enega slovenskega...
lp

SebaR ::

p.s. če si starejši in uporabljaš računalnik še ne pomeni da si g33k. Po tej logiki bi bli vsi pod 20 n3rdi.


Pithlit saj tega nisem mislil v slabšalnem smislu ;) .
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

B-D_ ::

Folk malo sprcaš ker ne dojamejo da so zbluzili ko v svojih izjavah smatrajo da je "internet kot celota" identičen "slo-tech.com", potem pa ob svojem burnanem low egotu napišejo cele dizertacije... kje je :lol: ko ga rabiš >:D

HriBB ::

Velikost fontov je tud ZELO pomembna. Na strani BSA.si za primer, je tekst na levi strani, ki je v bistvu slika, neberljiv na 1280×1024.
jaja


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomagajte k boljšemu Slo-Techu!

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
343803 (2874) simpatija
»

Delni rezultati raziskave o uporabnosti spletnih mest

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
383671 (2678) HriBB
»

Prenova spletnega mesta Slo-Tech (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Obvestila
10411301 (8509) poweroff
»

Nov članek - Izdelava lesenih ohišij

Oddelek: Novice / Nova vsebina
253647 (3647) Blup
»

Naredite boljši Slo-Tech!

Oddelek: Novice / Obvestila
262420 (2420) poweroff

Več podobnih tem