» »

1366x768 LCD TV-ji > WTF?!?

1366x768 LCD TV-ji > WTF?!?

Crimson_Shadow ::

Bi mi lahko kdo razložil zakaj sploh delajo LCD TV-je s tako ločljivostjo, ko pa je sprejet HD standard 1280x720?

In ker je že splošno znamo, da se interpolacije na LCD monitorjih če se le da izogibamo, zakaj sploh forsirajo tole ločljivost, ki sploh ni v skladu s sprejetim HD standardom (1280x720). In kolikor vem (in spremljam) to zadevo, prav vsi taki HD ready LCD TV-ji sliko raztegnejo in je ne prikazujejo v 1:1 glede na slikovno piko?

Če kdo pozna tak TV, ki sliko prikazujejo na privzeti HD ločljivosti brez raztegovanja (1:1 glede na slikovno piko), naj napiše kateri model so tega sploh sposobni. (Res mi ni jasno, zakaj morajo sliko interpolirati in s tem "kvariti" kvaliteto slike?)
We create worlds

CaqKa ::

v bistvu zelo zanimivo vprašanje, za kar pa dvomim da kdo tukaj ve podrobno tehnično razložen odgovor. predvsem bi blo treba verjetno kakega iz philipsa ali pa kakega sonya...

kixs ::

Ne verjamem, da bodo interpolirali sliko, ampak enostavno tistih nekaj odvecnih ne bo uporabljenih!

LP

CaqKa ::

misliš da bodo 50 pixlov levo in desno ter 30 zgoraj in spodaj beg porezali?

vsekakor je en in drug način slab, čeprav je rezanje kvalitetnejše.

Dejancek ::

Res zanimivo vprašanje. Moje mnenje na to je čist preprosto, tako kot so oni to zasnovali. Enostavno dekoder v TV bo resizal sliko, to je edina razlaga ki mi pride na pamet. Seveda za strokovo razlago, bi rabili človeka iz firm kateri imajo to na čez.

jRk0 ::

Mozno da je kaj glede izdelave in da so tisti odvecni pixli skriti in niso niti v uporabi pri gledanju?
Samo razmisljanje =)
You fuck up once, you loose two teeth.

Crimson_Shadow ::

Na mn3njalu je LordFebo napisal:

Ti povem mojo izkusnjo in po mojem je nasvet kar pravsnji. Imam namrec eno najboljsih (no, vsaj pol leta nazaj je se bila) plazm, 50-palčno pioneerjevo.

V razmislek tam tole tezo. Povej, kaj boš počel z zaslonom. Če gre izključno za TV, na katerem bo familija zijala televizijski program in DVDje, potem je odveč kupovati HD. Če se ne motim, ni nobene 42-inčne HD plazme za 650 jurjev. Pioneer 435HD je še vedno 900, philips, sony in panasonic so morda sto, stopetdeset jurjev manj (govorim o cenah v slovenski štacuni). Rukneš torej 800 jurjev za nekaj, od česar še nekaj let ne boš imel nič. Morda je bolje dat 400 za kakovostno normalno plazmo in kupiš čez dve leti za 400 jurjev še eno, takrat pač HD.
Druga zadeva je pak, če boš nabavil čisto takoj PS3, blu-ray, HD DVD in xbox 360. Itak nekega univerzalnega oziroma pametnega nasveta ni, poleg tega ni enega modela, ki bi bil idealen. Sam sem nabavil pioneerja samo zato, ker je imel takrat edini HDMi vhod. Tako philips kot sony, prav tako HD, sta imela izključno analogni komponentni priključek. No, ta HDMi se ni obnesel tako, kot sem predvideval. Fuknil sem še 40 jurjev za najboljši DVI-HDMi kabel, da bom imel lahko gor priključen tudi PC, vendar pazi to. Ekran ima sicer ločljivost 1280x786, ampak pri priklopu prek HDMija je ločljivost zaklenjena na 1280x720 (kar je pravzaprav tapravo 16:9 razmerje) in tega se ne da spremenit. Pri igranju in filmih to sicer ni opazno, ampak če furaš Okna, pa se od blizu opazi meglenost pikslov, ker jih pač nariše 720 v mrežo 786. Koji kurac! Sem zato kupoval tako drag zaslon in ustrezne kable?? Da imam pol kurčevo megleno sliko. Jasno, če priklopim vse skupaj prek VGA vhoda, potem so piksli 1:1 in dobimo namizje 1280x786. Samo se mi zdi res butasto digitalni izhod iz računalnika analogizirat, ga po desetmetrskem kablu pošiljat do plazme in ga tam spet digitalizirat. WTF! Slišim, da so pri drugih modelih enaki problemi.
Sploh me pa zanima (in to moram še raziskat), kakšna je tale fora okoli čudnih ločljivostnih razmerij. Zakaj imajo 16:9 ekrani resolucije 1280x786, 1024x768 ali celo kvadratne 1024x1024. Pizda, plazme so namenjene gledanju videa. Vertikalna ločljivost bi morala biti kvečjemu 720 ali 1080, ne pa, da tlačijo neke računalniške mreže, ki nimajo res nikakršne povezave z video standardi.

Aja, pozabi na LCD. Tamali niso v redu (vidni kot), ta veliki pa so milijon do dva (pa najbrž tudi niso v redu). Nekoč morda, v tem trenutku še ne.


Vir

Kaj naj o rečem? Kretenizem brez primere. Prek HDMI ti teh razpoložljivih 720 pik raztegne čez cel ekran. V tem primeru 768. Če je signal digitalen, pa res ne bio smelo biti težav, da bi uporabnik imel na izbiro stretch image H/V - 16/9 aspect ratio ali preserve 1:1 pixel ratio.
We create worlds

*TV* ::

evo z enga bloga

I had an idea why they use 768 pixel and later that day we came by a “real” TV store. They only have TVs and they look like they know what they are talking about. I asked again and they told me what I was afraid of: they use 1366×768 pixel because they are reusing infrastructure and panels for computer monitors and 768 lines is a valid resolution there.
So we have this nice “HD Ready” logo in Germany for HDTV and it looks to me that most TVs with that logo are crap. Why should I want a TV with 1366×786 pixel? I guess I have to wait for such a TV a little bit longer.

vec o tem na: link na blog

CaqKa ::

skratka je praktično gleaano kriza
ker je tukaj interpolacija ki se je ne da izklopit.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 8 - vprašanje glede vmesnika

Oddelek: Operacijski sistemi
9819 (525) Pesimist
»

format slike???

Oddelek: Zvok in slika
92226 (2106) Matev
»

LCD 42" Kaj mu manjka, da je tako 'poceni'?

Oddelek: Kaj kupiti
253430 (1747) detroit
»

Zelo zelo čuden problem...PC->Plasma

Oddelek: Zvok in slika
332901 (1764) PrideLess
»

Philips 32PFL5322 - Kdo jo ima in kak deluje DVI>hdmi

Oddelek: Kaj kupiti
374131 (3216) TornadoTDi

Več podobnih tem