» »

Izbira mikrokrmilnika

Izbira mikrokrmilnika

fora ::

Rad bi se malo igrol z mikrokrmilniki in assemblerjem, pa so se mi stvari ustavile pri izbiri. Gledol sem motoriline krmilnike, pa jih je čist preveč, da bi se začetnik tm kej znajdu.
U bistvem mam za začetek idejo da bi naredu elektronsko ključavnico z tipkovnico. Se pravi par izhodov par vhodov.....

Upal sem da mi boste lahko pomagali kater mikrokrmilnik naj uporabim. Rabil bi seveda tudi kašen simulator in emulator. Ni važno da je zastonj.

Programiranje mi je dobro znano, z assemblerjem pa sem se tudi že srečol.
Have fun

rfmw ::

Za začetnike je skoraj najbolj primeren Microchip PIC16F84(A), ker ima "le" okoli 35 ukazov in je zato asembler lahko programirati... Dobra stran pa je, da imajo ta hudi PICi le razširjen set ukazov, zato s prvim PICem spoznaš vse!

EDIT: na voljo imaš tudi zastonj simulator/prevajalnik MPLAB na www.microchip.com.
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rfmw ()

fora ::

No ja ne vem sicer nič o tem. Sem pa programirol že v motorili 6803 in v motorili 68HC11.
Em sej sem rekel, da nekej znam.

35 ukazov. To je zelo zelo malo. Mal sem skeptičen, če bom potem sploh lohk naredu tisto kar hočem.
Simulator in emulator. Sej je tko da emulator je program, na katerem testiraš, simulator pa je potem hardvare s katerim mikrokrmilnik zapečeš.

Jest sem do zdej uporabljal shadow11, samo me moti, ker ne moreš simulerati vhodov in videti izhodov. Lahko samo registre popravljaš, samo to je meni premalo.

Bom tačas malce pogledol, kaj si mi predlagol, toda če sem te prov razumel, je to kar si mi ponudil čisto začetniško. Rabil pa bi malce več.
Help mi ne dela težav, tako da se komot poglobim potem v dokumentacijo.

Rabim dobiti le primeren mikrokrmilnik.
Have fun

gumby ::

zakaj bi bilo 35 ukazov premalo? saj to ni c++

fora ::

Jah ne vem bi mi lahko povedal proizvajalca, ker ne najdem spletne strani, s kašnim večjim opisom.
Je še kašna druga možnost.
Mislem ne vem kaj ponuja čip, samo rabil bi gor tudi EEPROM. Če bi se le dalo.

Raje bi imel čip, ki ni ravno za začetnike, saj nebi rad čez 1 mesec menjol mikrokontrolerja, ker mi bo ta premalo ponujal.
Raje štratam že zdej z mal več, pa ga uporabljam, kokr ga bom uporabljal.
Have fun

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fora ()

rfmw ::

pic16f84(a) ima tudi eeprom in po moje je prav, da začneš s preprostim uC-jem. Za tisto, kar si napisal, da hočeš naresti, je ravno prav ta mikrokrmilnik...
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

fora ::

Ok hvala sta me prepričala. Najdu sem ga tud že. Imata kašen dober emulator za predlagat. Ni nujno da je zastonj, samo da bom lahko simulirol interupt-e. Pa da se da kje lepo videt izhode pa tk naprej, ne da moraš po pomnilniku šart.

Kaj pa simulator??
Have fun

fora ::

Samo vprašanje. Kaj si mislite o motorilinih čipih. 68HC11x natančneje.
Have fun

snow ::

MPLAB emulira tud interupte.
Pri emulaciji pride prav pin stimulus zadeva.

Kaj točno pa hočeš naredit?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

neoto ::

Drugače pa je eden redkih emulatorjev/simulatorjev za PIC-e PIC Simulator IDE od Oshon Software

Poldy ::

HC11... če se ne motim smo te mikrokontrolerje uporabljali za učenje na faxu? Ali smo?

Drugače pa se sam trenutno tudi zelo zanimam... kaj več informacij, mogoče bi bilo bolje vprašati najmodernejši mikrokrmilnik?

Ok hvala sta me prepričala. Najdu sem ga tud že

Kje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldy ()

neoto ::

Poldy, smo in ste programirali HC11-ke. Zdaj pa ni več tako... ;(( Kaj ti bo javascript za elektrotehnike???

Highlag ::

Fora:

Simulator in emulator sta si precej bolj podobna izraza kot si misliš.
Z nobenim pa ne moreš programa prenesti v željeni mikrokontroler.

Odlomek SSKJ:
simulátor -ja m () teh. naprava, s katero se umetno ustvarjajo delovni pogoji, kot so pri opravljanju določenih nalog, operacij v resnici: izdelati, zgraditi simulator / kabina letalskega simulatorja; simulator vesoljske ladje

Besede Emulator v SSKJ ni :\ . Pomeni pa bolj kot ne isto stvar. Le da je simulacija bolj striktna kot emulacija. (Vsaj jaz to tako zastopim)

Za programiranje rabiš programator.

Sam sem pričel tudi z PIC-i. oziroma 16F84A. In verjemi 35 ukazov zadošča. Preden spoznaš strojno opremo mikrokontrolerja jih je še toliko preveč>:D. Ko pa enkrat zadevo obvladaš so pa stvari relativno enostavne.
Never trust a computer you can't throw out a window

Poldy ::

Kaj, ali so ta program ukinili? Ali je danes programiranje mikrokontrolerjev sploh še aktualno? Ker že takrat ko smo se to učili, so pravili da to nihče več ne dela...

zcetrt ::

Kako nihče več ne dela? Kaj a bodo elektrotehniki javo in html pisali ali kaj? K sreči sem se za eno leto izognil temu... Se vpišeš na elektro in dobiš pri Računalništvu za elektrotehnike poglavje Moja prva spletna stran...

Naj te ne skrbi "le" 35 ukazov. Obstajaj0o c kompajlerji, ki zmorejo vse spravit v 35 ukazov, če že tebi ne bi uspelo.

Ampak ti bo.
4.

16F84 ::

Kaj, ali so ta program ukinili? Ali je danes programiranje mikrokontrolerjev sploh še aktualno? Ker že takrat ko smo se to učili, so pravili da to nihče več ne dela...


Na tole sem se moral odzvati. Brez zamere, a kje pa človek ti sploh živiš :| oz. v katerem svetu živi profesor, ki je dal tako izjavo. V današnjem svetu brez mikrokontrolerjev ne gre. Najdeš jih povsod od otroške igrače naprej .. celo v miški, katero vrjetno v tem trenutku držiš v roki. ..a nekdo mora napisati vsebino za mikrokontroler... toliko o tem kdo še danes sploh programira mikrokontrolerje ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 16F84 ()

Highlag ::

Bi rekel, da so mikrokontrolerji še tam, kjer jih mogoče nebi bilo treba.
Že povprečen likalnik ima vgrajenega. :\
Never trust a computer you can't throw out a window

radiator ::

Bi rekel, da so mikrokontrolerji še tam, kjer jih mogoče nebi bilo treba.

Heh kaj pa bi mi drugače programirali če jih nebi bilo :).

Pa k temi:

Pic je dober uC za začetek. In tudi marsikaj se da znjim realizirat. Tui podobnost do njihovih boljših modelov je dokaj velika. No jaz sam delam z Texas-i. Ampak niso najprimernejši za asembler. Zdaj pa zbiram pogum (predvsem pa čas) da probam kaj z ColdFire.
Kaj je jutri že bilo?

Eschelon ::

FYI: emulator >= simulator
Emulator mora biti zmožen natančno posneti pravo dogajanje v hardveru (vključno z odzivom v času). Simulator je veliko manj restriktiven - in njegova natančnost je pogojena z "ravno zadosti, da s čim manj resursi, dobimo zadosti natančne odgovore na naša vprašanja", je torej veliko bolj odvisen od svojega namena.

Razlika morda postane bolj očitna na primeru MAME:

An emulator is software that more or less faithfully emulates hardware running on your computer. For example, Pac-Man ran on certain hardware. The MAME emulator - emulates the hardware that Pac-Man ran on. So you can feed a ROM image of the PAC-MAN program board through the emulator and it will work. That's right, the Pac-Man ROM is an EXACT copy of the information stored on the Pac-Man machine. The emulator makes your computer behave like it was the original hardware that PAC-MAN ran on, and will successfully run the Pac-Man ROM image.

An important distinction to make is the difference between a simulator and an emulator. The official release of "Return of Arcade" from Microsoft, includes versions of Pac-Man, Dig-Dug and several other arcade games of the 80's. However, these versions are not NEARLY as good as the MAME versions. Why? The MAME version is the REAL Pac-Man. MAME is an emulator and it runs an exact copy of the software from the Pac-Man machine. Whereas software like "Return of Arcade" SIMULATES the Pac-Man game by re-writing it in terms that the PC natively understands. It doesn't have anywhere near the same "feel" as the original game. It's not as pure.
Vedeti, razumeti, znati.

Poldy ::

Na tole sem se moral odzvati. Brez zamere, a kje pa človek ti sploh živiš oz. v katerem svetu živi profesor, ki je dal tako izjavo. V današnjem svetu brez mikrokontrolerjev ne gre. Najdeš jih povsod od otroške igrače naprej .. celo v miški, katero vrjetno v tem trenutku držiš v roki. ..a nekdo mora napisati vsebino za mikrokontroler... toliko o tem kdo še danes sploh programira mikrokontrolerje ;)

Imaš prav, hvala, vlil si mi novega optimizma.

Nekdo se je pritoževal, da na elektro faksu ne učijo več programiranja mikrokontrolerjev:
sami ste si krivi, ko sem jaz hodil na vaje, so bile stalno pripombe, češ, da oni že ne bojo programirali, saj niso na rašunalništvu. In tudi rezultat je bil porazen - več kot 3/4 sošolcev je na koncu prepisovalo program.
Sedaj pa le izdelujte svoje domače strani.

zcetrt ::

Zakaj pa potem matematike ne ukinejo? Saj se tudi vsi pritožujejo in prepisujejo s table, izpite pa pogrinjajo.

Ne s takimi...
4.

radiator ::

Maj jaz vem kak je blo pri nas na vajah. Delali smo trije ostali pa so prepisovali in ženli nekaj skupaj in niso imeli pojma kaj skup klofajo.
Pa če gledam zdaj nove generacije študentov je vedno slabše. Niko se nič ne da, vsi bi samo negi nekaj skopirali pa bo že nekak delalo. Potem ko pa dobijo projekte pa marajo res mogoče malo kaj sami razmislit in naret potem pa: Ja od kod pa naj jaz to vem?
Samo žalostno se kmi zdi da potem vs ti naredijo fax. Če bi blo po moje bi jih kar 3/4 nagnal....

No pa saj je fajn če znaš tudi naredit kakšno web zadevco.
Kaj je jutri že bilo?

teoo ::

PIC ali pa ATMEL.
Na FE vsaj na moji smeri je precej dela s programiranjem mikrokontrolerjev. Zdaj v 4. letniku mamo po tri ure na teden ubadanja s PICom.
Včasih smo tudi nekaj z motorolo delali, mislim pa da elektroniki delajo več s tem.
assembler je še vedno zelo v igri in prav je tako.
defying gravity

teoo ::

aja.. v reviji Svet Elektronike je v vsaki številki kaj o PICu. Silvan Bucik iz TŠC Nova Gorica redno objavlja članke na to temo in če se spraviš brati arhiv se boš zelo na hitro vse naučil.
defying gravity

_pobesneli_ ::

Hehe ,tega profesorja sm mel jst v srednji šoli,obvlada situacijo :D
Mi smo v srednji programirali z motorolo hc11..no letos na faxu ko bi mogli nadaljevat pa so spremenili v javoscript
krasno ane :(
Gregor

zcetrt ::

Teoo, si na robotiki ali na elektroniki?

Sicer pa, komaj cakam, da mi razsirijo obzorja se na tem podrocju 8-)
4.

BluPhenix ::

teoo, kira smer pa si (iz sposta sklepam da nisi na elektroniki).

No, naj povem, da na smo elektroniki (1 leto nazaj) maj programirali mikrokontrolerje kot na energetiki ... s tem da smo se mi mučili s HC11 (ki ni tako slab mikrokontroler) s tisto testno ploščico in softwarejem, ki so ga izdelali na faksu (ki je povprečna katastrofa), energetiki pa so obdelovali dsPICe in podobno. Na žalost je na smeri elektronika programiranje mikrokontrolerjev bolj postransko ....
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

egomez ::

Na žalost je na smeri elektronika programiranje mikrokontrolerjev bolj postransko ....


Ne vem ali je govora za Ljubljano ali Maribor. Kar se tiče FE Lj pa je tako. Na elektroniki v 4. letniku se pri prof. Tumi govori predvsem o hardverski zgradbi mikrokontrolerjev in periferiji - to predvsem na primeru motorole HC11. V 5. letniku pa se to nadgradi še v programiranje.Predvsem je povdarek na real-time programiranje mikrokontrolerjev.Na vajah pa se dela z HC11. Pri predmetu seminar pa naj bi se naredilo nek projekt predvidoma s PIC-em. Predvidevajo pa,da mi to že znamo ali pa da se bomo že sami naučili.

BluPhenix ::

egomez, glej sem 1,5 leta absolvent, tako da vem kaj se dela pri Tumi. Sej zgleda faca možakar na predavanjih, vendar ko se učiš opaziš, da je njegovo "animacijsko predavanje" bolj bogo (za sledit je fanj, za se učit je katastrofa), s tem da ne obstaja nikakršna literatura, no razen če izpustiš tisto knjigo o 68HC11, ki pa je v bistvu skopiran datasheet, z nekaj dodatki. Tisti operacijski, s katerim delaš je bolj bogi kot ne, marsikaj se v njem ne da realizirat, še posebno če rabiš kakšno serijsko komunikacijo. JADE, se pravi "razvojni program" je tudi ena velika žalost, polno bugov in se non stop nekaj sesuva. To, kar se naučiš tekom vaj s tem real-timeom, je bolj jalovo. In ni nevem koliko uporabno, nekako dobiš osnove tega delanja, vendar potem tega itak ne moreš uporabiti v real lifu, ker je tisti operacijski tako primitiven da ni za nikamor. Namesto, da so delali svoj operacijski, bi povzeli kakšnega pol industrijskega in bi se na tistemu delalo, bi bilo veliko bolj poučno in praktično. Ustni pa so... kr neki, še posebno zaradi pomanjkanja literature.

Glede seminarja, ni treba, da je PIC, lahko je tudi AVR, ARM ali kakšen drugi mikrokontroler. Da se narediti tudi analogno vezje, ki pa naj bi bilo malo večje, oziroma malo kompleksnejše. Po izkušnjah sošolcev (in delno mojih, ga še delam), se moraš večino znajti sam, vsaj od Gorupa ne boš dosti povlekel, ponavadi ti pomagajo kakšni asistenti in laboranti.

Hint: probaj čim več seminarskih reciklirat. Recimo za seminar in topiča 2 lahko uporabiš isto stvar, ki jo še malo dopolniš in že imaš diplomo.

Aja, lepo si povedal gre predvsem za primere na HC11, pri nas ni drugih niti omenil. Bi pa bilo fanj, da bi nekako omenil vsaj osnovne razlike med HC11, PIC, AVR, ARM, ... sej vem, da se da vse to dobit na internetu v angleščini, ampak če tako razmišljaš se da vse in je tisti predmet bolj nepotreben kot ne.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

egomez ::

@BluPhenix: Se popolnoma strinjam s tabo.Sem samo na kratko nadgradil tisto, kar si ti napisal, nisem pa hotel na dolgo razlagat. Tudi kar se tiče seminarja vem da ni nujen pic. Pa še za projekt pri Tumi ni potrebno delat na motoroli.No, sedaj sva okvirno predstavila, da na elektroniki se dobi bolj malo znanja glede mikrokontrolerjev.

neoto ::

Sicer iz neuradnih virov, ampak izvedel sem, da naslednji semester bodo imeli v prvem letniku UNI programiranje v C-ju za ARM-je... Tako da bodočnost le ni tako črna. :D

BluPhenix ::

Ja se bojim da bo res tako. Mogoče je taka ideja, vendar dokler se univerzitetno kolesje premakne za spremembo programa je dolga, zelo dolga. In kaj ti bo v 1. letniku C za ARMje, če pa potem do 4 letnika ne boš videl drugih mikrokontrolerjev, pa še takrat ne boš videl ARMjev :\

Kar neki programirat brez poznat mikrokontroler je pa res kr neki. Sej niso to Windows, ko ti je vseeno kaj teče spodaj.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FE ali FRI

Oddelek: Šola
247397 (6603) i386
»

FPGA

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
223000 (2352) BluPhenix
»

programiranje procesorja (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
50534702 (24103) icek
»

programiranje mikrokrmilnikov?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
346864 (6273) radiator
»

C compiler

Oddelek: Programiranje
192391 (2061) Brane2

Več podobnih tem