» »

kondenzator trese?

kondenzator trese?

SHORTEE ::

No ker sem začetnik me zanima kako pripraviti kondenzator do tega da te strese?Kakšen tok?


lp

BluPhenix ::

Kakšen tok?

Lepo kondenzator, elektrolitski seveda, vsaj 4700uF na usmernik z 24V. Počakaj par sekund, potem pa odklopi, pa veselo naredi stik s prstom.

Opozorilo: Post je mišljen ironično. Bolj v info kaj ni pametno delati, tudi kondenzator lahko fanj rukne. v kolikor boš zadevo preizkusil, jaz nisem odgovoren za nikakršno nastalo škodo ali tvoje poškodovanje, stvar delaš izključno na lastno odgovornost. Skratka tega ne počni. Lahko pa uporabiš info v prihodnosti, da se tresenju kondenzatorjev izogneš. Pred uporabo kondenzatorja (tudi novega, v kolikor ni prišel pakiran z alu folijo) naredi stik med nogicami s keramičnim uporom, lahko nekje 100ohmov. Upor je priporočljivo držati s pinceto ali kleščami. Pri majhnih vrednostih kondenzatorjev to ni potrebno, pri večjih je pa zelo priporočljivo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

SHORTEE ::

seveda, zanimalo me je samo kako lahko trese. Hvala za odgovor.

robinson33 ::

No, 24V ravno treslo ne bo. Bo treba povišati napetost.
:D

Brane2 ::

Heh, teh štosov se spomnim še iz Vegove.

Sem dobil kupe majhnih elektrolitov za visoko napetost in sem jih na brzino napolnil iz štek-doze skozi diodo, nato pa pred začetkom ure pustil kje kakega na mizi, najraje pred koncem malice.

Je blo kar zabavno v spbi polni folka slišat kaj v stilu "glej kondi- aaau!" :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

gumby ::

zagonski kondenzatoji za motorje so tud zanimivi... ta te že lahko prestavi za kakšen meter v levo:D

BigWhale ::

Brane, pri nas je bilo podobno, le da smo navadne folijske, ce se prav spomnim, kar brez diod v vticnice rinli.

Najvecji komedijant je bil pa sosolec, ki je vtaknil stvar v vticnino in pustil kondenzator notri, 'da se bolj napolni'. Seveda je zadevo uspesno razneslo, moj komentar je pa bil, da 'se je prevec napolnil'. :P

rfmw ::

tudi mi smo polnili folijske brez diode v vtičnici in praznili na rokah ničhudegaslutečih sošolcev v osnovni. Najbolj pa je "užgal" kondi iz pralnega stroja (mrcina fi 8 x 12cm), kateri je sošolcu pustil trajni drakulski ugriz na roki >:D
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Azrael ::

Pri nas v OŠ so za take stvari delili ukore, kondije je ravnatelj zaplenil in povabil starše na govorilne ure v omejeni zasedbi...

V SŠ smo počeli še večje neumnosti in se danes smo čudim, kakšno srečo smo imeli, da se nihče ni resneje poškodoval.
Nekoč je bil Slo-tech.

BigWhale ::

Mene so najbolj zabavali sosolci, ki so odlagali spajkalnike na njihove lastne kable. Potem je pa pokalo. ;)

rfmw ::

@BW po tvojih postih na forumu sodeč sem mislil, da si računalničar, ne pa elektronik :D
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Nejc Pintar ::

off: BW je podoben ramziju, on je univerzalen>:D
Lahko je biti prvi, če si edini!

vres.ales ::

ej kak se ubije nekoga...
vzami kondenzator za zagon enofaznih asihronskih motorjev, nareji gor vtikač za 220V, ga not vtakni tak za malo samo ker se itak takoj napolni pol pa enemu daj kond na kožo:D :D
loool. to je za prijavit>:D >:D >:D >:D

Dr_M ::

na vegovi je enmu sosolcu tko v premeru cca 5cm vse kocine pozgal, ko mu je nekdo kondenzator naslonil gor :)

Azrael ::

V glavnem stvar je mnogo bolj nevarna, kot je mogoče komu smešna. Problem el. toka je v tudi tem, da so njegovi učinki na ljudi precej hujši, če človek tega ne pričakuje.

Zato praznite kondije lepo z upori ali bliskovito z izvijači (ki jih boste potem morali na novo nabrusiti), ne pa na ljudeh in živalih, ker se lahko zgodi, da kdo heca ne bo razumel in bo kar zares umrl.
Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

Ja, res je.

Sploh, ker mnogi nimajo smisla za mero in čas.

Ena stvar je če pustiš na mizi kondi od par mikro nabit na parsto V, ki povzroči samo kratek a nadležen krč v prstih tipa, ki si je pravzaprav kriv sam ker šlata zadeve pod napetostjo, nekaj drugega je če pritisneš komu za vrat kondi od parstomikro na parsto voltih...
On the journey of life, I chose the psycho path.

a13misko ::

Prinas v šoli pa je profesor rekel da naj kanden. napolnino in potem s prsti naredimo kratki stik! Večino folka je kak pošteno strosilo! Kaj mislite da bi mogli frofesorja tožit za poskus umora:D Sicer smo vsi preživeli samo kaj takega si pa nebi mislil najprej govorijo da so mali in veliki toki nevarni potem pa nam rečejo da se naj nafilamo z tokom iz konde.>:D

vres.ales ::

ja saj profa bi lahk tožo, ker ti je sigurno nekaj živčnih končičov zasmodil
samo ste si samo krivi kaj pa ubogate na vsak ukaz kot mali psi:D :D :D :D :D

singular ::

kondenzator pa magar 400V in 330µF nemore nobenga ubit, ze sam zato ker pac tok stece samo med njegovima kontaktoma in ni mozno da bi ga tko prslou nase da bi ti sla glavnina toka cez srce..
Jaz sem testiral na sebi 80V DC supply (gre do 5A) obe roki zmoču, pa prjeu z vsako eno žico pa drzu ksne 10 sek, ni mi blo 0 btw in tok je tekel čez srce, tko da ce je kdaj ze kdo umrl od kšnga NAVADNGA kodiča, ki ti spusti mogoče par J čez 2cm kože pol pa res nevem.

Nevem kaj se vsi tok bojite vsega, npr. bojite se HCl v katero nas veliko pomoči roke da vzamemo stvar ven ob koncu jedkanja, res da ti prestriha obleko ce pade gor, zato se pa obleses v kej kar lahko unics, drugac ti ni pa nc.. itd.. ceu kup fobij mate, najbol da ste cele dneve zakleneni v sobi pa nc ostrih in tezkih predmetov okol, da se vam ja nebo kaj naredl.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: singular ()

Brane2 ::

Električni udar te lahko ubije. Lahko recimo umreš od šoka. Stvar te tako preseneti,d ati zastane srce.

Ja, ti si držal 80V ENOSMERNE. Z izmenično je pa rahlo drugače in ni vse povezano z močjo udara, amapk s timingom. Če je signal slučajno takrat sinhron s tovjim srcem in motnja zmede delovanje srca v točno določeni fazi- bye bye. Srce pade v fibrilacijo in ne vstaneš več, če rravno nimaš teama reševalcev ravno pod ritjo, pa še takrat ni gotovo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

BluPhenix ::

skaara, niso fobije le nekateri vemo česa se je pametno izogibat.

Tudi v HCL ti kar moči roke, ti bodo precej hvaležne pozneje, ko boš začel izgubljati občutek v konicah prstov. Jaz sem tudi to nekoč delal, potem se pač navadiš drugače.

Glede udara je pa točno tako, kot je rekel Brane2. Ko ti srce pade v fibrilacijo, lahko rečeš samo po Weakest linkovsko - adijo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

singular ::

Samo pri kondiču ni mogoče, da ti teče tok skozi srce, največ kar se ti zgodi je da če ga dobiš za vrat obstaja možnost da izgubiš zavest za nekaj časa (pa še za to bi moral dobiti vsaj 10J IMO)..

Isto lahko umreš, ko te nekdo zelo prestraši, samo kakšne so šanse za to pa pri katerih letih je pa spet druga zgodba..

Glede HCl, jaz sem to včasih delal parkrat na mesec, kdaj na par mesecev, sedaj le redko še kaj sam zjedkam, ampak vsaj kar se mene tiče nimam nikakršnih posledic, pač vzel sem z roko vn in takoj pod vodo, thats that, nevem kaj ti lahko par % mešanica HCl in H2O2 hudega naredi v 5 sek na koži na prstih, ki je kar debela..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: singular ()

Nejc Pintar ::

skaara: Ali nimaš pojma o biologiji ali pa o elektrotehniki. Sploh veš kaj je bistvo da umreš če ti gre el. tok skozi srce? Fora je da srce prevzame frekvenco izmeničnega toka! Sicer te lahko ubije tudi enosmerni tok ki gre čez srce ampak mora biti tok dovolj velik da zakrči srčno mišico;)

Za vrat je druga fora, ker če kaj veš, veš da po živcih se pošiljajo šibki pulzi, in kar naenkrat en močen pulz med hrbtenjačo in možgani!
Lahko je biti prvi, če si edini!

gumby ::

btw na kondenzatorju nikoli ni izmenicne napetosti... fibrilacija pac ne bo problem;)

singular ::

Kondič ma DC...

Nejc Pintar ::

torej veš zakaj sem to napisal?
Lahko je biti prvi, če si edini!

singular ::

Ok glej, kondič je nafilan na recimo 400V in v sebi ima npr 10J energije, ko ga nasloniš na kožo se ta sprazne skozi njo, časovni diagram "razelektritve" pa ima obliko nekega prehodnega pojava, frekvenca je različna glede na kapacitivnost kondenzatorje, je pa vsekakor visoka in to takšna katere srce nikakor ne more povzeti da bi prešlo v fibrilacijo. To je to kar se tiče AC.

Glede DC, tok zna biti dovolj velik vendar 1. ne teče skozi srce, 2. tudi če bi ne teče dovolj časa (en impulz visoke frekvence) = majhna energija, poglej si koliko J je treba pri oživljanju srca.

Nejc Pintar ::

Napisal sem da zaradi kondija ne moreš umret zaradi srca, zato tudi ni pomembno ali gre skozi srce ali ne. Še enkrat preberi moj post!
Lahko je biti prvi, če si edini!

singular ::

Spet pa kako bo šel tok čez možgane, če kondič nma vrat pritisneš?

Pa tok steče malo pod kožo, do hrbtenjače dvomim da kaj pride..če že, v extremu skup padeš, ampak še to se ponavadi dogaja pri šokerjih z par 10 kV, ki neprenehoma proizvajajo pulze take napetosti, ne pa kondičem z par sto volti, ki se razelektri v npr. 1ms in ga v šoli folk nabije iz 220V vtičnice..

Nejc Pintar ::

živci so AFAIK dober prevodnik
Lahko je biti prvi, če si edini!

singular ::

Samo vmes je pa kost, nad kostjo pa cel kup lepo prevodnega mesa:)

Brane2 ::

Zato da stvar zjebeš, pa rabiš baje že nA skozi živec.

V glavnem, ne bi se s tem zaj. Saj ne rečem, štrom me je že maljonkrat zrukal ko prasca a to je blo posledica mojega sprejemanja rizika ali pa čiste neumnosti/malomarnosti. Tako kot sem že padel z 5m in mi ni blo nč, folk pa se je ubil ko je padel v kadi.

Koneckoncev ni treba da pride do fibrilacije. Lahko te ubije čisti šok. Umreš od strahu.
On the journey of life, I chose the psycho path.

singular ::

Edina možna razlaga Brane:) Od strahu, sam šanse za to so pa pac take (si znamo predstavlat kok jih umre od strahu:P) za tok pa tok let starga osla:)

The end:>

Nejc Pintar ::

ok, pa si predstavljaš da ti tako ubiješ sošolca? :\

Tako neodgovornim ljudem sploh nebi dovolil pipat elektrike:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

singular ::

Jah pr ns ni nben nikol nubenga tresu s kondičom, ne za vrat ne nikamor, mogoče kateri drugi razredi, ampak za vrat je itax extreme, če bi men kdo to naredu bi ga pol k bi prsu k seb posten nalomu in to je vrjetn tud razlog da se to ni počel:)

a13misko ::

Prinas pa je bilo polno tega skaara pa ne misli da jih nismo nalomili! So pa tudi budale ki ti vroć spajkalnik stisnejo na vrat tako da še zdaj imam kar lepo črto od konice! Ta ke bi trebalo nekam zapret!;(( ;)

singular ::

Uf ledkolm, ta je se huj k kondic k se ti pozna pol... ampak to pa je res ze psiho power, z ledkolmom.. yao:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: singular ()

_pobesneli_ ::

kondenzator od fotoaparata za enkratno uporabo...pristisnes tipko da ga napolni potem pa če ga primes za nogice hudo useka :Dtestirano čisto po nesreči :\ :D
Gregor

francka45 ::

kakšen kondi mora približno biti da sigurno(99%):D nima nobenih hujših posledic, ampak da vseen kej useka?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je že koga stresla elektrika? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
13417902 (4977) energetik
»

Sam svoj mojster (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1089887 (7304) Unknown_001
»

ko te strese elektrika

Oddelek: Loža
3316917 (15854) gruntfürmich
»

Elektro šoker...

Oddelek: Strojna oprema
296451 (5572) AngelOfDeath

Home Made elektro shocker >:-)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
172633 (2307) Azrael

Več podobnih tem