Forum » Elektrotehnika in elektronika » Daljinec za TV na 100m?
Daljinec za TV na 100m?
dusanr ::
Zanima me, kako bi se dalo naredit daljinec za TV, ki bi deloval recimo na 50-100m.
V bistvu sem imel v mislih nekakšen IR reflektor(mogoče ir laser?) :), no nekaj podobnega. Kako bi lahko ir snop skoncentriral v eno tocko in ga poslal tako daleč?
Stvar bi pa seveda uporabljal, da bi lahko sosede ob živce spravljal in jim kanale šaltal :).
Kakšna pametna ideja?
V bistvu sem imel v mislih nekakšen IR reflektor(mogoče ir laser?) :), no nekaj podobnega. Kako bi lahko ir snop skoncentriral v eno tocko in ga poslal tako daleč?
Stvar bi pa seveda uporabljal, da bi lahko sosede ob živce spravljal in jim kanale šaltal :).
Kakšna pametna ideja?
- spremenil: dusanr ()
Cowboy6 ::
Ni slaba ideja, to bi tudi jaz imel. Hehe, ko boš kaj našel, kar povej.
Tukaj naj bi bil moj podpis.
Azrael ::
Ne bom zaklenil, čepram me mika. Za sedaj samo razlaga, zakaj to ne gre.
Če bi IR snop iz daljinca lahko skoncentriral v en ozek žarek, bi moral istočasno ta žarek točno usmeriti v senzor na napravi. To je teorija. V praksi tega ne boš dosegel. Prah in vlaga v zraku, steklo... vedno razprši in s tem oslabi IR žarek, tako, da je domet omejen nekako na 10m.
OK, če bi uporabil ogromno moč, bi mogoče še šlo, ampak bi s tem zlahka koga spražil (colateral damage?).
Je pa ta mit živ se iz časov, ko so daljinci še delovali na ultrazvok (30 let nazaj), takrat se je še dalo enostavno motiti sosede in živali. Iz tega razloga se je potem ta tehnologija opustila.
Če bi IR snop iz daljinca lahko skoncentriral v en ozek žarek, bi moral istočasno ta žarek točno usmeriti v senzor na napravi. To je teorija. V praksi tega ne boš dosegel. Prah in vlaga v zraku, steklo... vedno razprši in s tem oslabi IR žarek, tako, da je domet omejen nekako na 10m.
OK, če bi uporabil ogromno moč, bi mogoče še šlo, ampak bi s tem zlahka koga spražil (colateral damage?).
Je pa ta mit živ se iz časov, ko so daljinci še delovali na ultrazvok (30 let nazaj), takrat se je še dalo enostavno motiti sosede in živali. Iz tega razloga se je potem ta tehnologija opustila.
Nekoč je bil Slo-tech.
bbf ::
laser iz laserskega printerja? pa mal v podatke pogledat, na kteri valovni dolžini dela, pol narest krmiljenje in prov postavit leče (tako kot so v printerju), mal sčekirat sevalni diagram (lahko na domačem TVju) in voila!
ethelred ::
KLIK
Ni ravno 100 m je pa ideja...
Ni ravno 100 m je pa ideja...
"Opinions are like assholes... everyone's got one
and they all stink" (Brandi Kangiser)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | video nadzorOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1819 (1684) | upirna |
» | vrata in ključavnica s tipkovnicoOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2845 (2690) | zlabo |
» | AvtomobilčekOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1835 (1589) | Azrael |
» | Prenos signala wireless - ali je možno ?Oddelek: Zvok in slika | 1561 (1401) | 20sdfj093f |
» | Nekaj kar bi me opozorilo na prihod starševOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3977 (3018) | Mamaplata |