» »

Ponovni vklop racunalnika po izpadu elektrike

Ponovni vklop racunalnika po izpadu elektrike

Bug ::

Zdravo

Rad bi, da bi se moja kista ko zmanjka elektrike vklopila nazaj in pac potem se nalozil OS pa vse kaj je nastavljeno. Vem, da za to obstaja BIOS-u nastavitev : "ON POWER LOSS" (podobno) vendar ena moja plata nima te funkcije - vraga >:D ce sem preresetal ves BIOS pa nikjer ni tega za nastavit... ostale plate pa majo vse to opcijo... (Plata je neka noname z Duron 750 MHz procom --> za en mali servercek mi zadostuje).

Zdaj pa sem razmisljal v tej smeri, da bi se to dalo resit z kako elektroniko... Da bi pac, ko bi elektrika "prisla nazaj", da bi potem "nekaj" sklenilo krog v tistem ATX stikalu kaj je na ohisju. To bi mogoce pomenilo, da bi recaunalnik potem pac vedno prizgal ko bi kabel priklopin v napajalnik..samo to mene ne moti... Gre se mi samo za to, da bi se racunalo po izpadu stroma nekako "prizgalo samo"...

Lepo prosim za kake ideje...

lp,
bug
  • spremenil: Bug ()

Nejc Pintar ::

verjetno ti bodo predlagali rele
Lahko je biti prvi, če si edini!

MadMax ::

Ja, res bi moral bit rele v vezju, ampak sam rele ne bo zadosti.
Treba bi bilo namreč nekako naredit, da bi ob pojavu +5Vsb rele preklopil za kake pol sekunde, vprašanje pa je, koliko časa bi moral najprej počakat preden za te pol sekunde preklopi.
Nekdo bi si moral vzet kakšno urco/dve časa, pa sprobat nekaj izumit s kombinacijo 555/4017, ali pa novodobni sistem, ko se za vsako zadevo uporabi kak PIC :D
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

ellow

Hmm....to so vse dokaj zahtevni nacini...

Treba bi bilo namreč nekako naredit, da bi ob pojavu +5Vsb rele preklopil za kake pol sekunde, vprašanje pa je, koliko časa bi moral najprej počakat preden za te pol sekunde preklopi.

hmm....zakaj cakati ce elektrika takoj pride v vezje, ali?

lp,
bug

Azrael ::

Highlag je imel nekaj idej, klik.

Mogoče bi šlo že z elektrolitskim kondenzatorjem (1-10uF) vezanim samo na priključka tipke, vendar sedaj nimam nobene ATX plošče za eksperimente, da bi to teorijo preizkusil v praksi.

Če pa nič od tega ne štima, pa naredi en simpl časovnik s 555 ali kar s tranzistorji, ker sama stvar ni nevem kako časovno kritična.

Za BIOS, ali mogoče obstaja novejša verzija, kjer so dodali te opcije?
Nekoč je bil Slo-tech.

ellow...

ja..zanimive ideje....

Za update BIOS-a mah...ce pa je plata tak noname, da cist nikje ne pise nic o njej... niti kateri model..serijska stevilka... na hladilnem rebru od northbidgea je samo nek logo "t-Bird"... plato sem totalno pregledal...pod lucjo pa z povecevalnim steklom pa nikjer nikih serijskih stevilk...
To je bila neka Power Plus konfiguracija.... stara 4-5 let... v tistem malem ohisju ko je imelo delno plavo pobarvanjo prednjo plastiko...
Malo se spomin, da je bila podobna konfiguracija opisana se v tedanjem Software poweru.... blahhh....dalec...>:D

lp,
bug

Duhec ::

Preizkusil sem na dveh starejših platah, pa zadeva dela.

Torej brikaš pin 14 (PS-ON) in maso (0V), najbližji je pin 15 ali 13.

ellow

Duhec hvala... evo nekaj takega sem rabil... cist simpl...pa da je "safe" (mislim da je) in da dela...

hvala

lp,
bug

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj narediti iz starega napajalca?

Oddelek: Pomoč in nasveti
101263 (913) BlueNik
»

Problem z zagonom PCja