» »

USB ključ error => disk is not formatted

USB ključ error => disk is not formatted

||_^_|| ::

Disk is not formatted, dou you want to format it?

To mi napiše ko vtaknem ključek v USB. Ta key sem dobil od punce ki je pisala diplomsko nalogo in je mela spravljeno samo na njemu. Zdej jo pa ni več. Predvidevam da je do tega prišlo zato ker je na win2k ključek stalno nepravilno pulila ven. Vzrok niti ni važen, vprašanje pa je, ali se da kako probat rešit podatke?

Han ::

Poskusi s programi za reševanje podatkov (BadCopy Pro, GetDataBack...).

||_^_|| ::

Uspelo z Bad copy pro, recovery vsega:) tenks!

Težava je pa zdej da je key neuporaben. Windowsi ga ne morejo formatirati. Obstaja tut za to kaki tool?

MadMax ::

Zbriši particijo na ključku, pa naredi na novo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

||_^_|| ::

ideja, tenks!

kuglvinkl ::

V službi so nam potalali ključke. Po moje sem edini, ki ga vlečem ven tako, da ga prej diseblam. :\
Your focus determines your reallity

Damjan Jagar ::

kuglvinkl, tudi jaz opažam, da sem eden redkih, ki to počne. Zanima me do česa lahko pride v nasprotnem primeru oz. koliko so ključki in mobilni diski občutljivi na to? Pride do bad sectorjev, česa drugega?
http://jagar.si

kuglvinkl ::

Ah ne, po moje največ kar se ti lahko zgodi je to, da so podatki neberljivi.
Your focus determines your reallity

Damjan Jagar ::

Bomo enkrat stestirali. ;)
http://jagar.si

Duhec ::

Cyb3r je napisal: '' kuglvinkl, tudi jaz opažam, da sem eden redkih, ki to počne. Zanima me do česa lahko pride v nasprotnem primeru oz. koliko so ključki in mobilni diski občutljivi na to? Pride do bad sectorjev, česa drugega? ''
Problem je v tem, da v primeru izvleke mimo windows procedure, lahko pride na primer do napačnega stanja vsebine ključa ali posamezne datoteke , ki je v obdelavi. Primer: Nekaj kopiraš na USB ključ ali npr. direktno spreminjaš kak Word dokumend na ključu in kljub temu, da kopiraš datoteko na ključ ali shraniš spremembo odprtega Word dokumenta, še ni rečeno, da je sprememba dosegla datoteko tudi na samem usb ključu, kajti lahko se še nahaja v cache-u / spominu računalnika.

polde66 ::

na xp platformi se ni za bat da se bo kej zgubil, če boš samo ven vleku
tega pa ne priporočam na win 2000, ker tam najverjetneje ne boš vseh podatkov uspel shranit, oz se bo vse kar si dal gor v tem času zbrisal, edino stari ostanejo.
Preizkušeno na službenih kompjutrih.
polde

kuglvinkl ::

V službi imamo samo XPje in se dogaja kar smo govorili prej, namreč, da so podatki neberljivi.
Your focus determines your reallity

polde66 ::

imam 3 ključe, uporabljam jih vsak dan po mnogokrat, povsod mam naložen xp, pa se mi še ni naredl dab mi štekla stvar oz ratal neberljivo. Me čudi tele tvoje izkušnje Kuglvinkl. Uporabljam pa jih res precej. Kot sem rekel razen na win 2000 platfrmi. Mam pa 3 vrste različnih ljučev: 512 (mp3), 256 in 128.
Je pa kolega mel enga 256 iz leclerka pa mu je kmal šel. Po netu sem vidu da so mel tud drugi podobne zadeve z istim diskom. Nalepem se mu je zaklenil ( te funkcije ali možnosti disk ni imel niti hardwesrsko niti softwersko.
polde

Alan_New ::

Lepo pozdravljeni!

Problem bom opisal v tej temi, ker se mi zdi tematsko še najbolj sorodna mojemu problemu.

Gre za nek spodrsljaj, ki se mi je zgodil med inštalacijo Debiana 3.1. Pozabil sem namreč, da imam vtaknjen USB ključ, in sem med izbiranjem particije za inštalacijo Debiana po nesreči zbrisal in formatiral ključek v RAW format. Mislil sem, da gre za neko drugo particijo, ki jo je naredil predhodni linux sistem (SuSe).

Na domačem računalniku v Windowsih XP mi je seveda ključek zaznalo, a mi je vsakič javilo, naj vstavim disk (podobno sporočilo, kot če vstavimo prazen CD-ROM); v službenem pa mi javlja, da ni formatiran. Poskusil sem s kar nekaj programi za data recovery z neta, dokler nisem poštekal, da je ključek pravzaprav formatiran v RAW datotečnem sistemu in bi v bistvu potreboval kakšen program, ki unformatira RAW particije. Na ključek nisem ničesar pisal.

Mogoče poznate kakšen tak program? Je sploh možno dobiti podatke nazaj, glede na to, da je bil ključ formatiran v nek drug datotečni sistem? Nekaj upanja mi daje misel, da je bil zgolj quick formatiran, ker če je bil v celoti, se mi zdi, da lahko pozabim na vse podatke na njem, vključno z 20 stranmi diplomske naloge in drugimi vajami... :'(

Hvala za (morebitne) odgovore.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Alan_New ()

muzičar ::

Mislim da bi moral to Linux pratitioner naredit. Probaj.

Kar se tiče pa kjučka in izvleka le teh iz usb brez prekinitve - štos je v tem da USB ima napajanje in če ti izvlečeš brez da bi v WIn prekinil steče povečan tok čez ključek in lahko s tem poškoduje vezje čemur sledi neberljivi podatki in v dostih primerih leti ključek v koš. Tako da se kar navadite na prekinjanje.

Alan_New ::

Hvala, muzičar.

Mi lahko daš link, da ga downloadam ali je že vgrajen v kateri linux distribuciji?

Sicer sem še vztrajal in iskal po netu razne recovery programe in eden mi je celo prebral ključek in vse najdene podatke na njem: EASEUS Recovery Wizard Professional 3.0. Problem je v tem, da demo verzija ne dovoli obnovitev podatkov -- lahko si jih samo ogledaš. Piratskega registration key-a pa še nisem našel. Čeprav sem pripravljen program tudi kupiti. Podatki na ključku so pač zelo dragoceni.

veteran ::

BTW, glede pravilnega odklapljanja; če izklopiš write-cache, lahko brez skrbi delaš s ključkom kot svinja z mehom. ;)

muzičar ::

Zdaj na žalost ne morem pogledat kako to naredit. Nekje mora bit v distro-tu. Poglej malo v help v Linux-u morda boš kaj našel.

Izi ::

Kot je Veteran omenil mora biti ključek nastavljen na "Optimize for quick removal" in ne moreš nič pokvariti.
In po defaultu se bo vsak ključek sam nastavil na "Optimize for quick removal", razen če ni kaj narobe nastavljeno v Windows.
Tako, da je uporaba "Safely Remove Hardware" popolnoma nepotrebna, če veš kdaj lahko iztakneš ključek.

Zadeva je v bistvu ista kot pri starih floppy disketah. Če si jo izvrgel takrat, ko je gorela LED diodica so bili podatki izgubljeni in večinoma je bila poškodovana tudi disketa. Vedno si moral počakati, da je LED dioda ugasnila.

Ravno tako je pri USB ključih.
Kolikor je meni znano ima vsak ključek led diodico, ki gori med dostopanjem do podatkov.
Če ti ključek iztakneš med branjem podatkov boš imel v najboljšem primeru pokvarjene podatke, lahko pa tudi pokvarjen ključek.
Če pa počakaš, da je LED dioda ugasnjena in se z ključkom ne dogaja ničesar ga lahko mirne duše iztakneš, če je seveda nastavljen na "Optimize for quick removal".

Za bolj površne in nepazljive ljudi pa je vseeno priporočljiv "Safely Remove Hardware", kjer računalnik za sigurno poskrbi, da se vse povezave z ključkom prekinejo.
Drugače pa je "Safely Remove Hardware" namenjen za USB diske, kjer računalnik stalno nekaj melje po disku in morajo biti nastavljeni na "Optimize for performance", če hočeš da zadeva deluje zadosti hitro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

muzičar ::

Ko sem googljal sem našel tole:
1. Assume ALL FILES ARE LOST on the drive. You're SOL on these files (you may be able to recover the contents of many of them after the procedure, but don't get your hopes up)

2. Download the free Active Kill Disk from http://www.killdisk.com/

3. Unzip and run Active Kill Disk. It will display the message that it supports "[ONE PASS ZEROES]" method only. Remember this.

4. Press enter to bypass the startup screen.

5. Scroll down the list to view your drives. Also, open up My Computer so that you know which drive letter your USB Key ISN'T. You will probably find a message of a drive not being ready, if you find this message, highlight that drive, otherwise highlight the drive that does not have the drive letters of the workable drives of your computer.

For example, in addition to my main hard drive C: I also have a big hard drive E:. These show up as fine since it was my USB key (which is on F:, but that doesn't matter now) that was damaged.

6. Press F10 and press enter to erase the disk (using that [One Pass Zeroes] method mentioned earlier

7. Go into the Administrative Tools (this guide is assuming Windows XP) and select Computer Management. Double-click on Disk Management.

8. Go down the list of disks until you find the new healthy partition of the USB drive. Right click it and say format. Format it whatever you want. If after the attempted format it says something like "I can't do this because the partition is write-protected," ignore this message.

9. Go down to a green icon on the taskbar with an arrow on it, click it and say to remove your usb drive. After it says you can remove it, do so.

10. Insert your USB drive again. Even though disk management said you couldn't format it, it did most of the reformatting and you will be able to recover any undamaged files from the combination of reformatting/erasing.

11. Once you save any files that you can, reformat the USB drive (you won't have any errors this time) from My Computer. Remember that the reformatting will erase all the files on the drive. Once this reformat is complete you'll have your USB drive working again!
Reply With Quote

mogoče ti bo lahko pomagalo. Drugače se pa baje to da opravit v WinXP-jevem disk management-om (administrative tools)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: muzičar ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika med USB kluči (flash pogoni)

Oddelek: Strojna oprema
181779 (1216) frtusnk
»

USB-samodejno zažčitil proti pisanju

Oddelek: Pomoč in nasveti
1714734 (8892) donvito
»

usb bootable image windows

Oddelek: Pomoč in nasveti
81353 (1267) T-Mac
»

Inštaliranje Windows7 iz usb

Oddelek: Pomoč in nasveti
143823 (3380) king67
»

Varno odstranjevanje USB-ključa

Oddelek: Strojna oprema
192441 (2125) djordjevic

Več podobnih tem