» »

Sonyjev zlobni DRM in novi Pearl Harbor za ZDA?

Sonyjev zlobni DRM in novi Pearl Harbor za ZDA?

Reuters - Kupci, ki so nevede kupili in pognali Rootkit na Sony DRM zgoščenkah, so po poročanjih Reutersa preko skupinske tožbe v ZDA tožili multimedijskega giganta, kar smo predvidevali že, ko je prišla zadeva prvič na dan. Sony je medtem tudi priznal, da se je tovrstno programje nahajalo na več zgoščenkah, zanimiv epilog zgodbi pa je dodal Microsoft (drugače velik zagovornik DRMja in TCGja), ki bo po političnih izjavah sodeč svoje kupce zaščitil pred tovrstnimi programi.

Vprašanje pri vsem skupaj je, če ni to le del vojne med Microsoftom in Sonyem, ki bo čez nekaj mesecev najhujša predvsem na področju konzol. Majhne bitke se namreč bijejo vse naokoli, nedavno je recimo Sony skupaj s Philipsom in IBMom podprl Linux. Kdo bo koga?

Pred dnevi je ameriški odvetnik Jack Thompson neposredno obtožil Sony in celo Japonsko s pismom Japonskemu ambasadorju v ZDA, da so preko nasilnih in seksualnih igric lansirali drugi Pearl Harbor na ZDA. Isti možakar je pred par meseci očital uničujoče učinke igri GTA: San Andreas, pridružili pa so se mu tudi kenguruji. Kaj od vsega skupaj je zgolj naključje, kaj lobiranje in kaj collateral damage, verjetno ne bomo nikoli vedeli.

Sam na tihem upam, da bi vojna trajala čim dlje in se veliki koncerni ne bi uspeli dogovoriti med sabo, kar bo za nas kupce ugodneje, saj bodo zaščite izpodbijali kar drug drugemu.

16 komentarjev

Stepni Volk ::


Prvi "Sonyev" trojanec je predstavljen v novici: Trojanec s podporo Sonyja. Eden vodilnih Sony BMGja, Thomas Hesse, se je očitno zelo zmotil s svojo arogantno izjavo v preteklih dnevih: "Most people, I think, don't even know what a rootkit is, so why should they care about it?"

Thomas več kot očitno tudi sam nima pojma, o čem govori. >:D

Zgodovina sprememb…

Jeebs ::

Počasi se že sprašujem, kaj sploh lahko še naredi običajen uporabnik, da se zaščiti pred raznimi nadzori... 8-O Če ne fašeš virusa, ti pa na legalno kupljenem CD-ju kaj podtaknejo. ;(
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

MrStein ::

Nehaš uporabljat windows?

;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Stepni Volk ::

NE. Legalno kupuješ Sonyeve izdelke in Microsofta, nato se vsake toliko časa priklopiš kakšni skupinski tožbi, da si povrneš investiran denar.
Žal moraš biti v ZDA, najbolje v Kaliforniji.

Utk ::

Napačen odgovor...nehaš kupovat windows:D pa tudi vse ostalo potencialno "nevarno", sej so še drugi načini... Še en dober izgovor za pirate. Ker končno uporabljat skrekano stvar, če imaš zraven na mizi original, NI ilegalno. Samo večina tega ne zna, niti moderatorji na tem forumu. Tudi če piše v EULi drugače, zakoni so nad njo.

BigWhale ::

Crni,

A lahko nastejes pet primerov, ki so bili potrjeni na sodiscu, da je zakon nad EULA?

para! ::

Seveda je ilegalno, Crni. Ne klobasaj neumnosti.

lp
Death before dishonor!

Utk ::

BigWhale, pusti Ameriko v Ameriki.
para!, motiš se. Na čist resnih straneh sm naletel na kreke iger, ki so omogočali igrat brez CD-ja not, v tistem vsem dobro znanem *.nfo fajlu je bilo sporočilo "piratov", tam kjer bi morala pisat serijska številka, je bilo pa napisano sporočilo upravljalca strani, da je izbrisano, ker širjenje serijskih številk ni legalno. Točno se ve, kaj se sme in kaj ne, če se tu nekateri bojite svojo senco skopirat je pa vaš problem.

para! ::

Sej krekana igrca (nocd crack naprimeR) ne pomen, da uporabljaš piratsko verzijo.

lp
Death before dishonor!

Utk ::

Sej to ti jaz pravim. Da če imaš na mizi original CD in serijsko seveda, da imaš lahko v računalniku kopijo tega CD-ja in znjim igraš, ali pa sploh ničesar. Če je krek gor, da lahko igraš, pa nič zato. Kaj sm pa drugega že na začetku napisal.
Je pa to dober izgovor za pirate, da delajo sploh kreke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

OwcA ::

Otroška radovednost - gonilo napredka.

para! ::

Ampak je razlika, če ti prepričaš igrco, da dela brez CDja (torej jo krekaš), kot pa če uporabljaš piratsko verzijo. A ni?

lp
Death before dishonor!

para! ::

Ker pri piratskih igrcah ponavad ni fora v tem, da ne rabiš cdja, da igraš, ampak, da ne rabiš ORIGINAL cdja, da jo namestiš, igraš online, itd.

lp
Death before dishonor!

Stepni Volk ::

Sony so tožili v Italiji in Ameriki. A jih to ne bo ustavilo, da ne bi teh zgoščenk prodajali Nemčiji, ter verjetno tudi kje drugje, kjer jih še niso tožili.
Najbolje pri nas. Mi nikoli ne tožimo. Zalog se je treba znebiti >:D

Utk ::

para!, v čem je pa razlika, če igram s kopijo originalnega cd-ja, ali brez cd-ja in imam original cd v žepu, kot če nekdo na drugem koncu sveta igra s kopijo tega mojega original cd-ja, ali pa kar brez njega? Eno je fair use, drugo je "piratstvo", tehnično pa enako izgleda.

BigWhale ::

> BigWhale, pusti Ameriko v Ameriki.

Kjerkoli na svetu. Poznas primer, ko je nekdo iztozil svojo zakonsko pravico nad necim kar ni v skladu z MS-jevim (ali katerim drugim) EULA?

Well?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nasveti za nakup 12" prenosnika

Oddelek: Kaj kupiti
51411 (1291) PALOMINO
»

Apple TV preložen za nekaj tednov

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
223625 (2978) [BISI]
»

Next Gen: Ati(AMD) vs Nvidia

Oddelek: Loža
101399 (959) Mr.B
»

Nove slike PPU-ja

Oddelek: Novice / Grafične kartice
364529 (3118) jest10

Več podobnih tem