» »

Vprašanje glede delilnika pri adsl-ju

Vprašanje glede delilnika pri adsl-ju

Val ::

Pred kratkim sem dobil modri adsl, torej brez isdn-ja. Doma imam eno telefonsko linijo in dva telefonska priključka. V en telefonski priključek sem vtaknil kabel, ki vodi do adsl-ja (najprej seveda do delilnika in od tam do ads-ja), v drugem telefonskem priključku pa imam telefon.

Težava je v tem, da adsl moti telefonsko linijo, saj ne morem opravljati odhodnih klicev (prihodne normalno dobivam). Če kabel od adsl-ja potegnem iz telefonskega priključka, težav ni. Težav tudi ni, če telefon priklopim v delilnik - jaz pa ga imam, kot rečeno, priklopljenega neposredno v (drugo) telefonsko vtičnico.

Čeprav se torej da problem odpraviti tako, da telefon namesto direktno v telefonsko vtičnico priklopim k delilniku, ta opcija ne pride v poštev, ker bi za to moral prevrtati pol hiše. Na Siolu namreč pravijo (kakor sem razumel tudi iz navodil), da adsl, ki je (preko delilnika) priklopljen na eno telefonsko vtičnico, ne bi smel vplivati na telefon na drugi vtičnici. Vendar pri meni vpliva, zato me zanima, ali je kdo imel podobne probleme in kako jih je odpravil? Klical sem na Telekom, kjer pravijo, da sicer lahko pošljejo intervencijsko službo, vendar bom moral plačati stroške, če bodo neupravičeno prišli...
Kaj natančno sploh naredi delilnik?

Hvala za vse ideje in nasvete.
  • spremenil: Val ()

BlazP ::

Delilnik je, kolikor vem, en obicn filter, ki razdeli signal na dva dela. V enem izfiltrira visoke frekvence(ADSL) in spusti telefonski signal skoz. V ADSL delu je najbrz vseen ce pride kej v nizkem pasu skozi. Tak da najbrz bi problem resil se en delilnik, ki bi ga prikljucil pred tisti drugi telefon.

Val ::

Misliš tako, da bi v drugi delilnik priklopil telefon, nato pa bi preko drugega kabla iz delilnika tega prikopil na telefonsko vtičnico? To sem namreč po nasvetu Siola že naredil (drug delilnik sem si sposodil pri sosedu), pa ni pomagalo.

Je pa zanimivo, da je imel sosed podoben problem pred kakim tednom. On ima sicer adsl z isdn-jem (že kako leto) in mu prav tako ni telefon deloval (tudi če je izklopil adsl). On je sicer poklical na Telekom in so mu zamenjali nek kabel pri telefonu (Telekomovec mu je rekel, da je najbrž prišlo do kratkega stika)... zato je morda kaj z linijo narobe (čeprav mi telefon dela, če izklopim adsl - pri sosedu pa je bilo vseeno, ali je izklopil adsl ali ne)...?

Še to. Doma imam dva telefona in ko sem poskusil, ali bo delovalo z drugim telefonom, je s tem sicer šlo, vendar je v slušalki tako glasno piskalo, da se je nemogoče normalno pogovarjati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Val ()

Val ::

Sedaj sem klical na 116 in mi je ne preveč prijazen možakar rekel, da mora telefon nujno biti priklopljen v delilnik. Rekel je, da tako piše tudi v navodilih in da jih potem nisem dobro "prečital" :\, kar je laž, ker kaj takega v navodilih ne piše.
Pa tudi na Siolu so mi prej drugače rekli. :\

Vi imate vsi telefone priklopljene v te delilnike?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Val ()

ToniT ::

Jaz sem zadevo testiral pri prijatelju in dejansko zadeva ni delaovala, če telefon ni bil priklopljen v delilnik. Ko je dvignil slušalko na telefonu, je ADSL padel. Če smo dali telefon za delilnik pa je vse skupaj delovalo.
Najboljše je dati delilnik na začetek linije in potem deliti telefone za delilnikom!

SasoS ::

Telefon mora bit na filtru. Zakaj si verjetno ugotovil že sam...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SiOL - Premestitev modema

Oddelek: Omrežja in internet
182337 (1791) crniangeo
»

Telemach priklop dveh telefonskih aparatov

Oddelek: Omrežja in internet
6968 (837) JK007
»

Šumenje v telefonu ob ADLS povezavi

Oddelek: Omrežja in internet
111621 (1311) KTr1sk
»

Modri ADSL + Dial-up

Oddelek: Omrežja in internet
81130 (913) vres.ales
»

Modri ADSL (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
12619099 (8542) Nejc Pintar

Več podobnih tem