» »

Zakaj računalnik zagori ?

Zakaj računalnik zagori ?

janez5 ::

zdaj, ko je ADSL bolj dostopen, bo računalnik pogostokrat prižgan brez nadzora. Občasno zasledim novico, da je kje zgorela pisarna ali kar stanovanje zaradi tega, ker je zagorel računalnik ali monitor.
Ima kdo podrobnejše podatke, kaj povzroči ogenj v računalniku/monitorju ?
Konkretno sem opazil, da iz ventilatorja napajalnika piha hladneje, kadar deluje ohranjevalnik zaslona. Uporabljam WinME in kadar je računalnik prižgan brez nadzora, imam nastavljeno takole:
- ohranjevalnik zaslona: 10 min
- izklop monitorja: po 2 urah
- izklop trdega diska: po 3 urah.
Je še ena možnost, "System standby", a je ne uporabljam, ker računalnik zablokira, ko bi se moral zbuditi, ali pa že prej.
Zanima me tudi, kam npr. eMule zapisuje podatke po treh urah, ko HDD ugasne. Predvsem pa me zanimajo VZROKI za samovžig računalnika in/ali monitorja, če jih kdo pozna.

steev ::

Izklop monitorja si naštimaj na 10 min.
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

Banananjam ::

Prah je glavni sovražnik - občasno posesaj kišto pa bo takoj veliko manjša verjetnost za samovžig.

bobby ::

Konkretno sem opazil, da iz ventilatorja napajalnika piha hladneje, kadar deluje ohranjevalnik zaslona.


WTF??
al je na monitorju desktop al pa ohranjevalnik zaslona ni popolnoma nobene razlike kar se tiče hladnejšega pihanja iz venta od napajalnika :D
razlika je v tem da si malprej neki delal (igrco špilal recimo) potem pa računalnik ne dela popolnoma nič-je neobremenjen in s tem tud napajalnik. zato ti hladneje piha. nima nobene veze s tem,v kakem modu je monitor.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Highlag ::

Če ti mula snema potem se diski pač ne bodo ugasnili ane.:\
Never trust a computer you can't throw out a window

SkIDiver ::

Pa sklepam, d aimaš PC. ki je sposoben poganjati win 2000 al pa XP-je. Si kj razmišljal v tej smeri, da bi posodobil OS.

Drugače pa si izklop monitorja nastavi na 10 minut. Ohranjevalnik zaslona recimo bolj obremeni PC kot pa mirujoče namizje.
Posesaj vsake tolko monitor (po luknjah, režah, ...) z zunanje strani (ne razdiraš nič!) in vsake tolko posesaj notranjost PC-ja (ohišja) in očisti ventilatorje. Tam se nabere mnogo praha! Pa glej, da je hladilnik dobro pritrjen na procesor ker s ele ta zelo segreje brez hlajenja!
Pa vsekakor ne izpostavljaj PC-ja električnim sunkom.

Jz naredim nekje na 6 mesecev oz. kakor je potreba "remont" PC-ja. Ga malo razdrem, posesam, počistim in podmažem ventilatorje, da tiho delujejo naprej in to je to. Pa mi ni še nobeden zagorel.

st00rm ::

če maš naštiman izklop trdega diska: po 3 urah se ti bo po treh urah računalnik ugasnu
God must love stupid people because he made so many of them.

jest10 ::

st00rm: BUČE!

aVToV|S|On ::

izklop trdega diska je indentičen stanju stand by tk btw ;)

sicr se pa pridružujem zgornjemu komentu :D
Spletno in grafično oblikovanje | http://www.css-oblikovanje.com

neoto ::

Tisto glede trdega diska: disk se ugasne po 3 urah neaktivnosti, torej če bo nek program dostopal ves čas do diska, se le-ta ne bo ugasnil. Ko pa je disk ugasnjen, se stanje v katerem je računalnik precej razlikuje od stand-by. V tem času lahko delaš vse, disk se pa ponovno prižge takoj, ko mora sistem kaj prebrati/zapisati nanj!

janez5 ::

hvala za odgovore.
Torej - vsaj vsake pol leta posesati prah, pa bo možnost za ogenj zmanjšana na minimum.
Ne vem, zakaj bi naj posodabljal OS zaradi tega ?
Najbrž pa ga bom vseeno moral, ker tale LG noče zapisovati podatkov na DVD+/-RW, čeprav je v tehničnih podatkih navedeno, da podpira vse od Win98 naprej, zato sem vzel tega, ne pa NEC-a... ampak to bo v drugi temi.

Kami ::

Jap to je kriza če se ti vžge.

Mene je sploh strah it od stanovanja, da ko pridem nazaj se nebo vžgalo kaj.

Mam dva PC-ja 24/7 pa lepo enkrat ponoči se zbudim, ker se začne kadit potem pa hitro grem pogledat pa vidim, da se je vent v napajalniku ustavo jaz pa sem se skoro v dimu zadušo :D

Pa tudi vroče je blo fejst ampak PC se ni izklopil pa tudi tisti napajalnik še zaj dela (z drugim ventilatorjem).

Auslander ::

Zakaj racunalnik zagori??
evo to se je tudi men zgodil... skoraj. Se k sreci sem pravi cas prisel domov in resil zadevo .... no konektor ki je sel na motherboard je bil ze posteno stopljen... seveda racunalnik mi je delal 24/7 ...

vzrokov za to je seveda vec...
racunalnik je pravzaprav ena boljsih elektricnih naprav in je dokaj dobro varovana proti vzigom... (najbolj na udaru so grelniki, stedilniki...)
od kar pa racunalniki potrebujejo vedno vec energije za svoje delovanje se je stevilo teh nesrec tudi naraslo. razloge je treba iskati predvsem v pocenitvah ki jih proizvajalci iscejo da so bolj ugodni na trgu. tako vgrajujejo materiale in elemente ki imajo slabso kvaliteto, hitreje se starajo... seveda pa pri povecani energiji se ti procesi se hitreje odvijajo in so seveda bolj opazni.. svoje doda se prah ki ga ventilatorji vlecejo iz cele sobe, prah pa kot vemo je bolj prevoden od zraka. torej najvecji problem je napajalnik. napajalniki delujejo v stikalnem nacinu tako da z visoko fekvenco (od 20kHz do 100kHz) preklaplajo vhodno napetost. osnovni elementi za napajalnik so kondenzator tuljava in FET tranzistor, najbolj kriticen je prav FET tranzistor saj se ob vsakem preklopu kar lepo segreje in vec preklopov ko mora narediti bolj se bo grel prej bo pregorel bo pa zato tuljava manjsa ravno tako kondenzator s tem pa tudi cena izdelave. ko FET tranzistor pregori lahko pregori tako da stalno prevaja takrat bo skozi njega tekel stalni tok kar bo povzrocal da se bodo zaceli se ostali elementi greti, ravno tako izolacija kabla je lahko vnetljiva, ce se toplota prenese na ohisje na njem pa imamo polno papirja, bo zacelo goreti ko bakla... seveda se lahko napajalnik okvari tudi drugace tako da daje na izhod nevarno napetost to zna biti se bolj pogubno za vas in vas racunalnik! tako da saj verjamem da lahko marsi kdo kupi napajalnik 500W za 10k sit, ampak jaz vam odsvetujem tak napajalnik se zlasti ce mislite imeti racunalnik pizgan brez nadzora. zato posegajte po priznanih blagovnih znamkah, ki izklopijo kadar toka ali temperatura nevarno naraste. predvsem se pa prepricajte ce vsebije CE oznako, in naj vas ne zavede to ni China Export ampak ta oznaka pomeni da je izdelek narejen tako da ne bo ogrozal cloveka ali njegovega premozenja cetudi se okvari.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se izklaplja

Oddelek: Pomoč in nasveti
302552 (2082) Duhec
»

Računalnik se poslavlja - grafika fuč (ali kaj drugega)?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81783 (1619) Brias
»

Slika zgine (narobna resolucija)

Oddelek: Pomoč in nasveti
161594 (1192) bisernik
»

Spomladansko čiščenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
153159 (2513) flashek
»

monitor stand by

Oddelek: Pomoč in nasveti
151452 (1328) branko_bm

Več podobnih tem