» »

Kaj je VRM?

Kaj je VRM?

bastadu ::

No to vem, da pomeni voltage regulator module, ne vem pa točno kakšno funkcijo ima in zakaj ga nekatere plate imajo, druge pa ne. In pa kakšne so naprimer razlike med verzijami 8.3, 8.4...? Namreč imam dve dvoprocesorske mašine z enim vgrajenim procesorjem (eno PIII 800MHz/133 in eno PIII 550Mhz/100) in bi v vsako rad dodal še en identičen procesor, ne vem pa kakšen dodaten VRM moram nabaviti, ker na samem VRM-ju ni nekih oznak, s katerimi bi si lahko pomagal... Hvala za nasvet!
  • spremenilo: bastadu ()

Spajky ::

Ma IMHO nič ti ne treba, kot not počit drugi proc enakega steppinga po možnosti ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

bastadu ::

Samo vseeno bi rad vedel, kakšno funkcijo ima VRM... Enak stepping pa je tako pogoj, da zadeva sploh deluje v SMP načinu...

Spajky ::

VRM je čip (smd digitalni driver integrirc serijsko (i2C/smBus) programabilni-tam enih 16 nogic ali več), ki fura /switching!/ Mosfete na plati in tako ti vejo, kako Vcore majo za vržt ven in kake izhodne karakteristike/možnosti_voltaž ima ta čip določa v katero VRM klaso/standard spada!

Enak stepiing proca ni pogoj, je pa zaželjeno (na Intelovi strani med datasheeti je tudi ena tabela, ki prikazuje, če so kaki problemi v SMP med različnimi stepingi/ proci). Vem celo za enga tipa /nimam linka več/ pred leti, ki je na Dupli Epox-ki [ep-d3va] laufal kot primarni proc p3-800/133 in p3-600/100, s tem, da je sekundarni bil avtomatsko OC-an in overvoltan na 133fsb (plata je pogledala prvega in enako nastavila druzga glede, da sta mela enak množilnik in to mu je delalo BP-dober drugi primerek!, ampak samo na tisti plati (pol sta bla oba "kao" P3-800 in to celo različnih steppingov!). Je probal tudi na nekaj drugih sorodnih platah, pa mu ni hotlo tako delat... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

bastadu ::

Kolikor mi je uspelo zbrskati po netu, naj bi vse plate imele VRM, le da ene ga imajo integriranega, druge pa "zunanjega" in se ga tako da zamenjat... to pa pomeni, da ubistvu VRM je nujen za delovanje procesorja, right?

Mogoče katere plate omogočajo delovanje dveh različnih procesorjev, ampak kolikor imam sam izkušenj z SMPjem, je zelo fino če sta procesorja čim bolj identična...

Spajky ::

Ne, VRM ni nujen za delovanje proca, je nujen, če misliš v plato vtikat različne proce in da Bios sam nastavi pravi Vcore. Stare plate (zdej pred dosti leti) so mele npr. samo en Vcore in kvečjemu 2 štelana z jumperji (cajti pred l.1997) in niso rabla VRM čipa gor, takrat je blo treba za OC modat plato za zvišat Vcore. Celo neke Intel (ne OC-arke!) plate do leta 2k niso mele VRM-ja (za velike OEM brand sestavljalce kompov) in so podpirale le en tip proca (voltaže zanj)...

VRM smd čip je zalotan na plati in se ga brez znanja in opreme za odlotavanje zelo j***no menja! Plate nimajo "zunanjega VRM-ja"! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hladilnik za grafično kartico

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
294098 (1209) dolenc
»

Hlajenje grafične kartice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
10011063 (9715) joej970
»

Prve težkokategornice z Intel P55 veznim čipovjem

Oddelek: Novice / Matične plošče
193556 (3056) Pyr0Beast
»

hd 4850 + AC accelero s1 rev 2 ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
717679 (5518) M-XXXX
»

Pentium III xeon 866mhz

Oddelek: Strojna oprema
101300 (1200) Vanadium

Več podobnih tem