» »

T-2: Informacije

T-2: Informacije

Temo vidijo: vsi
««
226 / 241
»»

Daniel ::

Mogoče bi vseeno bilo dobro, da še enkrat malo povprašaš o kabelskem sistemu, kakšna je sploh ponudba gor. Ali pa pač naj priklopijo optiko, če možnost je. Že to, da niste pustili kopati za optiko je precej skregano z zdravim razumom v teh časih. Odvisno pač kaj in koliko rabiš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

darck ::

Daniel je izjavil:

Mogoče bi vseeno bilo dobro, da še enkrat malo povprašaš o kabelskem sistemu, kakšna je sploh ponudba gor. Ali pa pač naj priklopijo optiko, če možnost je. Že to, da niste pustili kopati za optiko je precej skregano z zdravim razumom v teh časih. Odvisno pač kaj in koliko rabiš.

Da se ni kopalo čez dvorišče je kriv foter,ker ni pustil glede optike tudi,če bi jo imel T-2 ne bi mogel imeti,ker nimajo soglasja z občino in tem izvajalcem kateri je polagal kabel to je bilo pa komunalno podjetje.Vem da takrat v samem štartu,ko si hotel imeti optiko povezano si imel na izbiro samo tri operaterje Siol,Amis in občinski kabelski sistem Telsat katerega je lansko leto prevzel Telemach. Mogoče sedaj bi lahko na optiki imel tudi Telemach ali celo A1 kar bi bilo super vendar,da bi sedaj hotel optiko bi moral čisto vse sam kriti noben operater ne bi šel v pomoč tako,da zaenkrat lahko pozabim na optiko razen,da se grem pozanimati tistim kateri so takrat kabel polagali.

Kolikor sem našel obstaja Telesat (Jesenice), ki ga je kupil T2
https://www.delo.si/gospodarstvo/novice...

Telsat, pa prodaja toplotne črpalke v Brestanici.

Precej pomembno je, kako daleč stran je najbližja optična omarica ali pa najbližji sosed z optiko. Pri nas na OŠO omrežju ponavadi kar priklopijo na najbližjega soseda, saj imajo priključki do hiš ponavadi vsaj 4 vlakna.

Sicer lahko pogledaš tudi tukaj, podatki niso ravno 100% ampak večina drži:

https://gis.akos-rs.si/

starfotr ::

Če veš od koga je optika, se najprej s fotrom zmeni, da bi kopali. Potem pokliči operaterja in se dogovori. Mogoče bo ceneje, da sami delate izkope (sami najamete gradbince), operater pa samo potegne kar ima za potegnit.

Lahko bo pa vse zastonj. Vse je stvar dogovora.

svecka ::

t-2 je že zdavnaj zaspal. Že to da nimajo smartboxa za tv pove veliko.

starfotr je izjavil:

Če veš od koga je optika, se najprej s fotrom zmeni, da bi kopali. Potem pokliči operaterja in se dogovori. Mogoče bo ceneje, da sami delate izkope (sami najamete gradbince), operater pa samo potegne kar ima za potegnit.

Lahko bo pa vse zastonj. Vse je stvar dogovora.

Mislim da bi lahko od soseda vlekli drugače povedano brat je kupil od sosedov parcelo s hišo vred tako,da morda bi moral samo gor do svoje hiše potegniti sigurno pa bi moral se o tem pogovoriti z prejšnjimi izvajalci.Drugače pa takrat,ko so vlekli optiko so dajali samo tisto cev notri takrat ni bilo nobenega kabla in ne vem od kod je potem pri drugem sosedu povlečen kabel saj v moji okolici je samo naša vas in še par katere imajo optiko.

Edino od soseda preko ceste na hribu bi lahko vlekel za optiko ampak to bi morali spet pod cesto vleči in je toliko bolj zakomplicirano,da se sploh ne splača s tem ukvarjati,to takoj nanese par tisoč Eur skupaj.

Ce je vidna linija in dobrososedski odnosi se da marsikaj rešiti tudi preko Wifi.

Sosedov WiFi signal imam čisto poln v hiši pa je on stran od mene kakih 40-50 metrov. Kako se pa bi dalo rešiti preko WiFi

Povsem odvisno, če sta v dobrih odnosih ti lahko enostavno pove geslo.

Drugače za bolj zanesljivo delovanje se pač da dve anteni, jih postaviš v bridge in samo nadaljuješ njegov LAN pri sebi, lahko pa se zadeva razdeli tudi v dve povsem ločeni omrežji. Stroške si lahko tudi delita. Če ima možnost več IPjev bi lahko teoretično tebi priskrbel tudi povsem lasten zunanji IP.

Jaz ze leta oskrbujem enega kolega z internetom in tv, ker pač živi na taki lokaciji, da optike ne bo nikoli, baker pa niti 1 Mbit ne dela, saj je nekje 7 km od centrale.

Wifi link na 3,4 km, tam nekje do 200 Mbps potegne. Z 60 Ghz opremo lahko tako zadevo spravis tudi na gigabitne hitrosti a ima svojo ceno.

Jaz da bi imel že 50Mbps bi bil zadovoljen

Mislim,da bi to bila zares dobra varianta katero si povedal in tudi sosed bi bil zadovoljen,če bi mu zato mesečno nekaj denarja prispeval

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darck ()

Glej, če boš s sosedom dosegel kakšen dogovor potem javi, pa te lahko vodim korak po korak ali eventuelno zadevo pomagam nastaviti. Ni neka raketna znanost, ko se malo poglobiš notri.

Drugače pa zaenkrat skrbim za 3 linke z UI Nanobeam 5 AC in dva z Mikrotikovimi SXTsq5 AC antenami. Vsi pri prijateljih in znancih.

Zgodovina sprememb…

Dajte nehat opletat z wifijem, če ima model na pragu optiko.

starfotr je izjavil:

NI prav na pragu optika,da bi jo od soseda potegnil do sebe bi sigurno preveč stalo vse skupaj

Stvar izbire posameznika. Če se ne bo mogel zmeniti z očetom kar se tiče izkopa ima pač alternativo. Če bi se že želel iti kakšne high end variante lahko za nekih 800 eur postaviš gigabitni wifi link na 3+ km. Za tam nekje 200 Mbit+ lahko uporabi Mikrotikove antenice za nekje 65 eur po komadu. Če operater omogoča dva DHCP naslova, daš na modemu dva porta v bridge in pač pelješ vsakega zase. Če ne, pač deliš na routerju za njim.

Opcij je polno, sploh sedaj, ko gre praktično vse, skupaj s TV počasi na IP.

darck je izjavil:

starfotr je izjavil:

NI prav na pragu optika,da bi jo od soseda potegnil do sebe bi sigurno preveč stalo vse skupaj

Optični kabel ni drag, problem je preboj ceste. Opcija je tudi po zraku, če višine dovoljujejo.

Zgodovina sprememb…

Snail ::

Sej kabel ne rabiš lih pod zemljo speljat. Že kako leto dni telekom vleče optiko "po zraku" namesto starih bakrenih tel. kablov.

Po zraku bi lahko šlo okamot saj sosed je preko ceste na hribu in jaz imam polovico hiše v hribu vmes je samo cesta med hriboma in višina kabla bi bila lahko kar nekaj metrov od ceste. To bi bilo krepko čez 5 in več metrov višine.

Problem bi edino nastal,če bi se kakšno drevo akacija prevrnilo na kabel.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darck ()

darck je izjavil:

Po zraku bi lahko šlo okamot saj sosed je preko ceste na hribu in jaz imam polovico hiše v hribu vmes je samo cesta med hriboma in višina kabla bi bila lahko kar nekaj metrov od ceste. To bi bilo krepko čez 5 in več metrov višine.

Problem bi edino nastal,če bi se kakšno drevo akacija prevrnilo na kabel.

To je že pretiravanje. Če je vmes manj kot 100 metrov lahko daš tudi zunanji oklopljen CAT5 ali 6 kabel napet med drevesi in lightning protector na obeh straneh in je to to.

xseki ::

darck je izjavil:

Sosedov WiFi signal imam čisto poln v hiši pa je on stran od mene kakih 40-50 metrov. Kako se pa bi dalo rešiti preko WiFi

Je to ta sosed, ki ima optiko?

Potegneš cat5/6 po zraku in je to to

Kateri kabel 60m? UTP,FTP?
nasvet pri povezavi z 100 m oddaljenim računalnikom

A ste vsi padli na glavo? Baker po zraku? Pa da mu kuri vse po spisku? Optika ftw.

Zadva je malo "škatljiva", se pa da marsikaj rešiti s takimi zadevami:

https://store.ui.com/collections/operat...

Najboljša varianta je vsekakor optika in ustrezni konverterji ali pa WiFI varianta...

Imam 130M Cat6 kabla potegnjenega v liniji pod strešniki in preden sem zmontiral surge protector je vsako leto padel kakšen port na stikalu zaradi razelektritev strel v bližini. Od takrat še nič ampak previdnost nikoli ne škodi.

Zgodovina sprememb…

Delaš neumnosti. Za več kot 100 m nimaš z bakrom kaj opletat. Ravbo tako ne izpostavljeno atmosferskim razelektritvam.

Ta kabel je še od takrat, ko optika za vse hišne primere še ni bila tako množična. Glede na to, da sedaj, ko sem dodal zaščito pred strelo ni nobenih težav pač ne bom tega vlekel ven in kupoval SFP adapterjev in optičnega kabla. Atmosferske razelektritve pa sem doživel tako na kablu, ki je bil v zemlji, kot na tem pod streho, tako, da neke druge zaščite kot je kvaliteten kabel in zaščita pred strelo tukaj ni. Razen seveda menjava za optiko.

Ravno o tem ti govorim.

lebang1 ::

kriptimir je izjavil:

Že nekaj časa mi T-2 vse bolj preseda zaradi zaklenjene opreme, stalnih podražitev, doplačil itd., zato razmišljam, da bi prekinil vezavo in šel h komu drugemu. Čeprav tole ni npr. sprememba cene paketa, gre vseeno za spremembo pogojev paketa (v mojem primeru Oranžni Optimum), saj bodo dejansko spremenili enega od njegovih sestavnih delov in bom, če želim storitev uporabljati kot prej, moral doplačevati, torej gre efektivno za podražitev, kot je omenil že @starfotr.

Me pa zanima, če ima kdo izkušnje s tem, torej:

Je že kdo uveljavljal pravico do odstopa od pogodbe na podlagi 2. odstavka 129. člena ZEKom-1? Predvsem me zanima, ali skušajo vseeno izterjati prejete ugodnosti, tj. znižanje naročnine na podlagi vezave. Sicer sta tako zakon kot sodna praksa (gl. sodbo I U 1331/2019-15) na strani naročnika, pa se mi vendarle ne da ukvarjati z morebitnimi tožbami :D

Kako je v tem primeru s preklopom? Torej kako naj to izvedem, da bom še isti dan priklopljen pri novem operaterju? Najbrž najlažje tako, da čim prej naročim drugje in odpovem pri T-2 tisti dan, ko mi drugi operater priklopi, saj itak ni odpovednega roka.

Hvala vnaprej za morebitne odgovore :)

Nikjer na forumu nisem zasledil da bi že kdo to omenil:

Operaterji namreč že takoj z uveljavitvijo zakona ne smejo več zaračunavati administrativnih stroškov za menjavo naročniškega paketa, prenosa številke drugam in prekinitev naročniškega razmerja, če je naročniku potekla vezava oz. nima sklenjene.

MrStein ::

kriptimir je izjavil:

Me pa zanima, če ima kdo izkušnje s tem, torej:

Je že kdo uveljavljal pravico do odstopa od pogodbe na podlagi 2. odstavka 129. člena ZEKom-1? Predvsem me zanima, ali skušajo vseeno izterjati prejete ugodnosti, tj. znižanje naročnine na podlagi vezave. Sicer sta tako zakon kot sodna praksa (gl. sodbo I U 1331/2019-15) na strani naročnika, pa se mi vendarle ne da ukvarjati z morebitnimi tožbami :D

Načeloma je tako, da recimo če si imel vezavo dve leti in v zameno dve leti popust recimo 25%, potem po prekinitvi ne plačaš nič. Popust, ki si ga "koristil" si tudi "oddelal" (vezava), preostali popust pa nisi prejel, torej ni česa vračati. (to je preprost primer, lahko je tudi komplicirano, če se recimo trajanje vezave in trajanje popusta ne ujema...)

Če ima v praksi kdo druge izkušnje, pa naj pove. (marsikje si operaterji kar izmišljujejo zneske, ki da jim pripadajo, drugje so presenetljivo prijazno: se odrečejo kakemu znesku, ki bi jim po mnenju stranke pripadal)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

raceboy ::

kot so povedali predhodni. kabl najbolj sigurn. opticni kabelj se bolj :) ce pa ze ne mores s kablom.... mi tle po brkinih imamo kr dosti ljudi, ki nimajo recimo "hitrega interneta". zaenkrat za normalni internet in kratke razdalje nam delujejo vse mikrotikove AC poceni antene v bridgu. za dalje smo dali mikrotik dynadish 5 v vridge in dela top shit. ampak zmeraj je neklje ozko grlo..in ce ti oddajas wifi do enega in tisti naprej.... obvezno 60ghz. tako da pac pljuni tistih 270€ do soseda s temle https://mikrotik.com/product/wireless_w... in je nastavljen ze v bridge in failover 5ghz...to dela kot, da bi imel mrezni kabel...preverjeno

Odličen nasvet. Nisem vedel, da je tega toliko, škoda, da ni bolj promovirano. Imamo pri nas enake situacije ampak zgolj redki izkoristijo možnosti, ki so jim na voljo, pa tudi dobre ljudi moraš imeti vmes, ker drugače ne bo nihče delil svojega interneta za dobro drugih.

t-2 ima v hbo dijamantu vkljuceno 1000/100. tko da recimo lahko brez problema delis internet nekomu. pa se ip sprejemnik dela brez problema preko wifija :) je pa fanj da imas svoj router da lahko potem malo bolj postimas promet.

Seveda deli lahko tisti ki ima optiko in tisti ki ima tako hitrost .

Kot zanimivost:

T-2 je lani več kot podvojil čisti dobiček, na 12 milijonov evrov, prihodke pa so povečali za dobrih sedem odstotkov.

Največji lastnik T-2 je na 22 mestu najbogatejših Slovencev.

Maximus ::

lebang1 je izjavil:

Kot zanimivost:

T-2 je lani več kot podvojil čisti dobiček, na 12 milijonov evrov, prihodke pa so povečali za dobrih sedem odstotkov.

Največji lastnik T-2 je na 22 mestu najbogatejših Slovencev.

Link?

Link
Če slučajno potrebna prijava, še skrinšot.

ignats ::

A se da na t-2 naštimat, da bi PPPoE sejo vzpostavljal na svojem routerju in potem tudi TV boxe priklopil na svoj router? Je morda se kdo že ukvarjal s tem?
Imam pa 2 Asus RT-AC86u routerja z merlin fw povezana v Aimesh.

MrStein ::

T-2 nima PPPoE, vsaj pred časom ni imel. A so spremenili?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ignats je izjavil:

A se da na t-2 naštimat, da bi PPPoE sejo vzpostavljal na svojem routerju in potem tudi TV boxe priklopil na svoj router? Je morda se kdo že ukvarjal s tem?
Imam pa 2 Asus RT-AC86u routerja z merlin fw povezana v Aimesh.

Če nisi na OŠO priklopi svoj modem v 4 port na modemu in poskusi.

strom_15 ::

Brez veze neko ponujanje v decembru,kar že imam v paketu in v vsakem primeru me več ne more T-2 prepričati,da bi še pri njih ostal.

srus ::

lebang1 je izjavil:

Link
Če slučajno potrebna prijava, še skrinšot.

Fotografija pa s sodišča. Tipično Slovenska zgodba o uspehu.

sem na OSO liniji. t2 hbo dijamant al kr koli je ze. po dolgem cajtu grem pogledat mal na ta horizont in vidim da imam lahko 1000 / 200 za isto ceno. kliknem na tisto opcijo. ok zdej bom imel pac to brzino..cez dva dni pogledam se zmeri nc. me klice danes nek t2 tehnik, da mi bo zamenju modem. ok mi je blo prec jasno zakaj se gre...sam jz mam svoj router direktno prklopljen gor in kaj oni ne vidijo, da sploh nimam njihovega modema ? oz. je boljse poklicat in se zmenit?

Vinski Kamen ::

T-2 je pred kratkim blokiral www.rt.com. Na srečo deluje v Tor browserju:
https://www.torproject.org/download/

Vse to so DNS blokade, ki se jih da zaobiti s spremembo DNS strežnika.

A mogoče kdo ve kaj je fora...
Naredil sem ping 192.168.64.1 se pravi modema.

Računalnik in telefon oba povezana na isti 5g wifi.
Računalnik pingal povprečje 1ms, telefon pa 23ms (zelo poskakuje številka):

https://ibb.co/jbJqpR2
https://ibb.co/dBC8YzG
https://ibb.co/sQHFKfc

Netrunner ::

T2 mi dajejo opcijo da če grem na njihovo optiko mi za cca 31/€ mesec za 2 leti mi dajo paket "Oranžni optimum". Kako se kaj obnese T2 zadnje čase?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Netrunner je izjavil:

T2 mi dajejo opcijo da če grem na njihovo optiko mi za cca 31/€ mesec za 2 leti mi dajo paket "Oranžni optimum". Kako se kaj obnese T2 zadnje čase?

Jaz čakam da se lenobe od A1 že enkrat zganejo saj od 13 decembra čakam,da me priklopijo k njim od T-2. Ma klinc jih gleda in T-2 Prvo leto dobiš tisti popust nato eno leto plačuješ polno ceno. Nato ti spet ponudijo neko miliščino 10% popust za eno leto i spet potem plačuješ polno ceno . dost je tega sranja,da se plačuje 90 Eur za gnilo hitrost po kablu katera zadnje čase orenk je počasna in štekari. Zadnje čase moram celo se iz telefona povezovati na računalnik,da mi deluje internet.

Meni so ponudili 31€/mesec za obdobje dveh let s tem da prve tri mesece so samo 1€

Netrunner je izjavil:

Meni so ponudili 31€/mesec za obdobje dveh let s tem da prve tri mesece so samo 1€

Kaj naj rečem kot super.

Netrunner je izjavil:

Nekam prelepo se sliši, kaj je fora? :)

Želijo naročnika za 2 leti. In upajo, da bo z njimi še kaj več.

@lebang1 => iščejo nove naročnike za optiko v bloku, zato sklepam da je taka promocijska cena.
««
226 / 241
»»