Forum » Elektrotehnika in elektronika » napajalnik 50V 10A
napajalnik 50V 10A
damo123 ::
zanima me če mi kdo lahko pomaga s kakim načrtom za napajalnik
0-50V
0-10A
za to sem se pa odločil ker imam že take transformatorje 500W 50V
zanima me predvsem kako in katere tranzistorje uporabiti
LP
0-50V
0-10A
za to sem se pa odločil ker imam že take transformatorje 500W 50V
zanima me predvsem kako in katere tranzistorje uporabiti
LP
jest10 ::
Če misliš delati stikalni napajalnik potem bo šlo, navaden nastavljivi pa nikakor, 0-50V 10A je preveč.
damo123 ::
navaden bi tud šel
saj se dobijo tud tranzistorji za 100V in 15A
pa FET opcije ...
pahko celo daš TRIAC na primarno stran in že tam zmanjšaš moč da ne delaš s polno napetostjo in se zato tranzistorji na izhodu ne grejejo preveč ker ni toliko padca na njih sam je pa v tem primeru zahtevnejše glajenje ker maš veliko komponent šuma ...
zato sem mislil da je kdo že kje zasledil oz. izdelal tak napajalnik
imam sicer ponudbo da kupim rabljen napajalnik ampak vseeno bi se lotil pol še te samogradnje saj sem elektronik :-)
lp
saj se dobijo tud tranzistorji za 100V in 15A
pa FET opcije ...
pahko celo daš TRIAC na primarno stran in že tam zmanjšaš moč da ne delaš s polno napetostjo in se zato tranzistorji na izhodu ne grejejo preveč ker ni toliko padca na njih sam je pa v tem primeru zahtevnejše glajenje ker maš veliko komponent šuma ...
zato sem mislil da je kdo že kje zasledil oz. izdelal tak napajalnik
imam sicer ponudbo da kupim rabljen napajalnik ampak vseeno bi se lotil pol še te samogradnje saj sem elektronik :-)
lp
gumby ::
linearen usmernik v tem obmocju se precej grel... pri 1V in 10A na izhodu ti bo zadeva kurila 490W
en sam tranzistor 100V 15A ne bo dovolj, saj moras upostevat se maksimalno moc na njem
en sam tranzistor 100V 15A ne bo dovolj, saj moras upostevat se maksimalno moc na njem
egomez ::
@gumby:
Kaj nam razkriješ, kako si prišel do tega izračuna???
linearen usmernik v tem obmocju se precej grel... pri 1V in 10A na izhodu ti bo zadeva kurila 490W
Kaj nam razkriješ, kako si prišel do tega izračuna???
Azrael ::
Linerarni usmernik bo pri največjem izhodnem toku in nizkih napetosti pečica. Stikalni teh težav nimajo, vendar bo pot do ustrezne dušilke predstavljala največji glavobol.
Tukaj imaš 2 primera, ki nista to kar isčeš, ampak vidiš nekaj principov gradnje in konstruiranja linerarnih usmernikov:
Link1
Link2
Osebno bi raje poskusil predelati trafo tako, da bi imel na izhodu 2x25V in bi zgradil dva enaka, toda ločena usmernika, ki bi ju lahko potem med seboj spajal po željah in potrebah.
Tukaj imaš 2 primera, ki nista to kar isčeš, ampak vidiš nekaj principov gradnje in konstruiranja linerarnih usmernikov:
Link1
Link2
Osebno bi raje poskusil predelati trafo tako, da bi imel na izhodu 2x25V in bi zgradil dva enaka, toda ločena usmernika, ki bi ju lahko potem med seboj spajal po željah in potrebah.
Nekoč je bil Slo-tech.
gumby ::
ta problem se da resit tud z vec odcepi na sekundarju - pac prilagajas vhodno napetost glede na zeljeno izhodno, da ne bo prevelik padec na regulacijskem tranzistorju... ampak tole je ze kompliciranje
Azrael ::
Danes sem nekaj iskal in naletel na projektno dokumentacijo v kateri je opisana gradnja switcher napajalnik 32V moči 800W.
Toliko v ilustracijo, kaj pomeni gradnja močnega napajalnika (na začetku je prcej ekonomije, zanimivosti, kar se elektrotehnike tiče, so v poglavju 3).
Toliko v ilustracijo, kaj pomeni gradnja močnega napajalnika (na začetku je prcej ekonomije, zanimivosti, kar se elektrotehnike tiče, so v poglavju 3).
Nekoč je bil Slo-tech.
radiator ::
No tega on ne rabi. Kolko jaz razumem ima on trafo za 50Hz. Torej mora izhod iz trafoja usmerit in zgladit. Potem pa buck converter. To je šolski primer. Rabiš high side driver in nekaj s čim boš vse skupaj fural. Nek uC. 50V in 10A je hec za mosfet-e. No buck ti bo momgočal to da imaš na vhodni in izhodni strani isto moč (seveda minus izgube). To pa pomeni če ti trafo zmore 500W lahko imaš potem pri 5V 100A (teoretično). Je pa res da boš moral malo migat da boš ga skup naredil. Boš pa se kaj naučil. Poglej si malo pri Maxim in IR kaj ti nudijo.
Kaj je jutri že bilo?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | ATX napajalnik- stabiliziran usmernik (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 8918 (7255) | h25 |
» | napačni trafo?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3981 (3322) | korenje_ver2 |
» | ideje o predelavi napajalnikaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3954 (3335) | Azrael |
» | Usmernik 1-25V, 5AOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3716 (3525) | a13misko |
» | izdelava napajalnikaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3817 (3601) | Brane2 |