» »

Odstranjevalci vlage

Odstranjevalci vlage

Djuro ::

Zdravo!

Maja smo se preselili v hišo, ki smo jo obnovili (streha, notranji-zunanji ometi, tlaki,....). Po nekaj mesecih se je izkazalo da je hiša še vedno precej vlažna (no, vreme letos poleti ni kaj dosti pripomoglo da bi sušili). Sicer bajto konstantno luftamo, pa vseeno.

Sedaj gledam kakšne naprave ki iz zraka jemljejo vlago. Zanima me, če ma kdo kakšne izkušnje s tem.
Vidim da prodajajo ene z nekimi granulati po 2-4 tisočake. Edina firma, ki sem jo našel v slovenskih štacunah na spletu, pa je ZIBRO, ki dela razvlaževalce. Samo cena najcenejšega je cca. 30 tisočakov do vrtoglavih 100 in čez.

Kako se obnese eno ali drugo. Neke velike denarje za to ne morem metat, sva oba do vratu v kreditih.

Hvala za info!

LP

OZZY ::

S temi razvlaževalci je tako..

uni, ki uporabljajo posebno sol so koker tko. Pač postaviš nekam in stvar veže nase vlago in je zbira v spodnji posodi. Je pa odvisno od vlažnosti koliko časa ti bo ta sol zdržala. lahko mesec lahko manj-potem se kupi dodatno samo sol brez posode in je....SAma učinkovitost..no ja...manjša od naprave. Imaš pa več velikosti tako da je traba malo pogledati. majo v v Bauhausu na gospodinjskem oddelku ponavadi 2 ali 3 varjante velikosti....

Drugače pa une naprave filtrirajo zrak in mu odvzamejo vlago..vsaj koker jaz vem...z njimi boš prej dosegel kar želiš, je pa problem, saj je cena kot si napisal višja.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OZZY ()

sloxl8 ::

Tudi sam sem imel probleme z vlago v stanovanju, zato sem nekaj časa poskušal z odstranjevalci vlage, ki so kot je OZZY omenil v obliki kristalov in vežejo nase vlago. Ti odstranjevalci so dobri kvečjemu za kakšno omaro, v kateri želiš odstraniti vlago, nikakor pa v prostoru ne znižujejo relativne vlažnosti (saj se ta z vsakim prezračevanjem nekoliko dvigne).

Ena od rešitev je, da počakaš na zimo in temperaturo v prostorih dvigneš za nekaj stopinj nad običajno bivalno temperaturo (s tem se ti bo zrak v prostoru pregrel in bo padla relativna vlažnost).
Druga rešitev pa je, kot si že sam ugotovil, razvlaževalnik. To je naprava, ki deluje na enakem principu kot klimatska naprava, le da pri klimatski napravi znižuješ temperaturo v prostoru, pri razvlaževalniku pa relativno vlažnost. Vedi, da so ti razvlaževalniki cenovnega razreda 50 kSIT in naprej (sam sem ga kupil za 50k pri podjetju Remty, aparat pa je Maxa Airtech DRY 20). Reči moram, da se super obnese, je prenosljiv, sicer je nekoliko glasen, ampak če ga vklopiš zvečer in teče celo noč, je prostor bistveno bolj suh, če pa je to v drugi sobi kot je spalnica, pa ga sploh ne slišiš.

Kaj je problem razvlaževalcev? Glede na to, da lahko s sodobnimi klimatskimi tudi znižuješ relativno vlažnost v prostoru (večina ima posebno funkcijo, ki ne ohlajuje prostora, ampak znižuje vlažnost), je morda bolj smiseln nakup klimatske naprave, ki te bo poleti hladila, pa še suh zrak boš imel, pozimi pa jo boš lahko uporabljal kot razvlaževalec. Danes stanejo split sistemi okoli 100k, vendar če hočeš obe funkciji, to ni veliko denarja.

Nejc Pintar ::

Klik - pomojem ima ta firma tudi izsuševanje, ker tipa poznam pa mislim da mi je enkrat pravil
Lahko je biti prvi, če si edini!

fosil ::

Jaz bi tud reku da se še najbolj splača klima, saj majo danes skoraj vse funcijo samo razvlaževanja in seveda polet lahko z njo hladiš, pa še zdaj majo povsod akcije za klime. Če maš veliko bajto in nimaš ravno denarja za montažo klim po celi bajti se ti mogoče splača prenosna, ki jo lahko premikaš iz prostora v prostor. Men je recimo prenosna klima polet ob hlajenja izločila približno liter vode na uro, tako da po moje se razni granulati s tem ne morjo primerjat. Če si pa res zelo na tesnem z denarjem pa mal vpraši kolege če ima kdo prenosno klimo, zdej je tako ne rabijo več do naslednjega poletja ;)
Tako je!

dmok ::

Imam enake probleme kot ti. Za začetek sem si izposodil industrijski sušilec zraka vendar sem po 7 dnevih uporabe (cena je bila 3.000 SIT na dan) ocenil, da bo razvlažilec boljša investicija. Odločil sem se za ZIBRO D116 (cena pribl. 75.000 SIT v GA) in zadeva deluje odlično, edini problem je glasnost - ampak ne glasnost kompresorja ali ventilatorjev temveč vibriranje plastičnega ohišja. Tako je nemogoče spati v istem prostoru z delujočo napravo in jo zaenkrat (dokler je ne porihtam) pač selimo. Za takšen denar bi sicer dobil poceni prenosno klimatsko napravo (npr. kakšen Matrix) vendar so bili moji argumenti proti predvsem naslednji:
- klima nima vgrajenega zbiralnika vode (ZIBRO ima 3,5 litrski rezervoar)
- klima menda (tako prodajalec) nima možnosti nastavitve željene relativne vlažnosti (vsaj Matrix za 60.000 SIT ne) - ZIBRO ima 30% do 90%
- večja poraba električne energije (kar ni zanemarljivo, če je stroj v pogonu 24/7)
- če je cilj sušenje prostora, potem je zaželjeno gretje ne pa hlajenje (!)

Ker vsi razvlaževalci osušen zrak ogrejejo nazaj na sobno temperaturo (oz. malo višje) pa imam celo upanje, da bom poleti lahko grelni del nekako izključil in dobil klima napravo. 8-)

Še tole: 75.000 SIT se morda zdi veliko - ampak če ti plesen začne uničevati pohištvo bo cena višja. Verjemi, sam sem moral zamenjati posteljne vložke in vzmetnico. Pa še to: ZIBRO ni edina znamka razvlaževalcev, ki se jih da kupiti v Sloveniji. Imaš še Bosch pa še kaj. Ampak ZIBRO so bili glede na zmogljivost najcenejši, vsaj po mojih informacijah.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dmok ()

sloxl8 ::

Samo izsuševanje izvaja podjetje Eisbar iz Kranja, vendar če je hiša vlažna, boš moral verjetno poleg izsuševanja izvesti tudi kakšno akcijo boljše izolacije, namestitve parnih zapor idr. Razvlaževalnik je bolj trenutna rešitev, vendar deluje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sloxl8 ()

tratto ::

Pozor vsi, ki se prezgodaj vseljujete v novozgrajene objekte! Star čebelji (zidarski) pregovor pravi glede časa sušenja hiše:

Eno leto za sovražnika,
dve leti za taščo >:D in
tri leta zame!

Poznam kar nekaj primerov, ko so ljudje preklinjali plesen in vlažne zidove v novi, lepi in fancy hiški.

Sušilne stroje je možno najeti. Kje? To bo vedel vsak parketar, ki polaga parket samo na dobro osušen estrih (tlak).

dmok ::

Poznam kar nekaj primerov, ko so ljudje preklinjali plesen in vlažne zidove v novi, lepi in fancy hiški.


Včasih selitve ne moreš preložiti niti za 1 mesec, kaj šele za 3 leta. Je pa res, da lahko to predvidiš in če gre na tesno s časom pač gradiš temu primerno - npr. na stene mavčno-kartonske plošče, na tla pa suhi ali hitrosušeči estrih. Ah, ja. Live and learn.

lp, d.

AlienGT ::

V Merkurju imajo zdajle na ponudbi razvlažilec zraka (btw, ali je to isto kot sušiilec zraka ali ne?) s kapaciteto 16l/24h za 30k SIT. Vem da je to najbrž cenejša varianta teh izdelkov, vendar me zanima ali se lahko kosa s precej dražjimi izdelki okoli 60-80k SIt (razlika v kapaciteti je pri eni takšnih je sicer nekaj višja npr. 18l/20h)). Ima kdo kakšne izkušnje/nasvet?
Važno je da se dela, pa četudi škoda.

Morfejus1 ::

Enkar sme nekje prebral oglas o eni električni napravi, ki se postavi v hišo in problem z vlago za vedno zgine, ker ta naprava nekak razbija molekule vode in jim preprečuje, da bi potovale po zidu. Ne vem pa kako se tej napravi reče in kje se kupi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Morfejus1 ()

MTm2H37rqt7B ::

Razbija molekule vode... upam da samo v zidu:)

kinimod5 ::

Je mogoče kdo nabavil razvlaževalec o katerem sprašuje AlienGT? Kako se stvar obnese, oziroma kako se obnese bilo kakšen razvlaževalec? So problemi z vlago rešeni ali je to bol pljunek v morje?

Tear_DR0P ::

pri nas je počla cev za vodo (kriv je bil lokalni vodovod) in smo mel veliko vode po tleh, pa je zavarovalnica zrihtala posojo 6 izsuševalcev za 3 prostore za en teden, kar ti niso uspel posušit, je zavarovalnica poplačala - torej iz zraka so spravl nekje 10 litrov vode na dan vsak, sam vseen pa ne moreš rečit, da je blo suho po tleh, med tem ko stene so se pa posušile skoz in skoz - pač smo pol razkapal, tam kjer je cev počla in je bla stena suha
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Juko ::

Odločam se za nakup odstranjevalca vlage v cenovnem razredu okrog 300€. Kar sem gledal po spletu bi prišel v poštev Zibro D116. Pa tudi Boneco 7064. Zasledil sem, da obstajajo tudi modeli brez kompresorja.

Če ima kdo izkušnje z zgoraj omenjenimi modeli, bi bil hvaležen za vaše mnenje.

Hvala in LP.

Macketina ::

Mi smo se spopadali z vlago na dva nacina:

- ko je bila bajta se nova, smo imeli sposojen neki tajfun - zgleda in deluje kot ogromen fen, porabil je nekaj nafte in kuril vroc zrak na stene. Za takrat je zadoscalo.

- smo pa sedaj kupili nek kos opreme, ki naj bi prepreceval vlago na racun frekvenc oz. razbija molekule vode. Gre za neki svicarsko zadevo, vredna pa je cca. 1300 EUR, ce se prov spomnim. Moral bi malo bolj pogledati model in znamko, misilm pa tudi da mam nekje se kontakt cloveka ki to prodaja in montira. Stvar naj bi v krogu nekaj metrov odganjala vodo. Ce koga zanima kaj vec, lahko napisem kasneje, bi moral iti pogledat to napravo v klet.
BTW, pogojnik je zato, ker naprave nimamo se tako dolgo. Zaenkrat vse kul po stenah in kotih. Imamo pa problem, ker v naso super-duper izolirano bajto prihaja vlaga s strani dvojcka, s katerim deli hisa eno steno.

Invictus ::

Jaz ne bi razbijal molekul vode. To pomeni da deliš na vodik + kisik. Precej eksplozivna mešanica, če lahko pripomnim ...

LP I.

kozi ::

Si lastim Zibro D112, kadar je ventilator na drugi stopnji je zadeva kar glasna.
Drugače pa ni nekih drugih težav vglavnem dobro služi svojemu namenu.

GucciSLO ::

Mi smo se lani jeseni vselili v novo hišo. VLAGA!!! Rešitev je bila razvlaževalec. Kupili smo Zibro D116. Rabljen, preko oglasa. Tipček je imel enako situacijo, kot mi in je v nekaj mesecih zadevo uredil.
Glede na to, da še nimamo fasade je vlaga v zimskih mesecih velik problem in bo letos pozimi spet v akciji.
Dela odlično in potegne iz zraka čez noč tudi do 3 litre vode. Čez noč je v eni sobi, čez dan v drugi in drugi dan spet v tretji.

mektom ::

Predlagam enostavno rešitev. Jaz sem prebelil s termokeramičnimi premazi in nimam več problemov. Dejansko deluje.
info http://www.beljenje-slikopleskarstvo.co...

IvoJan ::

2 leti stara tema...
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

logit ::

Na forum je prišel oglaševat.

St235 ::

Predvsem je človek že utonil v tem času, če se ni vlage znebil:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razvlažilnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8013865 (1967) MIHAc27
»

Plesen na stenah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17346104 (24579) Matejjjjj
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

Oddelek: Loža
3210992 (9712) fosil
»

Kateri razvlažilec zraka? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13975505 (58765) matijadmin
»

Sušenje perila v kleti

Oddelek: Loža
4911441 (7332) Jakka

Več podobnih tem