» »

Prvi DDR3 čipi

Prvi DDR3 čipi

Elpida DDR3

vir: DarkVision Hardware
DarkVision Hardware - Elpida je danes najavila čipe nove generacije - DDR3 SDRAM, ki bodo v prihodnosti nadomestili DDR in DDR2 spominske module, kateri so v računalnikih uporabljani danes.

Prvi načrtovani čipi imajo kapaciteto 512 megabitov oziroma 64 MB, načrtujejo pa že tudi večje čipe z gigabitno in dvo gigabitno kapaciteto. Vsi čipi bodo proizvedeni v 90 nanometerskem procesu, ki je že dovolj izpopolnjen, da bo ob začetku prodaje mogoče dokaj nemoteno dobavljati čipe.

Elpida načrtuje, da bodo proizvajalci spominskih modulov prve primerke dobili do konca leta 2005, v letu 2006 pa že lahko pričakujemo prve module.

Bistvena prednost DDR3 čipov je v tem, da je hitrost delovanja zunanjega vodila kar osemkrat višja od hitrosti spominskih celic, pri DDR2 pomnilniku je ta faktor štiri, pri DDR pa samo dva. To pripomore k precej višji hitrosti delovanja s praktično enako porabo energije. Seveda moramo v zakup vzeti dejstvo, da se s takim načinom poviševanja hitrosti povišujejo časovne zakasnitve pomnilnika, pa tudi širina vodila se zoži za faktor povišanja frekvence. Prvi čipi bodo delovali pri 1333MHz, njihovo zunanje vodilo pa bo široko 8 bitov, kar pomeni da moramo za praktično uporabo v računalnikih vzporedno zvezati 8 čipov.

Napajalna napetost novih čipov pa se je v primerjavi z DDR2 pomnilnikom iz 1,8 V znižala na 1,5 V.

Predstavitev novega tipa pomnilnika je vsekakor voda na mlin AMDju, saj se ta že dlje časa otepa uporabe DDR2 pomnilnika, ki ga uporablja Intel, in nameravajo v z generacijo procesorjev uporabiti DDR3.

6 komentarjev

Zheegec ::

Predstavitev novega tipa pomnilnika je vsekakor voda na mlin AMDju, saj se ta že dlje časa otepa uporabe DDR2 pomnilnika, ki ga uporablja Intel, in nameravajo v z generacijo procesorjev uporabiti DDR3.

Ali pa tudi ne... klik
Za dual-core bo DDR2/DDR3 kar pridobil v primerjavi z DDR, drugače pa trenutno ne vidim smisla v tem, da bi AMD imel še en nov socket tako kmalu po s939 samo zaradi DDR2.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Dr_M ::

Bistvena prednost DDR3 čipov je v tem, da je hitrost delovanja zunanjega vodila kar osemkrat višja od hitrosti spominskih celic, pri DDR2 pomnilniku je ta faktor štiri, pri DDR pa samo dva.

cudno je, da pri gddr3 ni tako.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

RejZoR ::

Kapacitete se nikoli ne navajajo v bitih. To je samo za hitrost prenosov preko neta oz širine vodil. Vse ostalo je v bytih.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Jux ::

Pravzaprav se kapacitete pomnilniških čipov navajajo v obliki 64x8,128x4,512x32,etc.. , potem v bitih, byte je pa primeren zgolj za končnega uporabnika.

Nimajo vsi računalniki organizacije v bajtih in zato včasih tudi ni smiselno navajati kapacitet tako. CDC cyber je recimo fural 60 bitne pomnilniške vrstice med novejšimi računalniki bi se pa moral ozret verjetno po kakšnem IBM S390 ali kaj podobnega (ugibam). Je pa res, da za končnega uporabnika, oz. za 99.99% ljudi je bajt najbolj primeren - ker roko na srce, nihče od nas verjetno ne bo sedel za računalnikom, ki ima pomnilnik drugače organiziran kot v bajtih.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

AtaStrumf ::

AMD bo z novimi Socketi prešel na DDR2. Ne vem kaj tu sanjate o DDR3?!?! To, da bo AMD preskočil DDR2 je že zdavnaj pogorela govorica.

Jst ::

Trostavčni opis in prednost gddr3, katere je omenil uporabnik višje?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AM2 vs. s939

Oddelek: Novice / Matične plošče
344982 (3507) Tarzan
»

DDR 2 vs DDR ram Razlika prksi

Oddelek: Navijanje
121821 (1471) PrimozR
»

Prvi DDR3 čipi

Oddelek: Novice / Pomnilnik
63310 (2822) Jst
»

Kingston DDR2 moduli na ogled

Oddelek: Novice / Pomnilnik
72546 (2546) Romčy
»

Micron in DDR-II

Oddelek: Novice / Pomnilnik
72441 (2441) Eschelon

Več podobnih tem