» »

se en elektro problem

se en elektro problem

gmail_samo ::

Pozdrav se enkrat!

Bral sem temo Vklop Racunalnika z GSM-Om in moram rect, da me je zelo pritegnila! Rad bi si to stvar naredil ampak ne vem kako. Imam eno staro Nokio 3310 kaj naj zdaj z njo naredim. Ali jo naj kar razmontiram in zvezujem neke kable? Prosim ce mi poveste katere kable naj zvezem. Rad bi imel tako, da bi na pisk od SMS rac restartalo na klic(z vibro) pa bi ga zagnal.
Po pravici povedano sploh ne vem kaj so to RELIJI, neki kondenzatorji(mogoce je to v avtu - nikoli slisal), za upor sem enkrat ze slisal(hm to je bilo v osmem klasu pri fiziki, vendar sem predavanja vglavnem presprical – na koncu sem imel fiziko 2) ampak pustimo zdaj to.
V glavnem prosim za enostavne nasvete v upanju, da mi boste pomagali! Iscem najcenejso varjanto, ker mi piska z denarjem! Napisite kaj rabim in kje to dobim(tudi cene prosim). Nekaj pripomockov za spajanje in te stvari ze imam nekje v hisi in jih tudi mogoce vem uporabljati. Predvsem mi ni jasno nic z temi upori in RELIji! Moj sosed je sicer hodo na elektro pa je pogrnil 1.letnik in ne ve nic, tako da mi lahko pomagate samo vi zato prosim!

Hvala za Odg!
Lp!
samo

gmail_samo ::

Zanima me predvsem ta varjanta, ki jo je v eni prejsnih tem objavil PREMAK:

Od prijatelja sem izvedel še nekaj uporabnega in precej cenejšega.
Predlagal mi je uporabo opto-klopterja.
Finta tega elementa je, da ko se pojavi tok v njem zasveti dioda, polprevodnik zraven nje pa zaradi svetlobe reagira in začne prevajat.
Ta opto element ima 4 nožice, od tega gresta 2 na diodo, 2 pa na poloprevodnik.
Tako bi lahko na diodo vezal žice od vibre in vmes ustrezen upor (zaradi diode) ter kondenzator, ki bi zgladil nihanje toka (zaradi utripajočega vibriranja), na polprevodnik pa pina od stikala.
Ko bi mobitel začel "vibrirati", bi poslal tok na diodo, ta pa bi s svojo svetlobo polprevodnik spremenila v prevodnik in ta bi naredil kratki stik, ki je potreben za vklop računalnika.
Po mojem mnenju je to najenostavnejša in najcenejša varijanta rešitve problema. Če imaš star mobitel z vibro rabiš samo še upor, kondenzator in opto klopter, ta pa stane nekaj sto tolarjev ali celo manj, upor in kondenzator sta pa itak skoraj zastonj.

Še ena ideja:
Za vklop/zklop bi lahko uporabil klic, ki bi pognal vibro, za reset pa SMS, ki bi bil naprimer pisk.
Namesto z vibre bi žice speljal z zvočnika.
Reset bi itak rabil zelo redko ali nikoli, naprimer ko računalnik zmrzne in ga ne moreš normalno ugasnit.
________________________________________________________________________________

Ta tekst mi je zelo vsec predvsem ta del:
_______________________________________________________________________________
Po mojem mnenju je to najenostavnejša in najcenejša varijanta rešitve problema. Če imaš star mobitel z vibro rabiš samo še upor, kondenzator in opto klopter, ta pa stane nekaj sto tolarjev ali celo manj, upor in kondenzator sta pa itak skoraj zastonj.

Zdaj pa me zanima ali to drzi in natancna navodila kako to izvesti!
Tudi pri nakupu tega imam tezave! Kak naj to v elektro trgovini recem ko pridem)kaki upor opto klopter in kondenzator pa to a ne pa se o nekih diodah je govora(prvic slisim)

PROSIM za NATANCNA NAVODILA IZDELAVE IN NAKUPA OPREME!

Mimogrede ali kdo ve kje je na PTUJU kaksna trgovina te vrste????

Hvala vam!
Lp!
samo

Highlag ::

Imaš samo eno težavo.

Povprečni optokoplerji niso mišljeni za uporabo v AC vezjih. Kot stikalo je uporabljen ponavadi del NPN ali PNP tranzistora, katerega maksimalni tok redko presega 0,1A ter napetost 100V

So tudi drugačne izvedbe z triakom namesto tranzistorja, ki bi bili pogojno uporabni, vendar se spet zatakne pri porabi. Če gledam povprečen PC porabi okoli 300W, za kar rabiš element ki zdrži vsaj 2A. Resno dvomim da kak optokopler zdrži toliko. Raje glej uporabo releja.

Sploh pa tvoja teorija ne drži vode. Ko bi vibrator vklopil to je za kako sekundo bi se vklopil PC in tako naslednjo izklopil, ko bi se vibra izklopila in potem spet vklopila saj veš kako vibre ponavadi delujejo. Tako bi bilo zadnje stanje izklop. Vsekakor bi rabil še logiko ki bi računalnik vklopila po določenem številu signalov, in držala vklop dokler nebi pritisnil reset tipke za izklop.
Never trust a computer you can't throw out a window

gmail_samo ::

Mi točno opišete kakšen tak postopek(brez elektricarskega žargona) In kje dobit dele?
samo

Highlag ::

Žal te moram razočarat, ker kakšne konkretne sheme nimam. Tole ni nakor trivialna zadeva. Na internetu se nič ne najde?
Never trust a computer you can't throw out a window

Azrael ::

V taki obliki, kot si si ti zamislil ne gre.

Najboljša varianta je tista s konca te teme. Slabost je, da rabiš nekaj znanja, prakse, orodja in izkušenj, da stvar narediš.

Mogoče bi šlo, ampak nisem prepričan, če uporabiš signal za mute (utišanje avtoradia), če se ta signal pojavi že takrat, ko telefon zazvoni in je prisoten dokler se klic tako ali drugače ne zaključi. Izvedba je odvisna od telefona in vsi telefoni nimajo te opcije.

Vendar bi kljub temu moral narediti še preprost pretvornik (direkten priklop odpade), samo tam se elektro izrazom ne bo moč izogniti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Maxtor ::

Morda bi se kako dalo realizirat tole tvojo idejo (vezal bi na stikalo za vklop, ki na plati naredi samo kratek stik. A problem imaš sledeč: če ti zvoni več kot 4 sekunde, se PC spet ugasne, ker je to, kot da bi 4 sekunde držal power gumb.

Si razmišljal o tem?

LP

P.S.: Kul beseda: OPTO KLOPTER :))) LOL

int47 ::

Za vklop bi šlo tudi, če bi se priklopil na WOL (WAKE ON LAN ) konektor na matični plošči (če ga ima), ali generiral RING na serijskem portu in v biosu omogočil mrežni kartici, oz. modemu, zbujanje računala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: int47 ()

gmail_samo ::

Ja Maxtor – sem razmišljal o tem! Tudi to bi namreč rad kajti rac imam vzgan skoraj vseskozi in ko me ni doma in se dela nevihta bi samo poklical in viola comp se bi vgasno! Ko bi ga hotel spet vklopit bi pa samo enkrat pozvonil(saj ni težko vrečti slušalke dol že po eni sekundi) prav pa bi mi prišla tudi tipka reset kajti comp bi restartal z SMS-om(ki bi oddal pisk)

Da odgovorim najprej se HighHlang-u: iskal sem na netu ampak ti fu*ne ven samo neke sheme in vezja neke ohme pa cudne zanke itd. (jaz tega ne kapiram)

Orodje imam, elektro trgovino sem na Ptuju tudi ze nasel, prakse nekaj imam, izkušenj in znanja pa bolj malo ali pošteno povedano nič!

Pa te začnimno bomo težave sproti reševali!
Najprej se vstavimo pri razdiranju Nokie 3310. Kaj in kje v Noki-ji je sploh vira ter zvočnik, kakšne kable naj uporabim in ce gor poleg tega moram kaj namontirat da bo delalo?
Potem mi povejte tocno kam naj te kable spravim in jih spelam da se bo vzigalo in pomankljivosti ki jih jaz nisem nastel tudi teh REIJEV!

P.s: Kaj sploh pomeni RELI zakaj so in kaj so reliji? Zanima me kakšno izobrazbo imate vi ki odgovarjate v teh rubrikah. Jaz sem koncal osmi klass in grem zaj v 1.Letnik racunalniske(4letna na Ptuju)

Lp!
samo

Azrael ::

Nekaj razčistimo najprej, pretirana uporaba velikh črk in več kot treh ločil skupaj, na tem forumu ni zaželjena, ker je branje takih postov težko in marsikoga odvrne.

Takole je glede znanja. OŠ ne glede koliko ur fizike imaš, da večinoma minimalistično znanje o elektotehniki in elektroniki (posebej, če učitelj tudi nima pojma, kar ni tako redko), praktično še manj, kot je v tem članku. Na srednjih elektro šolah, dobiš precej znanja, žal pa ti manjka praksa.

Ni druge poti, da sam začneš sam brskat in mozgat za rešitvami ali brez muje se še čevelj ne obuje. Večina nas je do znanja prišla z precej lastnega dela in prebranega še kaj drugega, kot samo učbenikov.

Sedaj pa na tvoja vprašanja:

RELI, pravilno se napiše rele in je v osnovi električno stikalo, ki ga vklapljaš z električnim tokom, veliko manjše jakosti, kot teče čez njega.

Glede Nokie 3310, jaz bi ti raje priporočil uporabo Ericsson Ga628 ali kaj podobnega. Ga628 ima konektor na katerega priklopiš zunanje naprave in ti tako ni treba odpirat telefona, v katerem je precej drobnih in slabo označenih delov, kar ni primerno za začetnika in tako daljinsko pomoč, kot je forum.

Potem lahko dokaj enostavno zunaj telefona zgradiš vmesnik za vklop/ izklop računalnika, mimo tipke na ohišju. Ker bo to tvoj prvi projekt, bo končni izdelek nenormalo velik, ampak bo naslednjič bolje. Je še en problem. Samo izklop računalnika, preko tipke ne pomaga nič v primeru nevihte.

Kar pomeni, da boš moral delati tudi na izklopu omrežnega napajanja, samo tam so smrtno nevarne napetosti - neprimerno za začetnika, brez vsaj malo osebne pomoči nekoga, ki pozna taka dela.
Nekoč je bil Slo-tech.

gmail_samo ::

primankuje tako da si Ericsona Ga28 ne morem privoščit.

Zakaj pa mi to pri nevihti ne pomaga? Saj imam oni adapter
proti streli. Ali to ne pomaga?

Imam strica električarja in cakam da pride kaj okoli bom
ga vprašo če mi lahko kaj pomaga! Od tega projekta nem odstopil!
Na netu sem našel neke načrte razstavljene nokie 3310 samo
teh shem ne zastopim preveč.

Dosti delam na tem, da vadim(praksa) vendar mi po
večini ne uspeva najboljše. Tolažim se s tem da bo bolje!

Ali vi fantje poznate kakšno dobro knjigo o začentništvu
elektrotehnike in podobnih stvari, ki se jo da dobit v
knjižnici?

Lp!
samo

neoto ::

Prvič, glede strele: Ko enkrat useka v bližini, ti "pomagajo" samo fizično ločeni kabli!
Glede strica: od električarjev/elektroinštalaterjev (upam, da koga ne užalim) ne moreš pričakovat veliko na področju nizkih tokov in elektronike.
Za hiter uvod v elektrotehniko pa si poglej članek, ki je bil objavljen pred kratkim tukaj na slo-techu.
Pa veliko sreče.

Azrael ::

Bom poskusil odgovoriti na nekaj vprašanj:

> Zakaj pa mi to pri nevihti ne pomaga? Saj imam oni adapter
proti streli. Ali to ne pomaga?

Pri direktnem udaru strele v el. napeljavo, v neposredni bližini, ni zaščite, ki bi kaj pomagala. Zato se pri nevihtah priporoča dosleden izklop tako, da enostavno spuliš vtikač z vtičnice. Za manjše prenapetosti, ki nastajajo v omrežjih zaradi preklopov in ostalih dogodkov, pa ta zaščita pride prav.

Ali vi fantje poznate kakšno dobro knjigo o začentništvu
elektrotehnike in podobnih stvari, ki se jo da dobit v
knjižnici?

Mislim, da je najbolje, da obiščeš tvojo knjižnico in malo povprašaš knjižničarja, kaj imajo na to temo, več boš dobil v strokovnih knjižnicah. Da ne bom čisto nekoristen, nekaj linkov z elektronskimi knjigami za dolpoteg:
Priročnik za radioamaterje (15MB!),
Elektronika3
Elektronika2
Nekoč je bil Slo-tech.

gmail_samo ::

s pomocjo strica sem projekt izvedel uspešno. deluje mi kot mora. Hvala fantje!
samo

ethelred ::

Lahko malo več poveš prosim, kako si (sta) to izvedla?

Gapi ::

Ja, mene bi tud to zanimal
zdej ko si to naredu lahko napises kaksen clanek na to temo8-)
Bi bli vsi hvalezni...
Ajd


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vklop računalnika z GSM-om (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
569223 (6858) _pobesneli_
»

Predelava stikala za V/I računala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
241801 (1468) DimmniBurek
»

Končno: MODUL ZA VKLOP ČRPALKE

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
233606 (3013) Jackal
»

Zakasnjen vklop z releji v ATX napajalniku ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
172671 (2476) mazy

Več podobnih tem