» »

polnilec za Nokio se pregreva

polnilec za Nokio se pregreva

Galščbonfrđ ::

Ima kdo kak predlog? V teh stvareh sem čisti amater. Je pa iz druge roke, tko da je verjetno tisti kaj šaril po njem. Odprl sem ga in na oko ni nič posebnega, le izolirni trak okoli tistih dveh okroglo navitih žic je na enem mestu malo precvikan.
Zanima me tudi ali je to nevarno za okolje (požari...)?! Tista kovinska kocka s tuljavama v sredini ne paše popolnoma v ohišje-se premika. Nadobudni elektrotehnik je očitno nekaj zafrknil. Kaj pravite?

Azrael ::

Vem, da nihče ni strokovnjak za vse in če ti bomo napisali čisto strokovno se ti ne boš znašel, tako kot tudi jaz nisem čisto prepričan ali mislim prave stvari iz tvojega opisa. Za "kovinska kocka s tuljavama" sem ziher, da je to transformator, za "tistih dveh okroglo navitih žic" mi ni jasno kaj je: dušilka, kondenzator, mogoče kaj tretjega.

Svetujem ti, če imaš možnost, poslikaj odpt polnilec, ti bomo razložili kaj je kaj in kako bi moralo biti. Ja in res dovolj malomarno skupaj zmetan GSM polnilec v primeru okvare lahko povzroči požar. MOžnost je majhna, vendar obstaja.

Edino glede premikanja transformatorja. Ko je polnilec sestavljen se trafo ne sme premikati, ker se lahko odtrgajo njegovi priključki ali naredi kratek stik. Je polnilec padel po tleh in ima poškodovano ohišje ali je samo narobe sestavljen? Mah nič poslikaj, bo najmanj ugibanja.
Nekoč je bil Slo-tech.

Galščbonfrđ ::

:)

Ne zgleda, da bi padel po tleh, je pa znotaj ohišja ne fiksiran. Rahlo se sredica premika, ko ga potreseš. Vidni kotakti so zacinjeni.

Nimam digitalca, pa sem kar narisal. Upam, da bo dovolj izčrpno!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Azrael ::

Skico sem ti prenesel na forum, upam da ni kaj narobe.

Torej je zelo enostavno narejeno, brez tiskanega vezja. Problem premikanja transformatorja boš nalažje rešil tako, da železno jedro transformatorja na tistih mestih kjer se dotika škatlice, oblepiš z nekaj koščki samolepilne penaste gume, ki se uporablja za tesnenje vrat ali oken.

Glede zacvikanega izolirnega traku je več možnosti:

- Če je trek tak kot, da je postal premajhen se transformatorček močno pregreva in nima termične zaščite. Vzrok je lahko pokvarjen transformatorček ali usmerniški mostiček (tisti kvadratni element z označenim + in -. V skrajnem to lahko pripelje do požara.

- Če je videti, da je nekdo šaril po tem traku, je lahko kdo odstranil termično zaščito (vzroki običajno strela, iste okvare kot sem omenil zgoraj, včasih zaščita crkne sama od sebe).

- Če je trak poškodovan pri priključkij je to lahko od premikanja - nekvalitetna izdelava.

- Lahko samo šparanje z materialom.

Sedaj je vprašanje koliko se polnilec greje? Toliko, da je na otip vroč (škatlica), ampak se ga da držati vsaj nekaj časa, to je pri današnjih temperaturah zraka normalno. Če pa zadeva smrdi in je videti, da se bo stopila plastika, potem je nekaj zelo narobe.

Najlažje boš vedel ali je polnilec dober, če ga za nekaj časa (vsaj 1/2h) brez telefona priklopiš. Če se bo spet močno segrel potem je polnilec pokvarjen, če pa bo samo mlačen ali mrzel potem je polnilec v redu.
Nekoč je bil Slo-tech.

Galščbonfrđ ::

super glede fotke ja. takole je: rdeč trak je malo precvikan nekje na sredini (ni ob priključkih) - zarezica. če ga priključim v omrežje je po eni uri že pekoč na dotik, po tam nekje dveh urah pa res začenja rahlo dišat do plastiki, ohišje pa je od znotraj po površini rahlo mehko. segrevajo se tiste kovinske ploščice. bi mogoče pomagala kaka toplotna zaščita? verjetno ne kaj. očitno bom mogu pljunt tiste 3 jurje za novga.

Azrael ::

Ne, ne toliko se ne sme greti, to je daleč preveč.

Če poznaš koga, ki zna ciniti in ima vsaj malo smisla za elektroniko naj ti preveri usmerniški mostiček, lahko je ta pokvarjen, cena novega je pod 50SIT. Če je transformatorček pokvarjen, potem je res najbolša varianta nakup novega ali brezhibnega rabljenega polnilca (mali oglasi), razen če je pokvarjeni še v garanciji, lahko uveljavljaš garancijo.
Nekoč je bil Slo-tech.

Galščbonfrđ ::

ni v garanciji. kupil na bolšjaku. tisti škilast starec me je očitno nategnil (nov polnilec ja - na novo sestavljen že). paziš na telefon, na polnilec pa pozabiš. upam samo, da kaka baterija ne eksplodira. ni dobro teh stvari na bolšjaku kupovat, če nisi ravno elektrotehnik...

hvala za tale izčrpen aganžma! bom preveril mostiček.

Azrael ::

Baterija kar tako ne eksplodira, bolj je problem v tem, da ne držijo toliko časa kot je rečeno, ampak precej manj.

Še za ta tvoj pokvarjen polnilec: Če imaš možnost odspajkati ali enostavno odčipni (samo ne tik pri transformatorju ali tik zraven usmernika) en priključek s transformatorja, ki je priklopljen na usmerniški mostiček in potem tak polnilec spet priklopiš na elektriko, če bo spet kuhal je transformatorček 100% pokvarjen.

Po skici sodeč je ta polnilec najbolj enostavne sorte, zato ti mogoče ni treba na vrat na nos kupovati drugega, ampak najprej poglej doma, če imaš kje kakšen adapterček, ki ga ne rabiš in ima enak podatek za V (=Volt) in enako ali večjo cifro za A (=Amper) in ga je možno odpreti. Če imaš kaj takega, potem ti bomo povedali kako boš skombiniral in naredil drug polnilec, samo rabil boš spajkalnik in malo cina. Tako, da starega še ne vrži v smeti, ko pa že pa spravi kabel in usmerniški mostiček.
Nekoč je bil Slo-tech.

Galščbonfrđ ::

Imam doma en star adapter, a mi nič ne pomaga, ker je kolega, ki se s tem ukvarja na počitnicah, orodja za cinjenje pa nimam. Zaenkrat telefon filam kar s starim polnilcem, vanj pa imam usmerjen namizni ventilator in stvar ostaja kar lepo hladna na otip. Če bi pa temu pokvarjenemu kabel odrezal in ga zvezal z onim delujočim pa verjetno ne bi delovalo kaj?

Mr_Globus ::

Če je ista voltaža ja

Azrael ::

@Mr_Globus:
> Če je ista voltaža ja

Drži, samo na polariteto mora paziti. če bo zamenjal + in -, gre lahko telefon v večna lovišča.

Zato Galščbonfrđ-u predlagam naj uporabi, če ima adapter istih zmogljivosti naj iz tega adapterja vzame ven obstoječi usmernik in na njegovo mesto montira usmerniški mostiček skupaj s kablom iz pokvarjenega polnilca in bi morala taka presaditev lepo delovati.

@Galščbonfrđ:

Ko praviš, da gre polnjenje s takim pregrevajočim polnilcem, sem 99.99% prepričan, da je pri tebi pokvarjen transformatorček ali še večji nateg polnilec ni grajen za našo napetost omrežja (230V).
Nekoč je bil Slo-tech.

Galščbonfrđ ::

Bom poskusu narest tole.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen transformator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
374440 (3799) jjedat
»

Polnjenje svinčenega akumulatorja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
166776 (6511) Trancedeejay
»

Avto-ojačevalec v hiši?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
123220 (2931) Azrael
»

Akumulator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
264647 (4290) Kleto
»

Power up

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
121086 (938) kayot

Več podobnih tem