» »

zamrzovalne skrinje

zamrzovalne skrinje

DarkHand ::

trenutno me zanima princip delovanja kompresorjev v zamrzovalni skrinjah, hladilnikih, itd,...

kot 1 princip delovanja, kot 2 pa na priblizno kaksnih temperaturah hladijo

snow ::

Ko se stisnjen plin razširi se ohladi: Joule Thomson effect.

Zrak stisnemo, se segreje na višjo temperaturo kot je zunanja... ga ohladimo na zunanjo, sedaj pa ta plin razširimo in se ohladi pod zunanjo. Kompresor pač stiska zrak v prvi fazi.

Do kake temperature? Odvisno od plina, zmogljivosti kompresorja... tak rekel bi ene -60 se da doseči z enostopenjskim hlajenjem. Je pa en mojster tu na slo-techu delal dvostopenjsko hlajenje.. mislih da se je tema klicala "sharpove kaskade" ali nekaj podobnega.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

DarkHand ::

doma imam namrec hladilno skrinjo ki ni vec v uporabi ker so se spomlni da hocejo novo ta pa je za na odpad ... tako da ce vzamem ven kompresor z vsemi deli se pravi cevi kondenzato, itd .. in spravim cevi v neko posodo preko katere bi pihal ventilator (tisti ki ga uporabljamo doma za vroce poletne dni in nic ne pomaga :>> ) in naredil vezje katero bi zaznavalo temperaturo iz okolja se pravi da bi prizgal kompresor nekje pri temperaturi 22°C in izklopil pri temperaturi okoli 18 ali 19˘C bi teoreticno delovalo kot nekaksna klima ceprav nebi za hlajenje uporabljal plina R407C kateri je v klimatskih napravah

OwcA ::

Vprašanje, če ima ta skrinja zadostno moč za hlajenje prostora. Zmrzovalna omara je relativno majhna in precej dobro izolirana.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

milica ::

OwcA na to vprašanje ti lahko odgovorim, da za ohlajanje prostora ni dovolj močan kompresor od zamrzovalne skrinje, ta ima porabo okrog 100-200W. Moč manjše klimatske naprave pa je od 1kW naprej.

BigWhale ::

Mogoce, ce nardis samo en mali ventilator, da ti noge hladi... ;)

Problem je tudi vzdrzljivost kompresorja na maratonsko delovanje. Taka stvar bi ti laufala verjetno precej casa.

Boeing ::

Če se bo kdo loteval DIY klime, en izkustven podatek: za oceno efektivne moči klime uporabiš enačbo 1W/(m3/K).

Torej, za vzdrževanje 1 stopinje temperaturne razlike potrebuješ 1 watt moči na kubični meter stanovanja. Nanese kar precej, še posebej če imaš rad hladno :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

robo125 ::

Prastara tema, novo vprašanje...

Mogoče kdo ve, koliko časa je lahko rabljena zamrzovalna skrinja (torej navadna stara skrinja) nepriklopljena na elektriko - torej nedelujoča - in, da ko jo zopet priklopiš, bo še uporabna. Da bo delala normalno. Je to en teden, mesec, pol leta...? Enkrat je nekdo pravil, da je odklopil skrinjo za več časa in potem ni več delala. Ima kdo kakšne izkušnje?

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Načeloma bi morala vedno delat. Kompresorji so narejeni za "suhi" tek v freonu (hladilnem plinu oz. mediju). Ker drugače bi imeli proizvajalci hladilnikov in zamrzovalnikov kar velik problem, ker nikoli ne veš, koliko časa bo dokončan hladilnik ždel v skladišču.

Sam imam kompresor, ki je star kakšnih 50 let. Od tega je 15 let delalv zamrzovalni skrinji, od takrta naprej pa je "samostoječi" in ga občasno (rez občasno, parkrat letno) in še vedno veselo dela... Se je samo enkrat zgodilo, da ni hotel zagnati pa mu je pomagal en vbrizg WD40 v sesalno cev.

Če se noče po dajšem obdobju zagnat, ga malo "poklofaj" s kakšnim gumijastim kladivom, mu zna pomagat.

Se pa občasno zgodi, da kak kompresor enostavno "zariba", takega ne obudi nič več...

Lp

Jože

robo125 ::

OK. Pol leta, načeloma, potem ne bi smelo biti težav, če ga pustimo izklopljenega. Gre se za zamrzovalnik velikosti standardnega manjšega hladilnika. Preden ga bomo prestavili na drugo lokacijo, ga bomo za en dan priklopili, da vidimo, če še dela, da ne bomo zastonj tekali naokoli...

Za kaj pa se lahko uporabi kompresor iz zamrzovalnika? Sam imam doma kompresor, sestavljen iz tlačne posode, kompresorskega cilindra in motorja za pralni stroj. Vse skupaj privijačeno na doma zvarjeno ogrodje. Ima še manometer in izpušni ventil za lažji zagon ko je višji tlak, ter nastavljivo stikalo za izklop. Le na tlačni posodi ne piše max tlaka, jaz ga polnim do max 5bar... Uporabljam ga že 20 let cca 20x letno, ga pa nisem jaz naredil...

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Kompresor hladilnika ali zamrzovalnika doseže kar pošten tlak, jaz sem na mojem izmeril 10bar, verjetno še kak bar več (sem imel samo manometer z merilnim območjem do 10bar). Je pa pretok zelo majhen. Polnjenje pnevmatik ni problem, mogoče bi še kak airbush poganjal, če bi imel prigrajeno kakšno tlačno posodo. Mislim pa, da imajo vsi kompresorji v hladilnikih in zamrzovalnikh vgrajeno termično zaščitno stikalo, vsaj moj ga ima.... Ga isklopi po kakšnih 10 minutah delovanja. Ko obratuje "na zrak" ima verjetno precej slabši odvod toplote, kot v freonu v hladilniku.

Skratka, je uporaben za zadeve, kjer rabiš sorazmerno visok tlak, pa mali pretok zraka in samo res občasno delovanje...

Lp

Jože

starfotr ::

Kompresor se sam hladi. Če ga primeš med delovanjem ko je še montiran v hladilnik ali skrinjo, točno začutiš, kje je hladen. Drugače ne bi mogel delat tudi več ur skupaj. Kar pa za zrak ni narejen in namenjen, je temu primerno ustrezno zmanjšano delovanje oz. pregrevanje.

robo125 ::

Termično stikalo za motor verjetno mišljeno? To ima tudi motor na opisanem kompresorju. Poleti med dolgotrajno neprekinjejo uporabo izklopi motor po par 10 minutah in moraš počakati (ali pa bi lahko dal en samostoječi ventilator, vendar trenutno ni potrebe).

Napajanje je 220V? Ohišje narejeno doma? Je sploh potrebno?

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Ja, termično zaščitno stikalo motorja ("klikson", termoizklopilec) je mišljeno. Napajanje je 230V/50Hz (no, original je pisalo še 220V gor). Jaz imam to zelo primitvno (prav po strojniško) narejeno, samo priključna vrvica spojena na priključne sponke. Ko "pumpam gume", ga samo "vštekam" in ko je zadeve konec, ga odklopim. Kompresor je v tistem, originalnem ohišju, kot tlačno cev pa uporabljam priključno cev s plinskega štedilnika... Sploh nič "fancy", kot sem ga (got mulc) odvil iz hladilne skrinje, tako ga uporabljam.

Lp

Magic1 ::

robo125 je izjavil:

Prastara tema, novo vprašanje...

Mogoče kdo ve, koliko časa je lahko rabljena zamrzovalna skrinja (torej navadna stara skrinja) nepriklopljena na elektriko - torej nedelujoča - in, da ko jo zopet priklopiš, bo še uporabna. Da bo delala normalno. Je to en teden, mesec, pol leta...? Enkrat je nekdo pravil, da je odklopil skrinjo za več časa in potem ni več delala. Ima kdo kakšne izkušnje?

Jaz imam en hladilnik na vikendu, ki je več kot 40 let star. Uporabljam ga po potrebi kot dodatnega. Prižge se ga mogoče enkrat na sezono ali pa še to ne. Vmes je imel obdobja tudi po pet let nedelovanja. Zanimivo je da tesnila še vedno funkcionirajo. Letos je lepo hladil pijačo ene dva tedna.
Magic

robo125 ::

@Barbarpapa2
domnevam, da pumpanje zračnice poteka brez pištole s prikazovalnikom tlaka v zračnici, ali imaš montirano celo to?

@Magic1
Dobro, potem se ne bom ubadal več s tem

Še eno vprašanje in potem zaključimo. Če bi imeli na izbiro vzeti starejši navaden Gorenjev zamrzovalnik s hladilnimi cevmi po celem hladilniku (po policah), ali nekoliko novejši Beko, ki ima nekakšen ventilator znotraj, ki se vklopi vsake toliko, katerega bi bilo za izbrati? Meni se gre samo za to, da bo delalo. Ker vredno ni, bo pa treba prestaviti vse skupaj. Katerega? Je vseeno? Dimenzije so iste. Jaz se nagibam k Gorenju...

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Sem pozabil napisati, da s tem mojim kompresorjem samo zračnice koles polnim, to sem vedno "na občutek" delal... Pa včasih raztezno posodo hidroforja. Avtomobilskih gum si ne upam tako polniti, za to imam pumpo z manometrom na nožni pogon. Ampak ideja za pištolo z manometrom ni slaba... Če mi kaj pametnega v roke pride, bom to naredil...

Lep popoldan še naprej...

Jože


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hladilnik

Oddelek: Loža
212577 (1395) donvito
»

Pokvaril sem hladilnik. :)

Oddelek: Loža
3613529 (11765) francek1
»

rabim kompresor za hladilnik (kuhinjski)

Oddelek: Loža
96491 (5818) jonynho
»

Water chiller!!! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
23419476 (13113) steev
»

klima - samogradnja ?

Oddelek: Loža
393596 (2754) govno

Več podobnih tem