» »

rabim kompresor za hladilnik (kuhinjski)

rabim kompresor za hladilnik (kuhinjski)

username ::

v frižiderjih so kompresorji in rad bi dobil tak kompresor (za barvanje z airbrush-em).

a kdo ve, če se da kje dobit stare kompresorje ? (npr. ga odšraufaš s kakšnega zavrženega hladilnika - samo kje bi to našel)

ali če mogoče kje na servisih gospodinjske opreme prodajajo kompresor kot nadomestni del? koliko denarjo bi to stalo?

če kdo ve, naj prosim sporoči!
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

undefined ::

S temi kompresorji so same frke. Prvič moraš redno dodajat posebno olje, da ti ne zariba (v hladilniku namreč olje kroži, izven hladilnika ti uhaja z zrakom vred, torej niti izpušni zrak ni čist). Drugič, pritisk je zelo slab, zato rabiš vsaj eno jeklenko, da ti stvar nafila do kakih dveh atmosfer, preden lahko začneš z delom. :)

Azrael ::

Kosovni odpadki in kakšen Dinos so dober vir takih zadev. Lahko pa samo potrdim IceManov odgovor, kompresorji od gospodinjskih hladilnikov in zmrzovalnikov so neuporabni, ker imajo premajhno zmogljivost. Če že hočeš sam izdelati kompresor iz starih hladilnikov, rabiš kompresor od hladilnice, ti imajo trofazne motorje moči 1 do 3 kW. Več je bolje, samo močnrjši agregat je težji.
Prednost takih kompresorjev je v tem, da je že vse v enem, kompresor in motor, priklopiš napajanje, cev in dela ... približno tako, kot usmernik brez regulacije in kondenzatorjev - tlak neprestano niha, ta trenutek je tlak je previsok, naslednji hip pa že premajhen, skratka nevarno in neuporabno.
Če hočeš uporaben kompresor, rabiš še tlačno posodo in tlačno stikalo, manometer, prav pa pridejo tudi izločevalci olja, vode in reducirni ventil, dobro pa je imeti še varnostni in nepovratni ventil; ko motor stoji, se zaradi tega ventila tlačna posoda ne prazni čez kompresor, pri teh kompresorjih je to velikj problem.
Če te zanima še kaj več, pa kar brez skrbi vprašaj.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

undefined ::

Mislim, da je 3kW motorje nesmiselno uporabljat, ravno zaradi porabe štroma. V Merkurju si raje kupiš en mali kompresor, pa je po moje čist dost. :)

frenk ::

jest sm lih dons na poti domov enga vidu in sm šu nazaj ter ga vn dou...ampak ga bom rabu za phase change...če sploh dela seveda...seveda se pa to dobi po odpadih, lahko pa malo pogledaš za kosovnimi odpadki...lahko narediš tudi vračalnik olja:)

username ::

hvala za prve odgovore, ampak...

:| .. še enkrat: vprašanje je bilo, KJE se dobi take kompresorje in ZA KOLIKO denarja.

cenim vaše nasvete, vendar je za moje potrebe čisto dovolj takle "šibek" kompresor. ne bom barval avta ali vrtne lope, ampak makete, modelarski airbrush pa rabi majhen pretok zraka in pritisk okoli 15 psi (= 1 bar).
da bo bolj jasno, kaj želim izdelati, si lahko pogledate linke (mogoče škoda ker nisem že v prvem postu povedal natančno, za kaj rabim):

http://clubhyper.com/reference/compressorgi_1.htm

http://www.geocities.com/hugedom/model_misc.html

torej, "motor" iz hladilnika je čisto OK. razen če v Ameriki nimajo toliko močnejših (sicer je res, da je v Ameriki vse boljše..:D )

Azrael, očitno se ti kar spoznaš na stvar, si naštel v bistvu vse sestavne dele, kar piše v tistih linkih. a se dobi navadno jeklenko (recimo 5-15 litrov) in ostali material (manometri, ventili, izločevalec vode, cevke..) v kakšnem Obiju ali Bauhausu? ter za koliko? mogoče poznaš koga, ki bi mi zadevo poceni skupaj sestavil? čeprav bi najbrž znal tudi sam..

dejansko bi pa najraje imel kompresor iz hladilnika, ker so tihi. se bojim da so druge variante precej glasne (drugače bi lahko uporabil kar kompresorček za polnjenje avtogum, se ga dobi za okoli 4 jurje, ampak preveč ropota).

no, z idejami na plano!
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

frenk ::

mal po odpadih poglej pa kot sem že rekel kosovni odpadki...na odpadu bi pa mogu bit cca. nekaj jurjev

problem glede olja se lahko reši z uporabo oljnega filtra, ki olje vrača v kompresor

ostale elemente pa dobiš v štacunah, kjer prodajajo plin al pa v štacunah za hladilno tehniko

ssokec ::

jst mam enga ki mi stoji v špajzi (shrambi), javi se mi na ssokec@email.si , lokacija Ljubljana

Azrael ::

Jeklenko rabljeno ni težko dobiti na naštetih lokacijah, samo je važno vedeti, kaj je bilo prej v njej, če je bilo kaj vnetljivega, ali strupenega, jo je potrebno prej dobro sprati notranjost. Imaš še eno možnost, ki je bila omenjena v reviji SAM, tam so uporabili 2 kompresorja od hladilnika in eden je bil kot kompresor, drugi pa je bil za tlačno posodo.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

jonynho ::

jaz tudi hočem ravno uporabiti kompresor od klime za ta airbrush.
Torej kot vidim bi moral nabavit kako talčno posodo...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri zračni kompresor?

Oddelek: Loža
407044 (905) Gregor5816
»

odstranitev kompresorja iz hladilnika

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
168001 (6042) energetik
»

Airbrush - Začetnik

Oddelek: Loža
112196 (1960) leoncasar
»

Soft start za elektromotor

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
73153 (2946) xabre
»

homemade klima za avto

Oddelek: Loža
305046 (4240) Azrael

Več podobnih tem