» »

Prenosnik s Turion procesorjem

Prenosnik s Turion procesorjem

luzerka ::

Pozdravljeni,
bila sem ravno pred nakupom prenosnika HP NX6110 (upoštevala sem nasvete dobro namernih ljudi v tem forumu;)), pa me je prijatelj obvestil, da se bo kmalu pričela prodaja HP prenosnikov z AMD procesorji Turion in Sempron - mislim, da bodo slišali na NX6125.
Baje bodo nabasani z vsem živim: bralnik za vse možne pomnilniške kartice, bralnik prstnih odtisov... Cena v tujini pa se začne nekje pri 1000 EUR, kar bi bilo za naše razmere kar ugodno:) Tudi v primerjavi z NX6110.

Zanima me vaše mnenje, mogoče celo izkušnje s Turion procesorji - eni jih hvalijo, čeprav še pa zaenkrat baje niso primerjivi s Pentiumi M.
So boljši od Celeronov M? Turion 1.6GHz ima baje samo 512 KB prepomnilnika - ni ravno impresivno... ali?


LP,
Luzerka

WarpedGone ::

Ga nimam, mam pa Celeron M. Žal :( Stay away from it.

Turion je precej bol neodvisen od predpomnilnika kot Intel zadeve tko da ne skrbi. Mogoče je kakih 5% razlike do 2MB. Vzemi Pentium M al pa Turiona, odvisno koliko imaš rada svoj denar :)
Zbogom in hvala za vse ribe

TribesMan ::

Turion je pri enaki frekvenci počasnejši od Pentiumov M. Pa tudi varčevanje z energijo je precej slabše porihtano kot pri Pentiumu M... Ubistvu je zelo primerljiv z Celeroni M... Pač nič posebnega vendar dovolj ql za pisarniske posle :D

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

WarpedGone ::

Ubistvu je zelo primerljiv z Celeroni M


Tole je LAŽ. Celeroni M nimajo niti uravnavanja frekvence. Moj ne zdrži niti dve uri. So NO-NO.

Performančn sta P-M in Turion precej skupaj. Kako točno se obnaša je zelo odvisno od ostalih dejavnikov (FSB, RAM, Čipset, grafika, HDD), najde se notebook s Turionom, ki v vseh pogledih gladko poseka notebok z P-M in obratno.

Tudi pri porabi sta precej skup. Naveden TDP obeh procesorjev (35:25) ni primerljiv zarad različnih načinov meritve. Odloča naj denar.
Zbogom in hvala za vse ribe

TribesMan ::

Če ti Celeron M ne zdrži niti dve uri potem je to ali zjebana baterija ali slaba konstrukcija laptopa... Večinoma vsi Pentium M laptopi, ki ob "idle" uporabi zdrzijo 4 ure uporabe (z znizano frekvenco in ob prebiranju interneta), na full load ponavadi zdrzijo preko dve ure. In glede na to da ima Celeron M nižje frekvence kot Pentium M bi v vsakem primeru moral zdrzati veliko dlje kot Pentium M na full load... Recimo IBM R52 z Pentiumom M 1.6GHz zdrzi dobre 4 ure, z Celeronom M 1.3GHz pa 3:20...

Pa tudi če je Turion tako cool nevem zakaj so laptopi zgrajeni okoli turiona debelejši od tistih ki imajo pentiuma ali celerona...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

WarpedGone ::

Povsem nova baterija je mela ene 2:15 idle runtima. 1,3GHz celeron M.

Ne trdim da je Turion 'tako cool'. Trdim da je spodoben, primerljivo spodoben kot Pentium M.
In trdim da je Celeron M nateg, se šverca na slavi P-M.
Zbogom in hvala za vse ribe

OldSkul ::

Celeron M ni nikakršen nateg. Za low end procesor je zelo dober, še posebej novi, ki temeljijo na Dothan jedru.

luzerka ::

Če je Celeron M nateg ali ne, sedaj zame ni tako bistveno vprašanje.:) Turion naj bi BAJE bil boljši od Celerona M, zagotovo pa po testih še vedno zaostaja za Pentiumom M... vendar kot pravi WarpedOne je tu še en pomemben faktor DENAR :)

Ker pa je sedaj že res skrajni čas, da se jaz že enkrat odločim, vas vse, ki se pač spoznate na to prenosno-tehniko še zadnjič (upam;)) sprašujem oz. prosim za nasvet, kaj bi bila v tem primeru boljša izbira:
- že enkrat predlagani NX6110 s pentiumom 1.6 za 230k SIT
http://www.bof.si/product.cp2?guid=A298...

ali

- nx6125 s turionom 1.6 za okoli (predvidevam) 240k SIT
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/si/sl/sm...
(ta je, če ste pogledali komponente precej bolje opremljen...)

Lahko mi seveda predlagate tudi kaj drugega, vendar naj bo zgornja meja okoli 260k SIT.

Vnaprej HVALA.

LP
Luzerka

Zheegec ::

Turion ima v burn takšno porabo kot Pentium M, v idle pa malo višjo, tako da je po porabi nekje vmes med Celeron M in Pentium M. Itaq da je hiter, ampak Pentium M pri enaki frekvenci je kar gladko hitrejši (večinoma). Je pa cena vsekakor nižja...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

WarpedGone ::

Sadarj79:

Zate mam odlično ponudbo. Acer Tm292ELC, 512MB ram, 40GB disk, 15.1 TFT zaslon, 1.3GHz Celeron M. Za novga sm dal 260 pred dobre pol leta, torej je še v garanciji.

130k SIT, Vzameš?
Zbogom in hvala za vse ribe

OldSkul ::

Mam jaz svojga, 1,6 Ghz Pentium M ;)

nurmaln ::

iščeš mogoče kej tazga?

@Tribesman
tist okol dimenzij prenosnikov s turion in P-M proci je pa bučka. Čist z lahkoto se uporabljajo identična ohišje

primerjaj npr tole in tole

Kar se pa tiče izjave da mora prenosnik s C-M zdržat vsaj tolk dolg kot P-M na full load pa tud sploh ni nujno. Kljub temu da se uporablja zelo podobna arhitektura je treba vedet še da so C-M prenosniki bolj cenovno občutljivi česar se proizvajalci zavedajo zato dajo v prenosnike s C-M ponavadi tudi cenejše baterije, ki seveda zdržijo manj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

TribesMan ::

nurmaln HP recimo v svoje prenosnike vgrajuje popolnoma enake komponente edino procesorje menjajo... tako ima Celeron M in Pentium M prenosnik popolnoma enako ohišje in popolnoma enako baterijo...

In HPjev prenosnik na turionu je nekaj mm debelejši od tistega y pentiumom m...

Čudno... a ne :D

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

mitjaje ::

Dejstvo je, in tudi vsi testi so pokazali, da je Intelov procesor PM vodilni v svetu mobilnih CPE! Nova tehnologija Sonama, prekaša Turion za mnogo in to mislim res mnogo!! Tehnologija centrino, ki je nekoliko slabša (glavni navzven viden dejavnik je FSB, ki se je podvignil kar za 133MHz), pa je nekoliko slabša v primerjavi z Sonama, a tudi prekaša Turion in zanimivost je, da ga tudi z staro tehnologijo za mnogo prekaša. Kaj dela trenutno AMD, sam bog ve, a z Turion jim sekira vsekakor ni padla v med.

Kar se tiče debeline prenosnikov, je v večini AMD dosti debelejši od Intela. Pri AMD lahko računamo od cc. 3.5 cm debeline navzgor. Vzemimo kot primer comtronove prenosnike, ki se z Intelovimi CPE ponašajo z debelino 2.5cm naprej, z AMD pa kar 4.2 cm (sicer je procesor AMD Sempron mobil) zato vzemimo raje našega Turiona, ki ga comtron ne premore. OK... si mi ne da iskat.. poglejte sami.

Največja zanimivost pri vsem pa je v tem, da pri večjih in priznanih firmah skorajda ne moremo dobiti prenosnika z AMD-jevim procesorjem, kaj naj rečem...?! Da je bilo premalo časa, da bi zasnovali prenosnika z procesorjem Turion ali se jim finančno ne bi obrestovalo ali bi s tem zgubili ugled ali .....?!?! (HP je dal pred kratkim ven novo serijo in o AMD-jevi procsorjih ne duha ne sluha....)

Tako da privrženci AMD-ja, pozabite na mbilnost pri teh procesorjih. Tu sem podal samo nekaj primerjav, ki se zelo malo dotikajo specifikacij in še manj uporabnosti. npr: pregrevanje, ventilator, poraba energije, debelina prenosnika, moč CPE, prednosti enih in drugih CPE....

Naj samo še omenim o pregrevanju in ventilatorju. Npr. pri mojem 1.7 GHz CPE Intel PM, se ob normalni uporabi prižge ventilator na vsakih 15-30 min in laufa cc. 15s, toliko da procesorju zniža temperaturo na določeno min. normalno (kar pa je ponavadi 8° C razlike - tudi odvisno od serije in nastavitev CPE, na katere vi ne morete vplivati)

Še moje specifikacije:
- PM 1.7Ghz - centrino, ati 9200 mobility, 2x256MB ram, 15.4 zaslon BW,...
- procesor in grafika ob igranju iger (res zahtevnih npr: NFS U II), zdrži baterija točno 1h in 30min
- ob gledanju filmov čez cel zaslon 3h
- Ob surfanju po internetu 4h 30min (tu je zelo relativno, ker taki čas nikoli samo ne surfam ampak postorim še kaj drugega)
- procesor po moči popolnoma primerljiv z P4 3.2Ghz (512 kb L2 casa) oz. malenkost zaostaja za cc. 5% (merjeno s tremi programi in mojim CPE od namiznega računalnika)
www.ultrasplet.net

WarpedGone ::

Največja zanimivost pri vsem pa je v tem, da pri večjih in priznanih firmah skorajda ne moremo dobiti prenosnika z AMD-jevim procesorjem, kaj naj rečem...?! Da je bilo premalo časa, da bi zasnovali prenosnika z procesorjem Turion ali se jim finančno ne bi obrestovalo ali bi s tem zgubili ugled ali .....?!?! (HP je dal pred kratkim ven novo serijo in o AMD-jevi procsorjih ne duha ne sluha....)


Kaj lahk rečeš? Rečeš lahk da je intel zelo močan ko se gre za omejevanje konkurence. AMD je HPju ponudil 1 milijon K7 procesorjev zastonj, če HP v svojo Evo linijo desktop kompjuterjev vpelje model z K7 procesorjem. Kaj se je zgodilo? Po tem ko je HP končno pristal, je intel od njega zahteval da odpusti za ta dogovor odgovorno osebo in prekine pogodbo z AMDjem. Po tem ko je HP že dobil 170 000 brezplačnih procesorjev je končno prekinil pogodbo. Ker so k7 procesorji zanič in se niso prodajal? Itak, vsi vemo da je tako. :\ Preber si česa vse je Intel obtožen v najnovejši tožbi. Pa ne prehitro sklepat da je to sam topel zrak, na japonskem je v podobni zadevi že zgubu, v evropi pa trenutno teče proti njemu preiskava.

Še vedno vztrajam pri svojem, da je P-M je zelo dober procesor, Turion pa dober procesor. Kako točno se obnašata en proti drugem je odvisno od celega paketa in kupčka denarja, ki ga odšteješ.

Celeron M in ostala intelova mobilna jajca so pa sranje in nateg. Katera druga firma je v mobilnem procu IZKLOPLA glavni powersaving feature - variabilno frekvenco - tko kot je intel naredu pri C-M? Povej mi en tehnični razlog zakaj to mora tko bit/je to fajn?
Zbogom in hvala za vse ribe

mtosev ::

Če koga zanima test Acer TravelMate-a 4401LMi naj reče test je v britanski reviji če koga zanima lahko skeniram.

CPU je: 1.6GHz AMD Turion ML-30.

Battery life: 3hr11
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

OmegaM ::

mtosev, mene bi pa to zanimalo ta testis

sicer sem prebral na eni internetni strani na http://www.theregister.co.uk/2005/06/20...

in zakljucne besede:

The Acer 4401LMi is a well-assembled notebook with a decent amount of connectivity. The X700 makes for a solid gaming machine, and the Turion processor impresses with its speed, but not with its battery performance. Ultimately, though it's the screen that disappoints, with a low resolution and poor viewing quality. I'd recommend a Centrino-based machine for battery work and something with a better screen for play.

Ni nam lahko, bo pa boljše!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OmegaM ()

mtosev ::

Grem skenirat. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

mtosev ::

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

OmegaM ::

Hvala :D
Ni nam lahko, bo pa boljše!!!

Spajky ::

Fantje, Celeron_M (dothan) je po performansah samo malo slabši kot P_M ali Turion (na isti frekvenci delovanja!), samo ko so Turioni in P_M seveda na višjih frekvencah, pa so hitrejši malo (bolj P_M). Sploh pa pri prenosnikih je skor največji potrošnik luč za osvetlitev ekrana, najpočasnejši pa disk, zato pa je pametno, da ima prenosnik vsaj 512MB memorije, da disk ne praska toliko ...

Sploh pa na full load power saving ne igra neke pomembne vloge, šele v idle (ali skoraj) 95% časa pri običajnem uporabniku, takrat šele funkcionira kot treba. Turion pa ima cenejšo konkurenco iz lastne hiše = A64 mobile, ki je cenejši! ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

nurmaln ::

@TribesMan
>HP recimo v svoje prenosnike vgrajuje popolnoma enake komponente edino procesorje menjajo

Če verjameš ali ne tole ni čist res, vsaj ne pri vseh HP prenosnikih, poišči kakšne res podrobne specifikacije prenosnikov ali še bolje service manual in si poglej katere komponente so. Res pa je da se to pojavlja šele zadnje čase, ko je bitka za trg najcenejših prenosnikov tako huda.

@Sonysony
>Kar se tiče debeline prenosnikov, je v večini AMD dosti debelejši od Intela. Pri AMD lahko računamo od cc. 3.5 cm debeline navzgor.

To da so vsi prenosniki z AMD debelejši in veliko težji od centrino prenosnikov je bilo res do prihoda Turiona, predlagam da si ogledaš primerjavo ki sem jo dal nekaj postov nazaj.

Drugače pa pri intelu je nova platforma SONOMA in ne SONAMA, ki pa ni boljša od Centrino tehnologije ampak JE Centrino!
Sonoma je samo nova platforma ki je nasledila platformo Banias (že Banias je spadal pod Centrino tehnologijo, prav tako Sonoma)

Vnesite tukajNajvečja zanimivost pri vsem pa je v tem, da pri večjih in priznanih firmah skorajda ne moremo dobiti prenosnika z AMD-jevim procesorjem, kaj naj rečem...?! Da je bilo premalo časa, da bi zasnovali prenosnika z procesorjem Turion ali se jim finančno ne bi obrestovalo ali bi s tem zgubili ugled ali .....?!?! (HP je dal pred kratkim ven novo serijo in o AMD-jevi procsorjih ne duha ne sluha....)

Se ti zdi? Malo poglej na netu za HPjev prenosnik 6125. Drugače pa imate HP in Acer že od nekdaj tud AMD procesorje v prenosnikih (kakšen dell si tega zaradi močne povezave z Intelom pač ne more privoščiti). Jaz imam HP in Acer za kr eni največjih in priznanih firm pri prenosnikih. Ti ne?

Sicer pa veselo branje takih podobnih člankov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri prenosnik???

Oddelek: Kaj kupiti
207036 (6739) Zheegec
»

AMD Turion64 vs Intel Dothan laptopi

Oddelek: Strojna oprema
191771 (1177) Jan987
»

Sempron TM vs. Celeron M ?

Oddelek: Kaj kupiti
411892 (1464) Zheegec
»

Pentium M Vs AMD Turion M

Oddelek: Strojna oprema
331787 (1357) CCfly
»

Garancija za laptop

Oddelek: Kaj kupiti
121653 (1309) nurmaln

Več podobnih tem