» »

Predeleva računalnika za delovanje na 12V omrežju

Predeleva računalnika za delovanje na 12V omrežju

Lincolin ::

Pozdrav!
Na vikendu smo lanskoleto si priskrbeli z električno energijo preko sončnih celic ter akumulatorja. Torej izhodna napetost je 12V. In me zanima ali bi nanj lahko priklopil (z malo predelave?) računalnik z monitorjem?
Seveda bi računalnik oziroma napajalnik predelal samo kako?
L.P. Grega

BluPhenix ::

Če nisi glih dosti štromarja, se ti mogoče splača pogledati za kakšne komercialne rešitve.

Lahko tudi gledaš po MP3 playerjih za v avto, kjer so nekaj časa nazaj ugrajevali cele računalnike in so seveda morali ustrezno prilagoditi napajanje.

Sicer pa vprašanje, če se ti splača s tem mantrat, saj ne vem, če ti bo računalnik delal kaj dolgo časa na taki bateriji.

jahtba ::

Po mojem je rešitev preprosta, sam bi ubral to varianto - ups !
V ups-u če se ne motim sta dva akumolatorčka 12 v,ki se normalno polnita preko 220 v, ta dva pa bi priklopil 12 v sončno energijo, zadeva bi se lahko še napolnila takrat, ko računalnik ne bi bil priklopljen. Šlo bi seveda tud brez teh akumolatorjev, sam vezat gor 12 v (vhod),ker akumolirano energijo 12 verjetno tako ima že sončni sistem. Osnovno vprašanje pa je seveda, ali se preko celic ustvarja dovolj energije za sproti, če ne je uporaba možna samo preko vmesnega akumoliranja (baterij),kar sem seveda že predlagal (ups). Pa brez predelave računalnika - ni potrebe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jahtba ()

Hvala za odgovore!
jahtba> Izbral bom tvoj način z UPS-om, ki je še najenostavnejši!
L.P. Grega

urban99 ::

Lincolin, te lahko vprašam, kje ste nabavili opremo? Lahko priporočiš kako trgovino v SLO? tnx&lp

__luka__ ::

jest bi na tvojem mestu nabavu inverter. Iz 12V dobis 220V, pa lahko prklopis se kej drugega kot samo racunalnik
the truth is out there

urban99> Opreme še nisem nabavil, lahko jo pa dobiš na spodnjih naslovih:
+UPS=> Belkin-UPS system
+...drugega se pa ne rabi!

dumbo911>inverter se ne izplača saj po mojih izrašunih nanj nebi delovalo več kot 3 naprave z večjo porabo električne energije.
To se nebi splačalo kupiti zato ker bi se akumulator toliko hitro izpraznil, da se sproti nebi mogel polniti.
Kaj pa v slabem vremenu ko ni sonca?
L.P. Grega

imam občutek, da ti je nekaj linkov pojedlo :) Predvsem me zanima, kje v SLO ugodno dobiti zadovoljive sončne celice.

Linkov pojedlo....Sončne celice...
Potem pa tako povej... :D
Am mi smo predvsem kupili v Conradu in c Obiju v Kranju!
Vse skupaj nas je prišlo okoli 250.000 SIT.
In smo s stvarjo in delovanjem zdelo zadovolkni!
L.P. Grega

hehe, to sem rabu, tnx!

Ni kej če še kj neveš pa kj praš ;) :))

motorka_m ::

Kar se tiče tega, koliko časa bo delovalo je čisto odvisno od kapacitete akumolatorjev. akumulatorje se lahko doda, s tem se poveča tudi čas polnjenja.

Računalnik 166Mhz, 32 Mb-rama s 1GB diska na njem tečejo windows 98SE in zaenkrat deluje brezhibno. Sedaj moram samo še izračunati koliko časa bi delovalo na akumulator!
Ker sedaj pa napajam preko usmernika Midland HQ70, in zaenkrat deluje B.P. tudi temperatura se ni dvignila nad nivo, tako da sem realno zadovoljen s stvarjo.
Kar se tiče ekrana, mi še ni uspelo predelati, namesto ekrana pa uporabljam TV 5"5 črnobel, ki pa ga imam prav tako prikljopljenega na 12V.
Ekrana mi pa še ni ratalo preurediti, kar pa upam da mi bo ratalo za praznik!
L.P. Grega

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

sončne celice, fotovoltaika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
162357 (1807) Rikotech
»

Postavitev AP ki bi se napajal na solarno energijo

272620 (1950) svizec75
»

home made klima+ napajanje s sončnimi celicami. (strani: 1 2 )

6012197 (8623) energetik
»

Agregat ( generator ) - batarija za napeljavo

314988 (4574) stromar
»

Priklop računalnika na 12V omrežje.

162311 (2074) balocom

Več podobnih tem