» »

Agregat ( generator ) - batarija za napeljavo

Agregat ( generator ) - batarija za napeljavo

blacky1 ::

Hay!

Prosim za eno pomoč in rešitev.

Imam generator 2,5 kW (max 3 kW) z motorjem 6,5 KM OHV.

Zaj bi pa rad naredo da bi ta agregat polnil neko batarijo al pa akumolator ali nekaj takega kar nebi bilo preveč drago.

Ta batarija bi pa vzdrževala tok za hladilnik kaki mali (cca 50l).

Zaj pa nevem kako bi to naredil da bi ta batarija čim dlje vzdržala.

Agregat bi na dan lafal toliko koliko bi rabil za delo z njim in toliko da bi napolnil to batarijo.
Zaj bi si pa rad naredil da bi recimo polnil 4 ure z agregatom kaki 2-4 ure pa da bi batarija vzdrževala tok (či bi ga še dlje toliko bolše)

Oglavnem rad bi si naredil nekaj takega da bi mi vzdrževlo tok za hladilnik vsaj nekaj časa (čim dlje)

Ma kdo kakšno idejo?

zlabo ::

hja potreboval bi AC/DC konverter (najenostavneje je trafo + greaz, jaz bi naredil swither) + akumulator ene 120Ah + DC/AC konverter (spet switcher).
vglavnem dela je kar veliko pa tudi poceni nebo.
druga rešitev pa je da kupiš UPS in večji akumulator (saj tisto kar sem napisal malo višje je ubistvu nek UPS)

Azrael ::

Običajni kompresorski hladilnik je precej zoprn porabnik. Potrebuje dovolj točno frekvenco omrežja in po drugi strani precej močan vir, ker v trenutku vklopa potegne zelo velik tok. Tak pretvornik, ki zmore tako breme ni poceni.

Po mojem mnenju, bi bila boljša izbira hladilnik za kamp prikolice. ki ga lahko priklopiš na el. omrežje ali akumulator tako, da ti odpade vsaj ena pretvorba energije. Tudi preklop napajanja bi lahko avtomatiziral s kontaktorjem.

Druga možnost je, da kje dobiš absorbcijski hladilnik, samo ti hladilniki zaradi svoje konstrukcije ne morejo doseči prav nizkih temperatur hlajenja in niso zmrzovalniki. Ker za svoje delovanje rabijo grelec je pretvornik napetosti zelo enostaven in povsem izvedljiv DIY varianti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Poglej
zam ne vem zakaj bi imel piezo vžig ? Najbrž neki drugega
Lahko pa probaš tudi s tistimi hladilnimi torbami, ampak štroma pa žrejo :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

blacky1 ::

Pretvornik iz 12V na 220V in 300W stane cca 15000sit. Pa da dam akumolator 100Ah ki stane cca 15000 sit. Vse skupaj pride okoli 30000 sit. UPS stane cca 30000 sit --> pa držijo od 6 - 40 min. Mene zanima koliko časa bi držal tak akumolator z pretvornikom oz koliko časa bi napajal on hladilnik ki ima 220V in letno porabo 139kWh (to je či sem prav izračunal 16 Wh ali 380 W/24h).

Jaz se nevem kak dobro ne spoznam na el. ker nisem iz te stroke, se pa rad okvarjam z tem in si sam poskušam kaj narest.

Agregat ima 220V-240V izhod in 12V izhod.

Premišljeval sem o tej torbi na 12V ampak nevem kako dolgo bi zdržal sam akumolator da bi jo napajal pa kako se kaj obnese ta torba, kak je kaj prostorna, kako kaj ohladi,......
Nimam izkušen še z njo.
Tak da bi proso za čim več informaci v obeh stvareh.

Pa to še kak spoloh hladijo te torbe (princip), kot klima preko plina ali imajo kakšen drug sistem?

Azrael ::

Problem kompresorrskega hladilnika je v tem, da ob vsakem vklopu potegene iz omrežja veliko večjo moč, kot potem rabi med delovanjem.

Če se bo napetost pretvornika pri vklopu sesedla pod 185V, hladilnik zelo verjetno ne bo začel delati, če gre napetost pod 175V, pa vsekakor ne. V skrajnem primeru bi lahko pri tem skuril motor hladilnika in/ali pretvornik.

Avtomobilske hladilne torbe res žrejo precej toka, približno 3 do 5A (odvisno od tipa) pri 12V. Delujejo pa po Peltier-Seebeck effektu.

V njih je edini mehanski del ventilator, ki hladi hladilna rebra. Te torbe niso v stanju dosegati nizkih temperatur. Običajno dosežejo (nekako 15 do 20°C nižjo temperaturo kot je temperatura okolice. Morebitna prednost (ali recept za hudo jezo) je tudi to, da lahko grejejo vsebino (nekej do 60°C), kar se nastavlja s stikalom ali polariteto napajanja.

Velikosti so od 10 do 25l, samo mnoge imajo napačne notranje mere in 1.5l plastenk ne moreš nikakor lepo zložiti noter.
Nekoč je bil Slo-tech.

blacky1 ::

No povsem kar sem dozdaj zvedel mi bol ko ne deluje na to da to nebo mogoče nikakor narest da bi to delovalo.

Ali mogoče obstaja kaj takega kar bi lahko trnutno povečalo tok recimo za zagon hladilnika ali kaj takega potem bi pa tak potrboval majn.

Mam pa še eno mogoče butasto vprašanje.

Bi se dalo predelati hladilno torbo ali naresti svojo v katero bi vgradil rebre od hladilnika ali kaj takega in da bi hladil z plinom od avto klime vbistvo da bi naredo klimatsko napravo v svojo škatlo (recimo večjo hladilno torbo katero bi izoliral) Bi bilo to možno, bi z tem kaj prišparal in bi del držalo napetost. Recimo da bi naredil ventilatorček pa hladilnik za hlajenje plina kateri bi hladil torbo in še eno termo stikalo katero bi vklaplalo oz reguliralo temperaturo v torbi?

JE MOŽNA KAKŠNA TAKŠNA VARIJANTA?

Za prejšnje odgovore pa se vam lepo zahvaljujem pa še za naprej

Azrael ::

Samogradnjo hladilnika ti odsvetujem. Res je možno vse skupaj izvesti iz avtomobilske klime, vendar to stane in kljub temu ne rešiš osnovnega vprašanja, kakšen motor bo vrtel kompresor.

Po moje je najbolje, da kje stakneš hladilnik za kamp prikolice. Akumulator boš polnil z agregatom, ker imaš to opcijo in dokler bo agregat delal boš hladilnik poganjal z njim, ko pa boš ustavil agregat, bo hladilnik dobival energijo iz akumulatorja.

Pretvornik, ki bi zmogel velike kratkotrajne obremenitve ni poceni in po drugi strani predstavlja veliko težavo tudi 12V akumulator (njegova nizka napetost), bolje bi se obnesla 24 ali 48V akumulatorska baterija, vendar to poraja kup novih problemov.
Nekoč je bil Slo-tech.

balocom ::

Da ne odpiram nove teme: Kakšne zmoglivosti pa majo 12V kompresorji za hladilnike? A bi to blo uporabno za klimo v avtu(klima kompresor za avto je astronomsko drag)?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Azrael ::

Mislim, da tako ne bo šlo. Kompresor avtomobilske klime ima kar konkretno jermenico = rabi veliko moči, kar se lepo opazi, kako zabremza motor, ko se klima vklopi in po moje z majhnim kompresorjem ne bo šlo.

Poleg nabave pri naših (pre)prodajalcih avtodelov se mogoče splača odpraviti na kakšen avtoodpad (kompresorji klim so precej standardnih oblik), ali v nekaterih primerih celo kupiti nek tak poškodovan avto za dele, včasih je to najcenejša varianta, preverjeno, seveda če imaš prostor kam vsaj začasno spraviti vozilo, preden ga razdreš.
Nekoč je bil Slo-tech.

blacky1 ::

Za ta hladilnik (kamp hladilnik) sem že slišal nevem pa kako zgleda ali kje ga je možno dobiti.
Koliko stane?,.................

In kako je to funkcionalno?

Pyr0Beast ::

Ne, vem, vendar kar sem nazadnje gledal je samo kompresor 12V ~50W 60kSIT, torej bi bil hladilnik še dosti več, ampak delalo bi, pa še bolje bi bilo, kot kakršnikoli pretvorniki. Če gledaš, da bi pretvornik za vsaj 500W (700W peak) stal krepko čez 20kSIT, ta hladilnik je nekje 75k SIT sigurno :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

stromar ::

Vprašaj koga, ki uporablja kakšno 20 let staro prikolico za vikend ali shrambo, če ti proda hladilnik npr za 10k. Ponavadi so ti hladilniki zelo malo rabljeni, tako da je motor kot nov.

Lp

blacky1 ::

Ej HVALA VSEM za vse te informacije.

Če pa kateri slučajno izve za kakšen takšen hladilnik bi bil pa zelo vesel če bi lahko javo v tej temi.

Ker bi rad to do poletja skup naredil.

Hvala za enkrat.

Če pa bom še mel kakšno vprašenja glede tega pa se še obrnem na vas.

blacky1 ::

Hay!

Mam ponovno nekaj vprašan, če se kdo kaj spozna.

Zaj sem se odločo da bom kupil nekje ta hladilnik na 12V, ki ste mi ga svetovali in za batarijo bom uporabil akumolator (100Ah-150Ah), vendar bi poskusil še neko drugo možnost.

Imam ribnik in sem premišljeval, da bi naredil neko mlinsko kolo katero bi gnal preko iztoka na ribniku (višina vode je 1,8m, pretok je 5l/s in ni konstanten), mlinsko kolo bi poganjalo atrnator 120A ali atrnator 55A. Naredil bi prenos v razmerju kakšnem bi pač potreboval da bi zadostoval za atrnator.
Preko atrnatora bi polnil akumolator?

Je v tem kaj možnosti, se spozna kdo kaj na to?

Recimo kakšen mlin bi moral biti, kakšna šoba da bi mlin gnala, bi bilo to možno izvest, se obnese to,.........

Vsak nasvet mi je zelo dobrodošel.

Pyr0Beast ::

Pa ma ta ribnik dovod vode ?
Wp=m*g*h=88kW ?? Nekam preveč se mi to zdi ...
Ja, sm vidu, da sem nekaj zaj ..

Pravo je 88,9 W ... Kakšno imaš višinsko razliko, med gladino ribnika, in odvodom vode v reko/whatever (najnižja točka, pri kateri voda odteka)
Kaj pa kakšne druge možnost/sonce/veter ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

blacky1 ::

Hay!

Ribnik ima dotok vode tudi če je suša.

Veter odpade ker je za gozdom in v jami. sonce je pa samo dopolde potem pa tema ker je gozd prepreka.

Moje mnenje je da če bi gnalo ta mlin vsaj z nekimi majhnimi obrati ka vem 100 o/min in da bi preko prestavnega razmerja mogoče spravo atrnator na določene obrate katere potrbuje za proizvajanje toka. Sicer pa se glih na to ne spoznam preveč.

Nevem niti kolikšna sila bi se iz tega ostvarla či je padec 1.8m in pretok 5l/s in koliko obrato bi to doseglo če bi imel mlin dobro oležajen in premera 80cm

VIP58 ::

Jaz sem pred leti imel na vikendu podobne probleme....
Rešil sem jih takole:
razsvetljava, radio, TV vse 12V : sončne celice polnile 100 amp aku , včasih pa tudi plin za razsvetljavo
hladilnik plinski + 12V od kamp prikolice, priključen večinoma na plin, delal kar v redu sam bl majhen

Malo konkretnejši plinski hladilniki se dobijo v Plinarni Lj, niso pa prav poceni (cca pol dražji od el)
Too much of everything is just enough.

Pyr0Beast ::

In, kam voda odteka?

Glede obratov, to je čisto odvisno, kakšno šobo/turbino uporabiš. ČE bi imel, še kolikor toliko dobro turbino bi dobil ven 80% ali manj, kar pomeni nekje 60W, potem imaš prenos jermen 4% veriga 10% zobniki(odvisno kakšna kvalitete) 2-8% pa imaš na koncu 55W potem pa še altenator, ki porabi kar nekaj več kot polovico zase pa bi dobil (če bi imel srečo) ven borih 25W. Veliko?
To je bilo glede na cena/preformance

Najbolj se ti pa splača narediti generator sam (+nardiš extra uležajeno +extra poli = večja frekvenca pri manjših obratih = bolj stabilna napetost (če bi ven dobil nekje 50Hz bi bilo še za kaj drugega), potem še neko regulacijo pretoka (odpiranje/zapiranje šobe/ventila) + vztrajnik, če boš imel kakšno manjšo turbino. Za filat pa uporabiš gretz+mejhen kondi. Bi potem dobil kej več, okoli 50W minimum. Lahko pa bi uporabil isto os za generator in turbino (manjše izgube v ležajih) bi te pa ~20k dražje prišlo, če znaš kolikor tolikor uporabljat orodje + naučil bi se ful stvari :P
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Pyr0Beast ::

Pa kakšen hudiča je ta plinski hladilnik. Absorbcijski z gretjem na plih ??
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

VIP58 ::

Kako se ta način hlajenja imenuje ne vem, vsekakor pa je treba zakurt....
Too much of everything is just enough.

stromar ::

Ni treba nič kurit. :\

Namesto da bi kompresor pumpal plin v krogu, je pri plinskem tako, da gre plin iz jeklenke direktno v kapilaro, nato v širšo cev, kjer spremeni agregatno stanje, cev pri tem ohladi in gre nato v zrak

V prikolicah pridejo ponavadi hladilniki 230V/12V/plin. Elektrika in plin bi lahko delovala tudi hkrati, saj sta sistema v istem hladilniku med sabo popolnoma ločena.

Zelo enostavno bi bilo predelat običajen hladilnik na plin. Odstranil bi kompresor in tiste črne cevi zadaj. Plin bi napeljal direktno v kapilaro. Iz konca raztezne cevi pa bi potegnil cev in jo napeljal izven bajte. Hladilnik ki bi ga uporabili za predelavo bi lahko bil pokvarjen.

Problem pa bi bil regulacija temperature. Nekje bi moral dobiti termostatski ventil, ali pa nekako improvizirat z original termostatom in ventilom za vodo od pralnega stroja, katerega bi uporabil za plin. Seveda bi moral spremenit navitje, če bi hotel, da deluje na 12V

Lp

VIP58 ::

Pri mojem hladilniku je blo definitivno potrebno kurit, sedaj bi bil star cca 20 let, ko sem dobil 220 V je šel na kosovnega....
Ne bi pa bil rad zraven pri tvojih plinskih hladilnikih ko gre butan v zrak, mislim da bi kar precej pokalo po kampih>:D
Too much of everything is just enough.

blacky1 ::

Meni glavni vir energije ni problem. Za luč, TV, radio,.......... za to imam agregat.
Agregat mi pa nemore laufat cele dneve in noči samo zato da bi mi ohranjeval elektriko za hladilnik.
Jaz bi rad mel samo hldilnik prikloplen gor na to. Pa še vmes bi mal 100Ah akumolator.

Ker mene kaki dan nebo dole in če nebo hladilnik mel toka potem je tak brezveze met hladilnik, če pa bo te pa te ga spet vkloplo bo pa tak hitro crknil ker se bo vedno odtalil pa še prej bi šli domov kot pa bi začel hladit on. Tak da bi pili še vedno toplo pijačo. Jaz si morem samo nekako zrihtat to da bi mel tok hladilnik.

Tiste sončne celice sicer nevem kako delujejo in nevem koliko sonca potrebujejo, niti koliko stane,........?

Lahko mi še kaj glede tega kdo razloži mogoče je to bolša rešitev. Či je sploh dosti sonca.

VIP58 ::

Kako je z hladilnikom in akumulatorjem so nekateri že pisali, menda so pa nekateri razsmerniki sposobni dati tudi nekaj zagonskega toka, (ampak tole je treba prevert, je bol rekla kazala), najbrž bi kak strokovnjak kaj vedu povedat o tem.
Za plinski hladinik pa vprašaj tukaj
imajo ene nemške 60 litrov 220V, 12V, plin ,10kg plina pokuri cca 25 dni, cena 100 ksit

Za sončne celice se pa odločaj bolj v skrajni sili, ker cena enga kvalitnega sistema utegne doseči 1 keur, ali več.
Too much of everything is just enough.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VIP58 ()

stromar ::

VIP58: tako je deloval hladilnik pri naši kamp prikolici stari čez 20 let. Nima kaj pokat, če gre plin na zunanji strani prikolice ven. Mogoče je potrebno nekatere hladilnike zakurit, zato, da gori odvečen butan, če nimajo speljanega izhoda iz bajte.

Lp

VIP58 ::

Stromar, se bom oglasu en dan v plinarni da mi razložijo kako deluje plinski hladinik, pol bom pa tle objavu, da ne bom prazne slame mlatu....
Too much of everything is just enough.

VIP58 ::

Blacky, mal sem pogledal okol, pa sem našel tole
Mislim da boš tam našel vse kar rabiš:))
Too much of everything is just enough.

VIP58 ::

Pa še nekaj o hladilnikih za štromarja: klik
Too much of everything is just enough.

krivi69 ::

Jaz ti priporocam enostavno resitev, za tv pa radio tak kot pravis mas agregat, za hladilnik, oz. na mesto hladilnika si skopaj lukno ena 2 m globoko, si naredi neko posodo v katero lahko spravis pijaco in vse kaj pac mas. Pa to na neko spago da lahko ven potegnes. Pa v senci bi blo vredi, pac nimas zmrzovalnika, ampak pod zemljo ja ziher hladneje kot pa v koci al kaj mas. Jaz mam na vikendu isto, pa deluje!! :)

Pyr0Beast ::

Sarcasm
Če boš imal kakšne težave, pri kopanju jame zaradi korenin, se lepo oglasi v bljižnji vojašnici, da ti pridejo preiskusit tank na terenu >:D
Če to to ne odobrijo, rečeš policiji, da maš na vrtu zakopana momila, ti bodo še preoral zroven :P
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

stromar ::

VIP58

Tako je deloval hladilnik v prikolici, očitno pa ne delujejo vsi tako. Tukaj je na kratko razloženo kako delujejo tisti, ki jih je treba zakurit. Link ki si ga ti podal je preobsežen, tu je bolj na kratko razloženo

http://home.howstuffworks.com/refrigerator5.htm

Lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop 220V hladilnika v avtu - razsmernik?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
434029 (3108) energetik
»

Izdelava mini hladilnika.

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
247630 (7108) krneki0001
»

Agregat ali akumulator za na vikend

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
104400 (4190) T0RN4D0
»

elektrika v stanovanjskem vikendu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4412951 (12023) Bias
»

Vse na akumulator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
145195 (4855) MadMax

Več podobnih tem