» »

Mandrake linux in windows xp

Mandrake linux in windows xp

slavko_xp ::

Zdravo, jst bi pa samo nekaj vprašu. Imam računalnik na katerem imam windows xp. Disk imam na dveh partricijah pa me zanima če bi lahko imel na enem disku windows xp in linuxe mandrake. In če bi lahko imel oboje kako bi mogu nasnet potem to a moram dat windows na eno partricijo pa linux na drugo ali mam lahko oboje na eni partriciji.

Hvala za odgovor.

ql000 ::

v vsakem primeru potrebuješ dve različni particiji, Windowsi potrebujejo FAT32 ali NTFS datotečni sistem, medtem, ko linux potrebuje RaiserFS, ext2, ext3,... lahko izbiraš. Vse skupaj lahko laufa na enem disku. Jaz imam en disk 120G na katerem je 80G rezervirano za winse, ostalo je rezervirano za Linux (250MB za SWAP, ostalo /). Da pojasnim: SWAP je mesto kamor OS nalaga zadeve, ko zmanjka RAM-a, v winsih isto funkcijo opravlja PAGE file. / je ti. root particija. To je mesto kjer počivajo sistemske datoteke Linuxa.

Pa še opozorilo. najprej namesti Windowse in potem Linux, drugače ti bojo Winsi povozili Linux!

BigWhale ::

> Pa še opozorilo. najprej namesti Windowse in potem Linux, drugače
> ti bojo Winsi povozili Linux!

No, to ni cisto res. Windows v najslabsem primeru povozijo MBR in Linuxa se ne da vec startati, kar pa ne pomeni, da je zbrisan.

slavko_xp ::

kako pa naredim ta format partricije da lahko nasnemem linuxe ker meni ko hočem nasnet windowse javi sao al fat32 partricijo al pa ntfs.

christooss ::

Winsi nočejo al nemorejo widt ext2 3 particij. Cko da kr inštalirej na ntfs particijo. Ob inštalaciji Linuxa pa merkej da boš inštaliral na extX particijo
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

ql000 ::

@BW: ja dobro itak! Samo pol mu gremo lahko tudi razlagat kako se GRUB spet naštima, da bo lahk sploh bootal v Linux. Sam glede na to, da se komaj srečuje z linuxom ne vem, če je glih pametno v detajle rinit.


@slavko_xp: skoraj vsaka (skoraj) point'n'click distribucija, kar mandrake je, ima kvalitetno orodje za particioniranje diska. Do tega orodja prideš v procesu inštalacije linuxa. Madrake (oz. Mandriva sedaj) sploh slovi po kvalitetnem orodju za particioniranje.

slavko_xp ::

aha potem sm eno partricijo zbrišm jo na novo nardim pa sformaterma v ext format potem pa na to partricijo dam linuxe. Kaj a je treba potem še kej urejat ko to nasnemš al dela vse kot je treba. Al je treba kej štimat da mi pokaže uno na izbiro v ker sistem hočm windows al linux.

SkIDiver ::

Ti si nared particijo pa butn gor windowse pa če nucaš še kako dodatno za windows back up. Potem pa dej gor linuxe pa namest naprej na prazn del diska le te. To je to. Sej ni zajeban.

ql000 ::

proti koncu inštalacije te bo vprašal še kakšen bootloader hočeš (izberi GRUB) in to je to!

crazyatos ::

Ok pol če jez razumem ( k sm tut noob glede linux ) Dam cd not reset comp mi comp boota iz lin cd in pol izberem eno particijo ( ki niso gor winsi ) jo formatiram spremenim v format ki ga lin razumejo in inštaliram linuxe in nato samo GRUB izberem in to je to ?
crazyatos

christooss ::

Inštaliraš LINUX. Ampak drgač je pa to to :)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Grub, Linux, Winsi- Bermuda triangle ;o)

Oddelek: Operacijski sistemi
181439 (1220) Brane22
»

Software raid 1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5710764 (9906) uporabniik
»

Partricije ter win XP in RH9

Oddelek: Operacijski sistemi
181200 (1034) DixieFlatline
»

winXP in Linux (najboljsi nacin za zdruzitev?)

Oddelek: Operacijski sistemi
231769 (1497) dr.J
»

Meandrake in Win XP

Oddelek: Operacijski sistemi
6827 (752) Ag.Smith

Več podobnih tem